Jump to content

Свештеник др Оливер Суботић: Да нам дрвеће не заклони шуму: o „дарвинистичком“ спору из другачије перспективе

Препоручена порука

Пре сат времена, Vladan :::. рече

У преводу на српски се у том пасусу уз реч теорија дају и две речи "мишљење" и "становиште" које су синоними код нас што доприноси нејасноћи на шта се односе (на теорију писца књиге или на ТЕ). На грчком се дају различите речи од којих би се једна буквално превела као "став, поглед (на нешто)" (тј. становиште) а друга као "одговор, приговор, реплика, апологија". Дакле, што се мене тиче, на грчком је јасније да је старац критиковао лични став, апологију, теорију писца књиге а не ТЕ.

Друга ствар је што овде имамо дипломираног богослова који пише књигу као потврду еволуције. Не пише да је завршио и билогију. Ја мислим да је мали број људи који заврше неки факултет тј. основне студије и онда пишу стручне књиге. Обично то раде магистри, доктори, професори. Овај је завршио само основне студије, нема података да је биолог, а написао теолошку књигу којом потврђује теорију еволуције. Дакле, није стручан ни са једне ни са друге стране да пише такве стручне књиге (на страну то што посао теолога и није да доказује научне теорије нити ми је јасно како би то изгледало). А ако је у све то уплео још и протестанте, јевреје и масоне онда није ни чудо да је све то смрдело.

Трећа ствар је један знак узвика. Он је на крају реченице: "Кренуо је разговор и на крају се открило: да је мирјанин, иако дипломирани теолог, написао читаву једну књигу у прилог Дарвиновој теорији еволуције врста!" Овај узвичник говори да је писац зачуђен и изненађен да један теолог може да напише нешто у прилог еволуцији. То може да значи да је то став и старца који је био духовник писца. Ипак, оно што је старац рекао теологу је усмерено на теологову књигу (тј. на његову теорију, ставове, апологије) а не на саму теорију еволуције (мада могу у то да буду укључене и њене претпостављене теолошке и/или личне импликације).

Krajnje nategnuto tumacenje pogotovo ako uzmemo i starca Pajsija koji je bio savremenik starca Josifa. On je isto tvrdio da decu uce raznim glupostima poput TE. Da oni koji koji prihvataju evoluciju coveka hule a da mozda nisu ni svesni, jer bi onda u spasiteljevom rodoslovu bili i primati. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 194
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, grigorije22 рече

Krajnje nategnuto tumacenje

То није тумачење него сам анализирао текст и његове импликације и дао разне варијанте.

пре 2 минута, grigorije22 рече

ako uzmemo i starca Pajsija koji je bio savremenik starca Josifa. On je isto tvrdio

То што су савременици не значи да су истомишљеници. Могуће и да јесу. Међутим, ја сам анализирао само текст а ви даље можете и текст и анализу да тумачите како хоћете. Ваша ствар.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Александар Милојков рече

То је занимљиво запажање. Заиста се те чињенице налазе у самом библијском тексту. Када је Каин послат у прогонство, плашио се да ће га убити ко га сретне. Ко ће га то срести, ако нема других људи осим њега, Адама и Еве?

На једној од ранијих тема Милан је предложио, као што и сада пише, да су Адам и Ева дошли из палог тј. колабираног прото-универзума у овај наш (из њега експлодирани) и да се та телепортација десила пре око 10.000 година и да су они зачели цивилизацију међу еволуираним људима.

Мој предлог за дискусију је био да се врт и Адам директно, као што каже Писмо, стварају пре око 150.000год. и након пада укључују у еволутивни ток.

Била је интересантна разграната дискусија која се протезала на више тема и ево доспела и овде :) 

Подели на овим сајтовима

Опа, атмосфера врела. Кам да видимо ко је најпаметан овденак. ??

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Vladan :::. рече

На једној од ранијих тема Милан је предложио, као што и сада пише, да су Адам и Ева дошли из палог тј. колабираног прото-универзума у овај наш (из њега експлодирани) и да се та телепортација десила пре око 10.000 година и да су они зачели цивилизацију међу еволуираним људима.

Мој предлог за дискусију је био да се врт и Адам директно, као што каже Писмо, стварају пре око 150.000год. и након пада укључују у еволутивни ток.

Била је интересантна разграната дискусија која се протезала на више тема и ево доспела и овде :) 

Немамо у библијском тексту никакве трагове "телепортовања", али имамо показатеље постојања других људи. Е сад, која је ту поента, то је питање тумачења. Зато мислим да овде није потребно инсистирање на строгом буквализму. Неки прелаз из метаисторијског у историјско постоји, али он је описан само као "изгон из раја", тако да детаље тешко да можемо знати.

Подели на овим сајтовима

@Vladan :::. @Александар Милојков 

I sad vidite i sami - sta je problem forumskog razgovora na ovakve teme? Pre i iznad svega to sto se mnogi ljudi temeljno nepismeni za ovakvu pricu umesaju i drze bukvicu sa visine svima redom, a bez i najmanje spremnosti da pitaju i bilo sta (bilo sta!) nauce.

