Jump to content

Др Зоран Ђуровић: Све Патријархове веренице

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 17. 5. 2023. at 13:00, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Поздрављаш се већ трећи четврти пут, као да се селиш на ахирет, можда ако ти и прелешћени  @Milan Nikolic tvrdite, a i nešto me ledja uščakla.:mahmah:

Expand  

Понављам у нади да ћеш разумети. Нада последња умире. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 461
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 17. 5. 2023. at 13:04, Родољуб Лазић рече

Понављам у нади да ћеш разумети. Нада последња умире. 

Expand  

Таква врста наде коју гајш је у антици сматрана највећим грјехом, нешто као танталове муке.

On 17. 5. 2023. at 13:02, Milan Nikolic рече

Христос је био обичан човек али Логос Божији.

Expand  

Сви смо сасвим такви обично људи, логосни, само има неких који су се због ничим поткрепљеног вискоумља прелестили. Ето данас сам нешто расположен да ти то кажем, а сам си показао на оној теми и други ти рекоше, али прелест је чудо.

Тако и Рођак својим окривљиавињима и нападима на личност исцрпи своју стандардну аргументацију, ја суперправославни а ви ме нападате, а ни једног ни другог ни у трагу, на то све ми још свашта изрече.

Подели на овим сајтовима

On 17. 5. 2023. at 12:02, Владимир Владимирович Цар1 рече

Остаје и даље непозната како се појавио овакав  текст поред забране поповима да пишу без дозволе архијереја.

Expand  

Ава има бланко дозволу. Као и да правим клипове. Није ме било због презаузетости. Када гостујем у другим епархијама, тражим благослов од надлежног архијереја. Било би имбецилно, царе, да црква неког школује да пише а онда му не да да пише. Уредно држим јавна предавања у Бг. 

Такође је имбецилно, царе, мислити да владика прочита и одобри сваки текст и у свему који неко пише. Рођени је имао приговоре што ја објављујем на Поукама, а туђи сам клирик. Сада сам српски. Теби мили Данас не пропусти прилику да пре годину и нешто нападне Патријарха што поставља докторе из Рима да васпитавају народ! Очигледно је да је Бог напустио срБски род, па вам даје Ромеје да вас уче!:))

Подели на овим сајтовима

On 17. 5. 2023. at 14:46, Milan Nikolic рече

Битно да је Христос обичан човек али Логос Божији.

Expand  

Два пута читам и не верујем шта триадолог пише.

Онај ко је оваплоћен од Дјеве Духом Светим не може бити ОБИЧАН човек.

Потпун - да.

Савршен - да.

Обичан - никако!

Еј, од Девојке!

Еј, од Духа!

Јован је највећи ОБИЧАН човек, од ЖЕНЕ рођен!

Господе, помилуј...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 17. 5. 2023. at 7:09, Родољуб Лазић рече

Апропо другосрбијанаца, артемијеваца, и сличних "констатација", ово сам на теми "Свети Архијерејски Сабор" написао у понедељак u 13:03 :

"Другосрбијанци га (патријарха Порфирија) неће чути ни овако ни онако, шта год рекао. Сад само имају додатни разлог за пљување и хајку, и за антицрквену кампању којом ће и оне незнавене да покушају да окрену против Цркве."

Шта да кажем, увек остајем запрепашћен чињеницом да људи хришћани изговарају клевете, и то не једном,  без гриже савести. Разумем фрустрацију и немоћ, али не разумем да се због тога прибегава клеветама, притом уз јасну свест о томе ко је први клеветник. Господ да нас све просветли.

Expand  

Нисам до сада нешто коментарисао, гледам и размишљам.

Јутрос, после ових шетњи по БГ, нисам могао да се отмем утиску...

Овако су кренуле литије у ЦГ.

Но, разлика између те 2019. и ове 2023. је у 2. ствари:

1. Оне прве су послужиле као искуство западу.

2. Амфилохије (чији језик није био ништа мање бритак од Порфиријевог) је био свој на своме, тј говорио је језиком ВЕЋИНЕ народа у ЦГ, тј одмах је био прихваћен и сви су га РАЗУМЕЛИ.

Овде је запад, видевши незадовољство народа (ко је слеп или гледа Пинк не види број људи на протестима у БГ) одрадио генерални отклон ВЕЋИНЕ НАРОДА од Цркве овим клипом. Пазите, ова маса плус Спасовданска литија је МОГЛА БИТИ увод у ЦГ сценарио. Овако, само чудо може ставити Цркву на чело народног незадовољства.

Остаје ми закључак да ћу мирно посматрати да ли ћемо:

1. (као лоши ђаци) поново у 5. октобар (инсталација прозападног естаблишмента), или ће

2.овај општенародни ентузијазам бити (поново) расут, до неке друге прилике. НАШОМ КРИВИЦОМ.

Зашто нашом? Да се пазило на народ (тј разумело каквим језиком говори већина) могло је све ово бити каналисано правим путем у четвртак. Овако је западна агентура одлично видела тачку раздора и ту ударила.

Кад ми као православни хришћани имамо проблем у самом клиру да, уместо признавања грешке, тврдоглаво инсистирамо на исправности речника (аман, Христос је У ЛИЦЕ, ЈАВНО говорио фарисејима да су лицемери, окречени гробови, змијски пород, Петру чак да је ђавоиман... Није говорио изокола кад ови нису присутни, па јао ко је снимио, па нису разумели итд исл) - шта очекивати од ОБИЧНОГ Лаоса?

Далеко смо ми од катарзе.

Зато ће све ово у ветар. Док не сазримо, АКО буде прилике.

