Jump to content

mirko1929

Члан
  • Број садржаја

    1037
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    9

Everything posted by mirko1929

  1. ...уосталом, нико не постаје верник (или напушта веру) због интелектуалних разлога. Дарвин није напустио веру због теорије еволуције, већ, како сам објашњава, зато што би да је остао у вери морао да верује да су његов отац и брат, и сви пријатељи у паклу.
  2. Наука нема ипостас, не постоји као некакав засебни, независни ентитет. Постоје људи, а људи су увек субјективни. Било како било, креационизам није наука, јер где наука покушава да одговори на питање, креационизам је спречавање не само да се одговор нађе, већ и да се постави питање. Међутим, биологија (и физика) не представљају опасност по хришћанску веру као што се то обично мисли. Не, праву опасност сви игноришу, а то је историја. Разумем ја, историја није секси, али историчари су ти који оповргавају Писмо, не биолози (и физичари). Историчари кажу да није постојао Мојсије, да није било изласка из Египта, да су Јевреји само једно Кананско племе, и да су до хеленистичке ере били пагани, те да је јудаизам само Макавејска пропаганда. Да су Еванђеља међусобно у контрадикцији. Итд. Итд. Ако је Писмо лаж, онда ако је и Бог све у тренутку инстант створио овако како јесте сада, није претерано битно, јер тај Бог није онај у којег ми верујемо. Људи више треба да се баве историчарима, а мање биолозима...
  3. Who is the Jewish Messiah? KOSHERPIG.ORG Према кабали Исус изгледа јесте месија (то је нпр. рабин Исак Кадури оставио у писму пре него што је умро), али тренутно, до повратка, обитава у Ситра Атри, на „Другој Страни.“ Има доста књига на ту тему, нпр. „Повратак Кошер Прасета“ од рабина Исака Шапира. Оно што треба имати на уму у вези са јудаизмом јесте да он није попут хришћанства -- нема догматских прогласа од стране васељенских сабора, већ управо супротно, све је закукуљено, замумуљено, сакривено, неодређено... Талмуд је живи пример тога, на сваку тему је записана расправа између различитих рабина, и нигде нема закључка, само расправа! Зато је врло тешко говорити о некаквом јединственом јеврејском ставу о било којем питању. Нпр. хасидска династија Хабад-Лубавич верује да њихов покојни старешина Мендел Шнирсон није уопште покојни и да је месија... и оваплоћени Бог.
  4. Немам појма, ово само нагађам, али, може бити зато што су живели под аустријском влашћу. По Војводини нпр. предњаче цркве барокног стила, а за то сам чуо да су аустријске власти тако устројиле. Такође сам чуо да је то и разлог зашто постоји тзв. црно слово. Наиме, црвено слово је значило слободан дан, а аустријске власти нису хтеле да допусте толики број слободних дана, те су онда неки празници постали црна слова.
  5. Од првог до петог века по Христу, било је широко распрострањено веровање, да не кажем страховање (не само међу хришћанима, већ и међу јеврејима и паганима) да ће цар Нерон да се врати, чак је постојало и пророчанство o томе у Сибилским Пророчанствима.
  6. Па... разлог зашто хришћани чекају други долазак, а јевреји први је исти, ништа од пророштава о месијанском добу се није испунило првим доласком: нису се сви јевреји сабрали у обећану земљу, није наступио светски мир - нису нестали ратови и смрт, животиње месождерке нису почеле да се хране биљем, итд. итд. Знаш како је апостол Павле писао да је Бог отврднуо јевреје како би еванђеље отишло незнабожцима: А и они, ако не остану у неверовању, биће накалемљени, јер је Бог моћан да их опет накалеми. Јер кад си ти, одсечен од маслине, по природи дивље, и накалемио се, не по природи, на питому маслину, колико ће се пре, ови који су по природи, накалемити на своју маслину? Јер нећу, браћо, да ви не знате ову тајну, да не мудрујете сами по себи: Израиљ делимично отврдну, док не уђе пун број незнабожаца. И тако ће се спасти сав Израиљ, као што је написано: Доћи ће од Сиона Избавитељ и одвратиће безбожност од Јакова. ... Јер као што и ви некад не покоравасте се Богу, а сад сте помиловани због њихове непокорности, тако се и они сада не покорише ради вашега помиловања да би и они били помиловани; Не знам одакле ти то да је антихрист = јеврејски месија, кад је Исус јеврејски месија. Антихрист је био цар Нерон.
  7. У Библији и оцима може бити чега год неко хоће да буде, јер што је баби мило то јој се и снило. Људи не читају текстове, људи учитавају у текстове. Да није тако, да су ствари јасне и недвосмислене, не би било преко 45000 деноминација. Чак ни у средњем веку, где је верска униформност чувана огњем и мачем није се успевала остварити потпуна униформност. (Х)Ад није код нас пакао, већ је Хад оно што су јевреји звали Шеол. Тартар(ус) је пакао тј. оно што јевреји зову Ге(х)ена. Безгрешно зачеће је нонсенс.
  8. То је као кад би ја теби рекао да прочиташ: Abbé Guettée The Papacy: Its Historic Origin and Primitve Relations with the Eastern Churches Ти мораш да схватиш једну ствар, а то је да православни виде РКЦ као fake and gay верзију хришћанства, јефтину пластичну кинеску копију праве ствари, изузетно површну веру која не пружа то висцерално искуство. Чак и да постоје добри аргументи за РКЦ (а не постоје), не би никада могао да, на чисто искуственом плану, постигнеш то да неки православац почне да перципира РКЦ као нешто озбиљно. Или ти једноставно, који би човек прешао са правог причешћа на бајате обланде?
  9. Протестантска реформација је тотално уништила теологију у РКЦ. У реакцију на реформацију, РКЦ је брже-боље приблегла свеопштој догматизацији свега и свачега (махом својих локалних а погрешних веровања и пракси), и на тај начин се укаменила у својим погрешним ставовима: чистилиште, валидност причешћа под једним видoм, итд. све су то сада догме захваљујући Тридентинском концилу. А једно повлачи друго. Зато мора и бесмртност душе и безгешно зачеће и све остало, да би се осигурали ови ранији догмати, зато што је догматско богословље РКЦ једна обична кула од каратa.
  10. Хомосексуализам је званичнио и био у психијатријском DSM приручнику као ментална болест све до децембра 1973. када су се активисти изборили да се, из идеолошких разлога, избаци из приручника, a 2013. су обрисани и последњи заостали репови.
  11. mirko1929

