Milan Nikolic Написано Март 7, 2017 Пријави Подели Написано Март 7, 2017 Мени је све јако критично. Тања1 and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан С. Написано Март 7, 2017 Пријави Подели Написано Март 7, 2017 Човек кроз пост види ствари мало другачије! Задовољан са оним шта има. Не баца се толико хране. Сети се човек, како је људима који немају за месо ил сир. То је, ја мислим, сврха поста!Sent from my SM-G920F using Pouke.org mobile app Zoran Đurović and Августин је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kristijan Написано Март 7, 2017 Пријави Подели Написано Март 7, 2017 Ја бих се овде позабавио практичном страном проблема. Мислим да су људи ванредно збуњени јер очигледно код нас по овом питању постоји безброј различитих ставова, новокрштени и сви остали који из било ког разлога недовољно информисани обавезно буду затрпани контрадикторним информацијама. Од кад сам као одрастао човек активан у цркви слушам приче о томе како ће код нас да се ради ревизија поста, али слушам и то да је свака ревизија једнака унијаћењу. Колико сам упознат, читава православна црква у свету разматра да се нешто другачије постави везано за апостолски пост, који уме понекад да траје безмало колико и Божићни пост. Илузорно је да се очекује од сваког човека да наизуст зна саборске одлуке, далеко је боље да постоји мало усаглашенији став по том питању и да се људи у складу са тим и информишу и образују, а не да се стално нађу између две зараћене стране. Сећам се да су у Београду пре 20-25 година по храмовима делили штампана упутства како треба постити. На крају се испоставило да су људима углавном делили одломке из манастирских правила што нема много сврхе, заиста је несмотрен потез. Ставити то на плећа некоме ко ће да пости први пут у животу је по мени врло лоша пастирска пракса. Да се манемо крупних теолошких расправа, напросто је ту мисија цркве затајила. Још увек сам доброг здравља, а приде и нисам неки гурман, радије бирам лакшу храну, и мени пост не пада тешко. Не радим посао који је физички тежак па ми и не треба јака храна. Волео бих када би ми у посту све тако лако пало као одрицање од ове или оне хране. Због тога, сасвим искрен да будем, нисам никад много ни мислио о том аспекту поста. Међутим, видим да се међу људима понајвише распреда о храни и увиђам да ствари нису постављене како треба, испада да је главни подвиг неједење, трпеза постаје сврха самој себи, и не примећујем да се свештенство довољно труди да распетља тај чвор. Моја деца су, док су била у нижим разредима основне школе, на часовима веронауке само цртали намирнице које се користе када је строги пост и када је благи пост. Листам свеске, ничег другог нема. Може бити да се на часовима причало о нечем другом, али су већину тих часова провели у дворишту осим ако није цича зима. Као да се плански подиже комплетна генерација која ће знати само да булазни о јеловнику. То је неизрециво велики проблем. Goku, "Tamo daleko", Милан Ракић and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 7, 2017 Моји обешењаци са фејса ставили како Ава поучава богословљу А Јоца постави ово: ronin, Леон Професионалац, goranger and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Илић Написано Март 7, 2017 Пријави Подели Написано Март 7, 2017 пре 14 часа, Благовесник рече No, misljenja sam da je potrebno smanjiti sadasnji obavezni broj dana posta za parohijske obitelji -porodice (npr. nedelju dana pred praznik Uspenja Presvete Bogorodice i Petrovdan, 40 dana pred Vaskrs ...) ali ostaviti da se postovi mogu neobavezno postiti i u sadasnjem broju dana. Tako se moze ispuniti i Hristovo pravilo u vezi posta (vidi: Matej 6, 18). Мислим да је ово добар приједлог. Требало би, по мом мишљењу, да се великодостојници Православне Цркве што прије позабаве овим питањем. Надао сам се да ће ово питање бити ријешено на критском Великом сабору. Леон Професионалац and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 7, 2017 пре 8 минута, Бојан Илић рече Мислим да је ово добар приједлог. Требало би, по мом мишљењу, да се великодостојници Православне Цркве што прије позабаве овим питањем. Надао сам се да ће ово питање бити ријешено на критском Великом сабору. Нажалост није, мада је предлог СПЦ био јако разуман и добар. Прочитах и образложење, али изгледа да је сабор ишао по аутоматизму, тако да ми се то није свидело, па су остале многе ствари и недоречене и нерешене (пост, преклапање јуриздикција, признање црквености и сл.). Мислим да бих поступио као Буловић. Августин and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 7, 2017 Пријави Подели Написано Март 7, 2017 пре 2 часа, Zoran Đurović рече Моји обешењаци са фејса ставили како Ава поучава богословљу Битно је да га увек помазиш после ћушке, право чади тако заборави саму ћушку. Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg and Тања1 је реаговао/ла на ово 3 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Илић Написано Март 7, 2017 Пријави Подели Написано Март 7, 2017 пре 2 часа, Zoran Đurović рече Нажалост није, мада је предлог СПЦ био јако разуман и добар. Прочитах и образложење, али изгледа да је сабор ишао по аутоматизму, тако да ми се то није свидело, па су остале многе ствари и недоречене и нерешене (пост, преклапање јуриздикција, признање црквености и сл.). Мислим да бих поступио као Буловић. Опростите, ја сам лаик, па не знам на ког Буловића мислите. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 7, 2017 Пријави Подели Написано Март 7, 2017 пре 2 часа, Zoran Đurović рече Нажалост није, мада је предлог СПЦ био јако разуман и добар. Прочитах и образложење Mozda doprinese dijalogu. Upoznajte ih u cemu se sastojao predlog i obrazlozenje zbog cega je odbijen predlog... ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 7, 2017 Пријави Подели Написано Март 7, 2017 пре 14 часа, Zoran Đurović рече Јако си лепо приметио. Није Хр живот био нека променада, и да је он све лако поднео, као у неком филму, зато што му је ипостас божанска. Нема никакве драматургије. Он је у телу радио, ми смо на истом нивоу. У телу живимо. Хр пост је наш пост, али који је он у себи изнео, тако да када и ми нисмо баш у том посту, он је наш, иако смо пали. Да будем јаснији. Хр је испостио за све нас. Пост је као подвиг, туга, мрак, радост, прошао кроз Оваплоћеног. Ми само у томе учествујемо. Али очишћење које је дато кроз пост Хр је једно, тако да ми само мистички можемо у њему да учествујемо. Јер пост није здрава исхрана или ово безумно послушање "мудрој" цркви у коју су се увалили силни склекови, него мистична борба против демона кога је Ис победио у пустињи. Блажен је онај који пости са Исусом. Baš sam se dugo razmišljao da li da ispoljim emociju ali evo hoću. Ja sam tebe oče brate iskreno zavoleo kad sam shvatio da ti čoveka posmatraš uvek i uvek iznova i samo kroz Hrista. Pri tom vodeći računa upravo o suštini spasenja i stvaranja (oboženja) vascele tvari kroz Hrista Isusa i preko čoveka. Za neke si previše komforan ako govoriš da nam se i post ogleda kroz Hrista, za neke si loodački odlepljen kad govoriš da se je naše vaskrsenje isključivo u Hristu i da se već sve desilo što se ima desiti i pre i posle već sa Hristom Isusom. Ljudi bi voleli da podele slavu Isusovu ali ljudi brzo rastu pa bi i oni mali deo tog slavskog kolača samo za sebe. Isposnici,podvižnici,svetitelji,andjeli,Bogorodica,nikada nisu imali slavu svoju, sva slava im je bila u Hristu sav podvig nije bio njihov nego Hristov, sva ljubav nije bila njihova nego Hristova. Mi govorimo ovde o postu i navodeći reči i dela koje je neko nekada izgovorio ili ispostio pripisujemo čoveku a ti si jedan od retkih i na ovoj temi opet post postavio na pravo mesto. Postio je Isus Hristos za nas, u njemu je naš post, on ne zahteva od nas post ali on veli da ćemo postiti jer zna da ćemo postiti sa njime i zna da niko od čoveka neće moći spasiti se svojim postom, zato je on post izneo Ovaploćen a mi smo i tada učestvovali u njemu. Da zanimljiva je ta mistika učestvovanja u Ovaploćenom Sinu Božjem a da se tada neki od nas nismo ni rodili jer se desilo pre 2000 godina. Post je ljubav, koju svedočimo Hristom, on je naš post,molitva i On je naše dobro delo, jer koliko god dobrih dela učinio (činite ih ljudi što više) ne možemo učiniti nikoga vaskrslim niti mu darovati život večni a da se ne lažemo mi smo zbog toga i okupljeni oko Hrista i oko Živih Reči Pouka. Ja znam da će možda sad ovo nekome delovati komotno ali ja i kad sam postio toliko da su me i sveštenici molili