Jump to content

Свештеник др Оливер Суботић: Да нам дрвеће не заклони шуму: o „дарвинистичком“ спору из другачије перспективе

Препоручена порука

@Vladan :::. Сад ми је јасније. А добри сте, држите се, само заједно . 

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

• Одговори 194
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Пре сат времена, Ćiriličar рече

Па ти и Боки се не можете сложити око темеља вере. Што не аналитирате изјаву старца Софоронија да 200 доктора теологије има 200 теорија о вери?

(.. ju', ....kako ne moze.. :D.... mislim da je jasno koji su temelji vere i koji su temelji evolucije i da su potpuno razliciti... )

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Поуке.орг инфо рече

2.jpg

3.jpg

@Vladan :::. каже:

"Старац га критикује што у својој теорији није консултовао православне теологе и Оце него протестанте, јевреје и масоне. Дакле није реч о ТЕ. Јер ако старцу (суштински и највише) смета (само) ТЕ онда није ни битно шта о томе кажу јеретици, битно је само одбацити ТЕ. Он међутим то нигде не каже него само да се (теолошке) теорије и апологије проверавају Писмом и Оцима. А чудно је да старац не каже директно суштинску и најважније ствар у разговору него све време прича о (нечему несуштинском тј.) књизи.

Може да се учита да старац мисли и на ТЕ на неки начин, као што сам описао у пасусу о узвичнику."

1.Значи, та велика грешка коју старац помиње и због које му је рекао да осећа неки смрад јесте методолошка грешка што, кад износи своје гледиште, не консултује Библију и Свете Оце, него јеретике и масоне? Значи тај смрад (у наслову поглавља пише "духовни смрад") се односи на научну методологију коју примењује тај теолог, а не односи се на ТЕ коју заступа у својој књизи?

2. И та теорија због које му је старац рекао да не долази код њега док је се не одрекне је - шта? Које теорије треба теолог да се одрекне, ако не ТЕ? Или му старац каже да му не долази док се не одрекне методолошког приступа који примењује?

3. И на шта се односи теологово признање "да је имао погрешно гледиште у односу на ту теорију"? Постоје само две могућности: да је имао погрешно гледиште у односу на ТЕ, или да је имао погрешно гледиште у односу на своју теорију (која није теорија, него методолошки приступ у писању). Ако је ово друго, онда не би рекао "имао сам погрешно гледиште у односу на ту теорију" него би рекао (не "признао" како стоји у тексту) да је погрешио што није консултовао Библију и Оце при писању књиге.

4. И на крају коментар писца текста: " Када се радило о питањима вере, старац није толерисао никаква одступања."  Постоје само две могућности: да је то одступање од вере или погрешна методологија при писању књиге или је (по мишљењу писца текста/старца Јосифа) одступање од вере теорија еволуције? 

Дакле, на основу свега горе изнетог једино логично објашњење је да та ВЕЛИКА ГРЕШКА због које  да је старац Јосиф прекорео теолога није грешка у научној методологији коју примењује, него управо теорија еволуције чији је присталица. А то теолог и потврђује признањем да у односу на ту теорију имао погрешно гледиште (односно, додајем ја, сматрао је исправном).

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan :::. рече

наступаш проповеднички и као форумски духовник,

Вараш се....за остало у ти одговрити касније...лепше, да ти осећајчиће не повредим :)

Ево једно питање, није провокација, али ако нећеш одговрити нека буде реторичко: Шта је већа увреда човеку, да му кажеш: "мајмунчино једна" (нема везе са ТЕ) или "ти хулиш на Духа Светога", или "ти си у прелести"?

Апропо мог "наступа", није то ништа лично, то је намерно омаловажавање "висина"...роде скоро никаве науке нема на БУ. Наука је на Ломоносову и у Шангају. Никакве науке нема у САНУ, тек кланови посвађани и, сада, зна се, и разни лобисти. Кога и са ким треба мирити чалевек?

И са тим да нас "мириш" (не ти, било ко)? Ево ти три интелектуаца: Буловић, Ломпар, Бокан. То су три човека која читају нешто у Србији....има их још, али не много. Ломпар својом реториком, велелепном, заклања суштине о којима говори; Буловић смирењем и спорошћу мало "нервира" па такође то заклања од суштина о којима говори; а Бокан може елитним теолозима српским, укључујући многе епископе, да предаје теологију Светосавља.

