Jump to content

Justin Waters

Члан
 • Број садржаја

  15721
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  20

Everything posted by Justin Waters

 1. Па навео си како редитовци пишу да су за проблеме у САДу кроз које пролазе криви и републиканци. Па се смијем то је толико "очигледно" да нема шта бити нејасно.
 2. Републиканци?? Па свакако, то је тако очигледно.
 3. Тај однос је урушен и то је дефинитивно. Е сад видјећемо какве ће то посљедице изазвати. Или учвршћење једнополарне хегемоније, или мултиполарног свијета.
 4. Промјена према Русији у односу на шта? САД су биле задовољне с Русијом само када су били на кољену 90тих. Иначе задњих 200 г. су стално незадовољни.
 5. Да није овдје неки неспоразум око плаћања пореза?
 6. Јеси ти радио можда јандексу па нешто знаш из прве руке? А ово за екосистем јандекса или амазона је мало рећи да нема везе с везом.
 7. Могуће и да Руси и у том правцу размишљају само нисам сигуран да им је то мотив за доношење одлука. Мислим да је на првом мјесту безбједоносни аспект, јер они ће се свакако оријентисати на азијско тржиште и свјесни су настојања запада да и по цијену своје сопствене штете прекине гасне аранжмане. Осим Украјине у НАТО, до зуба наоружање са размјештеним нуклеарним главама на 4 минута од Москве, ту је и идеја Интермарума и Украјине као гасног чворишта за ЛНГ што је опет једна врста безбједносног ризика за Русију чиме се они морају успротивити и покушати то онемогућити.
 8. Нисам је ни најмање уздизао осим што сам нагласио да је она непозната. Не играју шестодимензионални шах, али не играју ни човјече не љути се. Можда просто играју шах, у коме некад вучеш напријед, некад се повлачиш, некад си принуђен неки потез због противника да одиграш, некад идеш прорачунато с неким потезом. Стварно не знам шта су ти нормални циљеви? И откуд ти идеја да је приморавање Украјине на мир? А прије тога да ударима на инфраструктуру покушавају окренути становништво против власти?
 9. Ово су врло мале количине гаса а поготово нафте у односу на оно шта Русија посједује. Још увијек неутврђено, али процјењује се да обале Украјине прије 2014 садрже око 2 билиона кубних метара гаса, што би било довољно да ЕУ потрошњу прије короне снабдјева 3г непрестано. Нормално кад би се ту укључиле и домаће потребе, па онда балканске земље, па Турска, па извоз тог гасе другдје негдје то ни приближно није нешто што би Украјини донио некакав експресан просперитет јер тај гас би се продавао у мањој количини на дуже вријеме. Ако се то мало гаса сагледа заједно са чињеницом да је Украјина једна од држава са највећим обрадивим површинама, са највећим подземним складиштима гаса у Европи изграђеним још у вријеме СССР-а, са појединим дијеловима индустрије које су нестале на западу они се чине врло перспективна земља за америчке интересе. Зато су вољни улагати у њу онолико колико је њима потребно да их остваре, наравно не и да обезбједе просперитет Украјини. Америчко присуство значи и нагомилавање оружија уз руске границе, и онда на крају дођемо да тога да Руси овај рат воде због сигурносног аспекта, а не економског. Посебно је потребно одбацити ту бесмислену идеју да се олигарси нешо питају у Русији. Русија је тренутно у ситуацији у којој била након покренуте операције Барбароса и они ће се свакако бранити док или не потисну или не униште колективни запад или ослабе до те мјере да им више нису пријетња. У том свјетлу треба схватити овај рат гдје је Украјина колатерлана штета политике колективног запада. Уништити га могу тешко, али ослабити могу свакако са рађањем мултиполарног свијета који би одбацио америчку хегемонију и поставио нове конвенције глобалног поретка.
 10. Нико жив не зна шта је руска стратегија. То између осталог и треба да је тако јер воде рат за опстанак. Не знам зашто се људи нешто чуде као да је то нешо подразумјевано да руси своје планове дају на готовс јавности. Руси су прокламовали циљеве СВО, а то су денацификација, и демилитаризација Украјине и заштита проруског становништва у Донбасу. Ако су то јавно рекли, то не значи да су дужни да је изврше ни за 3 дана, ни за 6 мјесеци ни 60г. Они знају када ће бити крај, а такођер не морају да ратују по неким шемама које се стално провлаче како по антируским МСМ тако и проруским.
