Jump to content

Др Зоран Ђуровић: Све Патријархове веренице

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 37 минута, mirko1929 рече

У Царству неће бити размножавања. Људи у Царству су преподобни. Еrgo пре пада није могло бити размножавања. QED

Кажу свети да има разлике у ономе што је било првобитно стање од онога што ће бити у коначном стању, будућега века и Царства Божијег. Наше постојање од почетка има пут до коначног циља, које је сједињење са Богом, и то суштинско сједињење са Богом. Међутим, тај пут је доживео, да кажем, промену плана Адамовим падом, па сада тај пут није ка сједињењу са Богом него да одласку у небиће, те зато постоји смрт и све остало везано за њу. Спаситељ је дошао да спаси све, да свет достигне првобитни циљ. Још кажу свети да би се Логос Божији свакако оваплотио чак и да није дошло до пада, јер је заправо то био циљ Божијег стварања, да се успостави слава Божија са Јединородним Сином као једним од нас.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 461
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 8 минута, Milan Nikolic рече

Кажу свети да има разлике у ономе што је било првобитно стање од онога што ће бити у коначном стању, будућега века и Царства Божијег. Наше постојање од почетка има пут до коначног циља, које је сједињење са Богом, и то суштинско сједињење са Богом. Међутим, тај пут је доживео, да кажем, промену плана Адамовим падом, па сада тај пут није ка сједињењу са Богом него да одласку у небиће, те зато постоји смрт и све остало везано за њу. Спаситељ је дошао да спаси све, да свет достигне првобитни циљ. Још кажу свети да би се Логос Божији свакако оваплотио чак и да није дошло до пада, јер је заправо то био циљ Божијег стварања, да се успостави слава Божија са Јединородним Сином као једним од нас.

Неки, само неки. Други свети кажу Felix Culpa! Срећан и неопходан пад...

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Ćiriličar рече

Имају нека предања, апокрифна, рецимо да се деца играју на крову, и Исус са њима, дечан један падне и умре. Окупе се родитељи, а остала деца вичу да је Исус гурнуо малог са крова (равни кровои били). А Исус, дете, безгрешно, и несвесно ко је (па дете је дете) виче мртвом дечку: Реци да нисам ја, реци! И мртав дечак проговори.

Или праве глинене птице. Исус баци птицу и повиче: Лети, лети! И Глинена птица полети. Ако је тога и било то су биле ретке пројаве.

Није добро мислити да дете Исус није био свестан ко је. У томе је делимично разлика између иконографија када је мали Исус представљен као свако друго дете, док на православним иконама имамо малог Исуса као Цара и који благосиља. Даље, такво мишљење да Исус није био свестан ко је води у несторијанизам, у јерес која проповеда да је Исус накнадно постао Христос, да је он човек у коме обитава Христос итд. Свакако имамо јеванђељско сведочење да је дечак Христос са дванаест година овако одговорио родитељима када је остао у Јерусалиму: „Зашто сте ме тражили? Зар нисте знали да мени треба бити у ономе што је Оца мојега?”

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ćiriličar рече

@Bokisd

Св. Пророк Илија - није умро. "Где" се налази, какво је његово стање? 'Си размишљао о томе? Има ли кавих закључака?

Нисам думовао 0512_musicнешто досад само сам веровао тако, нешто мало имам неке идејице :idea: али неки закључак тешко, једино остаје пронаћи нешто код светитеља о томе па то полако анализирати или још боље созерцавати али то је још теже, боље нека мала анализа. 0703_read

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Zoran Đurović рече

Текст се бави говором Патријарха, начином изражавања и ничим више. Неки несрећник рече да му је тема "безначајна", али онда нека иде на значајне.   

Hvala za ovo "nesrećnik", ali daleko je od istine. A da sam u pravu većina ovde pokazuje interesujući se za druge teme, kao što se vidi.

cool.lie.talker

Подели на овим сајтовима

Директор Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин

- Западне земље, предвођене Сједињеним Америчким Државама, у последње време су отишле толико далеко да задиру у саму људску природу, тежећи да слободног човека претворе у потпуно контролисану трансхуманистичку химеру, - изјавио је директор Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.

„У својој надмености, западни тоталитарно-либерални режими, на челу са Сједињеним Америчким Државама, у последње време су отишли толико далеко да посежу у саму људску природу. Они де факто желе да униште све људско у човеку, да га претворе од слободног бића у потпуно контролисану трансхуманистичку химеру“, приметио је Наришкин, говорећи на 11. Међународном сусрету званичника задужених за питања безбедности.

Западне земље добиће шта су заслужиле, приметио је Наришкин.

„Умесно је подсетити се библијске истине: ‘њихов свршетак ће бити по дјелима њиховијем’. А то значи да ће њихов крај бити тужан“, рекао је Наришкин.

Наришкин сматра да човечанство очекују тешка времена у формирању новог светског поретка.

