Jump to content

Мартиновић: Човек није власник својих органа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Lady Godiva рече

Мени је тешко да замислим да би хирург неког докрајчио да има резервне делове за друге.

a sta ti ja morem, treniraj zamisljanje

Подели на овим сајтовима

• Одговори 211
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 42 минута, Lady Godiva рече

Мени је тешко да замислим да би хирург неког докрајчио да има резервне делове за друге.

Pogledaj stari amuricki film "Koma". Onda ubaci u jednacinu da, eticki gledano, zivimo u mnogo groznijem vremenu nego kad je taj film napravljen. Pa jos dodaj i goli fakat KO su likovi koji nam o tome sad balave, i kakva im je politicka matrica. Dodaj kao faktor ubedljivosti i afere oko sadasnjeg i mnogih proslih ministara zdravlja.

Onda svedi racun i vidi kakav sve rezultat mozes da dobijes.

...

Ne zaboravite na Hristove reci da zivimo u "svetu koji u zlu lezi". Ne u smislu prirode, nego u smislu ljudskog drustva uopste.

Ipostasna Ljubav nikad ne bi upotrebila tako ostru i jezivu rec da to stvarno nije tako.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@obi-wan, океј капирам ја вас. Једноставно мислим да се тако неке гозоте дешавају у малом броју случајева. Ја не желим да се оптерећујем језивим стварима код којих је вероватноћа да ће ми се десити мања од статистичке грешке. 

Гледала сам документарце о трговини белим робљем... Не можеш веровати какве приче. Знам да сваки пут када изађем из куће, постоји мала вероватноћа да ће неко да ме попреко погледа, опљачка, убије. Да постоји шанса да ће ћу у једном тренутку свог живота проћи поред неког психопате или убице, можда му западнем за око, да ћу дрско одговорити и добити песницу у главу - ту су већ шансе веће...

Једноставно свашта лоше може да ми се деси. Али не желим тиме да се оптерећујем. Не могу да утичем на то.

Ако ће неки лекар да ми зезне анестезију да би ми узео органе, а хбг шта да радим.. Ја нећу престати да дајем редовно крв, нити ће се променити став о донирању органа, о регистру давалаца коштане сржи. Једноставно бирам да не живим у том страху и то је то.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Lady Godiva рече

@obi-wan, океј капирам ја вас. Једноставно мислим да се тако неке гозоте дешавају у малом броју случајева. Ја не желим да се оптерећујем језивим стварима код којих је вероватноћа да ће ми се десити мања од статистичке грешке. 

Гледала сам документарце о трговини белим робљем... Не можеш веровати какве приче. Знам да сваки пут када изађем из куће, постоји мала вероватноћа да ће неко да ме попреко погледа, опљачка, убије. Да постоји шанса да ће ћу у једном тренутку свог живота проћи поред неког психопате или убице, можда му западнем за око, да ћу дрско одговорити и добити песницу у главу - ту су већ шансе веће...

Једноставно свашта лоше може да ми се деси. Али не желим тиме да се оптерећујем. Не могу да утичем на то.

Ако ће неки лекар да ми зезне анестезију да би ми узео органе, а хбг шта да радим.. Ја нећу престати да дајем редовно крв, нити ће се променити став о донирању органа, о регистру давалаца коштане сржи. Једноставно бирам да не живим у том страху и то је то.

Kako stvari inace stoje, ne bi` rek`o da je za takve zloupotrebe mala verovatnoca. Osim toga, ne pije mi nikako vodu stav "to se uglavnom desava nekom tamo drugom" ako gledamo iz perspektive hriscanske jevandjelske etike - jesmo ili nismo Hriscani, nema izmedju ta dva bas nista. Ne moze jedan trezan covek koji je crkven tek tako da se zadovolji pukom statistikom.