 11. Управо ће се то десити. Било преговорима, и потписивањем украјинске капитулације под руским условима или војно, уништењем украјинске државе, а то ће произвести питај Бога каква се остала, али ће у сваком случају десити.
 12. Није ни за кога добар недовршен рат, само не знам зашто мислиш да се овај рат неће завршити?
 13. Успјели нису, али преживјели јесу, то није исто.
 14. Зависиће од много фактора. Вјештина, способност и труд је свакако важан али није и једини фактор. Нацисти су били све то и нису успјели.
 15. Нећеш доживјети и нема потребе да Словени глуме неке Германе. Овај рат који се тренутно води има судбинско дејство на комплетну људску цивилизацију. Кроз овај рат се руши постојећи свјетски поредак, Америци евентуално одузима хегемонски статус, Британија као утицајан фактор шаље у пензију и формира се евроазијски блок као централна окосница будућег економског, а можда и технолошког прогреса. Зато се овдје многи људи надају његовом позитивном исходу, а уједно и плаше негативног исхода јер би то могло драстично да утиче на опстанка Срба на балкану.
 16. Шта би ти хтјео, сад када су прогласили херсонску област руском територијом, да притисну дугме и да се дигне зид на граници области, а Украјинци да се паралишу сами од себе? Украјинци већ мјесецима покушавају да нешто ураде на херсонском фронту и Руси их систематски уништавају. Сада пребацују, шта је ту чудно рат је имају комплетну НАТО логистику, људство на Херсон у покушају неког тактичког успјеха. С тим да они ово не раде јер држе ствари под контролом, него играју како им НАТО газде титрају, а Украјинци служе само ради прикупљања политичких поена ради превазилажења мегакризе на западу која се све више надвија. Демократама треба нека реприза Харкова на херсонском фрону, ради избора у новембру, ето зато их гурају у погибију. Руси врло добро знају, да је било питање дана када ће покушати бацити све карте на Херсон јер им је то једина шанса да покушају да остваре неки успјех који би задао Русима главобоље, а то је ако се пробију до Каховке и минирају брану и тако поплаве све низводно и угрозе руске положаје, и у том хаосу се покушају докопати НЕ енергодар, јер Украјинцима гори под ногама што се тиче снабдјеванја струјом ове зиме. Дакле разуми да Руси не паничаре, него систематски организују ствар. Евакуише се становништво са линије раздвајања, а не из самог Херсона. За Херсон се савјетује да се напусти град ради могућег украјинског ракетирања, али о комплетној евакуацији града није још било ријечи. Иначе и да то ураде, ни то није ништа страшно боље је да се онемогући нека нова „наводна Буча или Изјум“ гдје би укропи имали материјала да лажу о неком геноциду и уједно се чувају животи цивила. Када је била она тарапана на Харкову, Руси су снимљени како довлаче технику са Крима у Херсон и онда су многи као ти кукали како село гори а баба се чешља, а сад видимо да су заправо зашто су довозили технику. Дакле биће тарапана ускоро јер Укри су наговорени да баце све на Херсон и не маре за жртве ради избора у новембру, с тим да Руси сада бране стратешки важно подручије и спремали су се за ову офанзиву,и треба очекивати бруталан одговор Руса, дакле очекујем покољ укронациста, систематско уништење контраофанзиве и то је оно како тумачим генерала Суворкина када каже да треба донијети тешке одлуке, а не да наводно не зна шта ће од очаја јер страшни нацисти долазе да их згазе мођ мислити.
 17. Укронацисти су џаба кречили. Нису успјели онеспособити кримски мост. Друга аутомобилска трака је пуштена у саобраћај, а прошао је тесни воз преко жељезничког дијела, и то успјешно. Значи војна машинерија се може несметано превозити, а аутомобили и друга возила несметано пролазити, само сад више немају никакве шансе за овакву диверзију, јер ће сигурносне мјере бити и више него ригорозне. А ово им је све требало послужити ради ованзиве на херсонском правцу. Пиши пропало.
