Jump to content

Епископ западноамерички др Максим (Васиљевић): Чуђење као почетак вере и мудрости (Дивљење, поглед и кинеско хришћанство)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 28 минута, Lulaby рече

što se ovde bar moglo pročitati od dotičnog zatrovo bi i babe da predaje u Domu penzionera a kamoli na nekom fakultetu. Zdrav razum je potreban imati pa videti njegovo znanje i umeće a teologija  da ne kažem kakva. Mene bi lično radovala vest da taj čovek nije ni na kakvom fakultetu profesor.

И бабе у дому пензионера...:)) е стварно, где ти ово паде на памет...

пре 28 минута, Lulaby рече

Pa svi znamo da mu tamo nije ni mesto. Osim ako ne mislite da Vam budući sveštenici ne budu poput njega, izvolite, takav kadar želite. Taj napada sve žive i nežive..kune.... pljuje...pogrdnim imenima naziva sve koji mu nisu istomišljenici...stavovi u teologiji su mu na upit....i još mnogo toga...jednom rečju ....TRUJE!

Овде си потпуно у праву, и Богу хвала па није професор на ПБФ-у. 

А што се еп. Максима тиче, он јесте направио озбиљне гафове и поводом подршке Вартоломеју, и у вези са аутокефалијом СПЦ. После је написао неко писмо Сабору, али оно изгледа као да је написано pro formа... Надам се да ће се вратити са тог пута којим је кренуо. Овај конкретан текст је,  што се идеје тиче - мисионарење у Кини - позитиван, не налазим неку ману. Није ме не знам како одушевио, али је позитиван.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 188
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 41 минута, Lulaby рече

Na treće...O o.Zoranu malo znam i ne znam kakva mu je nepravda naneta ali tema je kompleksnija.

пре 41 минута, Lulaby рече

Gledajte takav kalibar što se ovde bar moglo pročitati od dotičnog zatrovo bi i babe da predaje u Domu penzionera a kamoli na nekom fakultetu.

Ти си наивна као француска собарица!:)) Не можеш да се сконцентришеш ни толико, па овамо не знаш о каквој је неправди реч, а већ у следећој реченици се одајеш са местом на факултету. Потврђујеш необавештеност и са: 

пре 47 минута, Lulaby рече

Ja još nisam čula da se neki episkop bar u Spc pokajao pred nekim sveštenikom..... A tako bi to volelaaaaaaaaa da čujem! Poznajem ali zaista Vam sad kažem velike tuge i muke sveštenstva i njihovih porodica....ćute i trpe a samo Zoran traži pokajanje od vladike za šta. Pa svi znamo da mu tamo nije ni mesto. Osim ako ne mislite da Vam budući sveštenici ne budu poput njega, izvolite, takav kadar želite. Taj napada sve žive i nežive..kune.... pljuje...pogrdnim imenima naziva sve koji mu nisu istomišljenici...stavovi u teologiji su mu na upit....i još mnogo toga

Подмуклост и алергија на истину епископа Максима је доказана приложеним документима, и ни једно од раскринкавања и хватања у лажи (а има их најмање 4-5) ни он, ни требињски тамбураши нису могли да побију. То вас је избезумило. Показана је у јавности голотиња Максимова и скинуо сам му са лица Мона Лиза смајл. Те демонстрације су у следећим текстовима: 

Ето, узми сад па уживај и обавести се...:D

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Вилер Текс рече

Не спада. Исихазам је молитва Богу Живом а медитација је самообмана.

То је слично само ономе ко не зна за Господа Исуса Христа.

Исихазам смо помињали баш кроз цитиране научне радове од САНУ, не теолошке, на теми о медитацији и православљу. Сећам се да је Гризли Адамс учествовао на тој теми.

мсм. прочитај исихасте, кажу овако: "ум свој спустити у срце"? по мени то захтева неку визелизацију или шта ли већ...

А Срце је место где је демон по Сократовом учењу, који помаже да се исправно живи, сократ је због тога смртно осуђен под оптужбом да квари државну веру и омладину. Касније по Св.Оцима, демон је сам логичка конструкција у виду невидљиве светлости (лажно нестворене-палог човека или палог анђела), који преко срца, мучи ум живог човека. Чак може и физички облик да поприми.

