Jump to content

Мартиновић: Човек није власник својих органа

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, Вилер Текс рече

Да  би неко органе узео са неког човек, тај човек мора бити још у животу...Дакле доћићемо до тога да черече живог човек да би неки лик који је пун пара и који једва чека да неког очерече добио орган који му већ треба.

U kakvom životu? Kada mu je mrtav mozak, kada je u vegetativnom stanju, kada nema svijest i kada je neizbježno da će tako i da istane bez mogućnosti oporavka? To nije nikakav život. Da znam da ču dospjeti u vegetativno stanje kao Šumaher, potpisao bih odmah da me rasčereče na dijelove i podaju organe nekom ko će ih primiti i imati svjestan i normalan život. Svakako se ne radi ni o kakvo ćerećenjeu jer imaju procedure i pravila kojim pacijentima se mogu uzeti organi na osnovu medicinskih pokazatelja koji su sve više i više sofisticirani i sa velikom preciznošću se mogu dati dijagnoze da je nekom trajno oštećen da ne može više

И коме је то на корист и сапасње? Никоме.

Onome ko primi te organe i nastavi normalan život. 

Нећемо судити али нећемо бити ни балвани да кажемо да се то не дешава. Дешава се и те како. Нпр. Рокфелер је имао масу пресађивања срца. 

To da je Rokfeler imao transplataciju 7 puta srca je lansirao portal američke verzije njuza. 

Зато једнино нормално је да човек потпише да хоће да да некоме орган (а и ово је дискутабилно јер тај орган може бити продат) или што је најбоље да човек за другога да орган.

Ma tom logikom ništa nije sigurno. Ni lijekovi u apoteci koje uzimam, ni tretman u bolnici, ko zna šta mi sipaju i infuziju i injekcije....lijepe slatke teorije zavjere. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 211
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 7 часа, Avocado рече

Ja već rekoh da to treba da bude jednostavno... prati radnju fabule... ne znam kako su ovi kreteni to osmislili, ali da se ja pitam može samo na zahtevu za izdavanje lične karte da bude kockica koju štikliraš... (u mnogim zemljama je to isto na zahtevu za vozačku)... nije problem ni da oni koji trenutno imaju ličnu kartu ne budu na spisku donora dok ne budu vadili novu jer se relativno brzo to dovede na normalan broj...

Ako nemaš kontra-argument na ono što sam napisao ovakav komentar je prilično glup... da, ovo smanjuje trgovinu organima upravo iz onih razloga koje sam naveo... ne znam šta ti kod navedenog nije jasno...

U ovoj zemlji svašta nije normalno, što opet nije dovoljan razlog da se paranoiše oko dobrih i normalnih stvari... ali teorije zavere su nam izgleda postale omiljeni sport... do te mere da lekare zamišljamo kao psihopate koji ubijaju ljude da bi im uzeli organe... to je toliko bolesno (sa vaše strane) da ne znam ni kako da komentarišem a da ne pljušte baš teške reči... govorite o ljudima koji svakodnevno spašavaju živote... saberite se malo...

Postoji i mogućnost da i ti i Martinović podjedanko lupetate...

Jok.... ipak lupetaš gore od Martinovića...

А каква је српска бирократија?

О каквим ти конра агрументима говориш, знаш ли где живиш?

Није уопште теорија завере. Опет те питам где ти живиш? Које бре теорије завер, ови снсовци сатиру све живо. Са које наше стране, ја не припадам никаквим круговима теоретичара.

Постоји ли могућност да ти ти твоја логика лупате?

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Justin Waters рече

U kakvom životu? Kada mu je mrtav mozak, kada je u vegetativnom stanju, kada nema svijest i kada je neizbježno da će tako i da istane bez mogućnosti oporavka? To nije nikakav život. Da znam da ču dospjeti u vegetativno stanje kao Šumaher, potpisao bih odmah da me rasčereče na dijelove i podaju organe nekom ko će ih primiti i imati svjestan i normalan život. Svakako se ne radi ni o kakvo ćerećenjeu jer imaju procedure i pravila kojim pacijentima se mogu uzeti organi na osnovu medicinskih pokazatelja koji su sve više i više sofisticirani i sa velikom preciznošću se mogu dati dijagnoze da je nekom trajno oštećen da ne može više

Onome ko primi te organe i nastavi normalan život. 

To da je Rokfeler imao transplataciju 7 puta srca je lansirao portal američke verzije njuza. 

Ma tom logikom ništa nije sigurno. Ni lijekovi u apoteci koje uzimam, ni tretman u bolnici, ko zna šta mi sipaju i infuziju i injekcije....lijepe slatke teorije zavjere. 

Много се ви "реалисти" залећете у својој сигурности.

Види шта написа владика Иринеј Буловић, очакио Милан Ракић на трећој страни. Наравно ово се односи само на срце.

