Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 27 минута, Phoebe рече

Ja sam obrisala, odmah. Žao mi bilo,a nije ni lepo.

:skidamkapu:

Hvališ se učenošću i hrpom pročitanih knjiga,

Кад сам то урадио? Никад! 

За разлику од тебе и још неких овде, ја не пишем несувисло, имало то, што ми падне на ум, везе а темом или не. Према томе, никада из обести не бих написао овако нешто клеветничко као ти сада и јуче.

Увек пишем конкретно. Тако кад сам ти рекао да не читаш написано то је било зато што си у бесу рекла да "свирамо", да смо "пастуви", па си баљезгала о такмичењу у сексу, колико пута на дан, и сличне гадости. Па си онда још имала образ да позовеш "редаре" да бришу поруке. Чије, ако не твоје. Јер само твоје будалаштине су биле вредне интервенције. А све то си урадила заслепљена мишљу да се све што је о. Арсеније рекао одбацује. Јер не читаш написано, него у имаш помутњу мисли због острашћене жеље да некога извеђаш.  Зато ти рекох да не читаш написано. 

Što ti nikad ne bi ni pomislio da uradiš i da se ispričaš

И за шта онда да ти се испричавам? За твоје увреде? Ја иначе немам проблем да се извиним када погрешим, а то сам и показао у задњих пар страна и много пута пре тога.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Жао ми је што ме не познајеш. Ја некад оплачем коментаре Ивана Инквизитора Марковића, или Кратоса, или Николић ВиГдовите Зорке. Ведран је један од најквалитетнијих саговорника овде. А теби ако је до саблажњавања, иди негде другде. Имаш о. Љубу са Светосавља, Борбаше за неверу, Стање Ствари итд... Ако ме памћење не вара, Ведран те негде похвали и захвали ти се (ваљда он), па и то лајковах. 

Зато је боље да не смараш преподобљавањем.  

Ne idem ja nigde sa Pouka. Tužno što te smara moje "prepodobljavanje", "padre".

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Жао ми је што ме не познајеш. Ја некад оплачем коментаре Ивана Инквизитора Марковића, или Кратоса, или Николић ВиГдовите Зорке. Ведран је један од најквалитетнијих саговорника овде. А теби ако је до саблажњавања, иди негде другде. Имаш о. Љубу са Светосавља, Борбаше за неверу, Стање Ствари итд... Ако ме памћење не вара, Ведран те негде похвали и захвали ти се (ваљда он), па и то лајковах. 

Зато је боље да не смараш преподобљавањем.  

Лајковах! Ал ми не дирај поп Љубу и Светосавље. ;) Ове друге може. :smeh1:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Paradoksologija рече

Izvini za gnostike. Oni nisu baš uvek nužno osuđivali seks - ukoliko nije dovodio do začeća! Kod gnostika je začeće dalje zarobljavalo iskru duha u materijalnom svetu.

Tu su manihejci bili u saglasnosti. Kod njih, kao kod gnostika, manihejaca, a posle bogumila i katara, žene su bile jednake jer su svi bili 'monasi' - bez polne uloge, bez razmnožavanja, mada su mnoge od njih optuživali za orgije - bitno je bilo da se nijedno dete ne začne i ne zarobi u materijalnom svetu.

Avgustin je obrnuo manihejsku tvrdnju o prenošenju zarobljene iskre duha kroz razmnožavanje u tvrdnju o prenošenju praroditeljskog greha kroz razmnožavanje. Zlo razmnožavanja pretvorio je u obavezu razmnožavanja. Pored sasvim pozitivnih elemenata, nasleđe mu uključuje i ovo.

Hrišćanstvo mora da iznađe novi pozitivan odnos prema seksualnosti + prema seksualnosti koja nosi potomstvo. Nema ili-ili, to je već dualizam.

Nekako ispade,da su najgore manihejske  sekte ,  cistije u svom ucenju i praksi od hriscanske vere i crkve. ;)

Mislim da nije Avgustin nista 'novo' izmislio ili obrnuo ili preokrenuo, pogotovo nije ispravljao neko ucenje vere o 'prenosenju zarobljene duse u telu , kroz razmnozavanje '. Nije razmnozavanje i seks samo po sebi zlo i lose u hriscanstvu, brak je svet i cist i bracna postelja je casna ( kako se kaze ) i deca su Boziji blagoslov,.... samo je prica o tome, da oni koji hoce da se na neki nacin vise i koncetrisanije posvete Bogu , izabiraju bezbracni nacin zivota, jer kao samci, odgovaraju samo za sebe i svoje postupke i mogu lakse da se posvete sopstvenom duhovnom napredku.