То што медитација није суштина Православља, не значи да се треба заносити да тога у Православљу нема! Чак је и сама медитација, кореном наша реч:smeh1:. То што људи воле да промовишу источњачке дисциплине медитације у медије... то је њихов проблем, није проблем Православља.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Lulaby рече

Kako nemate osnovno poverenje u Gospoda i misao da je Gospod hteo da Vi predajete na fakultetu dao bi Vam.

Па да је била Божија воља онда би и Ава Јустин предавао на БФ!:)) Видиш ли колико си смешна? 

Ти немаш права да тврдиш да је Максим истинољубив, јер је демонстрирано супротно. Тако да је то твоје само блејање, јер ниједан од аргумената ниси побила; читала си ти сигурно те текстове, и зато сада нећеш да се упушташ у аргументовану полемику. Јадан је Максим кад га такви бране. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Lulaby рече

Pa mi se od starta ne razumemo kume. Ovde sam pisala o istini profesora Kovića, zatim o istini o mitropolitu Amfilohiju..i još drugima ali ne znam kako mi spočitavate da je istina samo vladika Maksim. A za Tao... Niski su Vam udarci..kao na nekoj prethodnoj temi gde smo se sreli ...Vi zaista podsećate na djake koji nisko udaraju kad ne znaju.

Ma pustite Vi te tamburaske fore i fazone. Ne bih dalje raspravljao o tome da li je text dobar ili los - jer to nije poenta. U prvom komentaru sam dao kratak kriticki osvrt na text - mislim da je teoloski neupotrebljiv i ne dopada mi se - narocito kada se na kraju vesto provuce deo o sasluzivanju uvijen u oblandu slatkorecivosti...elem, onda ste poceli da menjate teze i podmuklo napali o.Zorana...

P.S. kad vec pomenuste djake - Vi podsecate na ucenicu koja sedi u prvoj klupi i glasno aplaudira uciteljici ?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Аристарх рече

мсм. прочитај исихасте, кажу овако: "ум свој спустити у срце"? по мени то захтева неку визелизацију или шта ли већ...

А Срце је место где је демон по Сократовом учењу, који помаже да се исправно живи, сократ је због тога смртно осуђен под оптужбом да квари државну веру и омладину. Касније по Св.Оцима, демон је сам логичка конструкција у виду невидљиве светлости (лажно нестворене-палог човека или палог анђела), који преко срца, мучи ум живог човека. Чак може и физички облик да поприми.

Joj, ne, nema nikakva vizualizacija ili nesto slicno Aristarh, upravo suprotno, ciste misli i jasna i mirna i usrdna ocecanja prema Bogu koje se postize dugotrajnim decenijskim podvigom trezvenja i pazenja na sebe kroz ovo sto kazes ... um svoj spusti u srce... tj. umno srdacna molitva koja je nesto najvece na ovaj' svet, to je jedan od glavnih ciljeva monaha, to je monasko delovanje kako pisu svetitelji, bez maste i vizualizacije, samo cista i usrdna molitva Bogu...... za nas u svet, ko ce ga znati,.... kako koji mili moji,... :D

I, onda bas zbog toga sto demon preko srca i u srcu deluje i muci um i osecanja coveka, postoji i ta umno srdacna molitva putem koje monah pazi na delovanje u svom srcu, sta se desava sa njegovim mislima i osecanjima i da sve sto je negativno odbaci a sto je pozitivno prihvati.... (sam' objasnio... :D)

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Lulaby рече

Vladika Maksim ispred sebe ima budućnost ...Gospoda i čisto polje pa neka dela....Vidim za petama ste mu svi Vi ali i mi koji volimo njegove tekstove takooo neka izvoli....Mlad je pa neka radi..dovoljno ozbiljan i svestan..Čini mi se i čovek dijaloga jer iako je pisao, trebao je, kao misao da iznese..pa i gaf....što da ne kako, bi znali da li smo u pravu ili ne ako nemamo diskusiju i dijalog na svim poljima... e sad da li mi imamo predrasude to je već naš problem. Predrasuda..

Ја му нисам за петама, у смислу  - не бавим њиме активно. Мислим да је Сабор требало озбиљније да се позабави тиме што је рекао, јер је без икакве потребе истрчао са својим коментарима у корист истанбулског патријарха у вези са Украјином, а и доводећи у питање правилност аутокефалије СПЦ. Потпуно непотребно стварање конфузије и довођење у питање исправног става Синода у вези украјинског раскола. И опет, надам се (како кажу - волео бих да верујем) да је то било случајно и да неће наставити тим путем. Нека му је Бог у помоћи.  

