Jump to content

Епископ западноамерички др Максим (Васиљевић): Чуђење као почетак вере и мудрости (Дивљење, поглед и кинеско хришћанство)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 17 часа, Lulaby рече

Vi mene niste ni upoznali ali sam trabant jer mi se svidja tekst vladike Maksima ili knjiga svetog oca Justina. Slava Bogu i trabanti znaju da vole i da se raduju. Svako dobro!

Шта фали Трабанту? То је својевремено био добар ауто :)

Слава Богу за све!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 188
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Епархија за Аустралију и Нови Зеланд Слободне Српске Православне Цркве је добила владику. Знате ли ко га је рукоположио за ђакона и чије је духовно чадо? Погодили сте: Митрополит Амфилохије. Неђић се сада аутокефалисао од Амфилохија. 

65393091_444281826157355_337841219547273

Оће се Амфилохију у расколе. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Lulaby рече

Mi se ne razumemo. I iskreno mi je žao zbog toga. Ostajte dobro. Ja se trudim da ne hulim. Samo sam pokušala da Vam pomognem da prevazidjete nepravdu koja Vam je naneta....kako Vi tvrdite...iskreno sam Vam pristupila ali lično mislim da tim rečnikom niste za profesora na PBF, oprostite mi. Ja ne znam ko upravlja pored Gospoda sa PBF..ali se nadam da je bitno ko nam školuje buduće sveštenike i veroučitelje...gde je GRANICA? Ko može da predaje i ko može da se usudi da može da pomisli da predaje?

Ти не разумеш сестро. Причаш како не читаш текстове о. Зорана а ипак понешто и знаш али те не интересује да се бавиш њиме али опет у жељи да му помогнеш, поучаваш га шта да ради али те опет не интересује. То просто неиде тако.

Подели на овим сајтовима

@Просечан србенда ma gde ide brate.

Trucaju tu bzvz, pozivaju se na jevandjelje, citiraju Sv oce, pozivaju na molitvu...sve je to u redu i lepo, ali imamo posla sa opasnim, lukavim ljudima koji ne prezaju ni od cega, skolovanim manipulatorima koji su u razno - raznim dilovima sa belosvetskim olosima.... I dok se oni mole i vole, ovi upropastise sve, posle necemo moci da ispravimo stvari decenijama. Ovde se radi o cisto pragmaticnim stvarima ( laze se i obmanjuje ) i oni to nikako da shvate.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Епархија за Аустралију и Нови Зеланд Слободне Српске Православне Цркве је добила владику. Знате ли ко га је рукоположио за ђакона и чије је духовно чадо? Погодили сте: Митрополит Амфилохије. Неђић се сада аутокефалисао од Амфилохија. 

65393091_444281826157355_337841219547273

Оће се Амфилохију у расколе. 

Ово као неки клипан, једва и браду да има. А ови назови попови око њега би могли да га растргну као деца звечку, само митра да остане, не би му ни жезал помогаоsFun_bat

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, The Godfather рече

@Просечан србенда ma gde ide brate.

Trucaju tu bzvz, pozivaju se na jevandjelje, citiraju Sv oce, pozivaju na molitvu...sve je to u redu i lepo, ali imamo posla sa opasnim, lukavim ljudima koji ne prezaju ni od cega, skolovanim manipulatorima koji su u razno - raznim dilovima sa belosvetskim olosima.... I dok se oni mole i vole, ovi upropastise sve, posle necemo moci da ispravimo stvari decenijama. Ovde se radi o cisto pragmaticnim stvarima ( laze se i obmanjuje ) i oni to nikako da shvate.

Па и ми да се позовемо на св. Јевађеље или како је Господ истерао трговце из храма јер су од  њега направили пећину разбојничку? А има тамо још поука како се треба односити према доказаним и непокајаним грешницима а не гурати проблеме под тепих и човекоугађати.

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Bokisd рече

у срцима њиховим написано оно што је по закону

Razumljivo, jer svetlost Logosa (Tao),  ,,obasjava svakog čoveka koji dolazi na svet” (Jovan 1,9), dakle, svakog čoveka pri njegovom začeću.

• Свиђа ми се 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Благовесник рече
пре 21 часа, Bokisd рече

у срцима њиховим написано оно што је по закону

Razumljivo, jer je svetlost Logosa (Tao),  ,,obasjava svakog čoveka koji dolazi na svet” (Jovan 1,9).

Dobro, mozda mogu preko Tao da pronadju u svojoj filozofiji ono sto prica apostol Pavle....  "da je onda u srcima njihovim napisano ono sto je po zakonu, jer im svedoci savest njihova, jer se misli njihove optuzuju ili opravdavaju",....... u njima samima (filozofija koja vodi ka Logosu i logosima stvari) pogotovo danas kada je Hristos poznat svugde u svetu,....

