Jump to content

Мартиновић: Човек није власник својих органа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 часа, RYLAH рече

Човек кад умре, он је мртав.

Smrt je neproverena glasina...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 211
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Колико сам сконтао по ономе што сам успео да нађем, све се отприлике своди на:

- Један од услова приступања ЕУ је регулација донирања органа

- Нити један пропис ЕУ не захтева да се то регулише тако што би се подразумевало да је свака пунолетна особа донор осим ако се не изјасни другачије за живота, или ако то не оспори његова породица после смрти

- Пошто наше мрзи да се много петљају око тог закона, они су га написали управо овако како је поменуто горе

- Потенцијали за злоупотребу оваквог закона у држави као што је Србија су огромни

- Од свих који су могли да се јавно баве тиме, нашли су убедљиво најгору њушку која само може додатно да изиритира својом појавом и џиберлуком и оне који можда мисле да је ово потенцијално неко добро решење, макар у теорији

И то би отприлике било то засада...

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Вилер Текс рече

У теорији.

I u teoriji i u praksi...

Поштеније би било да се да изјава ако неко хоће да дарује органе а не да иде да моли државу да му не узме органе.

Ne znam šta je nepošteno ni u drugoj opciji? Mrzi te da se odjaviš i zbog toga treba ljudi da umiru????

Једино сам за даривање органа ( зашто донирање, јел даривање ружна реч?) ако човек свесвно да свој орган некоме да би му "спасао" живот. Ко живот свој положи за другога... Нисам за безлични хуманизам.

Tvoj problem.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Може да се продужи за коју годину. Али да се спаси не може. Ваљда је јасно шта је спасење и ко је Спаситељ. 

Мислим да смо много и дебело запали у хуманизам.

Transplantacijom život može da se produži za koju godinu, ali to neminovno ne vodi nekakvom spasenju pa je prema tome i postupak besmislen? Da li sam te dobro razumeo? Da li bismo po istoj logici mogli da odbacimo sve napore medicine da se nečiji život produži?

Подели на овим сајтовима

Може да се продужи за коју годину. Али да се спаси не може. Ваљда је јасно шта је спасење и ко је Спаситељ.

Мислим да смо много и дебело запали у хуманизам.

Igraš se riječima. Ta godina nekom može značiti vječnost. Pokajanom razbojniku je trebalo par sekundi da pređe granicu spasenja. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, GeniusAtWork рече

- Нити један пропис ЕУ не захтева да се то регулише тако што би се подразумевало да је свака пунолетна особа донор осим ако се не изјасни другачије за живота, или ако то не оспори његова породица после смрти

Ipak jeste i nije regulisano na nivou EU već svaka članica pojedinačno određuje svoja pravila

https://en.wikipedia.org/wiki/Organ_donation

Austria participates in the "opt-out" consent process, and have laws that make organ donation the default option at the time of death. In this case, citizens must explicitly "opt out" of organ donation. "In these so-called opt-out countries, more than 90% of people donate their organs. Yet in countries such as U.S. and Germany, people must explicitly "opt in" if they want to donate their organs when they die. In these opt-in countries, fewer than 15% of people donate their organs at death.

Što će reći da je bolji sistem u kome su svi po osnovi donori osim ako se ne izjasne za života da žele da ne budu donori. U ovim prvim zemljama preko 90% ljudi se ne izjasni, i time postaju automtaski donori, dok u ovim drugim gdje se moraš prijaviti da bi bio donor, jedva preko 10% ih se registruje da će biti donori. 

I svakako da je važno napomenuti da ovaj prvi sistem treba primjeniti samo u državi gdje je moguće uspostaviti mehanizme zaštite od zloupotrebe. Da li je Srbija takva država to je vrlo upitno. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Branislav81 рече

Transplantacijom život može da se produži za koju godinu, ali to neminovno ne vodi nekakvom spasenju pa je prema tome i postupak besmislen? Da li sam te dobro razumeo? Da li bismo po istoj logici mogli da odbacimo sve napore medicine da se nečiji život produži?

Не али твоја реакација потврђује да смо баш запали у хуманизам. Наравно да није бесмислено увек али некада и јесте.

Није продужавање живота апсолут каквим се представља "продужи продужи продужи и дајте сви органе иначе сте баш нехумани".

