Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 сат, Trifke рече

Ne zaboravi posledice propovedanja o seksu iz monaskih usta! Ko jednom cuje taj medotocivi govor i primeni to nemoze da izdrzi duze od godinu dve a da ne pukne! :)

Ti to iz svog iskustva,m? 

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Phoebe рече

Ti to iz svog iskustva,m? 

Sreca da nisam gladijator u Rimu, do sada me nebi bilo. :)  Sto pitas hoces li i ti da probas? ;)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

Znači stvaranje je večno?

Теби и Кратосу ништа нећу одговарати него ћу само рећи редакцији да вам бришу коментаре. Јер је ово тема о Јустин-Николај у односу на англиканце и старокатолике. Нећу вам допустити да и ову тему затворите са вашим лудирањима.  

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Vedran рече

Ево да мало рехабилитујемо м. Арсенија на 13ом мин. ипак каже да однос ипак није увек за рађање деце. 

пре 20 часа, Vedran рече

Да. Међутим, ипак није рекао да је искључиво за рађање. 

Шта, бре, није рекао, па у 12ом минуту каже да је секс детородни акт и да би сјајно било када би се парови који не могу да имају деце одлучили да живе као брат и сестра. :0222_shocked: Значи, неких 5-6 година да буду муж и жена, па кад сконтају да неће бити деце да живе као најближи сродници?? Ма дааааај, моји тетка и теча добили дете после 13 год. брака, које црно братосестринство, it sounds fckin creepy....

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Кратос рече

Ti jedino što radiš je da mene napadaš al tolko infantilno da moram da se spustim na nivo amebe da bi ti odgovarao na gluposti i ubuduće me batali da me citiraš jer ni najedno pitanje koje sam ti postavio nisi odgovorio nego ko da te Vučić i naprednjaci pravili napdaš moju ličnost...zato Vedrane jarane budi pametan ko što nisi i ne citiraj me više...12:smeha:

Ово је најзабавније од свега забавног што прочитах на овом форуму. Кратос се осећа угроженим од мојих "напада". :))

Моји "напади" на његову "личност" :w9k3k6: се састоје од разобличавања ноторних глпости које рига и подригује. А то разобличавање бљувотина се редовно и искључиво дешава након пристојног указивања или тражења да их објасни. На шта он редовно изгуби контролу и почне да ме кити епитетима и да још више бљује. 

И о нападу на личност ми говори Кратос који је мене називао "глупим као точак", а затим ругачки 'небески паметним'. Који ми је говорио да лупам као оторени прозор и као лонац и многе друге сличне и "приличне" ствари. Небојено пута, ничим изазван, осим немогућношћу да поднесе указивање на његове заблуде. И лагао је и клеветао да ја говорим богохулне ствари и много сличног. А ни за шта од овога се није покајао. 

А непокајање за такве ствари оптерећује душу, и последице могу да буду озбиљне. Што се већ и примећује. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Џуманџи рече

Шта, бре, није рекао, па у 12ом минуту каже да је секс детородни акт и да би сјајно било када би се парови који не могу да имају деце одлучили да живе као брат и сестра. :0222_shocked: Значи, неких 5-6 година да буду муж и жена, па кад сконтају да неће бити деце да живе као најближи сродници?? Ма дааааај, моји тетка и теча добили дете после 13 год. брака, које црно братосестринство, it sounds fckin creepy....

Е видиш, то сам сигурно прескочио јер нисам чуо. Ако је тако онда си у праву. 

Мада будући доследан својој речи да монаси не могу на тај начин да говоре о браку, ни сам о томе не могу да говорим јер ништа о томе не знам, али ми просто звучи прилично блесаво. Јер ако ће да живе као брат и сестра нека живе са братом и сестром, шта ће им за то брачни друг? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Phoebe рече
пре 22 часа, Vedran рече

Погледајс у зрцало!

Фиби, да ти речем! Нумеш да прочитаваш написавано! Јербо су одбациване конкретне ствари, а не све што је рекао.

Pazi, ovo je tvoje. O tebi govori

Радујем се твојој реплици, у којој, нека остане забележено си ме назвала "мајмуне" (након овог "о теби говори", а затим си се или предомислила, или је неко реаговао па избрисао. Али нека буде знано да се види шта о коме говори.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Vedran рече

Е видиш, то сам сигурно прескочио јер нисам чуо. Ако је тако онда си у праву. 

Мада будући доследан својој речи да монаси не могу на тај начин да говоре о браку, ни сам о томе не могу да говорим јер ништа о томе не знам, али ми просто звучи прилично блесаво. Јер ако ће да живе као брат и сестра нека живе са братом и сестром, шта ће им за то брачни друг? 

U sustini nije on kriv. Te gluposti o tome da je brak samo radi rajdnja dece imas po zitijama i jos pre od gnostika. Na zalost monastvo je preuzelo tu ideju o necistoti seksa od gnostika (indirektan uticaj). Tako ces npr naci u zitijama jednog svetitelja(ne secam mu se imena) da on moli Boga da sazna ko je veci od njega u svetosti. Dobija otkrivenje da su to neke dve zene. On dolazi kod njih i sada se desava nesto cudno. Kada ih pita kako se one podvizavaju one iz skromnosti govore da nikako i da su se celu noc valjale po krevetu sa muzevima u strasnoj pozudi. Postoji jos serija monaskih spisa koji govore o seksu kao prljavom cinu. Postoji i kod nekih otaca. Da ne pominjem i ne sablaznim ljubitelje Sv Maksima kako on ima slicne ideje. To je i do dana danasnjeg preneseno i zato se i dan danas , na svoju glupost, neki monasi ponose svojom "cistotom".

