Jump to content

Branislav81

Члан
  • Број садржаја

    176
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Everything posted by Branislav81

  1. Ljude u okruženju treba držati na distanci kada je čovek bolestan. Znači beli luk, mnogo belog luka
  2. Čuo sam za mitraizam, ali ne i za neku boginju koja se zove Mitra. Radi se o muškom božanstvu, navodno poreklom iz Indije. U Rimsko carstvo je dospelo iz Persije. U jednoj od najpoznatijih predstava, Mitra je prikazan kako ubija bika.
  3. Čekaj malo, ako nema više kupole, za šta je onda privezano ono kamenje? Mislim da Terzin negde greši. Palo mi je na pamet, samo nisam mogao baš toliko da naprežem maštu. Nekakav sistem za razvoz nebesk... kupolskih tela sigurno postoji. Možda se i cela kupola kreće? Možda se ne radi o polulopti... Možda je kupola loptasta? Ne, sad već preterujem.
  4. Kad sam ga video sa ovim šlemom, prvo sam pomisio da je stavio zaštitu od HAARP zraka ili tako nešto.
  5. Branislav81

    GIF анимације :)

    Kakvo čudovište Mislim na klinca, naravno.
  6. Branislav81

    Napredna zona sumraka

    Kao ponizni građanin, sa zadovoljstvom primećujem da je Babić sasvim ispravno iskoristio priliku da uputi pohvalu našem predsedniku. Jednostavno, nijedan potez, nijedna akcija u ovom kutku svemira nema smisla ako se prema njemu ne odredi.
  7. Branislav81

    Napredna zona sumraka

    Gde li samo nalaze tolike stručnjake? Osim ako nije u pitanju Google translate, u tom slučaju znam gde su ga našli. Isti se danas snalazi sa ovim prevodom, proverio sam.
  8. Moglo bi ovde nešto da se smisli. Na primer, opazili smo da druga nebeska tela (mislim pre svega na planete) orbitiraju oko Sunca, nemamo razloga da verujemo da se Pluton drugačije ponaša.
  9. Kroz prirodu nam objašnjava zakonitosti koje postoje u toj prirodi? Dugovečniji od onih koji nisu preživeli? Dobro, šalu na stranu, verovatno misliš da su bili dugovečniji od generalne populacije. Ono, prosečna dužina života preživelog logoraša je duža od prosečne dužine života čoveka iz opšte populacije? Kako znamo da ovo nije efekat selekcije? Priroda očito nije sve baš najbolje uredila. Sva deca bi trebala da se rađaju prevremeno. Zapravo, ovde ne razumem najbolje o čemu se radi. Da li bebe brže napreduju samo dok ne dostignu zaostatak u kilogramima? Da li se to napredovanje nastavlja kroz život?
  10. Imam ja jedno, pitanje. Šta ako neko, nije bitno ko, pišem čisto hipotetički, dakle šta ako neko zaista jeste bolji od većine? Zar nije ispravno to sebi priznati? Mislim, čovek ne treba da laže sebe, i laganje je greh., zar ne?
  11. Slažem se sa sakupljanjem životinja, logistička noćna mora, ali ne možeš ni barku da gradiš kol'ko veliku hoćeš. Statika, materijali, ovo ono
  12. Za nekoga ko je raspoložen da odgovori. Da li Avram od samog početka zna ko su tri čoveka koje je ugostio? Prema 18:3, prevod Đura Daničić, rekao bih da je odgovor da, no nailazim i na drugačija tumačenja (npr "Ellicott's Commentary for English Readers", https://biblehub.com/genesis/18-3.htm )..
  13. Moj naglasak svakako nije bio na šetnji. Ovo još nisam raščistio. No, pratiću temu. Možeš li mi obrazložiti šta pod ovim misliš? Smatraš da je pomenuto prinošenje žrtava ukidano pod uticajem jevrejske kulture? Kartaginjane, koliko mi je poznato, razbucali Rimljani. Vidiš li ovde dugu ruku Jahvea? Teško meni, još ću i rodnoverac na ispadnem. Ma nisam, bogova mi. Samo sam ateista koji voli da poredi mitove. Čisto amaterski, dakako. Da sam kojim slučajem rodnoverac, valjda bih kao pravi rodoljub primeto da je glavni baja Perun. Svarog, eventualno. Vidiš drugačije ove stihove?
  14. Зашто? Шта спречава свезнајуће биће да мало процуња?  Ništa, mada je mogao i da leti. Ili da se jednostavno pojavi. Mislim, šetanje je tako obično... Што?  Postanje 18:20 i 18:21 je sasvim dovoljno da me ubedi da nije sveznajući. Не морају али могу... I ako jesu, ja to iz priča iz knjige postanja ne vidim. Drago mi je da Jahve (da li je on ili Elohim?) ne pripada Moloh&co ekipi i svakako mi je drago da je ukinuo prinošenje dece na žrtvu, makar i u zamenu za poslušnost. Starogrčki Zevs je ovde bio mnogo odlučniji. Prema mitu o Deukalionu na kojeg sam naleteo, Zevs je odvrnuo slavinu da nas sve podavi baš nakon što je neki dečak bio prinešen na žrtvu. Nekoliko puta sam pokušao da malo više cenim starojevrejske mitove, ali mi teško ide. Mitove iz knjige postanja ne mogu da ih posmatram drugačije nego po društvenoj funkciji koju vrše, pošto sam sasvim neubeđen u njihova dublja značenja. Na kraju, o pastiru. Zaista, šta je pastir znao o transcendenciji? Možda ništa. Ovo se ne udaljava od moje tvdrnje da su ove priče - bogonadahnute ili ne - pravili ljudi sa drugačijim svetonazorima od nas. Nije da impliciram da ja išta znam o trans...cen..deciji... tako se kaže?
×
×
  • Креирај ново...