Koliko se secam , postoje i kanoni koji pricaju, da onaj koji odlazi u monastvo zbog toga sto prezire meso i brak ( a, ne iz pobude da ugodi Bogu ),  takav se odlucuje od crkve.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Trifke рече

U sustini nije on kriv. Te gluposti o tome da je brak samo radi rajdnja dece imas po zitijama i jos pre od gnostika. Na zalost monastvo je preuzelo tu ideju o necistoti seksa od gnostika (indirektan uticaj). Tako ces npr naci u zitijama jednog svetitelja(ne secam mu se imena) da on moli Boga da sazna ko je veci od njega u svetosti. Dobija otkrivenje da su to neke dve zene. On dolazi kod njih i sada se desava nesto cudno. Kada ih pita kako se one podvizavaju one iz skromnosti govore da nikako i da su se celu noc valjale po krevetu sa muzevima u strasnoj pozudi. Postoji jos serija monaskih spisa koji govore o seksu kao prljavom cinu. Postoji i kod nekih otaca. Da ne pominjem i ne sablaznim ljubitelje Sv Maksima kako on ima slicne ideje. To je i do dana danasnjeg preneseno i zato se i dan danas , na svoju glupost, neki monasi ponose svojom "cistotom".

Istine radi ovde bi dodao još jednu ISTINU da je to "pravoslavlje SPC" 90+tih u punom jeku povratka Srba Hristu i Crkvi posebno mladih, koji su čitajući takva žitija (kratke dostupne forme upoznavanja sa pravoslavljem u dubljem porodičnom smislu (mislim, mi Hrišćani smo jedna porodica jedno Telo)), dovele do toga da smo u Srbalja imali potpuno konfuzno "pobožno" društvo koje je neke Crkva radi toga oterala od sebe a neke prepustila nacionalistima i komunističkim službama da rade sa njima šta im je volja važno je bilo da znaš da izgovoriš dve reči Prva reć Srbija a druga reč Bog.

Bilo je tu dosta i psihičkih tegoba, rasturenih porodica,potpuno izmenjena realnost ali je jedno sigurno, srećom uz istinsku Božju pomoć pa i ovakvog foruma mnoge stvari su mladi ljudi koji su uvideli problem i istrajali u Crkvi ljubavi Hristove radi prema njima i njih prema Njemu, uspeli na neki način da svakog ko je istinski pristupio povratku u mojaku Crkvu ponovo nekako oživi i vraća ih polako oslobađajućoj Blagoj Vesti, da Hristos nije način spasavanje i amajlija za spas, nego da je Hristos Sin Božji koji je došao da uništi svake zabrane i smrt poruši kao prepreku da bi ljudi u svojoj slobodi bez ikakve prisile ili nametnutih "žitija" našli Put Istine i Pravde koje stari jevreji menjajući zakon za ljubav nisu uspeli da nadju a samim tim iskrivili su u mnogome i zakon unakazili ga odstupili od Božjeg i napravili svoj koji je Hrista i naterao na neki način na tu strašnu žrtvu koju je podneo.

Podneo ju je radi slobode i ljubavi, radi Istine i Pravde, radi Puta bez ikakvih ideologija i nametanja, već Puta ljubavi u slobodi bića da u svom vremenu nadje Boga a ne da mu Boga neko od nas ljudi traži.

Praštajte tekst je kratak šta bi se sve tu moglo napisati a bilo je viđeno sa moje strane od 1990 pa na ovamo....

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Скоро сам поставила питање  откуд у нас толико нездраве религиозности, толика "преподобност" и неки идолопоклонички однос према монасима (не бих да ме погрешно разумете, изразито ценим монахе, али просто мислим да њихов "посао" није мешање у неке световне ствари, посебно не ствари брака, мислим да је за то велика срећа имати доброг парохијског свештеника), ид обих одговор од неких људи да је за све "крив" управо тај период деведесетих када се искористио тај неки повратак људи Цркви и неумерено, неселективно штанцовање и дељење разноразних брошура, скрипти, текстова ... шта ви мислите?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Само бих се надовезао. Нису житија крива што људи не умеју да их читју. Готово као да је поред фунционалне писмености, која превеликом броју људи недостаје, потребан и одређени ниво оправослављивања ума и целог бића пре него се приступи житијама. Она су свакако изузетно корисна штива. 

А кад у безумљу своме и Писмо изврћемо, зашто би било чудно да то радимо и са житијама?

