Jump to content

Родољуб Лазић

Члан
 • Број садржаја

  3874
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  20

Everything posted by Родољуб Лазић

 1. Ех, шта би све требало...Осамдесетих (вероватно и деведесетих година) на ПБФ-у се још увек изучавала Апологетика, можда и две године, нисам сигуран. После тога је укинута. Остало је Упоредно богословље. И дошли су, на неким предметима, гостујући професори из РМК, а мислим и неки протестантски професори. Инсталирана је екуменистичка, либерална теологија "Његовог теолошког полубожанства" Зизиуласа, која је била присутна свугде. Можда није била обавезна литература једино на предмету Црквено појање. Могао си интимно и да се не слажеш са том теологијом, али ако њу ниси "рецитовао" на испиту, могао си да положиш са истом вероватноћом са којом камила пролази кроз иглене уши. Црквенословенски се изучавао, мислим, две године, са не малим фондом часова. Сада постоји на факултету "у траговима". Али зато се предаје и енглески и, ако се не варам, и немачки... Студенти немају благе везе са црквенословенским, не знају ни да прочитају текст, осим понеких "залуђеника". Далеко смо догурали, врло далеко.
 2. Двери: Ако ви морате – ми не морамо | Српски покрет Двери DVERI.RS Морамо признати да је веома занимљива нова позиција опозиционих колега из одборничке групе „МОРАМО” у скупштини града Београда који су преузели улогу...
 3. Што год не ваља, може бити и сирће. Штогод је већ боље, подразумева да се ненормалне ствари изузимају. Али мени ништа није потребно. А ти слободно попиј штогод.
 4. А Ђуровић није екумениста? Он је екумениста пар екселанс. Сам је говорио како је Православна Црква кљакава и несаборна без Ватикана, и како без проблема причешћује римокатолике. Он је, у ствари, анархо-либерални екумениста (ако тако може да се каже), који ужива да руши Предање и да саблажњава. Ако хоћеш да уништиш генерације богослова, онда га свакако треба ставити за професора патрологије. Нико боље од њега то не може урадити.
 5. Пено није свештеник, чисто да знаш. Професор је догматике.
 6. Кад ти ксжеш онда је сигурно тако... Не могу да верујем који си ти лик. Човек напише за Ломпара да је у прелести, он узврати да је нецрквен и то је то. Ја кажем да сам очекивао нешто конкретно, а онда се јављаш ти да објасниш јако мени не вреди причати јер сам ограничен и не разумем да је прелест у нецрквености.
 7. Значи, ако сам из непотребно опширне поруке (нисам питао ништа за Мировића, ни за Слобу, ни за Звер из Откривења...) схватио, његова прелест се састоји у томе што (ти мислиш да он) није црквен човек. Мислио сам да ћеш рећи нешто конкретно, као што бисмо могли рећи нпр. за Јеротића или неког другог. Али не - сва прелест је, изгледа, у томе што није црквен. Мени то није довољно као објашњење.
 8. Не, не причамо сви о апелу букача. Причаш ти јер ти тако одговара, да све вежеш за тај један пример, све што се прича је, тобож, у вези са тим. Ја сам причао две стране својих ЛИЧНИХ ставова, али си ти и даље остао на том Апелу који је за тебе све и свја, јер ти је тако најједноставније. Твоја једина идеја је да било који говор о овој теми дискредитујеш тако што ћеш га везати за тај Апел, а Апел за Мировића и то је то. Испада да су сви који су потписали или поставили Апел Мировићеви истомишљеници, а Мировић је непријатељ Цркве.
 9. Ово што си рекао нема никакве везе, јер ја одговарам на Ћирино питање и не узимам у разматрање шта ти, Ћира и Црква подржавате или не подржавате. Али ти си потпуно блокиран својом самонаметнутопм улогом одбране Цркве и ко о чему, ти само о букачима. Просто, ставио си такве наочаре и ништа друго осим букача и напада на Цркву не видиш.
 10. О ченму ти сад, мајке ти? На којим си ти фреквенцијама? Јел ти пратиш контекст о чему се прича, или тако одслуташ па паднеш ко са Марса са нечим што нема везе са разговором.
