Jump to content

Грех је бити богат!

Препоручена порука

И гле, један му приступи и рече: учитељу, какво добро да учиним да имам живот вечни? А он му рече: што ме питаш за добро? Један је добар; ако пак хоћеш да уђеш у живот, држи заповести. Рече му: које? А Исус рече: »Не убиј, не чини прељубе, не кради, не сведочи лажно, поштуј оца и мајку, и љуби ближњега свога као самога себе«.

Рече му младић: све сам то држао; шта ми још недостаје?

Рече му Исус: ако желиш да будеш савршен, иди, продај своје имање и дај сиромашнима, и имаћеш благо на небу, и хајде за мном. А младић чувши ову реч оде ожалошћен; јер је имао многа имања.

А Исус рече својим ученицима: заиста вам кажем да ће богаташ тешко ући у царство небеско. И опет вам кажем, лакше је камиљем ужету да прође кроз иглене уши, него да богаташ уђе у царство Божије.

— Еванђеље по Матеју, 19:16-24 (превод Емилијана Чарнића)

Исус је јасно рекао! Стога очигледно је да је Исус преведено у данашње време био против данашњег друштвено-политичког поретка/система капитализма или како га називају неолиберални капитализам. Сваки данашњи капиталиста ће отћии у пакао, Исус је јасно поручио у данашњем тумаћењу времена да сви треба да буду материјално једнаки, да живе у комунама. Где неће материјално престављати друштвено-социјалну основу и уређење.

Када се свет одрекне материјализма онда ће бити хришћански свет. Све докле год материјализам влада светом влада паганство и окултизам. 

Подели на овим сајтовима

Нема везе то са камилом, него са бродским ужетом...

Подели на овим сајтовима

Да. Као метафора. Дебели паламар кроз ушицу игле. Премда је владика Атанасије Ракита једном на предавању, не сећам се ни како смо дошли до овога јер је он предавао Патрологију, но небитно.

Углаввном, каже он да се паламари свеједно с обзиром да се користе на великим бродовима, не провлаче кроз те неке мање диреке на молу, већ се обмотавају око масивне гвоздене притке. За мање пак чамце у пристаништима тадашњим, на моловима су постојали дрвени диреци, који су при врху били избушени и личили су на оно што ми данас зовемо ушицом игле. И наравно мањи чамци су имали обичну ужад и кад би се привезали провлачили би уже баш као конац у иглу. А велики брод, односно тај много масивнији и шири паламар, никако није наравно могао да се провуче кроз ту "иглу"и одтале метафора...

Подели на овим сајтовима

Bogatstvo samo po sebi, kao ni siromastvo nije niti moze biti greh. Ali i jedno i drugo jesu velika iskusenja za coveka. U prvom slucaju da se ne pogordi a u drugom da ne padne u ocajanje ili ne daj Boze zlocin...

Medjutim uz Boziju pomoc, vredan rad i smirenje, moguce je oboje okrenuti na korist.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Милан Ракић рече

Дебели паламар кроз ушицу игле. 

Totalni sam šaban i Ganci, sve znam, ali :))

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, jedan čovjek рече

Meni sada ovdje nije jasna jedna stvar....

Ja imam međunarodnu bilbliju na engleskom jeziku u kojoj piše sve kao i ovdje po mateju 19:16-24. Sem jedne stvari, ne piše lakše je kamiljem užetu da prođe kroz iglene uši, nego da bogataš uđe u carstvo božije. Kod mene piše ovako lakše je kamili da prođe kroz iglene uši, nego da bogataš uđe u carstvo božije.

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Matthew+19:16-24

Ovo sam primjetio na osnovu tumačenja koje sam ranije dobio, recimo na rusku wikipediju piše da je problem u prevodu jer sa Aramejskog na grčki kada se prevede, uže i kamila mogu da se zamijene.

A takođe i ovo prema drugoj verziji, U Jerusalimu ima jedna kapija u gradu pod nazivom Iglene uši, kamila je tuda mogla da prođe isključivo na koljenima i bez jahača i prtljaga i njemu je dat naziv iglene uši ali se ne zna od kada datira taj naziv. Po takođe ruskoj wikipediji ovu izjavu svjedoče savremena arheološka iskopavanja u Jerusalimu.

A ja sam pročitao detaljnije dalje dvije verzije, jedan tajni prolaz je bio u jerusalimu kroz koji je proticao potok, to je bio pralaz u zidinama za vodosnadbijevalje grada i bjekstvo u slučaju opsade. Imalo je metalne rešetke sa gornje strane i kamila da bi prošla morala je na koljena da klekne bez prtljaga i jahača. A druga verzija je po muslimanima radi se o ovim vratima na slici...

https://ru.wikipedia.org/wiki/Игольное_ушко Pošto nema na srpski dao sam rusku verziju gdje sam ja čitao ovo što sam napisao

israel-nazareth-eye-of-the-needle.jpg

Zanimljivo objašnjenje , ovo sa užetom mi nekako prekoplicirano .

Подели на овим сајтовима

Дебело уже, бре.

Каква камила вас спопала?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Истинољубац рече

А Исус рече својим ученицима: заиста вам кажем да ће богаташ тешко ући у царство небеско. И опет вам кажем, лакше је камиљем ужету да прође кроз иглене уши, него да богаташ уђе у царство Божије.