Наука? Имаш оног за вештачку оплодњу у Лесковцу где ли...остало? Па генерално многопамтила.

Да ли схваташ да су наши теолози предмет подсмеха атеистима и "научницима" многим? И сада томе да се шлихтамо и будемо још веће нуле за њих? 

Нећу те прозивати, а и прозвао сам те у контесту теме - људи којима се исмејавају атеисти, покушавају да измире науку које у Србији и нема скоро, а методама свађа у цркви (не мислим сад на тебе и овде неке, генерално).

Управо сада, Vladan :::. рече

За остало што си (између осталог и о мени) исписао у тој поруци иди на исповест.

Ово саветујеп као духовник или форумаш? Рече да се ја правим духовником, а ја никоме не говрих "да хули на Духа Светига", никоме не рекох "ти си у прелести", никоме не исмејавах када се овај јавно исповеди о посу своме, визијама неким и др.

А никоме не саветовах ни исповест (јесам једном педеру рекао ако га интересује да потражи једног од два епископа).

Биће, ипак, да си и ти, и још неки духовници овде...поред осталог! Али то је особина неких да много знају, а што сами раде другима приписују. Ја не потујем речник "политичке коректности", па онда људима, све умотано у њу, кажем да су највећи грепници и на овом и на оном свету. Нити на форуму препоручујем, појединачно, Свете Тајне као лек, сходно греуху који сам, ето, ја (0ти) као духовник одредио. Лудна нека логика или шта је већ.

Библистика? Па тумачи шта сам рекао: користимо методе у расправи као протестанти у тумачењу писма, и ако имамо ту методологију расправе завршићемо у недођији. Ето ако сте "открили" да Софорније није рекао како су Давид и Субоштић навели, каве то има све везе, дубље, са суштиним проблема? Никаве. То је форма...али увек се за форме хватамо.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Ćiriličar рече

Библистика? Па тумачи шта сам рекао: користимо методе у расправи као протестанти у тумачењу писма, и ако имамо ту методологију расправе завршићемо у недођији.

Yep, to je cini mi se i gore zamerio onaj starac onom teologu,.... mesanje 'protestantkog' razuma i racionalizacije u tumacenju Pisma sto vidimo gde je odveo celi protestantizam,... imali mozda dobre namere, ali metodologija ...obezblagodaceni razum....

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Ćiriličar рече

Вараш се....за остало у ти одговрити касније...лепше, да ти осећајчиће не повредим :)

Ne vara se... Nastup ti jeste pridikujući, sa kilometarskim komentarima kojima želiš da demonstriraš svoju pamet...

Zar ne možeš da pišeš kraće komentare koje bi imalo smisla čitati? Zar zaista misliš da je neko došao na forum da bi čitao tvoje kilometarske opservacije?

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

@Vladan :::. @Александар Милојков  Let's talk science (ево, покушаћу да избаждарим интерпункцију, из поштовања, а и зарад бољег разумевања, све са одстрањивањем, колико ми гордост допусти, улоге "духовничког наступа")

1. Александре, изнео сам ти моја "осећања" да си ОцКеј, дакле стварно сматрам да јеси, али неких критика се не одричем, но оне, да их је још толико, не умањују то "оцкејовање" које сматрам да поседујеш. Но, не говори људима "хулиш на Духа Светига (то иде у контесту када неко одриче Христу поробљавање ђавола), Такође, не исмејавај  Милана, икога, поготово ако тај неко, због ма чега, јавно исповеди неке тешке, болне душевне (нисам рекао духовне) ломове. И, ако има погрешно поимање догматско, по теби, не значи, по мени, да је у прелести - јер то он умом поима, а срце је ниво дубљи, а Бог срце гледа. Ми нисмо уподобљени да доигматске ствари појмимо, тек вером неком слабом. Наша, ма каква, поимања догматска су "тањеж" јер нису опитна у правом смислу - дакле прелест је дубљег карактера, духовног и често одводи ван Цркве и ван Тела. Милан је, верујем, наш! Толико о "теолшкој коректности" и о "духовницима на форуму".

