Jump to content

Др Зоран Ђуровић: Све Патријархове веренице

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Hadzi Vladimir Petrovic

Има времена када ћу да разговарам са твојим духовником оцем Ђуровићем о теби. Лапо ти указујем на аргументе и желим пристојну расправу. Још једном те молим да не изврћеш моје аргументе и да их не тумачиш накарадно. Џендер идеологија је погубна за све нас и сви желимо да укажемо на то. Али теологија је мало софистициранија. Није добро спрдати се са одређеним појмовима и бити непристојан.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 461
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 минута, Milan Nikolic рече

@Hadzi Vladimir Petrovic

Има времена када ћу да разговарам са твојим духовником оцем Ђуровићем о теби. Лапо ти указујем на аргументе и желим пристојну расправу. Још једном те молим да не извршећ моје аргументе и да их не тумачиш накарадно. Џендер идеологија је погубна за све нас и сви желимо да укажемо на то. Али теологија је мало софистициранија. Није добро спрдати се са одређеним појмовима и бити непристојан.

Одговори побожно је да будем као Христос, ако он нема пенис идем одма да се сунетим до балчака, да га цапнем ко Ориген.

Одустајем ( док не одговориш) од комуникације, бесмислено је

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Milan Nikolic рече

Лепо сам указао Хаџију да његов начин борбе против џенреда само иде на руку џендерима.

Не бих се овде кладио ни на шта, више размишљам на глас него што сам сигуран. Јако је подмукла тема, ваљда је зато и изабрана.

@Hadzi Vladimir Petrovic Да не тражим сад раније поруке, али да кажем нешто на тему преклапања дисциплина. Мислим да просто констатовање одвојености области само држи воду док мајстори оду, хришћани ће морати да дају одговор и на пољу физике и биологије и филозофије, не зато што им то треба за спасење, већ зато што нам треба ако хоћемо да живимо у хришћанском свету, ако хоћемо маргину и спасење као у првим вековима, онда можемо и да ћутимо.

И светац и научник који би гледали под микроскопом видели би ћелију, само је разлика у томе што би један у њој видео славу Божију, а други можда чак и само зло. Дакле, није до дисциплине по себи, нити можемо бежати у неки теолошки аутизам, већ су данас неопходни људи који знају да жонглирају са бар 3-4 лоптице. Не нужно на истом ступњу компетенције, већ како тако. Пример је наш Тесла, без обзира на потенцијалне промашаје, он је научник чија је епистемологија била мистичка, или уметничка, Јунг је обрнуто прво уметник, па научник. А опет обојица су морали и некаквим теолошким ставовима да кулминирају, јер човек који се пита мора до краја да иде, а на крају је Бог. Наравно, ово је сувише тежак задатак јер је скоро немогуће бити у току свиме, али требало би бити у току са неким клицама свега.

Умна муда као врлина храбрости нису спорна, али пенис има мало другачију симболику, а умна вагина има неврлинску симболику, тако да нам прича о томе неће помоћи у овој проблематици.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Одговори побожно је да будем као Христос, ако он нема пенис идем одма да се сунетим до балчака, да га цапнем ко Ориген.

Одустајем ( док не одговориш) од комуникације, бесмислено је

Христос је рекао да су нама полни органи у славу Божију, дакле не смемо да их одстрањујемо. Међутим, једно је полни орган и његова функција у овоме веку, а друго је оно што се преображава у Царству Божијем. Ми не можемо рећи да у будућем Царству имамо полне органе, јер како рече Христос бићемо сви као анђели Божији. Већ сам објаснио да то не значи мешање полова или негирање наше славе као мушких или женских.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Inženjer Djatlov рече

Не бих се овде кладио ни на шта, више размишљам на глас него што сам сигуран. Јако је подмукла тема, ваљда је зато и изабрана.

@Hadzi Vladimir Petrovic Да не тражим сад раније поруке, али да кажем нешто на тему преклапања дисциплина. Мислим да просто констатовање одвојености области само држи воду док мајстори оду, хришћани ће морати да дају одговор и на пољу физике и биологије и филозофије, не зато што им то треба за спасење, већ зато што нам треба ако хоћемо да живимо у хришћанском свету, ако хоћемо маргину и спасење као у првим вековима, онда можемо и да ћутимо.

И светац и научник који би гледали под микроскопом видели би ћелију, само је разлика у томе што би један у њој видео славу Божију, а други можда чак и само зло. Дакле, није до дисциплине по себи, нити можемо бежати у неки теолошки аутизам, већ су данас неопходни људи који знају да жонглирају са бар 3-4 лоптице. Не нужно на истом ступњу компетенције, већ како тако. Пример је наш Тесла, без обзира на потенцијалне промашаје, он је научник чија је епистемологија била мистичка, или уметничка, Јунг је обрнуто прво уметник, па научник. А опет обојица су морали и некаквим теолошким ставовима да кулминирају, јер човек који се пита мора до краја да иде, а на крају је Бог. Наравно, ово је сувише тежак задатак јер је скоро немогуће бити у току свиме, али требало би бити у току са неким клицама свега.

