Jump to content

Епископ западноамерички др Максим (Васиљевић): Чуђење као почетак вере и мудрости (Дивљење, поглед и кинеско хришћанство)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 минута, Lulaby рече

Meni su se svideli delovi koje sam ja napisala i pohvalila i sve je moglo tako i da ostane

A koje ste to delove Vi napisali, ako nije tajna. ???

пре 12 минута, Lulaby рече

Nemojte me više učitavati molim Vas

Ko Vas " ucitava " ???

Vi se sami vracate svaki put kada popijete terapiju ( 3 x dnevno ) i krecete kao pomahnitali da lupetate. Plovite nebeskim svodom sa angelima itd...onda vas terapija uspava - jaka je doza, pa kada se probudite Vi sve iz pocetka - kljuc pilulica i ajmo Jovo na-novo....

Подели на овим сајтовима

• Одговори 188
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 11 минута, Lulaby рече

Ja ih Bogu dragom hvala i molitvama mog duhovnog oca.... nikada nisam pila....

Znaci ipak su tabletice u pitanju. 

Ako, treba bastiniti blagodati farmakologije - ali samo ako je pod nadzorom dr...nikako na svoju ruku.

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, The Godfather рече

@Аристарх pa deo o pogledu i paralela sa isihaizmom. Msm da se coveku prevrne zeludac ???

Ако мислиш на медитацију као кореном нашу термнологију, то је проблем европејаца који су правили неку своју веру глобалистичку, са делом од свих религија и дали им евопске терминолошке одреднице. То је било актуелно у 18 и 19 век.

Као што се ми миропомазујемо, исто као наши преци пре Христа који су се помазивали са ароматичним уљима, пре одласка у рат, рвања... Арапи су се мазали на чело са лојем, абориџини на чело стављају крв животиња. Индијци се шкрабају неким бојама по глави...

ја не мешам нашу терминологију и духовну праксу са другим народима. мени реч медитација нема асоцијацију на будисте, хиндуисте... Асоцијација би ми био неки монах на Атосу, који заузима посебан положај током молитве, усклађује ритам срца...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Аристарх рече

Ако мислиш на медитацију као кореном нашу термнологију, то је проблем европејаца који су правили неку своју веру глобалистичку, са делом од свих религија и дали им евопске терминолошке одреднице. То је било актуелно у 18 и 19 век.

Као што се ми миропомазујемо, исто као наши преци пре Христа који су се помазивали са ароматичним уљима, пре одласка у рат, рвања... Арапи су се мазали на чело са лојем, абориџини на чело стављају крв животиња. Индијци се шкрабају неким бојама по глави...

ја не мешам нашу терминологију и духовну праксу са другим народима. мени реч медитација нема асоцијацију на будисте, хиндуисте... Асоцијација би ми био неки монах на Атосу, који заузима посебан положај током молитве, усклађује ритам срца...

Hvala na odg. Mada samo sam se nadovezao na tvoj deo komentara o fizionomiji lica u Kineza kao oslonca Maximovog " leprsavog " i nadasve dosadnog letopisa u pokusaju. On u textu povlaci paralelu sa isihaizmom...

U svakom slucaju - hvala na odg jos jednom ?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Аристарх рече

Nije obavezno. Mnogi podviznici ne preporucuju praktikovanje zauzimanja posebnih polozaja tela, tehnika disanja...a i kod onih koji govore o tome, ne uzima se kao nuznost, vec kao olaksica...uglavnom pravilo je ne siliti se, vec da sama blagodat uvede um u srce. Ako te interesuje tema, procitaj 'Vece u pustinji Svete Gore" od Vlahosa, ili "o molitvi" od Saharova.

Saharov jasno razlikuje mentalnu (umom vidljivu) svetlost, od nestvorene svetlosti i pise nasiroko o ovoj temi. Godinama se bavio meditacijom, tj. 7 godina. 

Подели на овим сајтовима

Na jednom mestu Saharov kaze kako je osetio da mu um izlazi iz srca posle 7 godina prebivanja u njemu :D Razlog je bilo poslusanje. Ucio je novi jezik. Ali kaze da ga je tada posetila posebna blagodat, koja ga nije napustala sve vreme poslusanja :D

Neki bi se sablaznili na ove reci danas...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Lulaby рече

Opet Vi....sklanjajte se lepo Vam kažem zalepili ste se za mene ....ajde putujte....

Vama ništa nije jasno kad se kaže blagodarenje.....duhovniku i Bogu a TO ZNAČI MIRAN ŽIVOT I POVERENJE U BOGA I ONDA TI NE TREBAJU NIKAKVI LEKOVI........ti samo o lekićima...Pričešćuj se redovno imaj svog duhovnog oca i poverenje u Boga, smirenje kad god je to moguće a lekiće batali....

Nema zime dok ste Vi tu da nas poucite ? 

Jel upoznat vas duhovnik sa vasom sklonoscu da poducavate i opravoslavljujete " izgubljene duse " po drustvenim mrezama, da prepisuhete duhovne lekove itd...da ucite svesteno-sluzitelje?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Lulaby рече

Slušajte me dragi sagovorniče...nisam ja nikakav Maksimov portparol niti branitelj, niti tumač njegovih tekstova. Svako tumači kako hoće. Meni su se svideli delovi koje sam ja napisala i pohvalila i sve je moglo tako i da ostane i da ova tema ne dobije ovakav širok spektar da nije stigli društvo mrtvih pesnika i oplelo kolo u svom stilu i stihu. Dakle njima sam odgovarala a i nisam morala.

Zatim o. Zoran nije moj duhovnik niti zavredjuje poštovanje o kom Vi govorite jer se ne ponaša i ne piše kao duhovno i svešteno lice i ako neko napiše takve tvrdnje, moja konstatacija je da mu treba lečenje. To je moj stav. A li ja im svima želim spasenje....A Vama takodje svako dobro i kad krenete od početka ove teme vidite ko daje Maksimu značaj i ko temu oživljava. Nemojte me više učitavati molim Vas bar na ovoj temi, molim Vas. Ne želim više...pozdrav do neke iduće teme. Ovde je sve rečeno....Vidimo se na kalendarima:dobro::mahmah:

Ниси одг. на моје питање о мисионарењу над кинезима по њиховој физиономији лица?

мсм. да ти разговор са духовницима доживљаваш као причешће где само отвориш уста и прогуташ комад хлеба (какав год да је направљен). Нема тога, овде. Ни Максим се не би превише нервирао због коментара О.Зорана. Ако би се нервирао, то значи да је јаааако ментално слаб. Што би одмах повукло друго питање: ко би поставио ментално слабог човека за епископа?

Максим је само психички уморан био, кад је правио проблеме. Сад опет крећу неке фикције... Зато сам ја реко да би он најрадије отишао на одмор мало на Хаваје. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Lulaby рече

Pa sad ste me pitali da li moj duhovnik zna da ja podučavam sveštenoslužitelje. a ja poučavala Vas. Kome onda nije dobro.harp

Draga gdjo ili gdjice sami ste napisali da ste izneli svoje misljenje i poucili o. Zorana. Mene tesko da mozete poucavata, mada vasa razmisljanja su takodje dusekorisna, jer sam iz njih mogao da naucim kako ne treba. Vas je umisljaj da nekoga poucavate - umisljaj i nista vise.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Lulaby рече

Mnogo ste se uplašili....ali znamo sad svi da ste sveštenoslužitelj. I znamo iVi i ja dijalog sada se sklanjajte. Svako dobro sa svojom savešću.

Vas kao da je Lazic ucio logiskom zakljucivanju. Ajte, ne brukajte se vise, molim Vas ?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...