Jump to content

Др Зоран Ђуровић: Све Патријархове веренице

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 20. 5. 2023. at 16:07, mirko1929 рече

Па ваљда видиш да реченица почиње са Enduring everything... што ће на српском рећи Подносећи све..., а подносио је за време живота. Након ускрснућа нема виша шта да се подноси.

Expand  

Па ако ћемо тако да посматрамо онда зар није Исус после свог васкрсења јео и пио са апостолима и онда иако је јео и пио по свом телу и онда нема више шта да подноси и онда нема потребу за било каквом нуждом.

Али и пре васкрсења Исус је показао на Тавору своје Божанствено тело и онда и тада за време његовог живота може да се изведе аналогно са оним после васкрсења да Исус није имао потребу за било каквом нуждом.

То је једна мала анализа. Оно горе од св.Василија Великог овде упућују да је можда интерполација :

Писмо 366

За св.Климента Александријског, он прихвата такво тумачење да Исус није имао потребу за било каквом нуждом, оно то време апостолских и постапостолских отаца је веома посебно и специфично и било је тада међу светитељима неких специфичних теологумена рецимо хилијазам и слично, зато треба видети шта су други светитељи писали о томе и онда полако доносити неке закљученције. confused1

Подели на овим сајтовима

• Одговори 461
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 20. 5. 2023. at 16:54, Milan Nikolic рече

Мислим да је из тога доба доста тога дискутабилно. Као што се показало на Васељенским саборима, сличним аргументима светих користили су се аполинаријевци, а касније њима подобни монофизити. Поготово након Првог сабора био је актуелан антиаријевски дискурс који је нагињао ка свему божанском у Христу. Али, из тога је поникла друга крајност. Буквално, из редова православних (против Арија) се појавио Аполинарије коме су такви пренаглашени аргументи били потпора за своју јерес.

Како било, битно је да не апсолутизујемо неке тврдње и идеје. Важно је да разликујемо приоритете у богословљу, да не поистовећујемо олако нека питања која онда само увећавају проблем.

Expand  

Баш добро запажање Миланче :ok:..... (можеш ти то кад оћеш и не тераш мак на конац)....

Подели на овим сајтовима

Што се тиче нагона они су код Христа исти како код нас само што су под Његовом вољом, па он зажеле па ожедни, зажеле па огладни, зажеле па се попишки, зажеле па се покаки, имаше фалус функционалан, али вјероватно не зажеле да има ерекцију, као што не пожеле да има жену и сл. 

Дакле природа је сасвим иста као као код нас, само што ми без ухристовљења, освешења благодати не знамо шта је то непала, аутентична природа јер смо увјек у некој врсти пристрашћа, јер наши нагони нису под нашом влашћу, па и не знамо заиста шта је глад, жеђ, полна потреба које за нас у Христу благословена.

(Гондикакис би рекао да је човјек гладно, незасито биће и да сав космос прогута мало је, док не поједе Бога, тако се и сваки други нагон у Христу испоњава, има своје прилично освећење, и Христос се усељава унсваки "ћошак" наше природе)

Зато подвиг није у неједење у смислу да се ослонодимо од природе, него да научимо да једемо са благодарношћу, онако како нас је Господ научио да једемо и онако како нас је Господ научио да полно општимо, љубавном и благодатном Браку.

• Не свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Не знам, то је Августинова теорија, али не бих се ја сложио да су такве ствари као што су бол, инстинкти, итд. знак палости. Они служе сврси, служе животу. Да не осећаш жеђ, умро би од жеђи. Да не осећаш бол, мог'о би да нагазиш на неки ексер, а да тога ниси ни свестан. Дакле, све те ствари нису под контролом воље с дробрим разлогом, јер нико не би изабрао да их осећа, а оне су потребне.

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2023. at 21:00, mirko1929 рече

Не знам, то је Августинова теорија, али не бих се ја сложио да су такве ствари као што су бол, инстинкти, итд. знак палости. Они служе сврси, служе животу. Да не осећаш жеђ, умро би од жеђи. Да не осећаш бол, мог'о би да нагазиш на неки ексер, а да тога ниси ни свестан. Дакле, све те ствари нису под контролом воље с дробрим разлогом, јер нико не би изабрао да их осећа, а оне су потребне.