Можеш ли ми навести чији превод си цитирао?

Иначе у Матеј (19:16-24) речено је да ће богаташ "тешко ући", не да неће или да му је немогуће ући у царство Божије. Све нам је дато али нам није све на (духовну) корист. Као што рече флорентина горе у поруци, то је веће искушење са једне стране, са друге, само по себи није грех јер од нас много зависи како ћемо тим богатством располагати (ако је поштено стечено) и какав однос имати према животу, људима и Богу у таквој ситуацији.

Да не спомињем помагање болеснима и слично у таквој могућности...

Када се свет одрекне материјализма онда ће бити хришћански свет. Све докле год материјализам влада светом влада паганство и окултизам. 

Ни ово не мора нужно бити баш из горе наведеног. Значи себе преобразити на првом месту и не бити завистан, слуга онога коме смо потчињени (ако само гледамо кроз материјалне наочаре на свет и друге око нас). Јесте можда веће искушење али без искушења не бива преображење.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

Од камиле до капитализма. Машта може свашта... :)

Sent from my iPad using Tapatalk

Ništa bogatstvu ne fali :D

http://scontent.cdninstagram.com/t51.2885-15/s480x480/e35/11352354_951565721576055_1922196372_n.jpg?ig_cache_key=MTA5OTkyODc5NDc5ODk2OTEzOA%3D%3D.2

Подели на овим сајтовима

Ако је "камила" уже, а "иглене уши" рупица на игли, онда је апсолутно немогуће да богаташ уђе у Царство Небеско, ма шта радио, докле год је богат. Нема шансе да увучеш уже у иглу, то је као да покушаваш да прогуташ кошаркашку лопту.

А ако је "камила" права камила, а "иглене уши" та мала капија у Јерусалиму, онда је могуће да богаташ уђе у Царство Небеско, али мора да се ослободи непотребног дела богатства (као камила да скине нагомилан терет) и мора да постане кротак (као камила што мора да клекне).

Подели на овим сајтовима

И гле, један му приступи и рече: учитељу, какво добро да учиним да имам живот вечни? А он му рече: што ме питаш за добро? Један је добар; ако пак хоћеш да уђеш у живот, држи заповести. Рече му: које? А Исус рече: »Не убиј, не чини прељубе, не кради, не сведочи лажно, поштуј оца и мајку, и љуби ближњега свога као самога себе«.

Рече му младић: све сам то држао; шта ми још недостаје?

Рече му Исус: ако желиш да будеш савршен, иди, продај своје имање и дај сиромашнима, и имаћеш благо на небу, и хајде за мном. А младић чувши ову реч оде ожалошћен; јер је имао многа имања.

— Еванђеље по Матеју, 19:16-24 (превод Емилијана Чарнића)

Исус је јасно рекао! Стога очигледно је да је Исус преведено у данашње време био против данашњег друштвено-политичког поретка/система капитализма или како га називају неолиберални капитализам. Сваки данашњи капиталиста ће отћии у пакао, Исус је јасно поручио у данашњем тумаћењу времена да сви треба да буду материјално једнаки, да живе у комунама. Где неће материјално престављати друштвено-социјалну основу и уређење.

Ne znam zašto pojedini vole da Isusove reči upućene individui neosnovano prenose na društvo... Isus jeste jasno rekao (ako veruješ u ono što u Bibliji piše)! Rekao ti je da prodaš sve što imaš i daš siromašnima ako želiš da budeš savršen... nije ti rekao da menjaš društveno-politički poredak i tako namećeš drugima šta će da rade. Današnji kapitalizam ti ne pravi ama baš nikakvu smetnju da uradiš tačno ono što ti je Isus rekao - da prodaš svoju imovinu, podeliš siromašnima i da ga slediš (npr. odeš u manastir)... ali čini mi se (izvini na ovoj sirovoj pretpostavci) da tebi ne pada na pamet da to uradiš, nego bi da drugima koji imaju više od tebe otmeš njihovu imovinu i podeliš sebi i drugima... to ti Isus nigde nije rekao...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Grizzly Adams рече

Ако ти не фали у глави... ;)

Sent from my iPad using Tapatalk

Kad ti fali u glavi, onda materijalni status nema veze. Ljudi itekako umeju da pobesne od siromaštva.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Avocado рече

Ne znam zašto pojedini vole da Isusove reči upućene individui neosnovano prenose na društvo... Isus jeste jasno rekao (ako veruješ u ono što u Bibliji piše)! Rekao ti je da prodaš sve što imaš i daš siromašnima ako želiš da budeš savršen... nije ti rekao da menjaš društveno-politički poredak i tako namećeš drugima šta će da rade. Današnji kapitalizam ti ne pravi ama baš nikakvu smetnju da uradiš tačno ono što ti je Isus rekao - da prodaš svoju imovinu, podeliš siromašnima i da ga slediš (npr. odeš u manastir)... ali čini mi se (izvini na ovoj sirovoj pretpostavci) da tebi ne pada na pamet da to uradiš, nego bi da drugima koji imaju više od tebe otmeš njihovu imovinu i podeliš sebi i drugima... to ti Isus nigde nije rekao...

DAJ! Piše u Bibliji :smeh1:!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...