Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Trifke рече

Salio se ti ili ne ima da se izvinis dami inace: :kriminalac:   ima da te nema! ;)  @Снежана

Јок ја. Она мени прво. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, Vedran рече

Јок ја. Она мени прво. :))

Ма има да те утепам.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

Ма има да те утепам.

Неш у рај, ни без КГБ-а. :dedica:

• Хахаха 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vedran рече

Неш у рај, ни без КГБ-а. :dedica:

Nece ni ti dok se ne izvinis dami! :cheesy3:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

Nece ni ti dok se ne izvinis dami! :cheesy3:

Неси бијо у токе догађаја. Па ти суд није праведан. :whackado:

А ако ме утепаш има да украдем кључеве Апостолу кад пошаљу небеску војску душовадника по тебе!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

А ако ме утепаш има да украдем кључеве Апостолу кад пошаљу небеску војску душовадника по тебе!

Ma sve jedno ti si kriv cim si se upustio u sukob sa damom i tu ti nista ne pomaze. Ima da se izvinis i tacka. :)

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Vedran рече

I jos da te nesto poucim (ja sam ovo pokupio od Dostojevskog) zena moze samo u prvih pola sata da prizna gresku i to delimicno. Kasnije je to nemoguce. Zato ti je naboje da se izvinis bez obzira sto nisi kriv. Ako se kooji slucaj desi da se zensko izvini i prizna svoju gresku 100% onda si puko ki zvecka. Zato poslusaj savet koji ce ti cica dati: najbolje da se izvinis i kada nisi kriv jer pred njima uvek si kriv :dedica:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Trifke рече

I jos da te nesto poucim (ja sam ovo pokupio od Dostojevskog) zena moze samo u prvih pola sata da prizna gresku i to delimicno. Kasnije je to nemoguce. Zato ti je naboje da se izvinis bez obzira sto nisi kriv. Ako se kooji slucaj desi da se zensko izvini i prizna svoju gresku 100% onda si puko ki zvecka. Zato poslusaj savet koji ce ti cica dati: najbolje da se izvinis i kada nisi kriv jer pred njima uvek si kriv :dedica:

Ја у ове ствари нисам веровао док нисам ушао у озбиљну везу и док се није стабилизовала.

Увек сма мислио да су сви ти "женомрсци" који тако говоре, направили погрешан избор и да овакве ствари нису правило.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Дидим рече

Ја у ове ствари нисам веровао док нисам ушао у озбиљну везу и док се није стабилизовала.

Увек сма мислио да су сви ти "женомрсци" који тако говоре, направили погрешан избор и да овакве ствари нису правило.

Sto bi rekli braca ameri: Welcome to club! :)

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Trifke рече

Ako nisi znala gnostka je bilo razlicitih pravaca i sa vecinom od njih se bavi Irinej Lionski i neki od tih pravaca su zastupali bas tezu koju sam opisao. No nije bitno. Slazem se sa tobom u vezi manihejaca. Sto se tice bogumilai katara tu samo mozemo predpostaviti sta su zaista verovali jer od njih imamo samo ono sto je inkvizicija izvlacila od njih, a inkvizitorskim spisima bas i ne veruje. To je ono sto je meni poznato. Ako imas neke podatke ili neki link gde bih mogao procitti vise bio bih ti zahvalan. :)

Стоји, у праву си, него мој крсташки поход је против кукавичјих јаја неоплатонизма, она су се најлакше примала и имала најјаче антисексуалне последице... Па ми многи гностици нису толико кривци, не дирај их :smeh1:

Погледаћу кад стигнем кући које од бољих књига су доступне онлајн.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Trifke рече

najbolje da se izvinis i kada nisi kriv jer pred njima uvek si kriv :dedica:

:unbelieveble:

Ал јој поможе с овим! :)) 

А кад јој већ овако помажеш, шта ти је жемско :smeh2:, одмах ти толико помути памет да не знајући ни шта је било, оћеш у двобој и да погинеш. 

Сад се не сећам више ел то било пре или после "змијског тела" :))) мисим ово да ош да гинеш :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Trifke рече

Sto se tice bogumilai katara tu samo mozemo predpostaviti sta su zaista verovali jer od njih imamo samo ono sto je inkvizicija izvlacila od njih, a inkvizitorskim spisima bas i ne veruje.

Pa zapravo nemamo samo inkvizitorske zapisnike. Imamo besedu popa Kozme, pismo patrijarha Teofila Lakapina bugarskom caru Petru, onda mislim da postoji i sačuvan dijalog između cara Aleksija Komnena i Vasilija Lekara, bogumilskog vođe. Takođe ima i par sačuvanih bogumilskih izvora (Liber Secretum) a i gomila apokrifnih spisa poput raznih jevanđelja i apokalipsi sadrži neomanihejske elemente. Najzad, nema razloga ne verovati pojedinim inkvizitorima, posebno Rajneru Saksoncu, jer je on pre nego što je preumio dugo i sam bio nekakav katar, pa ih je znao u dušu. Mislim (nisam siguran) da je sa njima polemisao i Bernard od Klervoa. Pre nego što je krenula inkvizicija, dugo se nije preduzimalo nikakvo nasilje protiv katara i sve se svodilo na duge polemike. Dosta toga je sačuvano. 

Ovo je odlična literatura:

http://www.skripta.info/wp-content/uploads/2016/03/Jurij-Stojanov-Skrivena-tradicija-u-Evropi.pdf

Takođe i Socijalizam kao pojava svetske istorije Igora Šafareviča

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Pa zapravo nemamo samo inkvizitorske zapisnike. Imamo besedu popa Kozme, pismo patrijarha Teofila Lakapina bugarskom caru Petru, onda mislim da postoji i sačuvan dijalog između cara Aleksija Komnena i Vasilija Lekara, bogumilskog vođe. Takođe ima i par sačuvanih bogumilskih izvora (Liber Secretum) a i gomila apokrifnih spisa poput raznih jevanđelja i apokalipsi sadrži neomanihejske elemente. Najzad, nema razloga ne verovati pojedinim inkvizitorima, posebno Rajneru Saksoncu, jer je on pre nego što je preumio dugo i sam bio nekakav katar, pa ih je znao u dušu. Mislim (nisam siguran) da je sa njima polemisao i Bernard od Klervoa. Pre nego što je krenula inkvizicija, dugo se nije preduzimalo nikakvo nasilje protiv katara i sve se svodilo na duge polemike. Dosta toga je sačuvano. 

Ovo je odlična literatura:

http://www.skripta.info/wp-content/uploads/2016/03/Jurij-Stojanov-Skrivena-tradicija-u-Evropi.pdf

Takođe i Socijalizam kao pojava svetske istorije Igora Šafareviča

Стојанов је одличан, није лош ни Рансиман за богумиле и катаре. За гностике је прилично добар наш Вукомановић, издашно даје увид у директне изворе.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Trifke рече

Sto bi rekli braca ameri: Welcome to club! :)

Какав клаб? Ја сам мислио да си ти у намастирском клабу? :stadaradim:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vedran рече

:unbelieveble:

Ал јој поможе с овим! :)) 

А кад јој већ овако помажеш, шта ти је жемско :smeh2:, одмах ти толико помути памет да не знајући ни шта је било, оћеш у двобој и да погинеш. 

Сад се не сећам више ел то било пре или после "змијског тела" :)))

Princip je isti sve su ostalo nijanse! :)

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...