 18. Нису толико кохерентни. Мађари су сад у овом задњем пакету санкција избоксовали за себе да се изузму од забране увоза нафте тим неким нафтоводом који иде из Русије преко Украјине. Њемци одбијају да шаљу тешко оружије у Украјину, субвенционишу привреду и становнике пакетом од 200 МЛРД на згражавање осталих чланица. Грци су почели као и Пољаци да настављају да покрећу питање ратних репарација од Њемачке. Овакво трвење није било никад и дешава се у јеку растуће инфлације, повећања каматних стопа, високих цијена енергије, затварања бизниса и селидбе у САД и на друг мејста, затварање радниј мијеста итд...Оба неопходна сценарија су ту који ће довести до слома ЕУ ове зиме. Што се тиче словена, па немају они шта протестовати када нису јединствени...а свијет (онај ван ткзв златне милијарде) је стао на страну Русије непобитно. Урадили су оно што је Русији потребно, да не уводе санкције и не придружују се изолацији, и то је Русији довољно, остало их не интересује.
 19. Гледај то овако: Украјина је тотално распаднута на економском и војном плану, не могу да преживе од мјесеца до мјесеца без упумпавања новца са запада и то примарно од Америке као и достављања оружија од тих истих. Већ су све живо ангажовали у овај рат 6 или 7 мобилизација је, још само нису и жене убацили. Дакле ово сад што добијају територије има смисла за њих само ако ће их задржати, а то могу само да са друге стране имају земљу која је распаднута на економском плану, и која је исто тако одрадила 6 или 7 мобилизацију, која нема више свог оружија ни новца него их снабдјева Кина и Иран у свему. Пошто немају такву Русију преко пута, имају једну Русију која има рекордне приходе, која тек покреће 1/2 мобилизацију, који су се консолидовали са својим савезницима, обезбједили путеве економије, инспирасли друге да се преиспитају на свом геополитичком путу и која практички како рече Путин прије мјесец нису ништа озбиљно ни започели. Пази ово је јако битно, они стварно нису ништа стварно започели јер су досад ратовали у оганиченим капацитетим и задатим циљевима специјалне операције. Анексијом 4 регије, и њиховим инкорпорирањем у оквир Руске Федерације постављају оквире за легални ангажан комплетног руског потенцијала, а да при том још имају и подршку становништва да то ураде (за шта би је тешко добили да су то урадили на почетку). Дакле ускоро Русија почиње ратовати у пуном капацитету, и онда ће се стварно ствари промјенути на фронту и кад прегазе Укре на ово јада што покушавају да поврате, шта ће им онда остати више да се одупру? Остаје само директно учешће НАТО-а, а то значи онда и диркетно слање г.Кинжала са нуклеарним главам, а онда о том потом причаће ко преживи. Иначе треба запаазити, а Оби је већ поставио. Опек+ смањује производњу нафте и тиме повећава цијену. Ово је много много значајнија ствар него некакве територије које руси привремено губе, јер овим се заправо директно руши колективни запад. Руси сервирају хладну освету, јер како су срушили Амери са Арапима СССР 80'тих тако што су преплавили тржиште нафтом и оборили цијену урнисавши СССРу економију која је грцала због рата у Афганистану, сад се дешава обратни сценарио у коме учествује С.Арабија, овај пут умањивши производњу нафте која је западу толико у овом моменту потребна да би се обориле цијене и подстакао економски развој који је урнисан короном, јер је сенилни Бајден ишао скоро да вуче за рукав шеике да повећају производњу, па је мало прошао као бос по трњу.
 20. Не бих рекао да се ту ради о слози. Ту има много уцјена и пријетњи, дакле типично мафијашко рекетирање попут рецимо САД према Њемачкој. Њемачка уопште на почетку није била вољна слати оружије него само шљемове, хуманитарну помоћ, примати избјеглице па су тек касније поклекли, али даље је Бундевер одбијо скоро да изглаза резолуцију о слању тешко наоружањ у Украјину. Имаш онда Мађарску која у потпуност одудара сад већ и иде својим путем. КАда је почело питање расподјеле енергетских ресурса ту се поготов не могу сложити око наметања санкција Русији. Па онда плаћањер у рубљама једни пристају други не...дакле нема слоге него само поткусуривање, гледање смаог себе, враћање некоих дугова, пристајање на уцјене и притиске итд...