Gledajte samo ovu i prethodnu stranu - pokusavam da procitam vas dvojicu i onda odjednom eto opet nekolicine koja uleti i lepo isutira celu temu.

Prosto neverovatno kolika kolicina nadmenosti i samoumisljenosti.

A Oci odavno neprestano ponavljaju da se citanju i razumevanju Pisma pristupa uvek neizmerno pazljivo, na prstima, uz veliko predznanje i jos vecu skromnost, i sve sto uz to ide. I ko ih je ovde poslusao? Pa samo oni koji i jesu ucili skolu za to, od ostalih apsolutno niko.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, obi-wan рече

Gledajte samo ovu i prethodnu stranu - pokusavam da procitam vas dvojicu i onda odjednom eto opet nekolicine koja uleti i lepo isutira celu temu.

Па имају људи боговиђења, не замерај. :)

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

А и ако имате чколе и знање големо, а нема љубави међ вама, за шта ће вам га? ?? Која је ту појента, шта кажу свети оци?

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Nikola Stojanovic рече

А и ако имате чколе и знање големо, а нема љубави међ вама, за шта ће вам га? ?? Која је ту појента, шта кажу свети оци?

Па поента је да је такво знање јалово, бескорисно, надимајуће све и да је то знање у свему тачно.

Али ми овде не говоримо о томе ко овде на форуму има или нема љубави, то свако има да види за себе, него покушавамо на основу знања која имамо (из Писма и Отаца) да дамо најбоље могуће одговоре на савремене проблеме односа Писма и науке.

То су исто (између осталог) и свети Оци радили у своје време.

(Не кажем, наравно, да смо ми (као) свети Оци него само да по угеду на њих улажемо труд и подвиг у том знању и учењу на изграђивање Цркве.)

Подели на овим сајтовима

Ајде да ми неко од учених (ове су "титуларни" Влада и Лесандро) да један, само један аргумент ш т а ће или шта би човечанство имало од евентулане потврде ТЕ? Шта је смисао читаве мамунолигије? Лек од рака? Лакше спасење? Екологија? Технолошки развој - шта?

И госн Оби, ајде ми наведи једног "стручњака", Максима, Давида, Зорана, Вана или Бана, једног и шта га чини стручним? Па Александар не може да објасни како Зизјулас не сме да саслужује са његовим епископима да може прелаз из мета и историско, или Влада са својим грчикм који порче Оце а мозга сам о Писму.

Само један смислени разлог приче о мамунологији! Да га чујем(о). Поред милијарде прпблема које људе окрушује, постоји општа помама за мамунологијом. И лепо је Боган рекао, све је то интелектуални примитивиза.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Александар Милојков рече

Немамо у библијском тексту никакве трагове "телепортовања"

То за телепортацију види са @Milan Nikolic.

Пре сат времена, Александар Милојков рече

али имамо показатеље постојања других људи. Е сад, која је ту поента, то је питање тумачења. Зато мислим да овде није потребно инсистирање на строгом буквализму. Неки прелаз из метаисторијског у историјско постоји, али он је описан само као "изгон из раја", тако да детаље тешко да можемо знати.

Све се слажем осим подвученог јер бих ја то другачије форумулисао али у принципу ту је негде.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan :::. рече

одговоре на савремене проблеме односа Писма и науке.

Да, а "наука" је ТЕ? И ти си стручњак за Писмо? Па ти и Боки се не можете сложити око темеља вере. Што не аналитирате изјаву старца Софоронија да 200 доктора теологије има 200 теорија о вери?

Што мора дарвин бити представник "науке"? Однос Цркве и науке се више него познат - препознат (хипербола). Шта има да расправља Милојов о Дарвину кад не зна, ајде ако зна, да каже где је омашка еклисиологије теолога на коме је магистрирао? Не одричем ја никоме ни знање, надзнање, нити Милану опит, ајде ви сте препамени а он је преподобан, добро де - него вхатс поинт оф ал тхис шит дискашн? Спасење на бржи начин? Имаћемо боље ајфонове, чистији ваздух? Ко пилићи у кудељама кљуцате а не знате о чем кљуцате. Кава бре ТЕ и "наука".

Ето ти реши - што 200 доктора теологије има 200 теорија о вери? Што толики екуменизам до веде да и Правсолавље пукне? Што је на страни оних који су произвели раскол данапњице нацитиранији теолог данашњице? Је л' му рецепција еклисиологије раскол? И сад летс аск Дарвин? То је бесмисао погоршених умова.

И ти Оби, ајде шта ти знаш паметно макино, да га мајка љуби у умни мозак? Поред Убунтуа...ајде пипи да научимо...смешни сте бре понеки. Смешније је ваше "знање" него Миланови "опити". Човек их је доживео па макар плест била. Ја са њим ни у чему скоро не слажем, али више ценим него пар многпамтила које претендује да реши нерешиво. Ето Влада егзегета, бољи од Отаца, ће да нам рече о Адамовом претку, или прелазу из метаисторије у ову каљугу...која је то (не говорим сад Влади) свеукупно болештина.

