Jump to content

Inženjer Djatlov

Члан
 • Број садржаја

  262
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Everything posted by Inženjer Djatlov

 1. @Hadzi Vladimir Petrovic Pa da, ide u inostranstvo, Bora Todorović možda nije špijun, ali je svakako čovek ,,kosmopolitskog" svetonazora, centri sveta i bića su mu Njujork, Berlin, i njihove subkulture... On je nesvesni promoter, a takvih je mnogo više od onih za platu. Mislim, iz svog primera pričam, kad se setim nekih svojih zabluda, pitam se kako je moguće da sam tolko bio glup, ne mora niko nikog da vrbuje, loš duh čoveka sam zavrbuje. Služiti samo Bogu naravno, ali kao što Jevanđelje kaže da će doći Duh Sveti i poučavati nas do kraja veka, što će reći događaji u svetu i životu su pouke, ne može se autistično držati nečega bez obzira na dešavanja.
 2. @Hadzi Vladimir Petrovic Nisu naši lopovi bolji od njihovih poštenih ljudi, ali s našima moramo mi da se obračunamo. Zabludeli sin je i dalje sin, i ne može na njegovo mesto da dođe pošteni ujak, iako je bolji. Jedini ispravan postupak je bio da odbijete rušenje Dodika, uprkos ličnom progonu, i na tome svaka čast, progon je njegov greh, ali vaš bi bio da ste ga rušili s Bajdenom. Ja sam išao pre par godina na proteste protiv Vučića u Beogradu, a sad me sramota zbog toga. Bio sam u pravu, znam šta se dešava na lokalu, i tako dalje.... Ali ja sam pao u zamku koju ste vi izbegli, pa sam s ,,Bajdenom" hteo na Vučića, da bi mu se ,,osvetio" za manje grehe, htedoh da učinim veći. Mi danas ne znamo da li se neko od naših svetih vladara (ne kažem da su današnji sveti, da se razumemo) ogrešio u nekim unutrašnjim pitanjima, ali nije smeo da izda veru. Kako prođe Gadafi, nahuškaše narod na njega... I da je najgori mafijaš bio, je l' su im bolji kolonizatori sad? Da me ne shvatite pogrešno, u kriznim vremenima društva teže ka visokoj koheziji, a to može da rodi paranoju od koje nedužni stradaju, ali isto tako, kao što i sami rekoste, postoje i plaćeni ljudi, pa onda ispada da je ta paranoja nečim realnim uzrokovana... Ne znam. Kao u Balkanskom špijunu, Čvorović je lud, ali i oni koji ne veruju da špijuni postoje i rade, takođe su ludi, on zato što je promašio čoveka koga je optužio, a oni zato što veruju u ideologiju američkog sna, gde je sve zezanje, duvanje, nemoj da mračiš, šta se tripuješ, dok Bajden obavlja posao... Nama demontiraju institucije kroz korupciju, nepotizam i to je tačno, ali ko njih demontira, kad su najzločinačkije zemlje uređene zemlje? Biće da je nešto dublje u pitanju, a ponekad mi se učini da su te naše mane neki čudan štit od toga, jer kad je čovek koristoljubiv na sitno, teško je njega naložiti na neke velike ludačke priče, na koje su pali zapadnjaci. Naš lopov hoće vilu i dobra kola, njihov hoće da eksploatiše celu Afriku, a to zove širenje evropskih vrednosti.
 3. @Hadzi Vladimir Petrovic Ovo sam zaboravio, za naše političare sve to stoji, ali moramo da pazimo da pravimo razliku između unutrašnjih mahinacija i spoljnih interesa. Ako krade, mi treba da ga skinemo i postavimo boljeg, a ne američki ambasador koji će da iskoristi njegov lopovluk da bi nas nahuškao na našeg političara i onda kad padne nametne nam medijskom kampanjom drugog, koji će možda manje da krade, i pravednije da sudi, ali će spolja sve po diktatu da radi. Problem je samo što je sve smućkano, a u ovim okolnostima možda važe one Hristove da ne čupamo kukolj da ne bi gore napravili. Nekad pomislim kako nas naš javašluk čuva od potpune ideološke instrumentalizacije, ovi ,,uređeni" samo prate šta agenda kaže.
