Jump to content

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Никада нећемо против Русије која је увек била наша подршка и нада (ВИДЕО)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, Justin Waters рече

https://en.wikipedia.org/wiki/Tehran_Conference

Citiraj mi gdje je dogovoreno da ce Grcka biti u zoni uticaja SSSR. 

Imas jedino Grcki gradjanski rat izmedju 1946-49 gdje su komunisti porazeni. 

Davno sam to gledao,moguće da sam pomešao sa Albanijom.Ali u svakom slučaju Staljin da je teo izgazio bi i ćopavka i nas.Al nije...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Кратос рече

Davno sam to gledao,moguće da sam pomešao sa Albanijom.Ali u svakom slučaju Staljin da je teo izgazio bi i ćopavka i nas.Al nije...

Pa nije mogao. Da je mogao Jugoslavija ne bi bila Jugoslavija vec drugi DDR. Crvena Armija je dosla do svojih granica na kraju rata ne zato sto su bili nesto ekstra mocni i moglisu pregaziti bilo koga kao mrave, vec prosto sto su nacisti vec padali i imali su otvoren put, ali da su htjeli prenagliti i ici dalje usli bi u otvoren rat sa SAD i Britanijom, a to sigurno nisu htjeli niti mogli pored svih gubitaka koje su imali na istocnom frontu i stali su u Beogradu i nadali se da ce po zavrsetku imati Jugoslaviju zbog komunizma po svojim uticjaem i onda im se desio Tito i 1948. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Zbog Jugoslavije sigurno ne bi ušli u rat.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Kristijan рече

Ма... Није то баш тако. Пре свега је то историјски нетачно о чему постоје врло јасни докази. Ни једна империја не ради ништа што није у њеном интересу, и ми бркамо то што са руским народом имамо сродну жицу са дипломатском и војном иницијативом. Русија је повремено била на нашој страни јер је у датом тренутку то био интерес империје и окретала нам је леђа без пардона када је помоћ Србији била у колизији са њеним интересима.

Није повремено, него цео период српских устанака, борби за ослобођење и обнову српске државности, Русија је била уз нас. Тешко да би ми уопште били независна држава да није било толико велике подршке Русије. Дакле, није то ,,повремено", него је то цео један период од српских устанака, преко борби за ослобођење, до балканских ратова и првог светског рата. У ствари, да је Царска Русија опстала, она вероватно никада не би дозволила стварање Југославије и прављење глупости због које је касније пало много српских глава.

Ако већ говоримо о историјским чињеницама, Русија нам је доследно помагала у два века (19. и 20) и тој подршци, поред многих других фактора, можемо да захвалимо што смо добили независну државу.

Слажем се ја у начелу да велике силе увек гледају своје интересе и да не треба мешати народ и народна осећања са државном политиком, али ако ћемо историјски бити објективни, Русија нам је заиста пружала велику подршку и помоћ. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Justin Waters рече

Nisu nikad uspjeli, a nije da nisu htjeli. Najblize su bili sa SSSR ali ih je Tito zeznuo. 

СССР није исто што и Русија, иако је имао исту територију као и она. СССР је био комунистичка и атеистичка држава, док је Царска Русија ипак своје изворе тражила у Православљу и Словенству. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Justin Waters рече

Nisu nikad uspjeli, a nije da nisu htjeli. Najblize su bili sa SSSR ali ih je Tito zeznuo. 

Да ово што си написао не би била глупост, молим те, наведи још неке покушаје. А и ово што си навео је Русија под ропством, горим од татарског, чувена Совјетија.

Подели на овим сајтовима

Једно су наше жеље и тежње, друго су историјске чињенице. Русија нам је помагала само кад је то било у њеном директном интересу и никако другачије. Поменух горе и неке конретне случајеве, да не пишем опет... И то је сасвим очекивана ствар, тако функционише овај свет. Само ми никако да се манемо сањарења...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Милан Ракић рече

Поглавар Српске православне цркве Патријарх Иринеј говорио је екслузивно за “Раша Тудеј” о односима Србије и Русије.

Он је рекао да високо цени пријатељство са Русијом која је увек долазила да спасе Србе.

“Живимо у времену када наше односе са Русијом критикују многи. Ипак, ми одговарамо да никада нећемо против Русије, која је увек била наша подршка и нада, посебно када смо били под Отомаском чизмом”, рекао је Иринеј.

Он је нагласио да је сарадња руске и српске православне цркве на нивоу дубоке историјске повезаности два народа.

“Ми морамо да запамтимо да смо Словени. Још у 12. веку почела је сарадња наших цркава. Од тада наши односи само су јачани”, рекао је Иринеј.

РТ

View full Странице

АКСИОС, АКСИОС, АКСИОС

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, елТорнеро рече

Да ово што си написао не би била глупост, молим те, наведи још неке покушаје. А и ово што си навео је Русија под ропством, горим од татарског, чувена Совјетија.

Nisu mogli, ali jesu stalno tezili. Imali su uvijek prepreku da se probiju na sredozemno more. 