 11. ОПет замена теза. Не скрећем ја пажњу на себе него сте вас двојица висококвалификовани дисквалификатори, а то ми, замисли, смета, па морам да вам објасним да се тако не води разговор. И онда, хтео-не хтео, говорећи о вама, скрећем пажњу на себе. Генијални сте обојица. Ви ћете да пљујете, а кад нешто одговорим, онда ја скрећем пажњу на себе. Мени се чини неопходним да се изда саопштење Синода поводом догађаја у коме би се тражило отказивање. Уколико то не да разултата, онда по њиховом нахођењу урадити оно што ће показати јасан хришћански став залагања за правду и истину Божју. То је вероватно некаква литија/литије које би биле са учешћем свештенства. То ми пада на памет Заборављаш да то није само (једнодневна или седмодневна) шетња улицама Београда, па да се то дозволи негде. То је целокупан "културно-забавно-едукативни" комплекс активности који ће се обављати седам дана. То је промоција и пропаганда на разним нивоима. Биће упрегнути многи медији који ће извештавати о томе и преносити догађаје. Не знам да ли капираш размере? Дакле, све осим отказивања је лоша опција. При чему мислим да би требало, уколико се не прихвати отказивање, размислити озбиљно о епитимијама (то су радили и у Црној Гори онима који су гласали у представничким телима против Цркве) према онима који то допусте. ТО би био јасан став.
 12. Па шта с тим? Јел Мировић једини потписник? Није ли и Ломпар тамо? И он је букач? Дај батали, мајке ти. Они су букачи, а Ђуровић који је Амфилохија прогласио расколником и издајником, није? Он говори истину? И ти ћеш мени да пребацујеш? него си пристрасан и ушао си у мод неког тобожњег бранитеља од не знам кога и чега и само лепиш етикете около.
 13. Да скратимо причу, ти просто не капираш неке ствари и нема начина да ти се објасни.
 14. Први пут чујем то и немам никакве везе са тим. На част ти овакве безвезне тврдње. Мада, то је сасвим логично да чујем од тебе после мора етикета које си ми лепио. Још једна етикета и дисквалификација више, какве везе има. Свака ти част!
 15. Не говорим о лајковању. Говорим о реаговању порукама. Не сећам се да сте ни ти ни Ћириличар реаговали на његове будибогснама приче о митр. Амфилохију и Јоаникију и свашта нешто, да је издајник, расколник...И ако је било неслагање, било је у стилу "у принципу се слажем, али можда је мало претерано рећи итд."
 16. Ти не можеш ником да црташ јер своје мишљење не засниваш на реалним чињеницама неко да ономе што би желео да буде истина. Патријарх јесте рекао да су хришћани и муслимани наследници Аврамови, а ја сам теби нацртао, а не ти мени. Дакле, за хришћане, за ап. Павла, Аврам није телесни предак, неко оличење вере. и говори да нису Аврамова деца она која су телесна, него она по обећању. И на другом месту каже да робињина деца неће бити наследници. Значи, муслимани се ни у каквом контексту, са хришћанског, павловског, аспекта, не сматрају ни децом, ни наследницима. И рекао сам да је то патријарх вероватно недоољно прецизно изрекао, али то је то.
 17. И какве то везе има? (Није тада био у СПЦ, него код Вартоломеја, то прво). Зато он може да псује цео Сабор и да дрско и простачки учи владике памети? Прочитај још једно, та његова писма па реци. Него сте Текст и ти са двоструким критеријумима, зато што сте његови фанови. Па он може да прича оно што пас с маслом не може да поједе, и ви ћете значајно климати главама, а ја овде коментаришем сасвим нормално, сталожено, али ја водим црквену политику и тражим послушност од патријарха? Јел ти прочиташ шта напишеш пре него што пошаљеш?
 18. Причаш ноторне глупости. Ништа нисам вадио из контекста, него ти једноставно хоћеш да то прогураш као причу. Шта је вађено из контекста?
 19. На који начин ја то водим црквену политику? Шта причаш безвезе? Пишем овде на форуму, износим своје мишљење о нечему, као и ти и било ко други, али само ја водим црквену политику. Ајде, батали...
 20. О чему ви причате, живота ти? Кад сам и где ја то износио аподиктичне ставове шта патријарх и Синод треба да раде? Стварно си поприлично смешан. То већ нема никаквог смисла шта говориш.
 21. Да, да, сећам се да си врло успешно образложио шта сам то ставио ван контекста. Наравно да ниси, то је само прича. А што се тиче "сваке речи" патријархове, опет смешно, једино ако он изговара речи сваких месец-два дана. Ајде да видимо на колико сам то речи реаговао у последњих пола године? Причаш безвезе...али добро, ти си овде на себе узео уклогу преторијанца (то није увреда, погледај мало ко су били припадници преторијанске гарде) и неког ућуткивача, па мораш да оправдаш своје улоге.
 22. Ма, добро је, Ћириличару, можеш сад да цедиш језичке комарце да ли си тврдио или си рекао "изгледа", мени је све јасно што се тиче твог односа према мени. Не знамо се од јуче. А вероватно капираш да нисам глуп па да не схватам тако једноставне ствари - шта значи то кад ти неко стално лепи етикете.
×
×
 • Креирај ново...