Jump to content

Grizzly Adams

Члан
  • Број садржаја

    32701
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    246

Последњи трофеј

Grizzly Adams је имао/ла садржај са највише реакција!

9 Пратилаца

О Grizzly Adams

  • Рођендан Јануар 1

Profile Information

  • Пол :
    Мушко

Скорашњи посетиоци профила

58929 посетилаца

Grizzly Adams's Achievements

  1. То је неки неписмени католик. Мада би они рекли да је то дефиниција православца...
  2. Колки грешници на овој теми... саблазан...
  3. @Драшко Вакцинисаше нам ове Рускиње душмани... кажем ја да су штетни!
  4. Нема ни Вучић никакве везе са Црквом па доби ордење... Наш проблем је што СПЦ прво ”усвоји” разне пост-комунистичке сирочиће, па кад јој забију нож у леђа онда их се ”одриче”.
  5. За браћу хришћане - видимо се у Парадајз Сити!
  6. Да додам - кроз ове текстове провејава наша борба са сопственом тенденцијом ка библијском фундаментализму. Иако знамо лепо да приговоримо протестантима на сола скриптуру, сами често имамо проблем да мисли апостола и јеванђелиста оставимо у контексту у коме су изречене. Ваљда се плашимо да тиме не нарушимо њихову универзалност... Проблем је овде што универзалност није у конкретном примеру, него у суштини, темељном принципу који писац на тај пример примењује. Тај принцип је универзалан, пример је конкретан. Ту у ствари постоји више нивоа од којих је сваки све универзалнији и дубљи. Када се окружење радикално промени до непрепознатљивости, онда ми морамо ићи на дубљи ниво, универзалнији принцип. Најдубљи темељни принцип, истина хришћанске вере је - све на овом свету је привремено и небитно у поређењу са спасењем. У том контексту, ако живимо у времену у коме је немогуће исправити неке неправде и норме, тражићемо пут до спасења у оквиру њих. Јер је спасење важније. Конкретан пример - Павле саветује одбеглом робу да се врати господару и господару да га прими као брата (посланица Филимону). Замислите само у данашње време да саветујемо некоме одбеглом заробљенику да се врати свом отмичару!? Очигледно, Павле ту прави компромис са својим временом. Он не одобрава робовласништво нити је то савет за сва времена. Него је испод тог првог слоја, темељни принцип који важи за сва времена - љубав, братство, поштење. Исто важи и за наизглед контрадикторне мисли о властима. Да ли је требало покоравати се Хитлеру и Стаљину? Је ли и њихова власт била ”од Бога”? Боже сачувај! Можда само као допуштење и опомена због наших греха, али сасвим сигурно не ”благословена”. Него је ту опет један дубљи принцип - да циљ хришћанства није овоземаљска власт, наше Царство ”није од овог света”. Наш примарни задатак да дижемо буне и улазимо у безнадежне сукобе, посебно ако не можемо ништа да променимо како је то било у Павлово време. Истовремено, то не значи да треба да толеришемо зло и неправду ако смо у могућности да помогнемо.
  7. По мало су напорни ти покушаји теолога и хришћана уопште да ”изађу на крај” са питањима попут тог. При том се потпуно занемарује да је апостол Павле живео у свету који је потпуно другачији од данашњег. За претходних 2000 година, а посебно у послењих 200, свет се изменио из корена. Људска природа се наравно није пуно променила, али све остало јесте. Окружење је незамисливо другачије. Не постоји реч да опише разлику. Да се сад неко из Павловог доба некако пребаци у данашње време не би знао на којој се планети налази. Не само што се науке и технике тиче, него и друштвеног уређења и односа. Због тога треба те њихове коментаре о власти и уопште друштвеним односима читати веома пажљиво. За почетак, најбоље је разумети их у контексту тадашњег времена, ту нема грешке. Како би се они применили у данашње време, е то је већ мало теже питање које захтева да узмемо у обзир и огромне разлике. Једно је јасно - ти цитати не могу дословно да се примене на XX и XXI век.
  8. Нисам приметио, то свакако није добро. Бил Гејтс је дебело у црвено на спектру аутизма... Он је човек бизнисмен-инжињер који сваком проблему приступа технички ”како најефикасније да га реши”. Нажалост, сад кад је оставио Мајкрософт више нема шта да ради па му досадно и петља се у ствари за које је хендикепиран. Вероватно има добру намеру, али људи нису чипови или линије кода које треба да ”оптимално распоредиш”... Боље да си купи неко тропско острво да ужива уместо што покушава да постане Ганди. Шта су ти људи... кад си Бил Гејтс па ниси задовољан него оћеш да будеш неко други.
  9. Зашто нико неће да се мало потруди да разуме другу страну дискусије...? Ајде да прихватимо да за изузетно смртоносне заразне болести које смо видели кроз историју могу да буду обавезне вакцине. У реду. Али мора да схватите да људи реагују на ову конкретну ситуацију сада. Ова претерана реакција држава широм света је за многе, укључујући и мене, изузетно забрињавајућа. Стопирање комплетне светске привреде нема никаквог смисла. ОК, вирус је нов, није се знало пуно у старту. И онда је неко кренуо од ”најгоре варијанте”. Која се испоставила као потпуно погрешна, смртност од овога је блиска обичном сезонском грипу. Али ајде бар сада кад то знамо да прихватимо чињенице и идемо даље. А не да се ситуација злоупотреби за даљу имплементацију фашизма. Укључујући и вакцине - нема никаквог оправдања да вакцина за ово буде обавезна или услов за путовања итд. Одмах сам реко:
  10. У преводу - наставници се брину да не изгубе посо, а родитељи како да их истерају из куће...
  11. Нисам приметио да неко овде подржава ”антиваксере” нити се ”удружује” са њима, ма шта то значило. Можда има неки ког нисам приметио, а и не трудим се много да пратим сваког. Већина само тврди да би требало да буде добровољно. Око овог вируса се дигла ненормална паника и направила катастрофа без икаквог реалног оправдања... Неизмерно је већа опасност за свет овај гмизави фашизам који је промолио своју љигаву главу из ове кризе него пар будала које не капирају вакцине. Хапсе бре људе који су изашли да прошетају...
  12. Време је да их подсетите како је прошао Бенито...
  13. Niko. Novak je reko "ako bude obavezna razmislicu sta da radim". I onda su krenuli anti-razmisljaci... Ili da ih zovemo "thinking deniers"?
  14. Мислим, то је знао свако писмен одавно. Сунце, топлота и влага убијају вирусе. А ти затвориш народ у куће...
×
×
  • Креирај ново...