„Пред човечанством су тешка времена. Не може да се не узме у обзир да, упркос објективном губитку моралног и политичког вођства и великом броју унутрашњих и спољних проблема, евроатлантске елите не намеравају да се добровољно одрекну светске доминације и спремне су да свим средствима спрече јачање алтернативних центара моћи на планети. Управо ту се крије главни изазов миру и безбедности у различитим деловима Земљине кугле“, оценио је он.

Наришкин је приметио да овакви турбулентни периоди представљају проверу „у којој мери су државе и народи задржали своју истинску основу, да ли њихови корени и даље сежу до историјског тла, од чега на крају зависи здравље и опстанак нације“.

„Наше земље, за разлику од Запада, сачувале су у том погледу значајну способност да преброде тешкоће и стратешку дубину, мислим на везу са духовном димензијом бића и традиција, које су у Сједињеним Америчким Државама и Европи одавно уступиле место позитивизму, култу материјалног успеха и отвореног сатанизма“, додао је он.

Шеф Спољне обавештајне службе такође је изразио уверење да ће удруживањем напора и исказивањем храбрости бити могуће решити „заједнички задатак осигурања безбедности и просперитета како у појединим регионима света, тако и на целој планети“.

„Земље западног блока, односно западне мањине, наравно, могле би да учествују у овом процесу, али не као хегемони, већ као центри мултиполарног света равноправно са другим играчима, само се бојим да је безумна надменост западњака чврсто затворила врата за такву могућност“, закључио је Наришкин.

https://sputnikportal.rs/20230524/nariskin-zapadne-zemlje-dobice-sta-su-zasluzile-1156134869.html

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Ćiriličar рече

Гаврилова објава се остварила, остала је Марија трудна без мужа. Дакле свесна је да носи/рађа посебно дете "не од овга света".  Свесна је која су се физичка чуда десила њеном телу. Дакле знала је много. Оно што није знала су детаљи каве таћно Бог има планове са Исусом. Ниј еон амогла да размишља "догматски" па сад да аналира Господње природе и сл. Просто она је вођена Духом Светим. Дух јој је открио колико је потребно да зна.

А то знаље ј емање све дотле док се не испуни време да Исус почне мисију. Дакле растао је као са остала деца То што говори халкидонски орос о природама Госпда "несливено и нераздељиво"....могли би рећи да је његова божанска природа остала некако на "стенд-бај" током узрастања. Иако ј еона неодвојива, нераздељива од људске природе Исуса дечака, ипак божанска природа је остала у запећку. Што је и нормално - Исус је био као и сва остала деца. То је смисао мисије Његове да буде баш као ми у свему осим у греху. Замисли дечака-супермена, да васкрсава мртве? Па побуна би била тамо. Да су чили магови и остали убили би га као дете. Нема ту неких нејасноћа...логино је да расте и сазрева као сав нормалан свет.

Имају нека предања, апокрифна, рецимо да се деца играју на крову, и Исус са њима, дечан један падне и умре. Окупе се родитељи, а остала деца вичу да је Исус гурнуо малог са крова (равни кровои били). А Исус, дете, безгрешно, и несвесно ко је (па дете је дете) виче мртвом дечку: Реци да нисам ја, реци! И мртав дечак проговори.

Или праве глинене птице. Исус баци птицу и повиче: Лети, лети! И Глинена птица полети. Ако је тога и било то су биле ретке пројаве.

Ћирко, бити слободан у запитавању једно, а дати машти на вољу сасвим нешто друго, јер ти дође до тога да Богородица није (догматски) свјесна, а Вогомладенац не свјетан ко је, а то је само зато што си пао у севдах ко шљива у....

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

зато што си пао у севдах ко шљива у....

Генерално више не вијам мислима по висинама....није то машта, написао сам свој доживљај те проблематике, без претензија да знам, или да сматрам да је то мени важно...то нико не зна, углавно халкидон је то решио, две природе Исусове...остало је нагађање наше.

ПС

Замисли свог синчића и да се он понаша ко председник владе (будући) - не иде, онда не може бити дете у правом смислу. Има оно кад Исус дечак зна Исајиу боље од учених Јевреја...али то је део његовог узрастања...наравно да је знао кад се задечачио...у којој мери? Па те догматске ствари су из нужде. Људи надахнуи Духом знају ствари и које не знају, знају како да се односе ка стварима без да се питају и изналазе одговоре...вером "знају".

Подели на овим сајтовима

@Ćiriličar

Ипак је такво резоновање ближе несторијанизму. Верујмо да је Логос унизио Себе и прошао одрастање смирено, показујући Своју службу спасења у своје време.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Milan Nikolic рече

Верујмо да је Логос унизио Себе и прошао одрастање смирено

Ал ти изреда јеретике овде одреда....па дете од 3 године ако зна да је Бог онда не може бити дете као ми. То што је Његова Божанска природа "нераздељива" од тог 3-годишњака не значи да ће он са 3 године васкрсавати мртве, него је и "несливена". У Том "несливена" се крије, поред осталог, и то да он може бити/јесте и Бог и човек, и дете од 3 године и Онај који је све створио.