Једно је, за хришћанску савест, непобитно: мора се констатовати дефинитивна смрт да би се извршила експлантација срца. У овој тачки су православни и католички теолози принципијелно једнодушни, с тим што данас неки - не сви - католички теолози сматрају да просто треба прихватити преовлађујуће медицинско гледиште о тренутку смрти, тојест да треба практично усвојити тезу о „можданој смрти" као коначној смрти организма. Ипак, православни и католички теолози у огромној већини траже највећи могући опрез у процењивању стварне смрти.

Друго, ово нема никакве везе са лековима и и теориајам завере и чим већ. Одлазите у крајност не би ли одбарнили ваш став и каошто артемити оптужују за некакав екуменизам чим споменеш Енглеза тако и ви  "реалисти", "либерали" оптужујете за талибанизам и теорије завере чим човек изарзи сумњу у званичне одлуке влада, скупштина и министарстава. Не дирај српску државу, јербо она све правилно ради. Ајде?

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Вилер Текс рече

. Svakako se ne radi ni o kakvo ćerećenjeu jer imaju procedure i pravila kojim pacijentima se mogu uzeti organi na osnovu medicinskih pokazatelja koji su sve više i više sofisticirani i sa velikom preciznošću se mogu dati dijagnoze da je nekom trajno oštećen da ne može više

Шта да не може више? Да дише? Скупо је. Ово је еутаниазија и нисам за то.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Вилер Текс рече

А каква је српска бирократија?

Generalno loša kao i svaka birokratija i lošija od mnogih birokratija... iz čega ne sledi da je svaka procedura nepotrebno komplikovana. U nekim stvarima (npr. registar privrednih društava) smo daleko ispred nekih razvijenih zapadnih zemalja... rekoh već da ne znam kakva će biti procedura za odjavu donorstva i da iako ne želim da je koristim, svakako želim da bude što jednostavnija i ne vidim ni razlog da bude komplikovana.

О каквим ти конра агрументима говориш,

O onim koje nemaš. :)

знаш ли где живиш?

Naravno.

Није уопште теорија завере.

Jeste... sasvim očigledno... doduše ko zna šta ti podrazumevaš pod tim pojmom.

Опет те питам где ти живиш? Које бре теорије завер, ови снсовци сатиру све живо.

Da, SNSovci su katastrofa... što opet ne znači da lekari ubijaju ljude da bi im uzeli organe.

Са које наше стране, ја не припадам никаквим круговима теоретичара.

Sa strane koja implicira da će lekari ubijati ljude da bi uzeli i prodavali njihove organe.

Постоји ли могућност да ти ти твоја логика лупате?

Naravno da postoji i ta mogućnost... ali ta mogućnost se ne povećava usled maestralnih "argumenata" poput "znaš li gde živiš" i "daj bre stvarno"...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Lady Godiva рече

То што ће снсевци да се ките неким хуманистичким перјем не значи да неким људима трансплантација није спасила живот.

Naravno da ne znaci, to sam i ja rekao u tom postu, i o tome uopste nije rec; malo menjamo teze.

Mi ovde u stvari pricamo o tome KO nam to sad prica pricu, i tvrdimo (ja tvrdim, a i mnogi drugi ovde, kako vidim) da iza te njihove price sasvim sigurno i izvesno ne stoji nikakvo covekoljublje, nikakva stvarna briga za neciji zivot i zdravlje, nikakvo stvarno dobro delo, nego puki i goli interes u najsirovijem mogucem obliku, i to podstaknut od strane njima slicnih kreatura sa tog zapada.

Trebalo bi da shvatimo jedno: neljudi koji su sposobni da toliko bezocno i besprimerno lazu, kao sto smo do sad xyz puta videli da ovi rade, jednostavno sustinski u sebi nemaju ni najmanji kapacitet da ucine bilo sta stvarno dobro, jer je dobro od Dobra, a ovi sad na vlasti su toliko daleko od Njega da za to nema reci da se objasni.

Krajnje je vreme da se probudimo i otreznimo, inace odletesmo svi kolektivno u jarugu.

помислим на пацијенте, не на политичаре који лупају глупости

To je stvarno lepo, ali je isto tako u ovom momentu i vrlo opasno samozavaravanje.

Баш и не капирам какве везе ово има с мојим коментаром, али ми делује да сам ја ту нешто испала лоша.

Ne, nisi ispala losa, evo objasnio sam povise sta sam `teo da kazem.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Kaze sv. Simeon Solunski - "dobro, koje nije na dobar nacin ucinjeno, nije dobro". Ili kako to kaze nasa stara poslovica - "put do pakla poplocan je 'dobrim' namerama"...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Justin Waters рече

Mogu porediti transfuziju krvi i organe jer je jedno te isto.

Izvini sto necu da se slozim, ali to brate nije isto. Nije cak ni slicno. Da bi dao krv, moras da budes ziv. Da bi dao organ, moras da budes mrtav.