Expand  

Не кажем да је било шта у природи, било  који њед "дио" знак палости, али на један начин све у природи има "печат" палости, смртност.

Е сад како разлучити шта је то у природи смртност? болест јесте сигурно, бол ето није, али нешто у болу сигурно јесте, нешто у мисшљењу или осјећањима такоће јесте итд, нешто у јелу или сексу такође...

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2023. at 10:25, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Једно питање, ерекција чисто физиолошки да ли је грјех? Пошто ми изгледа да се код неких чак поровлачи да аутентична природа Адамова није подразумјевала полно општење и алат, фалус. 

Занима ме гдје ти постављаш границу између аутентичне и и пале природе?

Мислим да исхрана и варење нису ником спорни.

Expand  

Не мож' бити, ако Господ не вири у брачну постељу.

Него, мешају се бабе и жабе. Обичан човек је огреховљен човек. Христос је уподобљен човеку у свему ОСУМ греха. Пусти физиономију и физиологију.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2023. at 12:03, Владимир Владимирович Цар1 рече

Ово баш не верујем за клир да је распрострањено, а и боља је сада ситуација него пре неког времена када је била апологија Дарвинизма са великим В, а то је почело још у време Патријарха Павла, а неке клирике је поставио сам Митпролит Амфилохије. Нравно није крив Патријарх Павле нити Митрополит, али та грешка је уочена и поправљена. 

Тешко је од Цркве ту тражити да поведе народ када и опозиција (део) и власт раде, а запад организује наче уништење.

Црква је објавила пре неки дан одличан текст о злочинима, то је већински клир и право лице Цркве.

SPC.RS

Васпитање дјеце представља један од најтежих проблема са којима се родитељи суочавају у данашње вријеме. У оквиру хришћанског учења, васпитање дјеце и младих је...

Expand  

Није ствар у распрострањености него у одговорности спрам чина и заједнице. Од премијера/председника се тражи већа одговорност него од министра.  Од министра се тражи већа одговорност него од посланика, а од овог већа него обичног човека.

Дакле, обичан свет је усвојио НАОПАК закон - посланички имунитет. Да закон ВИШЕ штити ОДГОВОРНИЈЕГ?!? Да ли и ми у Цркви требамо спрам света,  или по реду? Проценти ту не треба да играју улогу, одговорност је лична. Нпр, 39 владика су добри, један лош. Да кажемо да су процентуално у огромној већини добри па да зато овај не треба да одговара Сабору?!?

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2023. at 12:17, Milan Nikolic рече

@Јанко

Немој да дозволиш да те Хаџи увуче у празне приче. Наравно да он зна да ерекција није по себи грех, као што секс није по себи грех, само хоће да доведе у питање Христово превазилажење тих ствари.

Христологија је деликатна баш зато што су многи били саблажњени људским нагонима и склоностима ка греху. Први је Аполинарије негирао потпуну човечност код Христа јер је мислио да је у томе грех неизбежан.

Секс је благословен, али само као домострој стварања да се испуни свет, да се испуни време. У том смислу, апсолутизовати секс као вечно назначење је сатанска превара. У будућем веку неће бити секса, него ћемо бити као анђели.

Expand  

Ма мене секс не занима, упражњавам само вођење љубави. 😎

А како ће бити у будућем веку само Бог зна. Осећај екстазе који човек доживи на крају тог чина је метафизички па се врв може тако и доживети без телесног контакта у будућем веку. Нисам тиме оптерећен.

Ко хоће нека тера мак на конац.

Подели на овим сајтовима

On 20. 5. 2023. at 23:44, The Godfather рече

Шта беше тема?! :pop:

Expand  

:citac:Физиологоја и анатомија пола у оваплоћеног Логоса и Господа нашега Исуса Христа, односно постајање или непостојање фалуса у Адама у Рају, односно сама аутетнична полност у односну на родно разликовање као начин политичког овладавања афгектима у циљу колонизације наше земље, народа и помјесне Цркве и путем закона о родном говору, рекције на закон, реакције на рекцију...:smeh1:

On 21. 5. 2023. at 1:25, Јанко рече

Не мож' бити, ако Господ не вири у брачну постељу.

Него, мешају се бабе и жабе. Обичан човек је огреховљен човек. Христос је уподобљен човеку у свему ОСУМ греха. Пусти физиономију и физиологију.

