Jump to content

Абортус - одузимање дара живота и могућности постанка нове непоновљиве личности

Препоручена порука

On 9. 11. 2015. at 21:09, Дијана. рече

Pravna zaštita djece je zaista ozakonjena vrlo skoro, najskorije, sa ženskim pravima, i pravima drugih marginalizovvanih grupa. Tu je negdje i progres civilizacije. Možda bi dublja zaštita djeteta pomicanjem granice te zaštite bila novi iskorak humanosti ljudskog roda...

To zaista nema veze sa vjerskim uvjerenjima i nametanjem istih...

Idealno bismo imali sve više poštovanja za sve oblike ljudskog života. U stvarnosti, nažalost, ova borba za zakonsku zabranu abortusa obično ide samo ka većem kažnjavanju za žene. Jer mi nemamo osnovnu zaštitu ni žena ni rođene dece. Trudnice i porodilje gube posao a deca gladuju; i jedni i drugi stradaju u porodičnom nasilju koje okolina gleda i ćuti.

Zakonska zabrana abortusa (osim u slučaju da je život majke ugrožen) bi realno kod nas dovela do toga da oni sa vezama i oni koji imaju za mito i dalje rade kako hoće, dok siromašni idu na jeftine ilegalne abortuse ili rađaju pod prisilom i zatim bivaju prepušteni sami sebi. Kao što sad po zakonu imamo carski rez samo kada je medicinski opravdan, pa one žene koje ga žele ili idu preko veze ili plate da im lekar napiše da je carski rez neophodan; siromašne žene mogu i da umru ako im je neophodan carski rez.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Vraćam se na zakon: pokazali bismo poštovanje prema životu kada bismo uveli zakon po kome nijedno dete, nijedno ljudsko biće ne bi moglo da umre od gladi. Da svaka porodica koja ima dete, a nema uslove, dobije - ne mora u novcu, može u naturi - polovnu odeću, pelene, mleko za bebu ili ako je beba dojena dovoljno hrane za majku; ne mora kolica, kengur za nošenje.

Crkva bi mogla po parohijama da organizuje prikupljanje ove pomoći - svako bar po neku polovnu odeću da donese umesto da baci.

Da pokažemo podršku i poštovanje prema životu u praksi.

Ako krećemo od traženja zakonske zabrane abortusa, to je kao kada bismo govorili o ekonomskom preporodu a jedino smanjili plate i penzije ljudima.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...
  On 14. 3. 2016. at 21:54, Иван_ рече

Др Антун Лисец у манастиру Подмаинама одржао предавање „Поштовање живота, здравља, предбрачне суздржаности, светости брака, Божјег дара плодности и достојанства зачећа“ (видео)

Др Антун Лисец у манастиру Подмаинама у Будви 29. фебруара 2016. године одржао је предавање „Поштовање живота, здравља, предбрачне суздржаности, светости брака, Божјег дара плодности и достојанства зачећа“. Модератор изузетно запажене, веома добро посјећене вечери био је игуман Рафаило, настојатељ подмаинске обитељи. Након предавања др Лисеца, протојереј Јован Пламенац говорио је о пошасти дјецеубиства у мајчиним утробама, које је врхунац суноврата цивилизације у овом добу, и њеним узроцима.

wpaudio-play.pngТонски прилог Радија Светигора

http://www.mitropolija.com/dr-antun-lisec-u-manastiru-podmainama-odrzao-predavanje-postovanje-zivota-zdravlja-predbracne-suzdrzanosti-svetosti-braka-bozjeg-dara-plodnosti-i-dostojanstva-zaceca/

Дискусија на форуму: https://www.pouke.org/forum/topic/42493-%E2%80%9E%D0%BF%D0%BE%D1%88%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%83%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0/

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
  • 2 years later...

Наиђох на ову слику, чини ми се као јаснa илустрација у духовном смислу. Без суде за оне којо су на несрећу прошли кроз то.

https://www.facebook.com/100000722572765/posts/1972993686068031/

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

На оваквој теми само овако мало постова...

