Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ето управо те водице ( измишљене "васкршње") су савршени пример нецрквене побожности о којој говорим. И то пример нецрквене побожности који је с благословом институционалне Цркве. Неки ће ме напасти за ово. Али наравно, без аргумената. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 7 часа, Paradoksologija рече

Izvini za gnostike. Oni nisu baš uvek nužno osuđivali seks - ukoliko nije dovodio do začeća! Kod gnostika je začeće dalje zarobljavalo iskru duha u materijalnom svetu.

Tu su manihejci bili u saglasnosti. Kod njih, kao kod gnostika, manihejaca, a posle bogumila i katara, žene su bile jednake jer su svi bili 'monasi' - bez polne uloge, bez razmnožavanja, mada su mnoge od njih optuživali za orgije - bitno je bilo da se nijedno dete ne začne i ne zarobi u materijalnom svetu.

Avgustin je obrnuo manihejsku tvrdnju o prenošenju zarobljene iskre duha kroz razmnožavanje u tvrdnju o prenošenju praroditeljskog greha kroz razmnožavanje. Zlo razmnožavanja pretvorio je u obavezu razmnožavanja. Pored sasvim pozitivnih elemenata, nasleđe mu uključuje i ovo.

Hrišćanstvo mora da iznađe novi pozitivan odnos prema seksualnosti + prema seksualnosti koja nosi potomstvo. Nema ili-ili, to je već dualizam.

Ako nisi znala gnostka je bilo razlicitih pravaca i sa vecinom od njih se bavi Irinej Lionski i neki od tih pravaca su zastupali bas tezu koju sam opisao. No nije bitno. Slazem se sa tobom u vezi manihejaca. Sto se tice bogumilai katara tu samo mozemo predpostaviti sta su zaista verovali jer od njih imamo samo ono sto je inkvizicija izvlacila od njih, a inkvizitorskim spisima bas i ne veruje. To je ono sto je meni poznato. Ako imas neke podatke ili neki link gde bih mogao procitti vise bio bih ti zahvalan. :)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Снежана рече

Скоро сам поставила питање  откуд у нас толико нездраве религиозности, толика "преподобност" и неки идолопоклонички однос према монасима (не бих да ме погрешно разумете, изразито ценим монахе, али просто мислим да њихов "посао" није мешање у неке световне ствари, посебно не ствари брака, мислим да је за то велика срећа имати доброг парохијског свештеника), ид обих одговор од неких људи да је за све "крив" управо тај период деведесетих када се искористио тај неки повратак људи Цркви и неумерено, неселективно штанцовање и дељење разноразних брошура, скрипти, текстова ... шта ви мислите?

Nemas razloga da ih izuzetno cenis, nista to nije bolji put od tvog. To shvatanje da su monasi elita je poceo mnogo davno i cak je Sv Jovan Zlatousti morao da kaze da smatra da je jeres reci da je monaski put bolji od puta zenjenih. Ima tu puno psihologije. Ima nezdravih shvatanja i razumevanja sustine jevandjelja a i onog slepac slepca vodi.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Vedran рече

Има у чину и уопште у нагону нешто животињско, али то није нужно и нечисто. Изједначавање ово двоје животињско=прљаво јесте проблем. А то се понекад несмотрено деси. Животињско се сматра за ниже, а ми смо призвани да наше животињство,  јер ми јесмо и животиње, приведемо Богу. Не да га одбацимо, него да га преображавамо, да га узвисимо, јер ми јесмо и више од животиња. Зато и у житију и на другим местима, када се говори о "прљавом", ваљање и сл. терминологијом, не говори се нужно о прљавости самог чина.