Не могу се све истине ставити у исту раван, ту се често пада, филозофија је краљица наука, она за науке одређује појам истине, истину у негативном - апсолутном општеважећем, тоталном смислу.

Науке се позитивне и зависе од своје краљице, свака у својој регији бића, научна истина је насилна, терор чињеница.

Богословска истина је добровољна, дакле ненаучна, не подљеже ни филозофској истини, истини бића у цијелини, онтологијо, логици, али користи филозофске појмове да изрази логос дубљи од онтологије, иде дубље од створеног бића, односно теологија је само онај говор који собом носи нестворену енергију ( још строжије надахнути говор о Тројици)

Академија СПЦ је тако замишљена школа, али...

Као Академија благодатних наука и умјетности, а не знање је моћ наука...

Докле унфилозофоји влада метафизика, а већ не влада, то је немогуће, видиш шта се сматра за природу не оно што је очигледно него мтафизичке концепције, а метафизика је у рату против Цркве ( Видовић Ж)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Milan Nikolic рече

Христос је рекао да су нама полни органи у славу Божију, дакле не смемо да их одстрањујемо. Међутим, једно је полни орган и његова функција у овоме веку, а друго је оно што се преображава у Царству Божијем. Ми не можемо рећи да у будућем Царству имамо полне органе, јер како рече Христос бићемо сви као анђели Божији. Већ сам објаснио да то не значи мешање полова или негирање наше славе као мушких или женских.

За Христа те питам јер је већ васкрсао а не за нас, а ми ћемо бити као Христос.

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic Не у исту раван, хијерархија постоји, али више не укида ниже, већ комуницирају. Нестворено не негира створено, зато наведох пример свеца и безбожног научника. Одговор на ове проблеме ће морати да да и медицина, али медицина људи који су уметници медицине.

Да би академија СПЦ могла да буде то, није довољна постмодерна филозофија, него природно преталентовани људи, они који би и мимо Цркве били генијални, можда и мрачно генијални, а онда Црква да им дода ту нестворену светлост на природни таленат, у супротном може владика да благосиља колико хоће, биће бољи онај изван Цркве. А опет с обзиром да је Бог Сведржитељ, и мимо Цркве људи су одржавани нествореном светлошћу макар у клици некој. Тако да је то опет проблематика тих граничних области, учествовања свега у свему, али не у пуноћи. И то враћа причу на претходно, знање је и моћ, али би требало да буде благодатна моћ у свој својој пуноћи. Нпр. без медицинске моћи и технике никад не бисте имали лек за разне бољке, а тај лек ни Хиландарци не одбијају, имају амбуланту тамо са модерном опремом. Зло је употреба, не биће. 

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic

Неразумно је тражити да видиш пенис Исуса Христа у Царству Божијем, из простог разлога зато што полност у Царству постаје тајна попут суштине Божије. Када би разоткрио хаљину Христову не би могао ништа да видиш од светлости.

Полност је велика благодат која је дата људима за времена. Зато је блуд једно од највећих искушења које ђаво изазива.

• Волим 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Inženjer Djatlov рече

@Hadzi Vladimir Petrovic Не у исту раван, хијерархија постоји, али више не укида ниже, већ комуницирају. Нестворено не негира створено, зато наведох пример свеца и безбожног научника. Одговор на ове проблеме ће морати да да и медицина, али медицина људи који су уметници медицине.

Да би академија СПЦ могла да буде то, није довољна постмодерна филозофија, него природно преталентовани људи, они који би и мимо Цркве били генијални, можда и мрачно генијални, а онда Црква да им дода ту нестворену светлост на природни таленат, у супротном може владика да благосиља колико хоће, биће бољи онај изван Цркве. И то враћа причу на претходно, знање је и моћ, али би требало да буде благодатна моћ. Нпр. без медицинске моћи и технике никад не бисте имали лек за разне бољке, а тај лек ни Хиландарци не одбијају, имају амбуланту тамо са модерном опремом. Зло је употреба, не биће.

Медицина која не своди човјека на биолошки апарат, него која и благадатно исцјељује, данас исцјељење добиваш у Цркви а у болници те љече, ту и тамо Св. Лука Кримски и на другим мјестима очуване тенденције, таленти.

Али генерално то се распукло и то не тек тако случајно, него је то владавина (мтф)истине за коју то није потребно надахнуће, логике, ускоро само процесне технике.