 4. Kada govorim o epičnosti Dostojevskog, ne mislim na neku usku analizu stila, nego na način poimanja sveta koji zahvata široko, koji govori o narodima, istoku i zapadu, istorijskoj misiji Rusije... Istovremeno, savršeno poznaje i pojedinca, pa Niče kaže da je Dostojevski jedini psiholog od koga je imao šta da nauči. Za razliku od njega, evropski intelektualac se plaši da zahvata široko, već uvek završava u subjektivizmu, pa tako Hrvati imaju ono četnici su isto što i ustaše, a naši liberali ponavljaju. Kako mogu da budu isto zveri koje su sistematski istrebljivale jedan narod i koje su došle na vlast činom nacističke agresije i pokret otpora koji nije imao nikakvu rasnu ideologiju i želju da istrebljuje, a pritom odbrambenog je karaktera. Ne može se poricati suštinski karakter nekog pokreta zbog ekscesa pojedinaca ili teških okolnosti koje teraju na moralno diskutabilne odluke celokupan pokret. Celokupan narod u visokom procentu sigurno nije voleo što je okupiran, e sad ko je uspeo svoje nezadovoljstvo da praktično usmeri kroz neki pokret, pitanje je. Razmišljao sam o svemu ovome što nam se dešava u zadnje vreme, korona, Rusija, agresije rodnih ideologija..., i shvatio kako ne treba ismevati sve one čudake i ludake, toliko podložne ismevanju, sa raznih jutjub kanala koji su pričali o reptilima, vanzemaljcima, i svakakvim stvarima s one strane uma. Zašto? Zato što oni nesvesno i simbolički izražavaju probleme sveta, nisu mudri, pa ne znaju kako svesno sa time da se nose, ali su zato ludi, pa tako izražavaju ono što osećaj superiornosti ne da ,,građaninu intelektualcu" da vidi. Tako je i sa Bajom Malim Knindžom, on muku čoveka sa prostora sa teškom istorijom izražava najbolje što ume, ali nije zao. Kada izdaju najbolji, Bog nekad progovori kroz bedne. Sa Tomsonom je druga priča, on ne peva iz muke, nego iz mržnje. Samo je stil sličan, a stil je površina. Što se tiče epskog tripa, on je izrazito pozitivna pojava, jer epski trip ima i duhovnu dimenziju, on govori ,,budi hrabar, dostojanstven, bori se sa problemima, ne očajavaj..." Mislim da je sveprisutnost depresije u današnje doba dobrim delom odsustvo tog herojskog odnosa prema životu. Isto, nema svaki narodni mit podjednak domet, mislim da su Rusi tu poprilično specifični i da imaju veliku, možda i ključnu istorijsku ulogu. Ne ubijaju Hrvati jer im njihova ustaška epika tako kaže, već nemaju epiku, pa zavide onom ko ima, ne ubijaju epično, već hijenski. Epika bez težnje ka dobru nema pravo tako da se nazove. Japanci opet svakako imaju taj samurajski etos, ali kao što će se pokazati, drugi svetski rat nije bio njegova projava, već smrt, postali su američka kolonija, što govori o samoj njihovoj utemeljenosti pred rat. Epičnost u krajnjoj liniji nije ni povezana sa objektivnom čistom silom, već više sa dostojanstvom i plemenitošću, Njegoševog tipa. Evo Amerikanci (vojska) su premoćni, ali mislim da je duhovno bolestan onaj ko u njima vidi ikakvu dostojanstvenu epičnost.