2. Ботх оф јоу, 'ајде да "миримо" науку и теологију? Пошто су неки духовници, неки зналци, неки ово-оно. Имам око 2 деценије искуства из једне "науке" која се чудним околносуима сврстала у то што јесте. Питање: колко година, месеци или дана имате искуства из било које науке?

3. Александре, ти си се жртвовао за теологију, волиш је - поштујем (ускличник, Владо)! Ти и живиш од теологије - упс. Дакле, не кажем да си "интересни теолог", али ти теологија узвраћа двојако: љубављу јер је волиш (двосмеран процес), али и парицама (биће и повишице, најваио Председник). Видиш, ја сам за теологију жртвовао много - нисам постигао много поенима и титулама - а читасмо о удовичиној лепти, да ли? И ја од теологије немам "ништа" заузврат, наизглед, а имам и превише. Дакле, одлична комбинација за ову тему.

4. Са тих, уводних, напомена, без жеље да омаловажим, кажем да ви о науци не знате ништа, ни о једној науци (без ускличника). Ни-шта. Нећемо улазити у стање у српској науци, уопштено говоримо. Остала вам је теологија.

5. Ово је тема, суштински - ако је било дилеме, Александар је разрешио доносећи сугестију-објашњење аутора, а и благослов - теологија базирана на опиту (исиахзму, а овде треба да причамо шта би био исхазам и за онекога ко конобарише на 40 степени, студира теологију, и сервира полу-голим девојкма сокове - како он да се моли, понаша и др.) која треба да се уздиже - од етика ка онтологији, кроз прилагођене животу молитвене методе. И т е к са тих основа, када се усвоје и усагласе т е м е љ и и методологија, да се ускаче у "воз за срећу"...да мало одморимо сада и видимо да обичан сељак може да буде и философ и теолог јер је икона Божија. Да ускочимо у воз и кренемо да о ц р к о в љ у ј е м о науку:

6. Вел, пар речи о Милану. Милан је као личност је сам по себи оличење суштине ове теме. Има свој неки опит (нећу стављати наводнике). Да га исмејемо, одгурнемо и покажемо како знамо (кренућу од себе) Николаја, грчки или Зизјуласа. Све са бановањем? Не би ваљало...ето човека! Хоће да прича и исповеда. Пуститите га.

7. Када ове, наведене, основе усвојимо (поменути примери су само форма, а да мало напоменем пошто скречемо у страну), ајде да причамо о теологији и науци. Ја нећу износити моје дводеценијско искуство из једне науке, даће Бог да то (невезано за мене) буде једног дана - сигуран сам биће - на дневном реду Цркве, али ваша прича личи на прело (=сијело) па куд-који.

8. Потписао је и отац Оливер, а можда да је то све сада, не би питписао - небитно. Него, ајде да причамо како да Црква нађе пут да се врати у школе и Универзитет? Којим методама? Макимовим? Теологија-нет методама? Давидовим? Пеновим? Шта да каже теологија Универзитету и како? Како да изађе из храмова у које је сатерана, а нешто јој се и не излази? И, најважније: да ли да наступа и Црква и теологија појединачно ка свакој науци, или уопштено, или и једно и друго?

9. И да подвучем: 'ајде, ради учесника у дискусији, формулишите као незванично-председавајући и умни (=ово јер вас је Оби "устоличио", све са омаловажавањем других - не сматрам се прозваним уопште), извадите тему из хаоса протестантске методологије, и апсолвирајте суштину теме - још једном.

11. А да нас подсетим, не знам како ви верујете, ја мислим да сваку реч коју напишемо, све заједно са осећајем из наших ср/да)ца који ту реч прате, а и мером (не)знања из наших гордих умова, и сам Бог види, а такође и они отпали анђели су ту. Дакле има аудиторијума, има - или је и то релативизовано?

12. Дакле: тема, методологија расправе и усмерење. Нема врдања. Није Дарвин наука, нити је Старац Софроније мерач науке. Примери и имена овде, све са мојим, су само форма која исказује пожељну суштину и методологију расправе.