Expand  

Како да пустим физиологију ако је главна заповјест она о јести и пити, а главно кровично дјело рећи да је фалус мушка физиономија а вагина женска, јер се фалусом осваја свијет, муслимани мислише на размножавање, а ови содомити на слободу која превазилази природу, на специфични врсту "духовности" на слободу да замишљаш, на онтолошко стање бића у коме је мужко женско. Много опасна ствар самим тиме што је једна супер сила узела као своју политику и што нас са њоме суочава, не више нисте ви православни ви сте католици, нисте Срби ви сте Хрвати... Нисте жене и мушкарци него ЛГВТ+ нисте људи него роботи...

Ако имамо хришћане код којих Адам можда јесте имао фалус, а можда му је израстао по паду, какву и коју ми полност бранимо у сусрету са родно осјетљивом идеологијом?

А можемо ли да не бранимо полност, да пустимо да се то редефинише, а да нам се не измјени свјест, и вјера, да Црква не претрпи измјене, женско епископство, и да сам Христос не претрпи измјене, да вјерујемо у Христа који није мужко и није Јевреј јер се то све наравно у Христу превазилази, али не на начин да је Христос Србин или женско, а све то јсађо зато јер неки муж малтретира жену и муслимани у Гази трпе терор од Јевреја?

И онда иде медијска машина док Јевреји муче људе они се моле Јевреју, или као Дуци: док су се Јевреји пушили из димљака Николај је писао како су повластили Европу, као да једно друго изкључује и да све у томе исцрпљује.

Док пијани муж бије жену они Пију Вино из руке мушког свештеника...

И засипају као отровом, па како је Калајић говорио кљукаји становништво женским хормонима кроз храну, а онда они осјете своју праву природу, а ићи против природе је протприродни гријех.

Зато мислим да је важно повући границу између непале и пале природе јер то је граница између зравља и болести.

Законом се данас једно сутра друго описује као болест, медицина се у корони користи као средство силе на исти начин као војска и полиција, воде се мултидимемзионални ратови.

Подели на овим сајтовима

Ovi transrodni su neka vrsta povampirani gnosticari koji nikad nisu izumreli, nazalost ima i u pismu izjave cak od samog Isusa koji pricaju o tome, da pol u raju maltene ne postoji, tako da mogu da uvek kazu tako je i kod boga. 

Nemam nista protiv ljudi koji toliko boluju da menjaju pol, ali ako se deci prica kako ce sve biti super ako oseku reku ili grudi amputiraju, a brojke eksplodiraju. 

Подели на овим сајтовима

On 21. 5. 2023. at 9:32, dilic рече

Кристофер Хил позове АВ и каже задатак је усвајање Закона од родној...(неважно чега)

Expand  

E moj Dilicu...mi smo okupirani....druga je stvar je li okupacioni upranik AV ovakav ili onakav...ali smo okuprani...

Војна вежба у Приштини под командом Америке: На КиМ стиже 24.000 НАТО војника

RT.RS

Циљ такозваног Косова добро је познат - чланство у НАТО

Амерички дипломата учесник Дејтона и Рамбујеа нови Ескобаров шеф

RT.RS

Искусни дипломата био је задужен и за подршку САД Међународном кривичном суду за бившу Југославију са седиштем у Хагу

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 21. 5. 2023. at 6:52, Agnostik рече

Nemam nista protiv ljudi koji toliko boluju da menjaju pol, ali ako se deci prica kako ce sve biti super ako oseku reku ili grudi amputiraju, a brojke eksplodiraju. 

Expand  

Била је у 19. веку у Русији врло популарна секта Скопци, који су себе шкопили. Држава их је прогонила због друштвено-штетног деловања. У данашње време, напротив, државе саме оснивају и активно подржавају анти-социјалне покрете, тако да данас имамо ситуацију да су анти-социјални покрети под државним патронатом.

Подели на овим сајтовима

On 21. 5. 2023. at 14:05, mirko1929 рече

Била је у 19. веку у Русији врло популарна секта Скопци, који су себе шкопили. Држава их је прогонила због друштвено-штетног деловања. У данашње време, напротив, државе саме оснивају и активно подржавају анти-социјалне покрете, тако да данас имамо ситуацију да су анти-социјални покрети под државним патронатом.

