Jump to content

mirko1929

Члан
 • Број садржаја

  1037
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  9

Последњи трофеј

mirko1929 је имао/ла садржај са највише реакција!

2 Пратилаца

Скорашњи посетиоци профила

2071 посетилаца

mirko1929's Achievements

Дуго је са нама

Дуго је са нама (7/9)

628

Форумска репутација

 1. ...уосталом, нико не постаје верник (или напушта веру) због интелектуалних разлога. Дарвин није напустио веру због теорије еволуције, већ, како сам објашњава, зато што би да је остао у вери морао да верује да су његов отац и брат, и сви пријатељи у паклу.
 2. Наука нема ипостас, не постоји као некакав засебни, независни ентитет. Постоје људи, а људи су увек субјективни. Било како било, креационизам није наука, јер где наука покушава да одговори на питање, креационизам је спречавање не само да се одговор нађе, већ и да се постави питање. Међутим, биологија (и физика) не представљају опасност по хришћанску веру као што се то обично мисли. Не, праву опасност сви игноришу, а то је историја. Разумем ја, историја није секси, али историчари су ти који оповргавају Писмо, не биолози (и физичари). Историчари кажу да није постојао Мојсије, да није било изласка из Египта, да су Јевреји само једно Кананско племе, и да су до хеленистичке ере били пагани, те да је јудаизам само Макавејска пропаганда. Да су Еванђеља међусобно у контрадикцији. Итд. Итд. Ако је Писмо лаж, онда ако је и Бог све у тренутку инстант створио овако како јесте сада, није претерано битно, јер тај Бог није онај у којег ми верујемо. Људи више треба да се баве историчарима, а мање биолозима...
 3. Who is the Jewish Messiah? KOSHERPIG.ORG Према кабали Исус изгледа јесте месија (то је нпр. рабин Исак Кадури оставио у писму пре него што је умро), али тренутно, до повратка, обитава у Ситра Атри, на „Другој Страни.“ Има доста књига на ту тему, нпр. „Повратак Кошер Прасета“ од рабина Исака Шапира. Оно што треба имати на уму у вези са јудаизмом јесте да он није попут хришћанства -- нема догматских прогласа од стране васељенских сабора, већ управо супротно, све је закукуљено, замумуљено, сакривено, неодређено... Талмуд је живи пример тога, на сваку тему је записана расправа између различитих рабина, и нигде нема закључка, само расправа! Зато је врло тешко говорити о некаквом јединственом јеврејском ставу о било којем питању. Нпр. хасидска династија Хабад-Лубавич верује да њихов покојни старешина Мендел Шнирсон није уопште покојни и да је месија... и оваплоћени Бог.
 4. Немам појма, ово само нагађам, али, може бити зато што су живели под аустријском влашћу. По Војводини нпр. предњаче цркве барокног стила, а за то сам чуо да су аустријске власти тако устројиле. Такође сам чуо да је то и разлог зашто постоји тзв. црно слово. Наиме, црвено слово је значило слободан дан, а аустријске власти нису хтеле да допусте толики број слободних дана, те су онда неки празници постали црна слова.
 5. Од првог до петог века по Христу, било је широко распрострањено веровање, да не кажем страховање (не само међу хришћанима, већ и међу јеврејима и паганима) да ће цар Нерон да се врати, чак је постојало и пророчанство o томе у Сибилским Пророчанствима.