Nebih to nazvao zivotinjsko jer ga je bog dao. Necisto postaje kada ga greh onecist. Ne potoje stvari koje su same po sebi gresne vec je gresna zloupotreba stvari. Na zalost govori se ne samo o prljavosti tog cina nego se govori i sa prezirom prema samom cinu.  Kod nekih otaca imas cak gde kazu da je seks posledica greha i da to nije bio nacin kako je Bog zamislio da se razmnozi ljudski rod. Nemoj me sada pritiskati da ti kazem tacno gde ali se secam jedne knjizice koju je izdao Tasa (neki prevod nekog teksta od Sv Maksima ispovednika) u kojoj je nesto slicno receno. Cak je i Tasa to ocenio kao greskom kod Maksima. Ima toga i kod drugih. Moje za dzabe pisao protiv takvih shvatanja Zlatousti.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

@Trifke не разумеш, ценим их као било кога ко је свој живот на овај или онај начин посветио Богу, нисам заслепљена и врло сам свесна да као и свуда има свачега и код монаха, не мислим да су посебнији, генерално.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Istine radi ovde bi dodao još jednu ISTINU da je to "pravoslavlje SPC" 90+tih u punom jeku povratka Srba Hristu i Crkvi posebno mladih, koji su čitajući takva žitija (kratke dostupne forme upoznavanja sa pravoslavljem u dubljem porodičnom smislu (mislim, mi Hrišćani smo jedna porodica jedno Telo)), dovele do toga da smo u Srbalja imali potpuno konfuzno "pobožno" društvo koje je neke Crkva radi toga oterala od sebe a neke prepustila nacionalistima i komunističkim službama da rade sa njima šta im je volja važno je bilo da znaš da izgovoriš dve reči Prva reć Srbija a druga reč Bog.

Bilo je tu dosta i psihičkih tegoba, rasturenih porodica,potpuno izmenjena realnost ali je jedno sigurno, srećom uz istinsku Božju pomoć pa i ovakvog foruma mnoge stvari su mladi ljudi koji su uvideli problem i istrajali u Crkvi ljubavi Hristove radi prema njima i njih prema Njemu, uspeli na neki način da svakog ko je istinski pristupio povratku u mojaku Crkvu ponovo nekako oživi i vraća ih polako oslobađajućoj Blagoj Vesti, da Hristos nije način spasavanje i amajlija za spas, nego da je Hristos Sin Božji koji je došao da uništi svake zabrane i smrt poruši kao prepreku da bi ljudi u svojoj slobodi bez ikakve prisile ili nametnutih "žitija" našli Put Istine i Pravde koje stari jevreji menjajući zakon za ljubav nisu uspeli da nadju a samim tim iskrivili su u mnogome i zakon unakazili ga odstupili od Božjeg i napravili svoj koji je Hrista i naterao na neki način na tu strašnu žrtvu koju je podneo.

Podneo ju je radi slobode i ljubavi, radi Istine i Pravde, radi Puta bez ikakvih ideologija i nametanja, već Puta ljubavi u slobodi bića da u svom vremenu nadje Boga a ne da mu Boga neko od nas ljudi traži.

Praštajte tekst je kratak šta bi se sve tu moglo napisati a bilo je viđeno sa moje strane od 1990 pa na ovamo....

Neznam mozda si u pravu.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Vedran рече

Само бих се надовезао. Нису житија крива што људи не умеју да их читју. Готово као да је поред фунционалне писмености, која превеликом броју људи недостаје, потребан и одређени ниво оправослављивања ума и целог бића пре него се приступи житијама. Она су свакако изузетно корисна штива. 

А кад у безумљу своме и Писмо изврћемо, зашто би било чудно да то радимо и са житијама?

Да не будем погрешно схваћен. Ја нисам за то да се људима забрањују одређена штива. Увек сам био против тога. Оно кад неки "духовници" кажу, није ово или није оно за тебе. Људи треба да  читају, али морају да стекну смирење да би им све било на корист. А то, смирење, се не стиче из штива. Као што се ни гордост преко њих не добија, да би их забрањивали. 

Nisam ni ja za zabranjivanje stiva a li se duboko ne slazem sa tobom sto se tice najveceg broja zitija. Najveci broj njih su potpuno promasena literatura. I u ovakvo obliku kakva su sada ne vidim njihovu korisnost cak vidim veoma poguban uticaj. Uz put smirenje se ne stice ono se dobija.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Снежана рече

@Trifke не разумеш, ценим их као било кога ко је свој живот на овај или онај начин посветио Богу, нисам заслепљена и врло сам свесна да као и свуда има свачега и код монаха, не мислим да су посебнији, генерално.