Jedini izuzetak kog mogu sad da se setim je (samo 1) bubreg, sve ostalo ne mozes da das ako ne umres. Nista cudno, naravno, to svi vec znamo.

Ali upravo tu, u toj kljucnoj razlici, lezi i sav potencijal za sve moguce i nemoguce zloupotrebe. E onda saberes sa tim u kakvom momentu zivis, i bude ti jasno da ovo sto ovi zlotvori sad trube nije nista drugo nego jos jedno bolesno koristoljublje i lagarija, sto se opet sve jos kako jasno vidi i po sumanutoj i djavoimanoj retorici ovog takozvanog doktora... setimo se reci Gospodnjih: "usta govore ono cega je srce puno".

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Avocado рече

Naravno da postoji i ta mogućnost... ali ta mogućnost se ne povećava usled maestralnih "argumenata" poput "znaš li gde živiš" i "daj bre stvarno"...

Опет ти са аналном педантеријом, добићеш шуљеве од толике анализе и побијања просто проширених реченица.

Подели на овим сајтовима

Prethodnu poruku sam malo editovao, izvinjavam se na naknadnom ubacivanju. :)

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Вукашин Ковачевић рече

Опет ти са аналном педантеријом, добићеш шуљеве од толике анализе и побијања просто проширених реченица.

Meni uopšte nije problem ni napor da precizno i argumentovano ili "pedantno" diskutujem... ako je tebi iz nekog bizarnog razloga problem da to čitaš, uvek taj problem možeš da izbegneš korišćenjem "ignore" opcije (ako već nećeš da takve probleme rešavaš sam sa sobom ili uz stručnu pomoć)...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Meni uopšte nije problem ni napor da precizno i argumentovano diskutujem... ako je tebi iz nekog bizarnog razloga problem da to čitaš, uvek taj problem možeš da izbegneš korišćenjem "ignore" opcije... ako već nećeš da takve probleme rešavaš sam sa sobom ili uz stručnu pomoć...

Не, ти не дискутујеш овде, нити имаш искрену жељу да саговорника убедиш, твој је једини циљ да "победиш". Зашто бих те игнорисао, не мислим да си лош чоек, ако и јеси реторичар.

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Вукашин Ковачевић рече

Не, ти не дискутујеш овде, нити имаш искрену жељу да саговорника убедиш, твој је једини циљ да "победиш".

To ti se javilo... ili je možda tvoj jedini cilj da "pobediš" ali ne argumentima, nego negativnim komentarima o ličnosti, željama, motivima i ciljevima sagovornika?

(vidiš kako je bzvz kad se nagađa o unutrašnjim motivima sagovornika?) :)

Na osnovu čega si ti zaključio šta su moje iskrene želje i jedini cilj u diskusijama?

Takođe, da ne bude nesporazuma, šta si tačno zaključio:

- da ja mislim da je ovo loš zakon ali eto tvrdim u diskusiji suprotno jer ću tako lakše da "pobedim"

ili

- da ja mislim ono što pišem, ali pišem to namerno na način koji neće nikog ubediti da je to što pišem ispravno, već na način na koji ću "pobediti"?

Šta uopšte znači "pobediti" u diskusiji ako to nikog ne ubeđuje u ispravnost iznetih stavova?

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Рапсоди рече

Питам те озбиљно као правника.....где могу да се изјасним да  не желим да донирам органе.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=07&dd=24&nav_category=11&nav_id=1422537

Poslanici Skupštine Srbije takođe su usvojili Zakon o presađivanju organa, koji predviđa da su svi građani potencijalni donori organa, osim ukoliko se tome izričito ne usprotive obraćajući se Upravi za biomedicine. 

Odredbe Zakona nalažu da građani koji ne žele da budu donori organa tokom života moraju pismeno ili usmeno da se izjasne o tome obraćajući se Upravi za biomedicinu, koja će biti osnovan u Beogradu, kao organ koji će biti u sastavu ministarstva nadležnog za poslove zdravlja, za obavljanje stručnih poslova državne uprave i poslove inspekcijskog nadzora u oblasti presadjivanja. "

I, nadam, se, da ce' vrlo brzo osnovati tu Upavu za biomedicinu,..ne dam moje organe nikome,( :0201wink: )...:stadaradim:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

I, nadam, se, da ce' vrlo brzo osnovati tu Upavu za biomedicinu,..ne dam moje organe nikome,( :0201wink: )...:stadaradim:

А зашто? Капирам подозрење због власти и државе у којој живимо, ено и писао сам да је добро да постоје механизми превенције као што је сагласност породице, али зашто априори одбацивање свега? Колика је стварно вероватноћа да и поред опције одустајања за живота и плус одлуке породице као коначне после смрти, дође до масовне злоупотребе? Оно, увек има и увек ће бити нормалних људи којима ће требати донори да би преживели. То што имамо идиоте на власти не мења ту чињеницу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...