Jump to content

Рапсоди

Члан
  • Број садржаја

    9857
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    36

Последњи трофеј

Рапсоди је имао/ла садржај са највише реакција!

О Рапсоди

  • Рођендан 02/23/1971

Profile Information

  • Пол :
    Женско
  • Локација :
    Бројила
  • Интересовање :
    теологија, филозофија, уметност

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Рапсоди's Achievements

Инвентар форума

Инвентар форума (9/9)

17.7k

Форумска репутација

  1. Колико знам не постоји.Причала сам лично са редитељом /чини ми се Александром/ на сајму књига и одговор је негативан.Разлог су неплаћана многобројна потраживања по питању ауторства и ко зна чега још.Једноставно човек док то не регулише повукао је филм.Давао се чини ми се у МТС дворани у јануару ове године само један дан.
  2. Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије отворио је данас, 16. јануара 2024. године, једнодневни Научни скуп "Српски идентитет, српски језик и Закон о родној равноправности" који се у организацији Информативне службе СПЦ и Матице српске одржава у Народној библиотеци Србије, извештава сарадник нашег радија Наталија Лисинац. У присуству министара и омбудсмана, представника установа друштва и државе, затим професора и стручњака везаних за тему ове конференције, али и бројних катихета, Његова Светост је указао да Српска Православна Црква и Матица српска као саорганизатори овог Научног скупа, "иду у корак, још од оснивања Матице 1826. године", што показује да "српска култура није подељена, нити треба да буде схизофрена, нити по својој природи може бити подељена". "Култура не треба и не сме као начин живота да цепа друштво, да прави недоумице у друштву, тако да појединац тј. личност изгуби оријентир у простору и времену" рекао је Његова Светост и подвукао да Закон о родној равноправности, како многи оцењују, "баш то чини - на потпуно вештачки, неприродан начин креира живот друштва и појединаца, дијаметрално супротан историјском искуству начина живота, па и савременим стремљењима нашег друштва". Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије отворио је данас, 16. јануара 2024. године, једнодневни Научни скуп "Српски идентитет, српски језик и Закон о родној равноправности" који се у организацији Информативне службе СПЦ и Матице српске одржава у Народној библиотеци Србије, извештава сарадник нашег радија Наталија Лисинац. У присуству министара и омбудсмана, представника установа друштва и државе, затим професора и стручњака везаних за тему ове конференције, али и бројних катихета, Његова Светост је указао да Српска Православна Црква и Матица српска као саорганизатори овог Научног скупа, "иду у корак, још од оснивања Матице 1826. године", што показује да "српска култура није подељена, нити треба да буде схизофрена, нити по својој природи може бити подељена". "Култура не треба и не сме као начин живота да цепа друштво, да прави недоумице у друштву, тако да појединац тј. личност изгуби оријентир у простору и времену" рекао је Његова Светост и подвукао да Закон о родној равноправности, како многи оцењују, "баш то чини - на потпуно вештачки, неприродан начин креира живот друштва и појединаца, дијаметрално супротан историјском искуству начина живота, па и савременим стремљењима нашег друштва".
  3. Патријарх Порфирије отворио Научни скуп у НБС WWW.SLOVOLJUBVE.COM Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије отворио је данас, 16. јануара 2024. године, једнодневни Научни скуп "Српски идентитет, српски језик и Закон о родној... Радио Слово љубве 107,3 MHz WWW.SLOVOLJUBVE.COM Слово љубве
  4. ARHIVA.SPC.RS

     

    1. Рапсоди

      Рапсоди

      Informativna sluzba
      Srpske Pravoslavne Crkve

      31. avgust 2002. godine

      SAOPSTENJE ZA JAVNOST SVETOG ARHIJEREJSKOG SINODA
      POVODOM DOGADJAJA U LETNJIM KAMPOVIMA
      MINISTRASTVA PROSVETE I SPORTA