Ma nisam ja ni mislio da si ti zaslepljena , makar po onome sto sam do sada citao od tebe. ;) Ti si sve samo ne zaslepljena!  :)

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Trifke рече

Nebih to nazvao zivotinjsko jer ga je bog dao.

Свашта од тебе Трифке! Зар животињско није Бог дао? А ко га је дао ако не Бог?

Рекао сам животињско, по ономе отачком да смо ми разумне животиње. Ми смо спој словесног, бесловесног и духовно узвишеног. Микоро или макрокосмос (зависно којег Оца консултујеш), али свакако способни за све ово, а призвани на обожење. Тако да овај израз није необичан са становишта богословља Цркве. 

А и на овом форуму имамо сведочанство, ако ништа друго, оно барем да можемо бити и словесни и бесловесни.

пре 27 минута, Trifke рече

Ne potoje stvari koje su same po sebi gresne vec je gresna zloupotreba stvari

Амин.

пре 28 минута, Trifke рече

Nemoj me sada pritiskati da ti kazem tacno gde ali se secam jedne knjizice koju je izdao Tasa (neki prevod nekog teksta od Sv Maksima ispovednika) u kojoj je nesto slicno receno. Cak je i Tasa to ocenio kao greskom kod Maksima. Ima toga i kod drugih. Moje za dzabe pisao protiv takvih shvatanja Zlatousti.

Нисам одбијао да тога има, али мислим да је такав поглед мањински. А што се тиче Св Максима, ја не верујем увек 100% преводима овог Оца, а сам не могу да се похвалим да могу да га читам у оригиналу. Мени рекоше ученији од мене једном у шали за Максимов грчки "this is the most barbaric Greek you will ever find". Ово не са ниподаштавањем Оца него зато што је он понекад тако дубок да је неке ствари немогуће схватити и бити 100% сигуран да је баш то мислио што ми разумемо. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Trifke рече

Uz put smirenje se ne stice ono se dobija.

Како год узмеш. Све се добија, али мора и да се  тражи а и прими. "Куцајте и отвориће вам се" али и оно "ево стојим и куцам". Дакле мора и да се тражи (куца) и да се отвара на куцање. Не прма се осмозом. :smeh1:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Trifke рече

Ma nisam ja ni mislio da si ti zaslepljena , makar po onome sto sam do sada citao od tebe. ;) Ti si sve samo ne zaslepljena!  :)

Али јесте лукава. :))

А да ли је и безазлена? Још ћу видети. 12:smeha:

:cheesy3:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Isusovo magare рече

Cijelu noć probdjeh raspravljajući o gospodinu Isusu Kristu,o pravoslavnim svećenicima..nadam se da će mi ovo biti na spas..lijepo je postojati!!!:catfight

Добрима је све на корист. ;)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vedran рече

Али јесте лукава. :))

А да ли је и безазлена? Још ћу видети. 12:smeha:

:cheesy3:

Нешто си ти ту презупчио, једино што имам је змијско тело 12:smeha:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Снежана рече

Скоро сам поставила питање  откуд у нас толико нездраве религиозности, толика "преподобност" и неки идолопоклонички однос према монасима (не бих да ме погрешно разумете, изразито ценим монахе, али просто мислим да њихов "посао" није мешање у неке световне ствари, посебно не ствари брака, мислим да је за то велика срећа имати доброг парохијског свештеника), ид обих одговор од неких људи да је за све "крив" управо тај период деведесетих када се искористио тај неки повратак људи Цркви и неумерено, неселективно штанцовање и дељење разноразних брошура, скрипти, текстова ... шта ви мислите?

Ја се тада као млад студент борио против тога, али је шарелатанства било превише. оце су преводили са руског кога нису ни знали, секли и лепили текстове како им падне на памет. Димитријевић/Србуљ ставили у уста Максима Исповедника: "И као што каже св. Димитрије Ростовски..." Влада Шваргла постаје гуру протестаната у СПЦ, Артемије започиње стварање своје секте, духовњаштво излази у први план, митарства и бесмртне душе свуда око нас, екуменизам антихристова замка итд. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...