 5. @Hadzi Vladimir Petrovic Da postavim pitanje na jedan krajnje prost način, da li mislite da je među poginulim u Kosovskom boju na obe strane u Carstvu Nebeskom procentualno više Srba ili Turaka? Ako verujete da je više Srba, tj. da postoji neko kolektivno zdravo jezgro, uprkos pojedinačnim slučajevima otpadnika, nije li onda taj sukob borba dobra i zla, ili bar, boljeg protiv goreg? p.s. Postavili ste dole pitanje za Svetog Duha koji deluje preko generalštaba, ako deluje, kako onda ne govorimo o borbi dobra protiv zla? Ovo sa epskom poezijom stavljenom uz ustaše... U liberalnoj zapadnoj ideologiji Njegoš je ,,genocidni pesnik", a Bog Starog Zaveta tiranin. Ja ipak ne verujem da su Car Dušan u Crkvi Svetog Marka i čiji je krst na Hilandaru, i general Vrangel koji je u Ruskoj Crkvi, isti kao Ante Pavelić. Ideološki rat protiv svake ideje veličine, epike, herojstva, monumentalnosti, zapravo diktira zapadna pop kultura sa željom da se ovo gore pobrojano poistoveti s fašizmom. Nije isto kompleks veličine Nemačkog rajha i vizantijska carska monumentalnost, nije isto široki i monumentalni Dostojevski sa Tom Kruzom koji veliča ,,svemoćnost" američke avijacije, nije isti ni hrišćanski plač pokajanja sa melanholičnim plačom uz rok baladu, nije Aja Sofija fašistička zato što nije skromna protestantska crkvica, nije Filip Višnjić ustaša Tompson. Nije stvar u tome kakvi su mnogi Rusi ,,realistično", nego u tome kakav je potecijalno ruski čovek, jer ta kultura čuva način kako do Slave doći. Ukoliko bi Rusi u nekom čudnom scenariju izgubili i raspali se kao država, mi bismo jako brzo živeli u svetu progona hrišćana kao iz prvih vekova, da li je to dobro jer bi bilo mnogo mučenika i samo bi pravi ostali, ili se mučeništvo ne treba priželjkivati i bolje je živeti u nekoj razvijenoj hrišćanskoj kulturi ruskog ili vizantijskog tipa, svako nek odluči.
 6. @Bilbija Vera ima veze i sa teritorijom, jer će Drugi Hristov dolazak biti preobražaj celokupne tvorevine, koja je već sad pozvana na osvećenje, a neki narodi na nekim mestima ,,bolje osvećuju".
 7. @Bilbija ,,Početkom 14. veka, velika opasnost za sve manastire na Svetoj gori su bili Almogaveri (Katalonski najamnici), koje je vizantijski car Andronik II uzeo u službu protiv maloazijskih Turaka. Kada su ostali bez plate, najamnici su caru objavili rat. Učvrstili su se u blizini Soluna i napadali Svetu goru. Zahvaljujući jakim utvrđenjima i požrtvovanošću tadašnjeg zamenika igumana Danila, Hilandar je bio sačuvan od propasti." ,,Свети краљ Милутин. Син Уроша I и краљице Јелене, и брат Драгутинов. Много ратовао бранећи веру своју и народ свој. Ратовао је против Михаила Палеолога зато што је овај био примио унију и присиљавао све народе Балканске и монахе Атонске да и они признаду папу. Ратовао против Шишмана цара Бугарског и Ногаја цара Татарског, да би земље своје одбранио. Сви ратови његови били су успешни, јер се непрестано Богу молио и у Бога уздао." - Ohridski prolog ,,1796. су извојеване две велике победе: Битка код Мартинића (1796) и Битка на Крусима. У овој другој бици 3. октобра 1796. године 30.000 османских војника под вођством Махмуд-паше Бушатлије и седам француских официра је побеђено од стране 6.000 војника. Сам Махмуд-паша Бушатлија је погинуо у боју, а глава му је, као симбол побeде, за освету одсечена и донесена у Цетињски манастир који је био спалио деценију раније." - Sveti Petar Cetinjski. Ne mislim da je rat dobra i zla u nekom vulgarnom smislu, gde su svi sa jedne strane demoni, a sa druge svetitelji, ali mislim da postoje prave strane. Ko nije častan, džabe mu je bilo koja strana, ali od onih koji jesu, oni sa prave strane zapravo spašavaju buduća pokolenja ovih sa pogrešne strane, jer su njihovi roditelji zavedeni. Za Nemce je bilo lekovito to što su pobeđeni, da nisu bili, ne bi bili loši samo za druge, nego isto toliko i za sebe. Ne treba mi da navijamo za svoje po svaku cenu, kad smo kolektivno posrnuli i potpali pod komunizam, nije trebalo navijati za ,,svoje", jer ti ,,naši" nisu bili ničiji, pošto su otpali od svoje suštine, ili su barem bili na putu da otpadnu. Treba propovedati ono najbolje i najzdravije od sebe i svojih.