Expand  

Ta religijska sekta mi je poznata. Seks i telo najvece zlo i amputiranje reje i vagine jedini spas. Reci cu nesto jereticko, kako je ova transideologija rasirena, ja sam ucitelj u osnovonoj skoli, onog trena kad me teraju da pripovedam trans i LGBT ideologiju dacu odkaz. 

Moram da priznam, te gnostickih ideja je hrscanstvo dosta podloznije nego judaizam i islam, koji nemaju ni monastvo, niti tezu da seksualnost u raju i ne postoji. Gnosticizam u hrscanstvu nikad nije stvarno unisteno, zato je i podlego zapad njemu. Danas kazem kako je vreme doslo, dodje mi da mislim dobro bi bilo da se ispostavi da su Marija Magdalena i Isus stvarno bili par, a devicanstvo majke bozije samo simbol, da ne bi moglo da se idealizuje monastvo kod nas, koje naginje uvek ka gnostickim svatanjama. Dobro sad ceme spaliti na lomaci i sigurno gresim, ali kad vidim sta ovi LGBTQ budale rade, plasim se za buducnost, ako je za nas uopste ima, bice ih za Muslimane koji necu se drzati zapadnih gluposti.

Подели на овим сајтовима

On 21. 5. 2023. at 14:59, Agnostik рече

Ta religijska sekta mi je poznata. Seks i telo najvece zlo i amputiranje reje i vagine jedini spas. Reci cu nesto jereticko, kako je ova transideologija rasirena, ja sam ucitelj u osnovonoj skoli, onog trena kad me teraju da pripovedam trans i LGBT ideologiju dacu odkaz. 

Moram da priznam, te gnostickih ideja je hrscanstvo dosta podloznije nego judaizam i islam, koji nemaju ni monastvo, niti tezu da seksualnost u raju i ne postoji. Gnosticizam u hrscanstvu nikad nije stvarno unisteno, zato je i podlego zapad njemu. Danas kazem kako je vreme doslo, dodje mi da mislim dobro bi bilo da se ispostavi da su Marija Magdalena i Isus stvarno bili par, a devicanstvo majke bozije samo simbol, da ne bi moglo da se idealizuje monastvo kod nas, koje naginje uvek ka gnostickim svatanjama. Dobro sad ceme spaliti na lomaci i sigurno gresim, ali kad vidim sta ovi LGBTQ budale rade, plasim se za buducnost, ako je za nas uopste ima, bice ih za Muslimane koji necu se drzati zapadnih gluposti.

Expand  

:skidamkapu:за први дио поруке, монаштво у Цркви треба схватати у смислу да није обавезан брак ( полно општење), односно да  човјек не мора вјенчан у Цркви него може бити вјенчан за Цркву. 

У јудаизму имаш удовице или дјевојке посвећене, Јована у пустињи, а код муслимана женски сунет, ампутацију клиториса...

Каже Мухамед из Тузле, развод у исламу није проблем, реко Мухамеде можда није али ти се распадаш.

У Хришћанству ко год је био јавно или отворено против брака (полних односа) најурен је из Цркве и сигурно је имао неку искривњену теологију.

И ова екипа које је узела лову из  ЛГВТ буџета држала теолошке симпозијеме у том духу је потиснута и позвана на покајање.

Треба да разликујеш полно општење у Рају и у Царству Небеском гдје га наће бити јер сви ће бити једно, а полно општење је тек чежња за тим јединством, времено и повремено спајање тијела у љубавну заједницу.

У Царству је једно Тијело а не чежња него пуноћа вјечног општења.

Брак је прва праЦрква, а онда иду стари, нови завјет, крај свијета, Васкрсење и Суд, далкле нећемо се вратити у Рај да би полно општили, али у полном општењу се чува сјећање на Рај.

Значи џендер идеологија напада на Тијело Христово, ружи људску природу Логоса, које смо сви носиоци, сад како тачно то се неда лако освјетлити и заиста је дубоко искушење, онтолошки дубоко, не нападе се на духовно учење него на природу, на материјално, зато си на добром трагу, тако је говорио и Заратустра о повратку земљи.О рестаурацији праве природе,  предукус васкрсења, против изопачења, дегенерације, покварености, у том смисли чувати невиност и границе закона, а не чувати јунф да се пич.а боље прода )

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...