@Milan Nikolic  Хајде гукни, не тражим ја ништа да видим, ти си себи дозволио да сакатиш и обезуђујеш свете, да их обезпољујеш и трансвертираш и покај се због тога. Или устврди да Васкрсли Христос није мушко, па да те говњивом мотком најуримо из Цркве.

Полност није благодат, а ти да си сагледавао нестворене енергије како тврдиш никада не бих могао да лупиш такву глупост, зато држим да си у прелести. 

Полност је природна ствар, створена не нестворена.

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic Да, али и благодатна медицина би користила знања из хемије, анатомије... Старац Порфирије је на питање доктора зашто често његови сапутници монаси одбијају медицину, рекао да је то због гордости. Он сам је имао разне операције. Јосиф Исихаста је чини ми се, нека ме исправи неко ако грешим, имао ситуацију да је одбио лечење па је на крају пристао и рекао нешто типа ,,остарех у пустињи, а овде сам омануо". 

Да ли васкрсење тела значи да ћемо имати дословно сваки орган на свом месту, невезано за пенис, или би тело остало тело и ако би сва материја била сачувана, али делимично другачије распоређена? Да ли је Христос након Васкрсења показао ученицима оно што ће они видети и након смрти, или је због тога што су они били са ове стране смрти васкрсло тело било приказано онако и онолико колико су они могли да приме? Тј. да ли се васкрсло тело пројавило у пуноћи онда када је апостол Тома ставио руке Христу у ребра, или онда када се вазнео на небеса, а ученици више нису видели ништа?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic

Али рекао сам да је полност велика благодат за времена, а не нестворена благодат. Брате, ти веома брзоплето полемишеш.

Како год да ти објасним ти изврћеш и оптужујеш без основа.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Inženjer Djatlov рече

@Hadzi Vladimir Petrovic Да, али и благодатна медицина би користила знања из хемије, анатомије... Старац Порфирије је на питање доктора зашто често његови сапутници монаси одбијају медицину, рекао да је то због гордости. Он сам је имао разне операције. Јосиф Исихаста је чини ми се, нека ме исправи неко ако грешим, имао ситуацију да је одбио лечење па је на крају пристао и рекао нешто типа ,,остарех у пустињи, а овде сам омануо". 

Да ли васкрсење тела значи да ћемо имати дословно сваки орган на свом месту, невезано за пенис, или би тело остало тело и ако би сва материја била сачувана али делимично другачије распоређена? Да ли је Христос након Васкрсења показао ученицима оно што ће они видети и након смрти, или је због тога што су они били са ове стране смрти васкрсло тело било приказано онако и онолико колико су они могли да приме? Тј. да ли се васкрсло тело пројавило у пуноћи онда када је апостол Тома ставио руке Христу у ребра, или онда када се вазнео на небеса, а ученици више нису видели ништа?

Натјераћеш ме да заоштрим, али прије тога кажем да сам за љечење, али и за исцјељење, а да је идеално када је то једно те исто, међутим данас са генетиком, вјештачком оплодњом, се све више показује разлика између исцјељења и научне медицине, моја супруга је љекар, али има и велику емпатију, ја не знам шта више помаже, али вјерујем да љубав љечи, прави духовник је у стањи да извади клицу болести, а онда нема ни соматске манифестације. Христос је љекар.

Смрт је узрок болести, мада из науке изгледа да је болест узроковала смрт, а питао бих и Јосифа и тебе да дође медицина оваква каква је сад до бесмртности, да ли би се љечили заувјек и увјеке вјекова?

Па неби, не треба живот по сваку цијену, ми хоћемо да нас Христос дочека у смрти и да са њиме васкрснемо, е сад што би рекла моја баба у 91-ој, што даље то боље, покој јој души.

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Milan Nikolic рече

из простог разлога зато што полност у Царству постаје тајна попут суштине Божије.

Лупаш за све паре.

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic Све то потенцијално може на добро да се искористи,  што не значи хоће, и врло вероватно неће, али мислим да нека рампа где би то било принципијелно немогуће, не постоји. 

Питање о вечном лечењу сам себи постављао раније, да би то могло да буде крајње сатанско искушење, бирање између вечности у овом свету или смрти. Али ипак мислим да је то немогућ сценарио, јер Бог је творац материјалног света, тако да само може да се ради о неком умереном проширењу животног века, можда и вишеструком, али коначном. Ипак, крајњег пакла нема на овом свету, мора да се умре, јер би бесконачност пакла (а то вечито лечење би било пакао) на овом свету подразумевала да је створени свет зао.

Човек који би покушао да вечно живи на овом свету без да умре, на крају би морао да изврши самоубиство по сили закона.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...