      Na svom redovnom zasedanju, 30. avgusta 2002. godine, Sveti Arhijerejski Sinod u sklopu teme crkvene prosvete i veronauke u skolama, obratio je posebnu paznju na bestidne skandale o kojima pise stampa, koji su se dogadjali u omladinskim letnjim kampovima Ministarstva prosvete i sporta Vlade Srbije (Sremska Mitrovica, Mitrovac na Tari, Divcibare i drugi). Ocevidno, pod vidom moderne edukacije i razvijanja “nove svesti” kod sredonjskolaca, sprovodi se u edukatorskim radionicama perfidno pranje mozga dece a njihovo druzenje i komunikacija pokusava da se svede na nivo bioloske beslovesnosti, kroz ubijanje stida u detinjoj dusi i unistavanje svakog moralnog cula i osecanja. Poznato je da su se, do sada, tim razvracanjem i skrnavljenjem ljudske duse u Evropi i sire u svetu bavile samo satanisticke sekte kroulijevaca i dr. Majmunska bestidnost kao mera ljudskog zajednistva i komunikacije predstavlja nesto od cega se covek oslobadja i protiv cega se borio kao kulturno i civilizovano bice kroz svu svoju slovesnu istoriju. To je ono sto coveka i cini slovesnim i razumnim bicem, istinski prosvecenim. Medjutim, u nase vreme, nazalost, dolazi do sklapanja braka izmedju postkomunistickog ateizma i zapadnog kapitalistickog hedonizma. Iz takvog cudovisnog braka vec pocinju da se radjaju monstrumi i nakaze kakve covecanstvo ne pamti u svojoj istoriji, a sve pod prividom “nove svesti”, “novog coveka”, “novog poretka”, “nove zajednice”. Pitamo se: da li su nasi novi prosvetari i prosvetitelji Srbije svesni te i takve opasnosti koja stoji pred savremenim covekom i covecanstvom? Ili mozda neki od njih i zele da tim i takvim bespucem upute mlada pokolenja? Nije valjda moguce da je to i bio dublji razlog otpora uvodjenju veronauke u skole i nametanja na mesto nje ili paralelno sa njom tzv. gradjanskog vaspitanja! Jer jasno je da dokle god bude bilo veronauke majmunska bestidnost i satanisticka amoralnost ne mogu zagospodariti ljudskom samosvescu i postati mera covecnosti i ljudskog dostojanstva.

      Svesni duboke istine velikog Tarkovskog izrazene u njegovom zivotnom stavu i opitu da ce stid sacuvati i spasti svet, osecamo za svoju obavezu pred Bogom, narodom i istorijom da pozovemo odgovorne za vaspitanje mladih, prosvetne radnike na celu sa ministrom prosvete i sporta, kao i na prvom mestu decije roditelje, da ne dozvole da bilo ko i u ime bilo cega bude ili postane razvratitelj cedne detinje duse a time i grobar slovesnog dostojanstva srpskog naroda.

      Navedeni slucajevi u letnjim kampovima Ministarstva prosvete i sporta u Sremskoj Mitrovici i Mitrovcu na Tari, predstavljaju znak za uzbunu za svakog kome je stalo do zdravlja dusevnog, moralnog i telesnog nase omladine i do buducnosti svog naroda. Ministri i vaspitaci koji potkopavaju duhovne i moralne vrednosti svog naroda a time i opsteljudske moralne vrednosti, gaseci u mladim pokolenjima svetlost bogopoznanja i vecnog covekovog prizvanja – ne samo da ne zasluzuju to casno ime nego i gube pravo da ga dalje nose.