П.С.

Постоји и сценарио 3: да се деси чудо и ове демонстрације се слију са Спасовданском литијом. Чуда јесу могућа, но чини ми се (и овде на форуму и у реалности свакодневнице) да све оно наведено из другог сценарија не даје простора ни сврху таквом чуду. Јер, за тако нешто је потребно покајање и преумљење пре свега нас верних да би били светлост другима. А тога у нас (још) нема...

П.П.С.

Наравно, дани испред нас ће рећи своје. Молећи се Господу да нам дарује покајање остаје ми да гледам и чекам.

Не, не чекам револуцију, народ, промене... "Немам човека".

Чекам оно што је сигурно. Васкрсење мртвих и живот будућег века.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2023. at 5:06, Јанко рече

Два пута читам и не верујем шта триадолог пише.

Онај ко је оваплоћен од Дјеве Духом Светим не може бити ОБИЧАН човек.

Потпун - да.

Савршен - да.

Обичан - никако!

Еј, од Девојке!

Еј, од Духа!

Јован је највећи ОБИЧАН човек, од ЖЕНЕ рођен!

Господе, помилуј...

Expand  

Рекох да је Христос обичан човек али Логос Божији, то подразумева рођење од Дјеве и зачеће од Светога Духа. Акценат је на потпуности човекове, али да је Логос Божији.

Важно је схватити да ни у чему Христос није другачији од нас, осим што је Логос Божији. Христолошке јереси имају проблем управо са тим. Једнима је Христос само створење, другима је само Логос.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2023. at 5:40, Јанко рече

Кад ми као православни хришћани имамо проблем у самом клиру да, уместо признавања грешке, тврдоглаво инсистирамо на исправности речника (аман, Христос је У ЛИЦЕ, ЈАВНО говорио фарисејима да су лицемери, окречени гробови, змијски пород, Петру чак да је ђавоиман... Није говорио изокола кад ови нису присутни, па јао ко је снимио, па нису разумели итд исл) - шта очекивати од ОБИЧНОГ Лаоса?

Expand  

Чекај, јел грешка или је исправно што је изрекао Патријарх?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2023. at 6:50, Milan Nikolic рече

Рекох да је Христос обичан човек али Логос Божији, то подразумева рођење од Дјеве и зачеће од Светога Духа. Акценат је на потпуности човекове, али да је Логос Божији.

Важно је схватити да ни у чему Христос није другачији од нас, осим што је Логос Божији. Христолошке јереси имају проблем управо са тим. Једнима је Христос само створење, другима је само Логос.

Expand  

У свему исти нама ОСИМ без греха.

Дакле не обичан човек као ми.

Аман.

Подели на овим сајтовима

Наравно, и то се подразумева. Само указујем на важност да је Христос једнак у сваком биолошком, природном и вољном смислу са нама.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2023. at 7:08, Milan Nikolic рече

Чекај, јел грешка или је исправно што је изрекао Патријарх?

Expand  

Истина се може рећи на више начина.

Дакле, није проблем у истини већ у начину изношења истине, за све - па и истину - мора да постоји право време, место и начин да би била правилно изнесена.

Хајде ти реци врло депресивној гојазној особи да је дебео/ла и ружан/на.

И он/а скочи са крова и изврши самоубиство. Да ли ћеш пазити шта причаш?

Е, овде је тако да масом народа у депресији. Мали окидач па ће да се "рокну", тј прихвате ову западну агенду уместо Цркве.

Мислиш да су сви из народа били истомишљеници са Амфилохијем у ЦГ? Не, наравно, али су га РАЗУМЕЛИ шта је хтео да им поручи. Тај његов "пргави" језик је био њихов, брђанско-црногорски, опор а сладак, бритва а мелем...

Овде већина разуме само овај њуејџ "сви смо добри, сви имамо право на своје мишљење, немој ме вређати нећу ни ја тебе" исл.

Ако је направио инстаграм, ишао на Егзит... Требало је и то да разуме. Да овај нараштај не разуме топло-хладно. И не прашта. А њима се лако манипулише. Дакле, потребна им је баш "чиста" слика.

Најсмешније у свему:

Вучићевци (оправдано) говоре да је иза ове приче западна агентура. А занемарују да Патријарх говори о председникивом кадру. Жмуре на истину.

Другостбијанци (оправдано) говоре да је речник непримерен Патријарху, поготово што је у одсуству поменуте. А наседају на спин да говори о свим женама, док је истина да говори о једној конкретној - а они три пута горе (оправдано) говоре о Брнабићки, Чомички, Михајловићки, Гојковићки...

На крају, део верника наседа на спин да је Патријарх Вучићев човек, док други наседају на клипове са јутјуба да прича о АВ и АБ.

Истина је у средини. Зна се ко је са ким род, ко је коме духовник, ал' се не зна ко кога и како саветује...

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2023. at 8:45, Milan Nikolic рече

Наравно, и то се подразумева. Само указујем на важност да је Христос једнак у сваком биолошком, природном и вољном смислу са нама.

Expand  

Зато и кажем, пази на то шта и како пишеш. Не може да се подразумева ако кажеш ОБИЧАН човек. Нико није без греха осим један Бог. Дакле није обичан човек.

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2023. at 9:05, Вукашин рече

Првостворени Адам је био обичан човек. Ми нисмо обични људи, већ пали, такви се рађамо.

Expand  

Обичан човек, сам рекао у смислу да имамо људску слободу, нашу природну вољу и све што нас чини људски одговорним. То је заједничко сваком човеку, пре и после пада, а то је у потпуности и код Христа.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...