Чуј Исус од 3 године из смирења био 3-годишњак. Па онда није то-то. Он је из смирења прихватио да се Оваплоти, а то смирење подразумева да када узме тело и природу људску као што треба проћи кроз смрт као човек, умрети, биће и дете од 3 године, и прои сва дечија незнања, слабости која људска природа даје дечијем телу када узраста.  Исусово смирење није ствар која се задобија у телу, Он се Оваплотио из смирења и то смирење подразумева да прође све фазе живота људског као и ми, осим греха. Иако је он Богић, као дете, мали Бог, ипак је и мали човек - дете! У томе и јесте тајна над тајнама Богочовека. Узгрд...не да избегавам...али о овим темама је, осим површно, неприично нама и говорити.

Није се Христос сакрио у дечије тело, навукао маску, па смирено глумио дете - Он је Био дете! У свој својој пуноћи. Како су дејствовале те две Његове природе ми не можемо и не требамо знати! Али подразумева се да је на земљи, међу људима, где је из смирења дошао (Оваплоћењем) подразмева се да ће бити човек у свој својој пуноћи а тиме и дете.

Када је која природа била израженија то није наше да знамо нити можемо знати.

По твојој логици Исус од 2 дана мога је да трчи маратон. Пре ће бити да као је узрастао телесно, тако је до изражаја долазила Његова Божанска природа. Догађај у Храму када као дечак прича о Исаји старцима, говори баш то - и ми смо се "правии важни" као клинци поодрасли, па причали нешто...што би га родитељи тражили кад се изгубио (одвојио од њих)? Могли су ићи кући Њему се ништа не може догодити јер је свемоћан.

Подели на овим сајтовима

@Ćiriličar

Покушаћу да ти теолошки објасним, иако можда нећеш одмах разумети. Али важно је веровати тако. Дакле, знаш учење о логосима Божијим; цела наша природа, твоја и моја природа, свачија лична природа и све што постоји у творевини, сачињено је од тих логоса. Тачније логоси носе нашу природу како би она постојала. Пази сада. Свакако су логоси вечни и нестворени, и Бог има план за све што постоји и што може бити и што ће се десити. Дакле, онога тренутка када је зачео Исус, тај логос који носи природу Његовог човештва, постао је носилац Ипостаси Логоса и човечанске воље Његове. 

Зато је у свакоме тренутку од самога зачећа реч о једном Оваплоћеном Логосу. Он зна све и Њему не треба нико причати да би нешто сазнао. Међутим, Он је смирен, послушан родитељима, обавља све што дете једног дрводеље може радити, поштује слободу и простоту свакога, показује да је као човек једнак са нама.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ćiriličar рече

Када је која природа била израженија то није наше да знамо нити можемо знати

Генерално ниједна, мада у разним ситуацијама видимо и наизмјенично дјеловање, у праву си да је био сасвим дјете и прошао све, али никад није губио било који од својих божанских атрибутa, или свјест о своме божанству.

пре 41 минута, Milan Nikolic рече

сачињено је од тих логоса. Тачније логоси носе нашу природу како би она постојала.

Огромна је разлика између та два става, јер из логоса ништа није сачињено, то би значило да је стварање прелезак из нестворенеог у створено што само доказује да ствар знаш књишки, јер ти промиче апсолутна разлика.

пре 41 минута, Milan Nikolic рече

Дакле, онога тренутка када је зачео Исус, тај логос који носи природу Његовог човештва, постао је носилац Ипостаси Логоса и човечанске воље Његове. 

Опет лупеташ из потребе за оргиналоншћу па зар ти није доста што си открио везу између квантне физике и Зизијуласа.:smeh1:

И још би да учиш и поучаваш.sFun_bat

Ипостас Логоса је "својство" божанске природе те она носи логос ( енергију) која носи  човјечснску природу. 

Надаље поједностављено ( за ову потребу можемо изједначити вољу и енергију - логос) тврдиш да воља божија носи његову вољу човјечанску, али ни то није тако него их као и природе носи ипостас.

А човјјечански притоду носи од мајке као ти и ја.

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic

Лако је теби да нападаш што брже то боље. Али није то добро. Ипак о овим питањима треба пажљиво размишљати, са молитвеним приступом.

Познато је да се воља Божија о творевини поистовећује са логосима Божијим. Послушај како о стварању говори св.Григорије Ниски:

,,Сва бића нису створена из неке претходне материје и приведена у видљиво постојање, него је Божанска воља постала материјал и суштина творевине (PG 44, 1312). Сам покрет Божанске воље, када хоће, постаје дело, и осуштињује се воља постајући одмах природа, по власти Свемогућега, када то Он премудро и уметнички захте, а не као да воља Његова остаје неостварена. Привођење воље у стварност и јесте суштина'' (О Души и васкрсењу, PG 44, 69).

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...