Фаца се слика крај мамунског графита, све са зеленим панталонама, и критикује свој Синод "затуцани", ето не зна он, али зна начин како треба. Ма баш ме брига за зеленим панталонама, него могао је жуту кошу да обуче, пинк чарапе па да буде, лепо, у тренуди. Ек, како сам осуђивач и немам љубави..љуби мајка преподбне наше. Ма цмока!

Бре оладите са беспамећу која сматра да нешто зна...а брат зуцне реч одма бан. Шта ико од вас зна о Дарвину и ТЕ, или Максим. Не знате ништа. Колико и ја или ма ко...а о теологији видело се код многих и великих, камоли вас ученика. Вхатс поинт витх мајмунологија шит?

Одговор је дао интелктуалц, један од можда једва 10-так у Српству, Драгослав бокан: показивање интелектуланог Примитивизма!

И, Владо "библисто" где је библистика протестанка завршила? У поповима педерима и лезбејкама...не да венчавају, него су и сами то...ето ти па тумачи...све на Поукама.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Vladan :::. рече

То за телепортацију види са @Milan Nikolic.

Све се слажем осим подвученог јер бих ја то другачије форумулисао али у принципу ту је негде.

То је и владика Давид наводио, када је тумачио Оце (Григорија Ниског највише). Ту очигледно постоји нека призма преламања метафизике и физике, односно метаисторијског и историјског. То је и разлог више да не упадамо у беспотребну ватру са природним наукама.

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Ćiriličar рече

Једно огромно трошење енергије од стране кога? Теолога и клирика. На шта? на будалаштине! Али сад је ватра упаљена, ваља гасити. Дакле поре небројних ужасних појава у друштву које Црква треба да лечи, убачено јој је ово булажњење, а све друге појаве, погубне, друштвене промичу неопажено.

пре 16 часа, Ćiriličar рече

Вараш се, растужио сам се. Пази, да поредам(о) неке догађаје: теолози дробе о дарвинизму

Павле је решавао друптвене проблеме и те како, од робовласништва, преко блуда па надаље...

пре 12 минута, Ćiriličar рече

Ајде да ми неко од учених (ове су "титуларни" Влада и Лесандро) да један, само један аргумент ш т а ће или шта би човечанство имало од евентулане потврде ТЕ? Шта је смисао читаве мамунолигије? Лек од рака? Лакше спасење? Екологија? Технолошки развој - шта?

И госн Оби, ајде ми наведи једног "стручњака", Максима, Давида, Зорана, Вана или Бана, једног и шта га чини стручним? Па Александар не може да објасни како Зизјулас не сме да саслужује са његовим епископима да може прелаз из мета и историско, или Влада са својим грчикм који порче Оце а мозга сам о Писму.

Само један смислени разлог приче о мамунологији! Да га чујем(о). Поред милијарде прпблема које људе окрушује, постоји општа помама за мамунологијом. И лепо је Боган рекао, све је то интелектуални примитивиза.

На ово сам ти већ једном одговорио али будући да ме опет прозиваш ево цитирао сам више места где о томе говориш да не мислиш да офрље одрађуем одговор.

Ја те разумем. Има мноштво проблема. Неки забијају главу у песак за једне, неки за друге, неки за треће проблеме. Ти би да забијеш главу у песак што се тиче неслагања у цркви око односа теологије и науке. Али то забијање главе у песак не решава проблем. Можеш да се правиш Тоша као да тог проблема нема али тиме само правиш ствари горим, и губиш поверење.

Свако у Цркви има неку службу, свако може да допринесе решавању неког проблема. Ако сви све проблеме одједном решавају то је хаос. Дакле, свако би требало да решава оно где нешто може корисно да допринесе.

Поред тога, луксуз забијања главе у песак имају верници, лаици, народ. Међутим, они који су, да тако кажем, на првој линији фронта, свештеници и вероучитељи, они тај луксуз немају. Они немају луксуз да их је баш брига шта се дешава, да немају појма малтене ни о чему, да на све проблеме одмахну руком. Наравно, могу они то раде, и има их који то раде, али тиме своју службу коју им је Црква поверила занемарују. Сакривају таланте. Нису чак ни залудне слуге које су урадиле што су дужне. У опасности су да чују оне страшне речи: "Зли и лењи слуго...".

Теби највише боду очи теме око еволуције, неком око педера, неком око фанариота, неком око Максима, неком око патриотизма, неком око Амфилохија, неком око мешања у политику итд. итд.

Свако би да нешто стави под тепих а главу у песак и да маше крилима... Али ако сви то ураде онда мислим да нам нема спаса.

Ни као народу ни као држави ни као помесној Цркви.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Ćiriličar рече

Вхатс поинт витх мајмунологија шит?

Објасних ти горе.

За остало што си (између осталог и о мени) исписао у тој поруци иди на исповест. Нешто те дебело жуља у целој овој причи, наступаш проповеднички и као форумски духовник, просветитељ и отрезнитељ. Не знам шта те гони да се постављаш у такву позицију у односу на људе који те не прозивају ни за шта. Твоја ствар, ради како хоћеш, али не изгледа добро. Ја ти то кажем отворено јер верујем да се искрено бринеш за Цркву.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...