A o kakvoj gluposti pricas, Staljin i Lenjin jos uvijek pocivaju na crvenom trgu, a Putin je licno izjavio da je propast SSSR bila najveca politicka katastrofa u 20 vijeku. Ne oni uopste SSSR ne dozivljavaju kao ropstvo, priznaju mu mane, ali nikako da su bili robovi jos povrh svega zale za izgubljenim uticajem u okolnim zemljama kojeg sad nastoje povratiti. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Православни Србин рече

СССР није исто што и Русија, иако је имао исту територију као и она. СССР је био комунистичка и атеистичка држава, док је Царска Русија ипак своје изворе тражила у Православљу и Словенству. 

Napisah elTorneru, pa u principu odgovor njemu je ujedno odgovor na tvoj post. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Justin Waters рече

Nisu mogli, ali jesu stalno tezili. Imali su uvijek prepreku da se probiju na sredozemno more. 

A o kakvoj gluposti pricas, Staljin i Lenjin jos uvijek pocivaju na crvenom trgu, a Putin je licno izjavio da je propast SSSR bila najveca politicka katastrofa u 20 vijeku. Ne oni uopste SSSR ne dozivljavaju kao ropstvo, priznaju mu mane, ali nikako da su bili robovi jos povrh svega zale za izgubljenim uticajem u okolnim zemljama kojeg sad nastoje povratiti. 

Па и Сабор који је држала Руска загранична Црква у Сренским Карловцима говори да се народ определио та револуцију и наравно критикују то са правом или без не бих да расправљам јер видим да неки овде немају појма о основним стварима-

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Kristijan рече

Касније су отворено држали страну Бугарима приликом потписивања Санстефанског мира јер је у том тренутку то њима више импоновало. Проверите ко је ту неправду исправио исте године на Берлинском конгресу. 1999. нису покушали ни да искористе сва административна средства како би нас заштитили од напада НАТО алијансе. И ја све ово не пишем са срџбом, ја знам шта значи бранити интерес државе. Само онда не можемо да причамо о великом пријатељству, јер пријатељство подразумева безусловну подршку, независно од интереса.

Да, стално се прича о томе да нам је Санстефанским уговором нанета велика неправда од стране Русије, а у корист Бугарске, али се врло мало зна о томе шта је заправо било понуђено тим уговором. По многим историчарима тај уговор уопште није био толико лош за Србију и Србе. Јер, наиме по том уговору, ми јесмо губили Пирот и пиротски округ, али добијали Косово све до Приштине, Косовску Митровицу, добар део Санџака. Ево о томе нешто овде, а имаш и мапе: http://pages.uoregon.edu/kimball/1878mr17.SanStef.trt.htm

Са друге стране, Бугарска би добила Пирот, али би била у вазалном положају према Отоманској Империји. Иначе, све то је рађено према етничким мапама, какве је радио и Цвијић касније и по којима на том простору живе Шопи (прелаз између Срба и Бугара), док су Косово, Митровица и делови Санџака сматрани српском етничком територијом. Дакле, по том уговору, ми би изгубили Пирот, али би добили Косово. Значи и Србија би се територијално проширила. Е онда долази берлински конгрес, то се исправља, Србија добија Пирот, али остаје без Косова и мора да га ослобађа тек у балканском рату 1912. Не браним Русију нити било кога, само указујем на неке чињенице које баш и не одговарају баш тој црно-белој слици.

А што се тиче 1999-те, будимо реални, тада је на власти био Јељцин који није био у стању ни саму Русију да заштити, а камоли Србију. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Православни Србин рече

У словенству је своје изворе много више тражио СССР јер је прав ио словенске конгресе док царска Русија о томе не да није имала бригу него свест.Па Николај и Александра су међусобно говорили на енглеском.Које словенство.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Kristijan рече

Једно су наше жеље и тежње, друго су историјске чињенице. Русија нам је помагала само кад је то било у њеном директном интересу и никако другачије. Поменух горе и неке конретне случајеве, да не пишем опет... И то је сасвим очекивана ствар, тако функционише овај свет. Само ми никако да се манемо сањарења...

Па наравно, ал када сам ја то спорио? Нисам ја ни рекао ништа друго. Само сам оспорио твоју тезу да је то било ,,повремено", не била је то констатна помоћ (некад мања некад већа) у целом једном периоду без које Србија не би вероватно добила своју државност. Наравно, Руси су то радили због својих интереса, нико то не спори. 

Подели на овим сајтовима

Sto neko rece, dovoljno je i sto nam nisu odmagali, ...sta ces vise....:945729:

Ima jedna anegdota u vezi cara Aleksandra III ( oca sv. cara Nikolaja ), koji je bio izuzetno fizicki jak. Tako na nekoj diplomatskoj veceri , dok su ambasadori raznih drzava raspravljali oko nekih politickih pitanja, .... u nekom trenutku, povede se raprava o Srbiji, kako treba da se disciplinuje ta mala zemlja u politcikom smislu, mozda cak i  nekom  silom, ako je potrebno...... i, car Aleksandar slusajuci te' rasprave, u jednom trenutku uze' kasiku u ruke i savije je u cvor i baci na sto ispred ambasadora i rece....svako ko se usudi da napadne Srbiju proci ce kao ova kasika....:0120_angryy:....:ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...