Оно што вам рекох да о науци "не знате ништа" - то је да вас раздржим, па кад будете лепили епитете "духоивник на форуму", "прелест" и сл., да припазите...то су теже квалификације од тога да вас улене, неук ја, назовем незналицама. Али, не бригајмо, Оби је ту, кад затреба да подучи...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Desiderius Erasmus рече

Ne vara se... Nastup ti jeste pridikujući, sa kilometarskim komentarima kojima želiš da demonstriraš svoju pamet...

Да како него придикујући. А коментар са речима је поштовање саговрника, чак и када га криткије.

Или да кажем овако: ћуте мудри, али чуте и они који немају шта да кажу. Ја сам овде са циљем ураво да критикујем неке појаве, не да убијем време. Кад га траћим да не будем бљутав. Нећу ни да се женим, нити да тра'''им другаре, нити досаду да убија...говорим о животно важећим питањима. То пто су теби она, можда, разонода - то је твој проблме или среће, шта знам. Узгред, рецимо ако се ја са тобом на форуму слажем у свему, па шта, да пипем: браво, то, тако је, живот, то царе...

Дуискусија је да се дискутује, исихија да се тихује. Ја да хоћу "памет" показивати не бих се "намерчио" на образованије од мене, често, на бих контрирао него бих се "пшлихтао"...но размем ја твоју перспективу. Ето ти пиши кратке, и буди преподбан. А не читај и буди активан дискутант...типа дискутант у украјинском расколу који неће да чита текстове, него пита форумаше "а о чему се овде ради".

Пробај Информер има и лепих слика....

Подели на овим сајтовима

@Desiderius Erasmus Ја сам ти препоручио, за тебе, угодно читаније све са сличицама, Валдо нека ти одреди духовни лек (оће он то) а 'Лесандро на ког духа си похулио или ниси...и он то 'оће.

Ако су ти дугачки коментари онда (почетак цитата) "заобиђи ме, молим те" (крај цитата) - Александар Милојков (да ме чое'к не тужи за плагијат, навео сам извор).

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Ćiriličar рече

типа дискутант у украјинском расколу који неће да чита текстове, него пита форумаше "а о чему се овде ради".

Dakako, pitam sve što mi nije jasno. A upravo sam završio čitanje argumenata fanariota:

Patriarchal-Church-of-St.-George.jpg
TEOLOGIJA.NET

Захвалност Васељенска Патријаршија изражава своју захвалност истакнутим истраживачима, грчким и руским, који су својим...

A sad tražim argumentaciju ruske strane. ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Ćiriličar рече

Или да кажем овако: ћуте мудри, али чуте и они који немају шта да кажу.

Prijatelju, bez ljutnje, ali ti uglavnom nemaš šta da kažeš. Jeste, mnogo bi pametnije bilo da čitaš šta Milojkov i Vladan imaju da kažu nego što mudruješ sa svojim esejima. ;) 

Подели на овим сајтовима

Prijatelju, bez ljutnje, ali ti uglavnom nemaš šta da kažeš

Ко, јел' ја? Ма нећу, где би ја то то, а још на тебе...јер да си ме наљутио написао бих ти коментар 4 пута А4...овако смо топла браћа...ово не тумачи буквално...има разне топле браће данас...некога подгеје ово, некога оно...

Подели на овим сајтовима

A upravo sam završio čitanje argumenata fanariota:

Добар си ако си издржао до краја, ја нећи, за сада, ни почињати....а браћа ажурна превела. Љубав чуда чини, жедне преко воде преводи :))

Подели на овим сајтовима

Dakako, pitam sve što mi nije jasno. A upravo sam završio čitanje argumenata fanariota:
Patriarchal-Church-of-St.-George.jpg&key=b9862e6bb19864f4ce3da45fe426f2b373d9fc9974c60de1aa0b253b202a11e4 TEOLOGIJA.NET
Захвалност Васељенска Патријаршија изражава своју захвалност истакнутим истраживачима, грчким и руским, који су својим... A sad tražim argumentaciju ruske strane. [emoji6] 
А шта си радио ових годину дана ? Само да те обавестим да је и Америка откривена.:-)
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...