 8. @Bilbija Narod dometima svoje kulture polaže pravo na neki prostor. Kosovo nije albansko jer oni u sferi Duha ništa nisu stvorili na tom prostoru. Čak i da Srba nestane, ono pred Bogom ne bi bilo njihovo sve dok ne naprave svoju Gračanicu. Teška je zabluda to ,,izlaženje iz sebe", u koju sam i ja nekad verovao. Od čega i ka čemu da se izađe, ka nekakvoj ,,neutralnosti"? Život nije neutralna pojava, niti može neutralno da se živi i umre. Jedini mogući ,,izlazak" je izlazak iz greha, svi drugi izlasci su gubitak sopstvenog identiteta. Tvrdnje da je zakon sile ili ekonomije ,,sa one strane dobra i zla" temelj događaja, nisu nikakav ,,realističan" pogled na svet, već ispovedanje vere onog ko to tvrdi. Ja, ipak, verujem da je temeljna realnost uvek duhovne prirode, a da su sve druge interpretacije pliće i sekundarne. Hristos je ipak ušao u istoriju, bez obzira što je Njegov upliv krajnje misteriozan i suptilan. Subjektivizam koji tera čoveka da non stop, kao ping pong loptica, misaono skače od čoveka do čoveka kako bi ,,razumeo" njegovu poziciju, zapravo krije ideologiju u sebi, onu koja pretpostavlja da je univerzalni cilj svačijeg života ostvarivanje ,,američkog sna", a svako osujećivanje ove težnje tragedija za ,,običnog čoveka". Srpski Solunac, ili bilo koji hrišćanski mučenik, ne bi menjao svoje stradanje za blagodeti carstva zemaljskog, zagriženi ideolog, koji je spreman i da život da za svoje zablude, rado bi menjao sopstvenu pogibiju za ostvarenje svoje utopijske zemaljske fantazije, ali kada ju je već lišen, bolje mu je i da umre. Solunac koji Božjom voljom, ipak preživi rat, biće živi mučenik i primaće nebesku platu kao da je umro, ideolog, koji srećom preživi, biće egoistični bludnik, razočarani psihotičar ili samoubica. Ostaje i treća kategorija ljudi, onih zavedenih, ali ipak hrabrih i časnih. Verujem da njima Bog prašta zavedenost, kao što nikome ne prašta nečasnost, što ne negira postojanje pravih strana onda kada je sukob neminovan. I gde je sad tu ekonomija koja će da ,,poravna" sve motivacije i ,,razume običnog čoveka"?