Да не будем погрешно схваћен. Ја нисам за то да се људима забрањују одређена штива. Увек сам био против тога. Оно кад неки "духовници" кажу, није ово или није оно за тебе. Људи треба да  читају, али морају да стекну смирење да би им све било на корист. А то, смирење, се не стиче из штива. Као што се ни гордост преко њих не добија, да би их забрањивали. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

@Vedran 

Само да кажем, нисам мислила на житија, него на поплаву неких текстова типа оног легендарног "Приручника за исповест"  ...користила сам превише зачина и стављала сам омекшивач у веш. :)

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Снежана рече

шта ви мислите?

Ево управо рекох шта мислим.

Али ово што рекох односи се на квалитетну литературу. 

А било је, а и данас има, да се штанцају којекаква сујеверја и басне и то лажно представља као праославље. За оне тврђе. А са друге стране, за оне мекше, имамо фолклорну веру, у којој је бадњак врхунско божанство, и ова је популаризована од стране медија. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Снежана рече

Скоро сам поставила питање  откуд у нас толико нездраве религиозности, толика "преподобност" и неки идолопоклонички однос према монасима (не бих да ме погрешно разумете, изразито ценим монахе, али просто мислим да њихов "посао" није мешање у неке световне ствари, посебно не ствари брака, мислим да је за то велика срећа имати доброг парохијског свештеника), ид обих одговор од неких људи да је за све "крив" управо тај период деведесетих када се искористио тај неки повратак људи Цркви и неумерено, неселективно штанцовање и дељење разноразних брошура, скрипти, текстова ... шта ви мислите?

Pa upravo o tome i govorimo taj monaški uticaj je filtrirao literaturu koja je bila ustvari štancovana za njih i delio ih po celoj srbiji kao čudotvornu pililu za spasenje a Hrista umesto slobode svih sloboda i pametnosti i razboristosti svakog bića u toj slobodi da gradi život odgovorno kao što nam apostol poručuje" sve nam je dozvoljeno ali nam nije sve na korist", dakle umesto da Hrista postave kao slobodu oni su ga postavili kao amajliju a zna se kako amajlije deluju uz savet farmaceuta.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Снежана рече

@Vedran 

Само да кажем, нисам мислила на житија, него на поплаву неких текстова типа оног легендарног "Приручника за исповест"  ...користила сам превише зачина и стављала сам омекшивач у веш. :)

А јес пила кафу и смејала се? :))

Да. Схватио сам, па сам зато и ја појаснио. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vedran рече

А јес пила кафу и смејала се? :))

добро, признајем, јесам,  ево келечим на кукурузу :D

А.М.

Подели на овим сајтовима

Ипак ми се чини да је овај проблем дубљи. Није он само од 90их на овамо. Деведесетих је почело сејање тога семена, које данас рађа плодове, али је земља пирпремљена давно пре тога. Ми као народ, уопште узевши, имамо један вид нецрквене побожности. А то нам је још и Палама рекао. У таквој средини када се створе повољни услови (читај мир, мање, и верска слобода, више, коју уживамо од 90их на овамо) израста овакав коров чије плодове сада гледамо.

А како ћемо даље? Да не пророкујем. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

A sveštenici koji sve to vide i odobravaju to trčenje po "starcima" i zamenjivanje Živoga Boga za amajliju uz "blagočestive" savete monaha za bračni život, nisu imali ni vremena ni hrabrosti da isprave ono što im je dužnost bila da ispravljaju, jer su dobili nazad "decu" koja su duhovno bila na uzrastu od 12 godina starosti a već su imali porodice pa čak i u dve generacije.....

Ali koga briga, novac od vodice kaplje, monasi odredjuju ionako politiku a sveštenici ni da pisnu vladikama o gorećem problemu i pogubnom trenutku tvrdih literatura....

Ali znaš kako je u Srbalja, ima da se prekali ako ga jako biješ... (nasledili od rusa). Pa nam je onda djavdjav kriv što ni posle 15 godina aktivnog Hrišćanstva mi danas nemamo sveštenstvo koje aktivno učestvuje sa svojim parohijanima očinski ih utvrdjujući u veri, već oficialno prenose kao PR menageri šta vrhuška monaških besednika ima da poruči vernome narodu.---

Čuj, vernome....

Pa ni samarićanka ne bi poverovala Hristu da joj on nije posvetio pažnju kao čovek i nije joj dao lek koji priliči njenom uzrastu.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ali koga briga, novac od vodice kaplje, monasi odredjuju ionako politiku

попови постали водоносци. :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...