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Благовесник рече

Jevreji kao izabrani narod neposredno od Boga vremenom su izgubili pravi smisao tog svog poslanja, pa su od toga napravili da su drugi narodi i ljudi sustinski nizi od njih, te od poslanja napravili razlog za svoje nadimanje i nacionalnu gordost. Zato su posebno u poucnim knjigama Starog zaveta npr. Knjiga o Joni, opominjani bas zbog toga! Pravoslavna Crkva mora ozbiljno shvatiti svoje poslanje.  Kada je rec konketno o uspesnoj misiji u Kini i uopste na Dalekom istoku, inkulturizacija je neminovna, ali prava, u znacajnom obliku (ne ovo do sada, mada je jezuitski pokusaj bio dobar i za izvuci pouke kako dalje)  Npr. nama kao starim Slovenima posluzili su paganski obicaji, kalende i slicno da shvatimo, razumemo i prihvatimo Spasitelja i zivot u Crkvi tj. da se sakralizujemo i ohristovimo. Obicaji koji nisu mogli biti ohristovljeni odbaceni su. Svi narodi sveta, mirijade koji su ziveli i zivece, Bozji su ljudi, jer u dubini  duse svesno ili nesvesno zude za Hristom, jer, citiracu Svetog i blazenog Avgustina: ,,Za sebe si nas stvorio zato je nemirno srce nase dok se ne smiri u Tebi". Jelinima je pomogla jelinska filozofija, iako je u sebi i ona imala mnogo manjkavosti i pogresaka, pa u manjoj meri i panteistickog jereslova i pogresne metafizike o dusi i slicno. Kineski znameniti filozofi koji su ziveli negde u isto vreme kada i ovi jelinski, govorili su jezikom i slikom koju razumeju, te hristijanizacijom narocito njihove moralke, etike i asketike mogu biti usmereni u pravom smeru, sa zadatkom da im   se na duhovnom horizontu pokaze i dokaze Hristos kao spasitelj iz zacaranog kruga samsare, uz objasnjenja da nema reinkarnacija, da nema povratka u nebice (jer zasto bi iz nebica u bice bili prizvani da bi se ponovo u nebice vratilli)... Zatim, pored jezika, forme i nacina misije i propovedi, obratiti paznju na novi ikonopis i freskopis, jer vizantijski je u odredjenim resenjima  NEPRIKLADAN tj. zbunjujuci za jednog Kineza. Npr. banalan primer - Gospod Isus sa raspustenom kosom Kineza asocira u skladu sa nihovom tradicijom na sve samo ne na nesto dobro...

Kako pravedni Ucitelj moze od Boga Oca biti prepusten stradanju i smrti, za Kineza je neshvaljivo, misija je tamo i propala zbog toga najvise. To je pitanje za koje nema jasno pronadjenog resenja kako im to objasniti... Mozda naglasavanjem da i zemaljski Njegov sudija Pontije Pilat utvrdjuje da je nevin, a to konstatuje i Bog Otac poljubivsi ga poljupcem vecnog Vaskrsenja tj. upravo zbog te  nevinosti Njegov zivot se ne zavrsava na krstu, vec Vaskrsenju i Vaznesenju, a iz razloga spustanja (unizenja) silaska da pronadje upkojene pretke... Medjutim, nece se mrdnuti s mrtve tacke ako se njihovim filozofima ne oda otvoreno priznanje, makar u meri  koliko su drevni jelinski crkveni misionari i ucitelji dali priznanja svojim  jelinskim filozofima i uciteljima!

Ovo sam tek sad pazljivo procitao i meni je mnogo je dobro napisano.

Ima ovde na Svedok verni apologetsko - misionarski kursevi koji se takodje bave tom temom kako pribliziti hriscansku veru razlicitim narodima i kulturama.

http://kursevi.svedokverni.org

Подели на овим сајтовима

@Lulaby 

prespavali ste par sati. Prepiska nas je odnela u neke ozbiljnije teme nego sto je ocenjivanje teoloskog letopisa u pokusaju za drugove i drugarice Vl. Maxima. 

Da krenemo redom :

1. Na saboru u Podgorici bio nisam, niti sam imao nameru da idem - jer mislim da je politicki instrumentalizivan u cilju promocije jednog coveka  i predstavlja bacanje prasinele u oci tj prodavanje magle i skretanje paznje sa realnih problema ( presuda za tzv drzavni udar, tona kokaina zaplenjenih na brodovima, mafijaskih egzekucija na ulicama itd...- spisak je poduzi ) Sto se tice Kosova - ista prica, samo drugi akteri.

2.Nocu, Bogu hvala, spavam mirno, savest mi je cista u vezi stvari koje mi spocitavate.

3.Zivim u Bg. Moje pleme su Srbi. ?

4.Ako vam posle svih pisanija o.Zorana i ostalih nije jasno ko je sa kim u dilu i o kome i cemu se radi, zao mi je - nemam nameru da vam razjasnjavam situaciju po 1000ti put.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Просечан србенда рече

Шта фали Трабанту? То је својевремено био добар ауто :)

Слава Богу за све!

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Zoran Đurović рече

Није ваљда да персонолог ни теби није одговорио?

На писмо које сам послао није.

А када је била прилика и кацсмо се лично видели, тада је рекао да, цитирам: "Не'а времена". 

Заправо, било је 'вако. 

Приђем му, он се задесио сам, да кажем није био заузет друштвом па да може да се изговори, са намером да поразговарамо. 

Назвах му добар дан и упитах:

- Преосвећени, имате пар минута времена?

- Не'ам! Имаш ти! 

И прође човек поред мене к'о поред турског нишана. Оде својим послом. 

После сам нашао у речнику Матице Српске да је израз "Не'ам" древни локализам из Фоче и околине и значи "немати, неимање нечега". 

И тако... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...