  5. Putin ODLUČIO: Od 1. jula LGBT osobe u Rusiji će morati "na liječenje" KOLEKTIV.ME U ruskim klinikama uskoro će biti uvedeni seksolozi koji će pomagati pacijentima da „prevladaju“ homoseksualnost i razne seksualne „mentalne poremećaje“, navodi se u uredbi...
  6. НАЈСКУПЉА УМЕТНИЧКА ДЕЛА У 2020. ГОДИНИ: Ове слике су продате за највише пара (ФОТО) WWW.NOVOSTI.RS У ТУРБУЛЕНТНОЈ 2020. години велике аукцијске куће морале су брзо да се прилагоде пандемијском пословању и да виртуелно организују своје мега аукције.
  7. Cy Twombly | Untitled (2007) | Artsy WWW.ARTSY.NET From The Broad, Cy Twombly, Untitled (2007), Paintings on Wood, 252 × 220 in
  8. ДА ЛИ ЗНАТЕ ШТА ЈЕ „ДАЛЕСОВА ДОКТРИНА“ – ТАЈНА ЗАВЕРА против Русије, Србије и других источних земаља направљена још 1945! | Националист NACIONALIST.RS Visit the post for more.
  9. СРПСКИ МАЧ У КАМЕНУ Камен хитнут увис, у једном тренутку зауставиће се и након тога кренути да пада. То је последица закона гравитације. Политичке странке и коалиције које силовито и не увек скрупулозно управљају државом, имају сличну судбину, самоуверено лете увис пре него што се суноврате у ништавило. То је последица закона који управљају друштвеним процесима. Стиче се утисак да смо јуче видели скуп који је представљао моменат заустављања једног лета у висину који је започео пре десетак година и после кога следи краћи или дужи, али свакако неумитни пад. Осетило се то по празњикавим паролама, слабо прикривеној несигурности у погледима и неуобичајено тихој, додуше покислој публици, никад тишој на скуповима тог лидера, те странке и те коалиције. Скоро да је извесно да ће власт тај скоро извесни пад покушати да одложи или бар успори, нудећи компромисе, пре свега агресорима са Запада али и силама са Истока. Покушаће и са пумпањем атмосфере страха и несигурности, својим омиљеним оружјем, али за камен који се зауставио у лету, гравитација је сила којој не може да се одупре. То је утисак после јучерашњег скупа. Данас је нови скуп опозиционо оријентисаних грађана. Ако киша све не поквари, очекује се још већи број људи него на прошлонедељном окупљању, импозантном по бројности. Овим данашњим скупом, уз само пар изузетака, настојаће да руководи и да га за себе присвоји тзв. прозападна&проевропска тзв. опозиција. Иста она чији су лидери јуче ишли на срамотно, церемонијално понижавајуће и симболички одвратно поклоњење неком америчком сенатору, а заправо овлашћеном представнику своје централе и свог послодавца. Ти људи, у претежном броју (уз пар изузетака) прононсирани аутошовинисти, русофоби, еврофанатици и натофили представљају се као субјекти предводници народног протеста, иако их у тој огромној маси патриотски настројених људи, више од три четвртине дубоко презире а додатних десетак посто с муком некако толерише. Та дубока, структурална антиномија опозиционог протеста за сада није кључни проблем окупљања али ће убрзо постати, ако се број учесника буде повећавао и ако резултати буду почели да пристижу. Политичким скуповима би требало да управљају они субјекти који бар у претежној мери одражавају, поједностављено гледано, укупне погледе и вредносне ставове учесника. Трећи субјект тренутне српске политичке једначине, поред владајуће коалиције и прозападне опозиције, је тзв. државотворна опозиција, која је у стању дубоке хибернације а када се и огласи, чини то немушто, конфузно и загрцнуто. Иако то звучи можда и престрого, они подсећају на неодлучне кукавице које су се саме зафарбале у ћошак свог политичког аматеризма и површности. Принчеви косовскозаветних и громопуцателних саопштења за јавност али и анестезирани лузери промишљеног и активног деловања у политици. Њихову браћу по јаловости представља већи број врлих, тзв. српских интелектуалаца, досадних продаваца националне магле, софисти са разних подкаста и сујетни, целомудрени препродавци истрошених наратива, "аналитичари" хомеровског замаха и фаустовског карактера. Док је патриотски оријентисан народ на улици, скоро цела тзв.