Тема је врло пипава, на њу Црква нема још јасан одговор. Некада је добро, некада није  добро дати органе. Зависи од милион околности али ово са "резервним деловима"  је потпуно сулудо.

пре 8 часа, Justin Waters рече

graš se riječima. Ta godina nekom može značiti vječnost. Pokajanom razbojniku je trebalo par sekundi da pređe granicu spasenja. 

Тачно. А неко може да промени четири бубрега и три срца јер има новац и да не помисли на покајање ни за секунд. И још да западне у веће зло, да каже "Имам пара, кад откаже овај бубрег купићу други ко и задња три пута".  Не заборави да су два разбојника била на крсту и да овом другом није било уопште до покајања. Опет апсолутизација давања органа.

Једино што ја видим као здраво решење је да неко лично., без присиле некоме дарује орган и да овај то прихвати. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Avocado рече

Ne znam šta je nepošteno ni u drugoj opciji? Mrzi te da se odjaviš i zbog toga treba ljudi da umiru????

Није мени држава дала  органе да се код државе одјављујем. 

пре 9 часа, Avocado рече

I u teoriji i u praksi...

Овакву наисвност нисам очекивао од тебе.

пре 9 часа, Avocado рече

Tvoj problem.

Немам ја пробелма.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Вилер Текс рече

Није мени држава дала  органе да се код државе одјављујем. 

Nije ti država dala organe ali ona vodi evidenciju o tome ko jeste i ko nije donor, pa ako ne želiš da budeš donor biće potrebno da o toj odluci obavestiš državu. Može da se organizuje na jedan ili drugi način, država je izabrala onaj koji efikasnije rešava problem hroničnog nedostatka doniranih organa, uz zaštitu onih koji se izjasne da ne žele da doniraju. Nema ništa nepošteno u tome.

Овакву наисвност нисам очекивао од тебе.

S obzirom na lakonske odgovore, možda se nismo ni razumeli... i u teoriji i u praksi treba da se obezbedi da oni koji neće da budu donori dobiju mogućnost da se o tome relativno jednostavno izjasne i da se njihova volja poštuje tj. da se ne dese greške da se uzmu organi od nekoga ko se izjasnio da neće da bude donor. To se može prilično jednostavno organizovati u praksi i smatram da je to zaista važno... važno je da tebi niko ne uzme organe posle smrti ako ti to ne želiš.

Što se tiče ostalih zloupotreba... pa povećanje broja donora do kojeg će doći ovim zakonom, samo po sebi najbolje rešava ostale zloupotrebe... prestaje potreba za crnim tržištem organa onda kada ima dovoljno organa za sve... crno tržište i nastaje kada organa nema dovoljno tako što neko ko je 283. na listi čekanja a ima pare, plati da preko reda dobije organ, koji inače ne bi ni dočekao živ... dovoljan broj donora rešava i potencijalnu opasnost da će se lekari manje boriti za nečiji život da bi mu uzeli organe... tako nešto je potpuno nepotrebno kada ima dovoljno organa za sve.

A ako ima dovoljno za sve u Srbiji, iskreno me zabole uvo što će možda neki lekar kad umrem da moj bubreg proda u Nemačkoj... treba takve hapsiti naravno, ali to će uvek da postoji i to je daleko manji problem od toga da ovde umiru ljudi čiji se život može spasiti samo zato što nema dovoljno donora organa.

Немам ја пробелма.

Pa deluje da te pomalo tišti što je zavladao taj "bezlični humanizam" gde eto doniraš organe, a ne znaš kome si donirao... deluje kao problem... i to nerešiv... :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Вилер Текс рече

Не али твоја реакација потврђује да смо баш запали у хуманизам. Наравно да није бесмислено увек али некада и јесте.

Није продужавање живота апсолут каквим се представља "продужи продужи продужи и дајте сви органе иначе сте баш нехумани".

Тема је врло пипава, на њу Црква нема још јасан одговор. Некада је добро, некада није  добро дати органе. Зависи од милион околности али ово са "резервним деловима"  је потпуно сулудо.

Nikad nije besmisleno donirati organe, zdrave koji nekome mogu spasiti život. Naravno da produžavanje života nije apsolut, ali jedanko kako se borimo da produžimo život koristeći savremena medicinska pomagala i tehnologiju, istovjetno je i sa doniranjem organa, bilo od žive osobe ili preminule. 