To, normalno, ne znaci da ne treba da se pomaze ljudima - i pride, davanje krvi nije ni blizu isto sto i davanje kompletnih organa - ali opet, ne mozemo da prosto zmurimo na celu tu groznu i bezveznu pricu, koju nam (zaboravljamo li to?) serviraju isti oni koji mentalno i na svaki drugi nacin popiskavaju po celom jednom narodu. Kad ovakve gadosti dolaze od strane potvrdjenih olosa, nema tu mnogo mesta bilo kakvoj zdravoj prici.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, obi-wan рече

ali opet, ne mozemo da prosto zmurimo na celu tu groznu i bezveznu pricu, koju nam (zaboravljamo li to?) serviraju isti oni koji mentalno i na svaki drugi nacin popiskavaju po celom jednom narodu. Kad ovakve gadosti dolaze od strane potvrdjenih olosa, nema tu mnogo mesta bilo kakvoj zdravoj prici.

Не можеш да дозволиш да ти један Мартиновић огади нешто што је добро. Мислим да има места здравој причи. То што ће снсевци да се ките неким хуманистичким перјем не значи да неким људима трансплантација није спасила живот. Ја кад помислим на донорске картице и ту причу, помислим на пацијенте, не на политичаре који лупају глупости.

Kako stvari inace stoje, ne bi` rek`o da je za takve zloupotrebe mala verovatnoca. 

Ово је већ ствар личног доживљаја који се разликује код нас двоје.

Osim toga, ne pije mi nikako vodu stav "to se uglavnom desava nekom tamo drugom" ako gledamo iz perspektive hriscanske jevandjelske etike - jesmo ili nismo Hriscani, nema izmedju ta dva bas nista. Ne moze jedan trezan covek koji je crkven tek tako da se zadovolji pukom statistikom.

Баш и не капирам какве везе ово има с мојим коментаром, али ми делује да сам ја ту нешто испала лоша.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Lady Godiva рече

Која глупост. Али хвала на одг. 

Ја мислим да је то баш добро. Управо из разлога превентиве против разних потенцијалних злоупотреба. Овде се помињао хипотетички сценарио да доктори некога намерно убију да би му узели и продали органе. Наравно, реална могућност је врло мала да се то деси у стварности. Али постоји. Е сада ако породица увек има задњу реч, онда ће хипотетичка мафија много теже функсионисати, јер смрт не значи аутоматско узимање органа. Поготову ако је нешто сумњиво (умро после неког рутинског захвата, нпр), породица ће увек хтети да се прво детаљно утврде узроци смрти (додуше, то можда може и сада пре овог закона, нисам упућен довољно).

Нормално, то има и ону другу страну да они могу једноставно да стопирају узимање после нечије смрти јер ето, тако су одлучили. Али опет мислим да и ово није много реална опција јер ће ваљда свако да поприча о томе са својима некада, неће потпуно сам да доноси одлуке тог типа. 

*Ово све пишем под претпоставком да стварно породица може да стопира узимање после нечије смрти, ја сам то тако сконтао из медија

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Avocado рече

Nije ti država dala organe ali ona vodi evidenciju o tome ko jeste i ko nije donor, pa ako ne želiš da budeš donor biće potrebno da o toj odluci obavestiš državu.

Потпуно је сулудо да ја треба да идем на неки шалтер да тражим да ми не узму моје и да доказујем и натежем са полуписменим краљевима бирократије око мог бубрега.

пре 10 часа, Avocado рече

Što se tiče ostalih zloupotreba... pa povećanje broja donora do kojeg će doći ovim zakonom, samo po sebi najbolje rešava ostale zloupotrebe...

Ајде? Не него повећава могућност трговине органима. Дај бре стварно....

пре 5 часа, Justin Waters рече

gdje je u osnovi svako donor ko se ne izjasni drugačije, 90% ljudi za života se ne izjasni da li žele da ne budu donori, a članovi porodice se izjasne da mogu. 

Баш лепо.