Не постоји абортус,постоји само свирепо убиство бепомоћног недужног детета. И то је питање свих питања. Када се изборимо са  тиме да се то не правда законски већ да се за то мора одговарати као за свирепо убиство са предумишљајем тада ће све доћи постепно на своје место.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Васпитавана сам да осуђујуће гледам на абортус, што сам одувек и радила, а онда пре годину дана другарица остане у другом стању, која се на сваком кораку јавно изјашњава против абортуса, но ето је радост, весеље 3 месеца... Кад четврти месец прва анализа лоша, друга лоша, савет да абортира, она неће ни да чује, моли се она Богу, молим се ја, молимо се сви, одмиче трудноћа, свака анализа све гора, муж је саветује да абортира, она и даље против, сви смо против тога, ми уз њу, а прогнозе лекара све горе, кажу може добити сепсу и да никад више не остане трудна, ми верујемо у неко чудо, чудо се не дешава, спушта лопту она, спуштамо сви, мењамо мишљење и ето дође она до највећег греха које може жена учинити. Пребродисмо сви то некако и идемо даље, даће Бог остаће опет трудна. Верујем да је и она променила мишљење, пошто не прича пуно о томе, али знам да ја свакако јесам. Само не дај Боже ни једној жени да дође у ту ситуацију...

Подели на овим сајтовима

On 16. 10. 2019. at 19:09, Лубеница рече

Васпитавана сам да осуђујуће гледам на абортус, што сам одувек и радила, а онда пре годину дана другарица остане у другом стању, која се на сваком кораку јавно изјашњава против абортуса, но ето је радост, весеље 3 месеца... Кад четврти месец прва анализа лоша, друга лоша, савет да абортира, она неће ни да чује, моли се она Богу, молим се ја, молимо се сви, одмиче трудноћа, свака анализа све гора, муж је саветује да абортира, она и даље против, сви смо против тога, ми уз њу, а прогнозе лекара све горе, кажу може добити сепсу и да никад више не остане трудна, ми верујемо у неко чудо, чудо се не дешава, спушта лопту она, спуштамо сви, мењамо мишљење и ето дође она до највећег греха које може жена учинити. Пребродисмо сви то некако и идемо даље, даће Бог остаће опет трудна. Верујем да је и она променила мишљење, пошто не прича пуно о томе, али знам да ја свакако јесам. Само не дај Боже ни једној жени да дође у ту ситуацију...

Expand  

Не дај Боже ни једној жени.

Подели на овим сајтовима

On 16. 10. 2019. at 19:09, Лубеница рече

Expand  

То је изузетан случај. Када је у питању болест и опасност по мајку онда је то сасвим друга ситуација.

Не треба због тога ”мењати мишљење о абортусу”, може само да се разјасни да смо ”против абортуса” због свих оних милиона који обаве сасвим здраве жене без икаквих проблема у трудноћи због тога што је ”непланирано” итд. То је велики грех.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 16. 10. 2019. at 19:17, Grizzly Adams рече

То је изузетан случај. Када је у питању болест и опасност по мајку онда је то сасвим друга ситуација.

Не треба због тога ”мењати мишљење о абортусу”, може само да се разјасни да смо ”против абортуса” због свих оних милиона који обаве сасвим здраве жене без икаквих проблема у трудноћи због тога што је ”непланирано” итд. То је велики грех.

Expand  

А њима не знам шта бих рекла, Бог ће им судити. Баш сам имала дебату на часу филозофије у средњој, а шта ако ово, а шта ако оно, ја сам увек оштро била против абортуса,наравно са мојим верским аргументима. Иако се професорка није слагала са мојим мишљењем (пошто јел'те професор филозофије не може никако разумети веру) , поштовала је мој јасан став. Ал кад то имаш испред себе другачије гледаш.

Подели на овим сајтовима

On 16. 10. 2019. at 19:31, Лубеница рече

А њима не знам шта бих рекла, Бог ће им судити. Баш сам имала дебату на часу филозофије у средњој, а шта ако ово, а шта ако оно, ја сам увек оштро била против абортуса,наравно са мојим верским аргументима. Иако се професорка није слагала са мојим мишљењем (пошто јел'те професор филозофије не може никако разумети веру) , поштовала је мој јасан став. Ал кад то имаш испред себе другачије гледаш.

Expand  

Па види, ми верници морамо да своје ставове пажљиво и детаљно образложимо. Не може да се буде само ”против” нечега зато што је ”Пера тако реко”. Све има своје разлоге, образложење, услове кад важи и изузетке од правила.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 16. 10. 2019. at 20:10, Grizzly Adams рече

Па види, ми верници морамо да своје ставове пажљиво и детаљно образложимо. Не може да се буде само ”против” нечега зато што је ”Пера тако реко”. Све има своје разлоге, образложење, услове кад важи и изузетке од правила.

Expand  

Питање је сада и да ли увек и безусловно послушати лекарски савет, јер ево по оваквим темама има колико хоћеш текстова и видеа где су жене и поред савета да абортирају одлучиле да роде и порођај на крају буде нормалан и без проблема.

Ту је вероватно важно друго, треће, пето... мишљење доктора, пре коначне одлуке.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...