 9. @Hadzi Vladimir Petrovic Sveti Fjodor Ušakov? Nisam ni znao za njega do sad, ali sam izguglao, veliki vojskovođa, umro prirodnom smrću, nije kao Car Lazar ubijen. Znate i sami izjave patrijarha Kirila o sadašnjem ratu. Čisto na nivou osećaja, sve mi govori da je Bog uz Ruse, bio sam i u ruskoj Crkvi ovde u Beogradu, i posebnu toplinu osetio, jedino ako mi je kompas potpuno polupan, pa sam obmanut. Ukoliko Rusi pobede Ukrajince, oni će spasiti i ukrajinske potomke od sopstvenih očeva, i pripojiti ih sopstvenim čukundedovima koji nisu bili anti Rusi. Kao kod nas što je bilo, dede pravoslavci, očevi komunisti ateisti, unuci se vratili na pravoslavlje, ali nisu izbegli stradanje devedesetih. E sad se vraćamo na onu staru priču, o odnosu pojedinca i zajednice, i koje su to sve zajednice Crkva. U onim prethodnim polemisanjima, svi smo se složili da narod kao entitet postoji, ukoliko je narod oko Crkve, što mi i Rusi valjda jesmo. Ali da li se to može reći za svaki narod, da li su muslimani iz Bosne narod okupljen oko Crkve? Mislim da se ne može reći, ali može se reći da svuda ima dobrih ljudi. Ali njihovo kolektivno nesvesno, koje se prelama preko svakog pojedinačno na ovim prostorima, pamti da je koren tog identiteta ,,prodaja vere za večeru". Samim tim pravi Srbin nikad neće mrzeti muslimana, ali da li će taj musliman ukoliko se ne utemelji izvan čina ,,prodaje vere za večeru" moći da ne mrzi Srbina? Mislim da to ne podrazumeva nužno promenu vere, Rusi i Čečeni su se dovoljno sporazumeli. Mislim, da je zapravo ključ današnje zapadnjačke ideologije da razvodnje svaku zajednicu, da bismo onda bili lak plen njihovom delovanju. Jer sama činjenica da oni idu i ratuju po svetu, govori o tome da ozbiljna društvena energija koja tome vuče, postoji. Ne mora da bude svesna (đavoiman ne zna da je đavoiman), i ne mora bukvalno na svakog da se odnosi, ali čim se to dešava, ne dešava se od vazduha. Odgovor, opet, mora da bude kolektivan, a njima je u interesu da u nas usade ,,ja sam građanin sveta" svetonazor koji onda daje odrešene ruke Amerikancima, dok mi skačemo po rejvovima i pričamo o ,,ljubavi" prema svima. Srbin koji se ne spase nije autentičan Srbin svakako, jer nam je mera Sveti Sava, ali Amerikanac koji se ne spase, možda jeste autentičan Amerikanac, jer ko je proto Amerikanac, svetitelj teško da jeste... Što ne znači da se mnogo ,,Amerikanaca" (stanovnika Amerike) neće spasiti.
 10. @Hadzi Vladimir Petrovic Nije sporno to da se na kraju i početku ili oseća ili ne, govorim o naknadnom ćaskanju o tome što se oseća. Previše zaoštravate to sa svakom tačkom, iako tome treba težiti. Imate baš ono najnajveće istorijske ličnosti gde nađete razne skice, stavljanja, pa brisanja, velikana koga drugi velikan prepravlja kasnije i to u njihovim najboljim kompozicijama... Recimo, Musorgskog je Korsakov kasnije reorkestrirao jer je ovaj bio pomalo šepav orkestrator, pa tako imate dve verzije iste kompozicije. Imate kompozicije sa ili bez nekih nekih delova. Stravinsky je 30 godina nakon premijere dorađivao svoju najpoznatiju kompoziciju Posvećenje proleća, pomagao mu i Ravel. Dakle ovo nisu drugorazredni umetnici, nego prva liga prve lige, najbolje iz istorije. Znam još puno primera, ali ovog sam se na prvu setio. Takođe, imate i sukobe i nipodaštavanja najvećih, Vagner i Brams, recimo, opet prva liga. Pričao sam jednom sa sveštenikom jednim na sličnu temu, i on mi reče ,,je l' znaš ti da su postojala dva starca pustinjaka (zaboravih imena), obojica sveti, za života nisu mogli da se smisle međusobno".