    Šetači

    И само узгред још нешто. Није и не може бити у питању речи о било каквом дискредитовању/дискредитацији! Људи имају различите погледе на свет и то је сасвим легитимно (знам да већина људи сматра my way or the highway, али ја нисам већина људи). Људи су по природи ограничена бића, и стога нужно субјективни. Једино је Бог апсолутан и стога објективан.
  12. mirko1929

    Šetači

    Већ знаш моје мишљење о Даничићевом преводу Лутеровог превода, и да је срамота што немамо књиге Дефтероканонске у званичним, црквеним издањима СЗ (има посебно да се купује, а и то захваљујући херојским напорима Тасе и Ђеда), као да смо протестанти. Рекао сам ти већ да имаш мали милион апликација и сајтова где можеш све светски доступне оригинале и преводе паралелно да поредиш на свим доступним језицима, узми па читај. Нисам плаћен да будем твој учитељ.
  13. mirko1929

    Šetači

    Не повлачим се. Само не сматрам за сходно да уважавам твоје захтеве јер си лупеж био и лупеж остао, и не знаш за срамоту.
  14. mirko1929

    Šetači

    Како не схваташ да ја тебе не схватам озбиљно. Пишем да се мало разонодим, али према теби немам ни трунке поштовања. Штавише, према теби гајим нешто што би се могло назвати негативним поштовањем. Стога ме није ни брига које мишљење имаш, нити да те убеђујем да га промениш. Само, као што рекох, не дозвољавам да ме правиш лудим. Капиш?
  15. mirko1929

    Šetači

    Већ сам ти цитирао и хебрејску и грчку верзију текста, обе преведене на српски, тамо на оној другој теми. Пресани да ме спемујеш. Напоран си.
  16. mirko1929

    Šetači

    Не говори ако не користиш масоретску верзију текста. А ја не кеористим масоретску верзију текста, јер је, као што већ рекох, прекрајања од стране рабина у средњем веку.
  17. mirko1929