Да скратим причу, не знам како не капирате да је ово у земљи којој владају дивљаци пут у трговину органима. Али добро...биће да сам ја луд а Златибор Лончар и Мартиновић нормални.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Рапсоди рече

Сведоци смо да  лекарска етика баш и не функционише

Ма функционише. Овде је све тако етички. Етички частиш доктора кој ти порађа жену  (а вамо кукање о белој куги) са 100-200 евра да би је погледао тј да не би била занемарена.... Па онда доктори бизнисмени мало привато раде па мало државно....

Ајде бре мука ми је од овог систем. И мука ми је од ових веселих слободарских причама о правима...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, GeniusAtWork рече

Али опет мислим да и ово није много реална опција јер ће ваљда свако да поприча о томе са својима некада, неће потпуно сам да доноси одлуке тог типа. 

Било би добро када би да постојала опција да човек изабере ко ће доносити овакве одлуке, а не да то по дифолту буде најближа родбина. Ја бих пре ту одлуку или нпр. да ли искључити апарате након мождане смрти оставила пријатељу, а не мојој породици. 

Подели на овим сајтовима

Ovaj martinovic je vuciceva muva pod..uzna i hohstapler al to nema veze sa temom !

Sto se mene licno tice kad riknem nek uzme svakom sta moze da mu koristi jer organi su verovatno isto ko delovi od yuga pa ako nekom pasuje nek uzme da produzi zivotni vek ! Sto se tice samog tog zakona to bi pilo vodu da je Srbija uredjena zemlja moralnih ljudi gde vladaju zakon i red al to nazalost trenutno nije tako pa bi to samo napravilo jos jednu granu kriminala kod nas i ko zna koliko bi to uzelo maha u sadasnjem ekonomskom stanju !

Drugo ono sto ostane od mene posle vadjenja je najpametnije da se kremira i da se baci jer ko da placa grobno mesto i zasto ,,prah sam i u prah se vracam 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, obi-wan рече

Ne zaboravite na Hristove reci da zivimo u "svetu koji u zlu lezi". Ne u smislu prirode, nego u smislu ljudskog drustva uopste.

Е па ово је саблазна. И онда Христови непријатељи нон стоп измишљају слатке приче о љубави према људима, неким тамо људима који пате...неким х људима због којих треба држава да те искасапи, јер ето Златибор Лончар много брине о здрављу Срба заједно са Мартиновићем и екипом, све се потресају...А иза свега стоји интерес и корист и мржња према животу. Они бре мрзе живот види се из авиона. Мумије.

Осећам се као живим међу телетабисима кад браћа и људи око нас који нам нису браћа у Христу почну да релативизују и рационализују неке ствари.

Те нормало је навијати за Хрвате, те нормално је да јуриш по шалтерима и молиш да ти не узму органе...једино није нормално побунити се против таквих ствари. Онда си талибан, затуцан и све остало. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Justin Waters рече

Tema dakle uopšte nije pipava što se tiče Crkve. Presaditi nekoj živoj osobi bubreg, srce, gušteraču, koštanu srž itd...nije ništa drugačije od transfuzije krvi i Crkva ukoliko bi se negativno odredila prema tome bila bi teški licemjer, okrečeni grob.

Није уопште исто.

Да  би неко органе узео са неког човек, тај човек мора бити још у животу...Дакле доћићемо до тога да черече живог човек да би неки лик који је пун пара и који једва чека да неког очерече добио орган који му већ треба.

И коме је то на корист и сапасње? Никоме.

Нећемо судити али нећемо бити ни балвани да кажемо да се то не дешава. Дешава се и те како. Нпр. Рокфелер је имао масу пресађивања срца. 

Зато једнино нормално је да човек потпише да хоће да да некоме орган (а и ово је дискутабилно јер тај орган може бити продат) или што је најбоље да човек за другога да орган.