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Trifke рече

U sustini nije on kriv. Te gluposti o tome da je brak samo radi rajdnja dece imas po zitijama i jos pre od gnostika. Na zalost monastvo je preuzelo tu ideju o necistoti seksa od gnostika (indirektan uticaj). Tako ces npr naci u zitijama jednog svetitelja(ne secam mu se imena) da on moli Boga da sazna ko je veci od njega u svetosti. Dobija otkrivenje da su to neke dve zene. On dolazi kod njih i sada se desava nesto cudno. Kada ih pita kako se one podvizavaju one iz skromnosti govore da nikako i da su se celu noc valjale po krevetu sa muzevima u strasnoj pozudi. Postoji jos serija monaskih spisa koji govore o seksu kao prljavom cinu. Postoji i kod nekih otaca. Da ne pominjem i ne sablaznim ljubitelje Sv Maksima kako on ima slicne ideje. To je i do dana danasnjeg preneseno i zato se i dan danas , na svoju glupost, neki monasi ponose svojom "cistotom".

Има у чину и уопште у нагону нешто животињско, али то није нужно и нечисто. Изједначавање ово двоје животињско=прљаво јесте проблем. А то се понекад несмотрено деси. Животињско се сматра за ниже, а ми смо призвани да наше животињство,  јер ми јесмо и животиње, приведемо Богу. Не да га одбацимо, него да га преображавамо, да га узвисимо, јер ми јесмо и више од животиња. Зато и у житију и на другим местима, када се говори о "прљавом", ваљање и сл. терминологијом, не говори се нужно о прљавости самог чина.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Trifke рече

Te gluposti o tome da je brak samo radi rajdnja dece imas po zitijama i jos pre od gnostika. Na zalost monastvo je preuzelo tu ideju o necistoti seksa od gnostika

Izvini za gnostike. Oni nisu baš uvek nužno osuđivali seks - ukoliko nije dovodio do začeća! Kod gnostika je začeće dalje zarobljavalo iskru duha u materijalnom svetu.

Tu su manihejci bili u saglasnosti. Kod njih, kao kod gnostika, manihejaca, a posle bogumila i katara, žene su bile jednake jer su svi bili 'monasi' - bez polne uloge, bez razmnožavanja, mada su mnoge od njih optuživali za orgije - bitno je bilo da se nijedno dete ne začne i ne zarobi u materijalnom svetu.

Avgustin je obrnuo manihejsku tvrdnju o prenošenju zarobljene iskre duha kroz razmnožavanje u tvrdnju o prenošenju praroditeljskog greha kroz razmnožavanje. Zlo razmnožavanja pretvorio je u obavezu razmnožavanja. Pored sasvim pozitivnih elemenata, nasleđe mu uključuje i ovo.

Hrišćanstvo mora da iznađe novi pozitivan odnos prema seksualnosti + prema seksualnosti koja nosi potomstvo. Nema ili-ili, to je već dualizam.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vedran рече

Радујем се твојој реплици, у којој, нека остане забележено си ме назвала "мајмуне" (након овог "о теби говори", а затим си се или предомислила, или је неко реаговао па избрисао. Али нека буде знано да се види шта о коме говори.

Ja sam obrisala, odmah. Žao mi bilo,a nije ni lepo. Što ti nikad ne bi ni pomislio da uradiš i da se ispričaš. Hvališ se učenošću i hrpom pročitanih knjiga, a ja ti kažem, džaba ti sve kad obraza nemaš. Vidim da  je "padre" podržao i oplakao post u kom me častiš uvredama.  Definitivno su poslednja vremena.  Toliko.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Vedran рече

Ово је најзабавније од свега забавног што прочитах на овом форуму. Кратос се осећа угроженим од мојих "напада". :))

Моји "напади" на његову "личност" :w9k3k6: се састоје од разобличавања ноторних глпости које рига и подригује. А то разобличавање бљувотина се редовно и искључиво дешава након пристојног указивања или тражења да их објасни. На шта он редовно изгуби контролу и почне да ме кити епитетима и да још више бљује. 

И о нападу на личност ми говори Кратос који је мене називао "глупим као точак", а затим ругачки 'небески паметним'. Који ми је говорио да лупам као оторени прозор и као лонац и многе друге сличне и "приличне" ствари. Небојено пута, ничим изазван, осим немогућношћу да поднесе указивање на његове заблуде. И лагао је и клеветао да ја говорим богохулне ствари и много сличног. А ни за шта од овога се није покајао. 

А непокајање за такве ствари оптерећује душу, и последице могу да буду озбиљне. Што се већ и примећује. 

Velika je vera tvoja ženo po tvojoj veri neka ti bidne!!!

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Phoebe рече

Vidim da  je "padre" podržao i oplakao post u kom me častiš uvredama.

Жао ми је што ме не познајеш. Ја некад оплачем коментаре Ивана Инквизитора Марковића, или Кратоса, или Николић ВиГдовите Зорке. Ведран је један од најквалитетнијих саговорника овде. А теби ако је до саблажњавања, иди негде другде. Имаш о. Љубу са Светосавља, Борбаше за неверу, Стање Ствари итд... Ако ме памћење не вара, Ведран те негде похвали и захвали ти се (ваљда он), па и то лајковах. 

Зато је боље да не смараш преподобљавањем.  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...