 11. @Hadzi Vladimir Petrovic Meni je bliža ideja da je privid. Recimo, u umetnosti mi se čini da nema napretka, već samo uvećanja raznovrsnosti. Mnogo muke tu zadaje tehnika, jer danas je vozač trotineta u prilici da vozi borbeni avion, i da Vas zbuni količinom raskoši, koja iza sebe ipak krije prazninu. A opet, imao sam prilike da se raspravljam sa nekima koji tvrde da je svaka ta raznovrsnost zapravo supstancijalna, jer proizvodi doživljaj kakav samo ona može da proizvede, i nije svodiva ni na jednu drugu. Meni je to besmisleno, ali je problem u tome kako pomiriti hijerahičnost sveta sa postojanjem punoće i praznine. Da li je loša umetnost isprazna, dakle nedotaknuta blagodaću, ili je samo na dnu hijerarhije? Ako je potpuno prazna, kako stvara bilo kakav doživljaj, a ako je samo na dnu hijerarhije, znači li da loše umetnosti ni nema, već da je uvek dobra, samo u različitim stepenima? Verovatno su sve kombinacije moguće, ali tim je problem veći u susretu sa konkretnim delom.
 12. @mirko1929 Pretpostavljam da bi vođa naroda morao da bude odraz ne samo trenutne volje naroda, nego da bude slika onoga što je najbolje iz tradicije, tako da je njegova uloga i korektivna, a opet narod bi morao da mu veruje da bi se ta uloga u tom smislu ostvarila. Najgore od svega je što smo danas dozvolili da nas razni ideolozi istovremeno ubede u banalnost politike, ali i da nam nametnu društveni aktivizam kao normu. Tako da dok politički moralizam bije punom parom, u vidu raznih pokreta ,,osvešćivanja", slušamo i kako je politika isključivo nešto nemoralno, jer jelte, vladari su opresori. Iz tog rascepa mora da se izađe, i to verovatno tako što ćemo vratiti dostojanstvo ulozi vladara ili političara, iako uz govor o njima danas gotovo uvek podrazumevamo cinizam. To bi valjda bio i zalog političarima da se popravljaju.
 13. @slovoA U redu, nema veze, nisam profesor dogmatike, tako da ni ne pretendujem na besprekornost u izlaganju vere, mada mislim da pitanjima naslućujem nešto što vam promiče.
 14. @slovoA I još ovo. Da li je Bog mogao da stvori samo bezličnu prirodu, a da do stvaranja čoveka kao ličnosti nikad ne dođe? Kako bog Ličnost stvara bezličnu prirodu.? Je l' bi ta priroda bila živa, da li bi imala svoj smisao bez čoveka kao celine, onog koji jeste? Sve te ,,etape" stvaranja moraju da nađu svoje izvorište u svakom čoveku pojedinačno i simultano, što ne znači i sliveno, ne zato što je on sebe stvorio, nego zato što se kroz jednog čoveka sve javlja. Niko nije izašao iz sebe, ma štagod osnova mog bića bila.
 15. @mirko1929 Pitanje je pre bilo o tome da li jedna ličnost, kralj, može da bude simbol svog naroda, da kroz njega deluje ,,kolektivna" volja, a na neki način možda i Božija volja, a sve to u kontekstu onoga što je Vladimir pisao o fireru. Svakako verujem da kralj može da bude dobar kralj, ali mi nije jasno šta nekog vođu načini Hitlerom? To što odražava volju naroda, ili ne odražava, ili odražava, a narod je u zabludama, ili je vođa individualno lud....