Подели на овим сајтовима

Талични Том је рекао оно за шта ја нисам смогао воље, али сам се надао да ће неко рећи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Lulaby рече

Imajte poverenja u Gospoda!

Ова твоја хула се може поредити са оном коју читамо у Мт 27, 41-43: А тако и првосвештеници са књижевницима, старешинама и фарисејима подсмевајући се говораху: Друге спасе а себе не може да спасе. Ако је цар Израиљев, нека сиђе сад с крста, па ћемо вјеровати у њега. Уздао се у Бога, нека га избави сад, ако му је по вољи; јер говораше: Ја сам Син Божији.

Откуд ти, тамбурашице, знаш да ли се ја уздам у Бога? Имаш нека откривења? То је ваша класика, напади ад хоминем. Чак и ја да сам лош човек, никаква хришћанин, остало је доказано да је Максим у више наврата лагао и да је то његов модус операнди.    

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Lulaby рече

. Ja ga ne napadam

Vidim kako ga ne napadate, pa ste se brze - bolje urotili sa Lazicem ( koji vas za vasu inf samo koristi u ovim konkretnom slucaju, a da Vi toga niste ni svesni, kao sto niste svesni ni mnogih drugih stvari koje su vezane za ovaj text )

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Lulaby рече

Opet velim srcem čovek čisto vidi

Mala dopuna vase floskule, ako dozvoljavate -

Samo cistim srcem, covek cisto vidi tj istinski prepoznaje, a srcem koje se rukovodi licnim simpatijama, covek vidi ruzicasto tj prilagodjava uvid subjektivnim romanticarskim impresijama.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Lulaby рече

Vladika Maksim ispred sebe ima budućnost ...Gospoda i čisto polje pa neka dela....Vidim za petama ste mu svi Vi ali i mi koji volimo njegove tekstove takooo neka izvoli....Mlad je pa neka radi..dovoljno ozbiljan i svestan..Čini mi se i čovek dijaloga jer iako je pisao, trebao je, kao misao da iznese..pa i gaf....što da ne kako, bi znali da li smo u pravu ili ne ako nemamo diskusiju i dijalog na svim poljima... e sad da li mi imamo predrasude to je već naš problem. Predrasuda...

Ја мсм. да ће се Максим вратити на прави пут, зато што један од лукавијих људи које сам читао. Овај текст му је само лична сатисфакција, јер га је написао тако да не оставља простор за догматска тумачења:smeh1:. Ово је припрема пред буру, сад ће опет да крене са експериментисањем (тј. прст у струју).

хаха, то је наша авангарда. Иако је мени Григорије највећи позитиваац у СПЦ. Јер за разлику од Питагора (атанасије, амфилохије... који су раскринкани) он може да шета без обезбеђења по свим градовима у СРБ, ЦГ и РС. то је одавно познато за њих.

хаха и јако битно, Григорије је често био на тргу са простим нарадом у херцеговини и пио неки сок, чај... Што показује какав је човек у питању

пре 12 минута, Lulaby рече

I ja sam mu odgovorila. Jeste li pročitali moj odgovor?

како то да си, мени писала у мушком роду, на теми о календарима и часословима, јуче? :945729:

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Lulaby рече

I ja sam mu odgovorila. Jeste li pročitali moj odgovor?

Прочитао сам твој одговор и нисам радостан твојим заношењем. Али верујем да си безазлена. Само не бих да полемишемо јер можда је боље да ни не схватиш суштину проблема.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@Lulaby

Могао бих и на ПП, али можда боље овако: уколико вам је до душевног мира, време је да занемарите даље коментаре Зорана Ђуровића и  оних који су чувари његовог "лика и дела". Ако будете даље настављали, добајаћете све више подсмеха, увреда, злонамерних инсинуација, етикета...

За почетак сте се уротили са мном (који сам нанегативнији лик) а после тога долази редом, како коме шта падне на памет. Нема никаквих граница ни обзира. Тако да вам саветујем, баталите, није вредно енергије и времена. Рекли сте своје мишљење и то је то.  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...