    Šetači

    Све што сам наводио, наводио сам као примере које су све ствари људима биле сасвим прихватљиве, а које су им данас неприхватљиве. Али то не зависи само од времена до времена, од поднебља до поднебља, од културе до културе, од интелектуалне позадине до интелектуалне позадине, већ и од особе до особе. Ја тебе не терам да верујеш у нешто што је теби неприхатљиво, само не прихватам да ме убеђујеш како ме моје очи лажу кад читам како је 2+2=4.
  18. mirko1929

    Šetači

    Али не говори. То је управо тумачење које се појавило касно. Да Писмо говори тако, не би се то тумачење појавило тако касно, него би од почетка било такво. А није. Јасно да је из идеолошких разлога касније некима одговарало да реинтерпретирају текст и учитају у њега значење које желе, али чињеница је да то није оно што у тексту пише (о чему је заправо цела ова расправа) што наравно не значи да теби неко брани да ти користиш касну реинтерпратацију. Што се мене тиче можеш да измислиш и неку нову, мени ни из џепа ни у џеп. Проблем је само кад кренеш да ме убеђујеш како је 2+2=5.
  19. mirko1929

    Šetači

    Платонистички поглед на свет о којем причам. Апостол Павле је рекао да ћемо ми судити анђелима, али свети Јован Златоусти изгледа да гледа чак и демоне као вишу врсту у односу на људе, просто зато што немају тело попут нашег (тога је било и код католика, мислим да је беше Катарина Сијенска рекла нешто типа од педера беже чак и демони јер су педери толико гнусни да то вређа анђеоску природу демона, тако нешто). Cвети Јован Златоусти кад је објашањавао шта ће нам васкрсење био је затечен, просто му није било јасно који ће нам враг уопште тело, па је рекао ето тело и душа заједно су се трудили, па ваља заједно и да уживају у плодовима (но јасно да нам тело уопште ни не треба). Иако Златоуст важи за једног од умеренијих отаца по питању саветовања верних, кад погледаш шта је радио себи, био је све само не умерен... никад се није опоравио здравственo од последица аскетских експеримената своје младости.
  20. mirko1929

    Šetači

    Каква бесмислица! Неки су били, нпр. Голијат, али колико знам одавно више нема потомака дивова на Земљи. То је Нови Завет. Знаш ли колика је временска разлика између Петокњижја и Еванђеља. Писани другим језиком у другом културном миљеу од стране другог човека. Мешаш бабе и жабе.
  21. mirko1929

    Šetači

    Занимљиво што је изгледа да је у самом Светом Писму то место (1. Мој. 6:2 ) раније било опширније. То је чисто хипотетичко нагађање, јер није пронађен ниједан опширнији примерак у рукописима, али, познаваоци хебрејског језика кажу да је ту некаква чудна језичка конструкција, као да је део исечен. Било како било, Прва књига Енохова се бавила само тиме, а зашто она није завршила у канону Старог Завета не знам, али чини ми се очигледним зашто би је фарисеји одбацили нпр. фарисеји и њихови потомци модерни јудеји користе лунарни календар, док књиге Енохове и хришћани користе соларни, књиге Енохове проричу да ће доћи Син Човечији рођен пре стварања света да суди живима и мртвима, и тако даље.
  22. mirko1929

    Šetači

    Испада да су апостоли и апостолски ученици знали мање него људи који су дошли петсто година после њих. А неће бити да је тако. Пре ће бити да је под утицајем неоплатонизма то после постало неприхватљиво јер су масе учених подизане на неоплатонизму (не треба сметнути с ума да је изворни платонизам, кад се појавио на историјској сцени, исто тако реинтерпретирао, али паганске текстове, оптужујући их за богохуљење, јер према платоничарима није било могуће да богови полно опште, а богови и титани су паганска верзија анђела и демона, и такође су користили идентичне ad hominem „аргументе“ као Теодорит, само што у тој, паганској верзији ти аргументи још и некако пију воду, јер неки паганин може да покуша да правда своја непочинства позивајући се на Зевсова, али који хришћанин ће да се правда позивајући се на поступке ђавола и демона?!?), иако видимо да је у пракси, то веровање опстало све до модерног периода. Један од грехова који се наводи у митарствима је општење с демонима, фра Лудовико је написао књигу De Daemonialitate et Incubis et Succubis, док су протестанти веровали да су вештице ђавоље невесте, што све сведочи да је широм хришћанског света било распрострањено веровање не само да се то некада, у давној прошлости, дешавало, већ да је општење са демонима увек могуће.
×
×
  • Креирај ново...