 6. Па... разлог зашто хришћани чекају други долазак, а јевреји први је исти, ништа од пророштава о месијанском добу се није испунило првим доласком: нису се сви јевреји сабрали у обећану земљу, није наступио светски мир - нису нестали ратови и смрт, животиње месождерке нису почеле да се хране биљем, итд. итд. Знаш како је апостол Павле писао да је Бог отврднуо јевреје како би еванђеље отишло незнабожцима: А и они, ако не остану у неверовању, биће накалемљени, јер је Бог моћан да их опет накалеми. Јер кад си ти, одсечен од маслине, по природи дивље, и накалемио се, не по природи, на питому маслину, колико ће се пре, ови који су по природи, накалемити на своју маслину? Јер нећу, браћо, да ви не знате ову тајну, да не мудрујете сами по себи: Израиљ делимично отврдну, док не уђе пун број незнабожаца. И тако ће се спасти сав Израиљ, као што је написано: Доћи ће од Сиона Избавитељ и одвратиће безбожност од Јакова. ... Јер као што и ви некад не покоравасте се Богу, а сад сте помиловани због њихове непокорности, тако се и они сада не покорише ради вашега помиловања да би и они били помиловани; Не знам одакле ти то да је антихрист = јеврејски месија, кад је Исус јеврејски месија. Антихрист је био цар Нерон.
 7. У Библији и оцима може бити чега год неко хоће да буде, јер што је баби мило то јој се и снило. Људи не читају текстове, људи учитавају у текстове. Да није тако, да су ствари јасне и недвосмислене, не би било преко 45000 деноминација. Чак ни у средњем веку, где је верска униформност чувана огњем и мачем није се успевала остварити потпуна униформност. (Х)Ад није код нас пакао, већ је Хад оно што су јевреји звали Шеол. Тартар(ус) је пакао тј. оно што јевреји зову Ге(х)ена. Безгрешно зачеће је нонсенс.
 8. То је као кад би ја теби рекао да прочиташ: Abbé Guettée The Papacy: Its Historic Origin and Primitve Relations with the Eastern Churches Ти мораш да схватиш једну ствар, а то је да православни виде РКЦ као fake and gay верзију хришћанства, јефтину пластичну кинеску копију праве ствари, изузетно површну веру која не пружа то висцерално искуство. Чак и да постоје добри аргументи за РКЦ (а не постоје), не би никада могао да, на чисто искуственом плану, постигнеш то да неки православац почне да перципира РКЦ као нешто озбиљно. Или ти једноставно, који би човек прешао са правог причешћа на бајате обланде?
 9. Протестантска реформација је тотално уништила теологију у РКЦ. У реакцију на реформацију, РКЦ је брже-боље приблегла свеопштој догматизацији свега и свачега (махом својих локалних а погрешних веровања и пракси), и на тај начин се укаменила у својим погрешним ставовима: чистилиште, валидност причешћа под једним видoм, итд. све су то сада догме захваљујући Тридентинском концилу. А једно повлачи друго. Зато мора и бесмртност душе и безгешно зачеће и све остало, да би се осигурали ови ранији догмати, зато што је догматско богословље РКЦ једна обична кула од каратa.
 10. Хомосексуализам је званичнио и био у психијатријском DSM приручнику као ментална болест све до децембра 1973. када су се активисти изборили да се, из идеолошких разлога, избаци из приручника, a 2013. су обрисани и последњи заостали репови.
 11. mirko1929

  Šetači

  И само узгред још нешто. Није и не може бити у питању речи о било каквом дискредитовању/дискредитацији! Људи имају различите погледе на свет и то је сасвим легитимно (знам да већина људи сматра my way or the highway, али ја нисам већина људи). Људи су по природи ограничена бића, и стога нужно субјективни. Једино је Бог апсолутан и стога објективан.
 12. mirko1929

  Šetači

  Већ знаш моје мишљење о Даничићевом преводу Лутеровог превода, и да је срамота што немамо књиге Дефтероканонске у званичним, црквеним издањима СЗ (има посебно да се купује, а и то захваљујући херојским напорима Тасе и Ђеда), као да смо протестанти. Рекао сам ти већ да имаш мали милион апликација и сајтова где можеш све светски доступне оригинале и преводе паралелно да поредиш на свим доступним језицима, узми па читај. Нисам плаћен да будем твој учитељ.
×
×
 • Креирај ново...