патриотска опозиција и многи тзв. патриотски интелектуалци, негде у дубокој позадини, сами за тастатуром, схоластички вуновлачаре о томе колико бриселских споразума може да стане на врх игле и покушавају да намигну сваком страном амбасадору кога сретну. А народ? Њега смо видели јуче на "контрамитингу", видећемо га и данас на овом опозиционом који следи. То су наши људи, наш свет, у основи углавном једноставан и правдољубив, жељан реда и закона, правичности и поштења, поштује своје претке и сопствену крвљу и страдањем обележену борбу за слободом. Као и свуда у свету, њега чешће заводе и лажу, много ређе су му ослонац, професионални политичари и превртљиви и лажљиви медији. Они гурају људе једне на друге и хране се антагонизмима и поделама. Тако је одувек свуда било и биће, то је закон историје и људских заједница. Мудри су они народи који унутар себе, у вртлозима политичких борби успеју да не дигну руку једни на друге и да кад год и колико год могу сеју семе солидарности а не мржње. Утопија или не, тако би требало да буде. Политичари и системи се мењају, људи и народи остају. Да ли треба ићи на данашњи скуп, упркос незгодном раскораку између учесника и организатора? Свако нека мисли како му савест, укус и инстинкт налажу, али верујем да треба. Српско друштво се донекле петрификовало а власт постала превише дрчна. Промене и кретања, динамика и енергија увек су добродошли, уз напомену да никада не смеју ићи у корист окупатора или узурпатора из иностранства, ко год он да је. Потпуну слогу и јединство српског народа, тешко је нажалост постићи. На нашем разједињавању и братоубилаштву дуго су кроз историју радиле многе велике силе. Ипак, та идеја слоге и саборности и даље стоји као мач у камену. И чека руку достојног јунака да га одатле извади и подигне ка небу. Владан Вукосављевић
  10. Bećković: Naš narod sa hiljadugodišnjom kulturom preuzima kulturu države stare 200 godina koja je ubila najviše tuđe djece širom svijeta, uključujući i srpsku! - Borba BORBA.ME Akademik SANU Matija Bećković potresen zbog dvije velike tragedije koje su pogodile Srbiju. Posle krvavog pira koji se dogodio u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, kada je... „I to što preuzimate kolektivnu krivicu, i to vam je američka kultura (virtue signaling); i to što ćutite i pozivate na molitvu – i to vam je ono što ste naučili na američkoj mreži od Amera (thoughts and prayers); i to što palite svijeće po ulici umesto u crkvi i što odajete počast na ulici, i to vam je američka kultura (rest in peace dear angel); i to što će se uskoro držati javne komemoracije preminulih gde će se pričati o njihovim vrlinama i detaljima iz života, i to vam je američka kultura; i sve što gledamo na televiziji, od vijesti, filmova pa do rijalitija, kvizova i šou programa, ceo noviji koncept, i to vam je stiglo iz Amerike; i šoping „molovi“ i Halovin i ceo taj hajp je američka kultura; i ta ogledna škola za „elitnu“ djecu, i to je američki izum; i cio incident je američka kultura; i komentari djece na mrežama (koji su svakako pola na engleskom), i to je američka kultura. I to što vam deca žive od i u društvenim mrežama, i to vam je američka kultura. Mi smo amerikanizovana nacija. Narod sa hiljadugodišnjom kulturom kopira i preuzima kulturu države stare 200 godina, koja je najviše ubila tuđe dece širom sveta, uključujući i srpsku. I to što nijedan ministar nije već podneo ostavku, i to je američka kultura. Nemamo mi I od Istoka. Mi smo mali Amerikanci“, poručio je Bećković.
  11. Ма јасно ми је шта теолози мисле под ...ни из чега...пре постанка није постојао у некој форми.Али мени као неком каквом таквом поети, пара мало уши то ни из чега, схватам ја то умом, али срцем не.Увек сам то ни из чега , преводила на језик срца, а то је ...одувек у замисли, љубави Божијој, то ни из чега је просто вечна мисао Божија.Не мораш ми више објашњавати, ја капирам срцем.
×
×
  • Креирај ново...