Tema dakle uopšte nije pipava što se tiče Crkve. Presaditi nekoj živoj osobi bubreg, srce, gušteraču, koštanu srž itd...nije ništa drugačije od transfuzije krvi i Crkva ukoliko bi se negativno odredila prema tome bila bi teški licemjer, okrečeni grob. Tu je apsolutno nepotrebno uplitati ikakve priče o vaskrsenju, cjelovitosti i neponovljivosti ljudskog tijela koji je integrali dio njegove ličnosti jer to i jeste bez obzira da li je primio srce drugog čovjeka ili je izgubio ruku koju je odgrzila ajkula, pa taman i da pola čovjeka presadimo na drugog to nema nikavke veze sa aspekta vaskrsenja jer onaj ko vaskrsne vaskrsava u svom tijelu, ma šta mu se dogodilo za života, makar bio i spaljen do pepela kao Sv.Sava. 

пре 9 часа, Вилер Текс рече

Тачно. А неко може да промени четири бубрега и три срца јер има новац и да не помисли на покајање ни за секунд. И још да западне у веће зло, да каже "Имам пара, кад откаже овај бубрег купићу други ко и задња три пута".  Не заборави да су два разбојника била на крсту и да овом другом није било уопште до покајања. Опет апсолутизација давања органа.

Једино што ја видим као здраво решење је да неко лично., без присиле некоме дарује орган и да овај то прихвати. 

Tačno može, ali ne možemo mi suditi ko će i ko neće, svako ako mu se može produžiti život treba mu dati šansu, bilo da je u pitanju 2 mjeseca ili 20 godina. 

I to rješenje koje je po tebi zdravo već postoji u Njemačkoj, gdje donor možeš postati samo ako se lično za života izjasniš...i baš u takvim državama tek 10-tak posto populacije se izjašanjava tj postaju potencijali donori, dok recimo u Španiji koja prednjači u svijetu po broju transplatacija - dostupnih organa, gdje je u osnovi svako donor ko se ne izjasni drugačije, 90% ljudi za života se ne izjasni da li žele da ne budu donori, a članovi porodice se izjasne da mogu. 

Dakle Crkva nema šta da se upliće ovdje osim da aminuje pod uslovom da se obezbjede obrazci i mehanizmi da se spiječi zloupotreba. Dakle nema nikakvog čerečenja ljudi, već prosto humano, čovjekoljubivo i nadasve hrišćansko ponašanje kada je u pitanju doniranje organa po sistemu "ispiši se", nasuprot sistema "upiši se". 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Avocado рече

uz zaštitu onih koji se izjasne da ne žele da doniraju. Nema ništa nepošteno u tome.

Где могу на време да се изјасним да не желим да будем донор...где да одем, коме да се обртаим....јел лично Вучићу :smeh1: или  ( озбиљно) је довољно отићи до најближег Здравственог центра. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Рапсоди рече

Где могу на време да се изјасним да не желим да будем донор...где да одем, коме да се обртаим....јел лично Вучићу :smeh1: или  ( озбиљно) је довољно отићи до најближег Здравственог центра. 

I, ja, takodje, nisam humanista  i hocu da se odjavim .... :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

I, ja, takodje, nisam humanista  i hocu da se odjavim .... :stadaradim:

Отворена је Пандорина кутија, да Бог сачува, и то све под велом хуманизма . 

• Свиђа ми се 1

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Рапсоди рече

Отворена је Пандорина кутија, да Бог сачува, и то све под велом хуманизма . 

Kakva pandorina kutija? Sta je problem oko doniranja organa? Da li bi radila transfuziju krvi ili donirala kostanu srz?

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Justin Waters рече

Kakva pandorina kutija? Sta je problem oko doniranja organa? Da li bi radila transfuziju krvi ili donirala kostanu srz?

Трансфузија крви....ок.Не можеш поредити  трансфузију крви и донирање органа. Имам право на избор ( да ли имам ?) Није проблем донирање органа. Проблем настаје око злоупотребе, у том контексту сам употребила израз Пандорина кутија. Мислиш да неће бити злоупотребе ?  Сведоци смо да  лекарска етика баш и не функционише ( част изузецима) Када су  могли бебе да продају, шта мислиш какав све  хорор сценаријо може да се исценира  " подразумеваним донирањем "

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...