 16. @slovoA Evo pogledajte ovo, ako hoćete, od 26:30, ako vas mrzi od početka. https://youtu.be/CRQUqWgIxYc Kako shvatate tu neuličnjenu prirodu, šta je ona, kako je doživljavate? Je l' ona moja, je l' nešto ili ništa, je l' prethodi mom stvaranju ili je simultana sa njim? U trenutku smrti, je l' doživljavam smrt svoje prirode ili sebe kao totaliteta? Stvorio me je tako što sam stvoren iz ničega, nema tu kako, postoji nešto ili ništa, a Bog je izgleda nekako iznad i nečega i ničega, a i sa njima ima veze.
 17. @Hadzi Vladimir Petrovic A šta znači onda ,,ovaplotio se od Duha Svetog"? Jasno mi je šta govorite, ali da li Vi imate jasnu predstavu, ili da li je uopšte moguće imati jasnu predstavu o tome šta pojmovi roditi i stvoriti zapravo znače u kontekstu kada ih razlikujemo? Stvaranje je na neki način jasno, nema ničeg, pa ima nečeg, ali rađanje već nije, ili ishođenje kao različito od rađanja? Pretpostavljam da je odgovor da se to samo blagodatno shvata ili ne shvata nikako jer je Sveta Trojica iznutra nesaznatljiva, ali ima li filozofskog odgovora? Inače, uzeo sam da čitam Bitak i vreme, pa se nadam da će biti prilike da prokomentarišemo nešto, kad pročitam za par meseci.
 18. @Hadzi Vladimir Petrovic Šta je onda Hristos dobio od Bogorodice? Stvorenu prirodu je dobio od Boga Oca Duhom Svetim, je l' tako, a Ličnost je već imao kao jedno od Lica Svete Trojice? A dalje Hristos je rođen od Oca pre svih vekova kao Ličnost ili kao Božanska priroda, ili kao oba?
 19. @Hadzi Vladimir Petrovic Kako se uopšte pojmovi priroda i ličnost odnose prema pojmu egzistencija? Ja pokušavam sve vreme da istaknem svoju jednost, postojanje, a svaka deoba ide kasnije. Npr. ličnost data od roditelja mora da bude data na taj način da ona nije njihova, već moja, a priroda isto mora da bude moja priroda. A ko sam ja? Pa samo onaj koji jesam, postojanje, ništa manje ni više od toga.
 20. @slovoA Mene i svakog je pre svega stvorio Bog ni iz čega. Ili negirate to? Roditelji su oni kojima je dato da u tom činu učestvuju, i da se kroz njih to desi. Tako da se priroda mojih roditelja i predaka javlja kroz mene i ja njoj kao onaj koji postoji, ima egzistenciju, hijerarhijski prethodim. Ako bi priroda predaka bila primarna, ja ne bih postojao kao ličnost, već kao isečak iz nekakvog predanja, rob sopstvenih predaka, a ne ravnopravni naslednik. Je l' Hristos dolazio da spašava čoveka kroz narod, ili narod kroz čoveka? Svojim shvatanjem prirode uvodite moć kao vezivnu silu među ljudima, jer ako je roditelj ovo što tvrdite, on je tiranin koji ukida sina, i dođosmo očas posla do oca kao frojdovskog oca.
 21. @slovoA Ako je moja priroda postojala pre nego što sam ja postojao, pravljen sam iz dvaput, a koje mi je stvaranje onda pravo, prvo ili drugo? Ili mi je priroda nestvorena, a sopstvena egzistencija ukras na tu prirodu?
 22. @Bokisd Da postavim stvar ovako, postoji li privremena svetost, dakle neko bude svet i onda padne, ili se svetost samo sa kraja života meri? Ako postoji, to bi onda bila ona anticipacija o kojoj govorim, koja još uvek nije garancija toga šta će biti na kraju, jer je pad moguć, ali potencijalno može i da opstane do kraja.
×
×
 • Креирај ново...