Нисам ја против тога да се нечији живот "спасе" али нисам ни за то да ми продају рогове у врећи са стакленим осмехом и загрљајем за цееелооо човечанство у стилу претерано интелигнетних мисица. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Вилер Текс рече

Потпуно је сулудо да ја треба да идем на неки шалтер да тражим да ми не узму моје и да доказујем и натежем са полуписменим краљевима бирократије око мог бубрега.

Ja već rekoh da to treba da bude jednostavno... prati radnju fabule... ne znam kako su ovi kreteni to osmislili, ali da se ja pitam može samo na zahtevu za izdavanje lične karte da bude kockica koju štikliraš... (u mnogim zemljama je to isto na zahtevu za vozačku)... nije problem ni da oni koji trenutno imaju ličnu kartu ne budu na spisku donora dok ne budu vadili novu jer se relativno brzo to dovede na normalan broj...

Цитат

Ајде? Не него повећава могућност трговине органима. Дај бре стварно....

Ako nemaš kontra-argument na ono što sam napisao ovakav komentar je prilično glup... da, ovo smanjuje trgovinu organima upravo iz onih razloga koje sam naveo... ne znam šta ti kod navedenog nije jasno...

Цитат

Да скратим причу, не знам како не капирате да је ово у земљи којој владају дивљаци пут у трговину органима.

U ovoj zemlji svašta nije normalno, što opet nije dovoljan razlog da se paranoiše oko dobrih i normalnih stvari... ali teorije zavere su nam izgleda postale omiljeni sport... do te mere da lekare zamišljamo kao psihopate koji ubijaju ljude da bi im uzeli organe... to je toliko bolesno (sa vaše strane) da ne znam ni kako da komentarišem a da ne pljušte baš teške reči... govorite o ljudima koji svakodnevno spašavaju živote... saberite se malo...

Цитат

Али добро...биће да сам ја луд а Златибор Лончар и Мартиновић нормални.

Postoji i mogućnost da i ti i Martinović podjedanko lupetate...

Цитат

Да  би неко органе узео са неког човек, тај човек мора бити још у животу...

Jok.... ipak lupetaš gore od Martinovića...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Рапсоди рече

Трансфузија крви....ок.Не можеш поредити  трансфузију крви и донирање органа. Имам право на избор ( да ли имам ?) Није проблем донирање органа. Проблем настаје око злоупотребе, у том контексту сам употребила израз Пандорина кутија. Мислиш да неће бити злоупотребе ?  Сведоци смо да  лекарска етика баш и не функционише ( част изузецима) Када су  могли бебе да продају, шта мислиш какав све  хорор сценаријо може да се исценира  " подразумеваним донирањем "

Mogu porediti transfuziju krvi i organe jer je jedno te isto. Naravno da imaš izbor, i naravno da je zloupotreba mogući problem, ali o njoj se mnogo više špekuliše nego što je ona tu stvarno problem. Zloupotrebe postoje i prilikom transfuzije krvi, to ne znači da ne treba da dajemo krv samo zato jer bi neki idiot mogao da zloupotrebi svoje ovlasti i švercuje tu krv. To neko protivljenje doniranjem organa po smrti, a na osnovu moguće zloupotrebe bilo jednako kao da se protivimo porodilištima, i smatramo da se porođaj treba obaviti samo u kućnm uslovima pod nadzorom porodice, jer naime u porodilištima je bilo zloupotrebe krađe djece. 

Dakle jedna je stvar ta moguća zloupotreba protiv koje se treba boriti svim mogućim zakonskim sredstavima i podizanjem svijesti kod ljudi, a druga sasvim meni nejasna stvar da hrišćanin odbije da bude donor organa po sopstvenoj smrti, čak i onda kada bi tu bilo zloupotrebe...kada čovjek umre ako se njegovi organi koriste u loše svrhe to čak nije ni njegov problem nego problem društva u kome se to dešava. I na kraju praksa pobija tu neku bojazan o prearnoj i pod ne razjašnjenim okolnosima smrti ljudi u zemljama gdje su ljudi automatski proglašeni potencijalnim donorima, ako se ne izjasne drugačije. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...