 21. Слога запада је илузија. Почела је са короном, а наставља се у овој глобалној кризи свега. Заправо је реалније отварање старих подјела, Британија вс Њемачка, или Њемачка вс Пољска итд...То ће сад поготовo када је у питању Њемачка доћи до изражаја због америчке саботаже сјеверног тока (Заправо вјероватно су Пољаци извршитељи, Амери налогодавци и Шведи и Данци логистичка подршка). Почели су се свађати у вези расподјеле енергетских ресурса, а јужне земље оптжују Њемачку да је себична јер субвенционира фирме ради губитак због виоских цијена енергије. Пољаци траже репарацију из другог свјетског рата што апсолутно нема смисла у заједници с Њемачком осим ако не постоји дугорочни план да се ЕУ уништи и да се формира некио нови потпуно про-амерички вазални блок против Русије, кандидат је Интермарум тј иницијатива три мора. Дакле ове зиме ћемо видјети све само не слогу запада.
 22. Шта је поента те аспирације за Словенима или словенством? То ће бити прије пропали концепт из 19 вијека који нема никакве реалне основе. Словени су Пољаци, Чеси, Словаци, Украјинци који поготово данас нема шансе да остваре икакво јединство са Русијом. Нити су Црногорци нити Македонци нешто загријани, једино су Срби и Бјелоруси спремни на некакав вид јединства и међусобне подршке. Тако да ни ово правослани словени не знам какав значај има, кад је стање такво да смо данас ближи по духу и узајамним интересима са Чеченима или Сиријцима него рецимо са православним Бугарима или Румунима. Реално, ако су Руси кренули да обнављају империју како би осигурали сигурност своје земље, онда онам одговара слом колективног запада, и евроазијске интеграције, а то значи и добре везе са Турском рецимо поред Русије, и Кине, а у најидеалнијем случају да Њемачка прогледа и не дозволи да је опет Америка и Британија увуку у геостратешки ћорсокак у коме би се опет родио неки Хитлер који ће се светити због понижене Њемачке.
 23. Ко је мислио? Руси? Када су они то објавили да им је циљ да заузму Украјину за 10 дана или макар да је нешто процурило што би на то уаказло? Циљ заштите становништва ће пропасти онда када Руси одустану и признају пораз, све до тад можемо само да правим разне инсинуације које немају везе са реалношћу.
 24. Циљ СВО је био заштита руског становништва унутар Донбаса, демилитаризација и денацификација Украјине. Украјинска војска је поражена, већим дијелом денацификована, и ово данас што ратује је НАТО 1/1, не само са НАТО оружијем, и логистиком него страни НАТО војници обучени у Украјинске униформе. Ствар је у томе да Руска врхушка има сасвим сигурно стратегију, ако хоћеш тако шта и како даље уколико ствари ексалирају. Сигуран сам да имају и план како поступити и ако све ово ескалира да је употреба нуклеарки неизбјежна. Оно што нису били сигурни је како ће економија да се креће ко ће их све подржати или бити спреман на сарадњу, и ово се испоставило да је испало одлично и да се сада мирне главе могу подићи улози. Није случајно што се позив на мобилизацију десио након самита Шангајске Организације гдје је Русија добила гаранције да може ићи даље и да ће се економска сарадња наставити. Они који бјеже авионима са каратама које коштају 9000 евра нису они који су обичан свијет и бјеже од страдања. Ти који бјеже авионима са тако скупим картама су они попут руских блогера који Стејт Департменту достављају листу људи који активно сарађују са Кремљом. Русија није објавила тоталну мобилизацију, него 1% од онога колики су јој потенцијали, дакле уопште нема разлога да неко бјежи јер се у војску шаљу војници са ратним искуством и то добро плаћени. Наравно да неће бити лако за руски народ, осим ако не желе да живе у деколонизованој Русији, треба да се стисну на шта су свакако навикли и да однесу још једну побједу у још једном отаџбинском рату. У питању је Русија као држава и нација и са овим нема зајебанције.
×
×
 • Креирај ново...