da smanjim i nejedenje i molitve i umrtljivanje strasti govorio da je post Hristov a moj nebitan ni kao dobar ni kao loš primer, te da ću Hrista isto voleti i kad ne budem postio i kad drugi budu. Zato je bitno napomenuti da mi postimo onih 40 dana koje je Hristos Ovaploćeni postio sa nama u Njemu a sve ostalo danas ovde se dešava iz ljubavi a ljubav ne poznaje nijednu zabranu te nas jeo ili nejeo, postio strogo i pravilno ili ne postio opšte vraća i usmerava na Hrista koji je postio u pustinji za nas. Mi svakako preživljavamo postili ili ne postili ono što je Ovaplćeni preživljavao i kad to budemo shvatili post sam po sebi će biti bitan samo u onih 40 dana Hristovog pošćenja. A vi vidite na koji način želite i kako želite da postite sa Hristom Isusom Njegovih 40 dana. Тања1, Zoran Đurović and Августин је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 7, 2017 пре 16 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече A vi vidite na koji način želite i kako želite da postite sa Hristom Isusom Njegovih 40 dana. Амин! Ја то све научио од Јустина Поповића. У Догматика 2 он насловљава поглавља: Тајна Христовог крштења и нашег спасења; страдања и нашег спасења и тако око 10 наслова... Било ми тада чудно, а сада више није... Carinik, Августин, Volim_Sina_Bozjeg and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Март 7, 2017 Пријави Подели Написано Март 7, 2017 Једно мало питањце ... Шта су јели робови, рецимо за време Мојсија, баш ме жиииииво интересује ? Сигурно су фараони били добри па их хранили месом..... А сад озбиљно како су робови издржавали такав напор, без меса, а радили тешке физичке послове ? Не верујем да су били робови за једну сезону, а онда, под мач бато... Добро ајде де, генерално здравији услови живота...наравно тачно, али не и довољно.... У следећем јављању изнећу вам једну малу опсервацију , како се може испоштавати тримирје ван манастира и то уз завидан телесни напор.... Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 7, 2017 Пријави Подели Написано Март 7, 2017 пре 16 минута, Рапсоди рече Једно мало питањце ... Шта су јели робови, рецимо за време Мојсија, баш ме жиииииво интересује ? Сигурно су фараони били добри па их хранили месом..... А сад озбиљно како су робови издржавали такав напор, без меса, а радили тешке физичке послове ? Не верујем да су били робови за једну сезону, а онда, под мач бато... Добро ајде де, генерално здравији услови живота...наравно тачно, али не и довољно.... У следећем јављању изнећу вам једну малу опсервацију , како се може испоштавати тримирје ван манастира и то уз завидан телесни напор.... У Египту, на 40 степени је препоручљивије да се једе лакша храна. Уз то, њима је био кратак животни век, читао сам, између осталог и због трагова олова које је нађено у њима, наиме, јели су из оловних тањира па се олово уноси у организам кад се таре кашика о тањир. Августин, Ведран*, Zoran Đurović and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Март 7, 2017 Пријави Подели Написано Март 7, 2017 пре 1 минут, Леон Професионалац рече У Египту, на 40 степени је препоручљивије да се једе лакша храна. Уз то, њима је био кратак животни век, читао сам, између осталог и због трагова олова које је нађено у њима, наиме, јели су из оловних тањира па се олово уноси у организам кад се таре кашика о тањир. Благодарим... Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Март 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 7, 2017 1 hour ago, Рапсоди рече Једно мало питањце ... Шта су јели робови, рецимо за време Мојсија, баш ме жиииииво интересује ? Сигурно су фараони били добри па их хранили месом..... А сад озбиљно како су робови издржавали такав напор, без меса, а радили тешке физичке послове ? Не верујем да су били робови за једну сезону, а онда, под мач бато... Добро ајде де, генерално здравији услови живота...наравно тачно, али не и довољно.... У следећем јављању изнећу вам једну малу опсервацију , како се може испоштавати тримирје ван манастира и то уз завидан телесни напор.... Проти(в)нице, нису били робови. Тако се некада учило у школама, али сада знамо да су били најамници и имали су радни логор-град у коме су обитавали. Леон ти је добро одговорио, јер су услови били другачији. После 2 светског рата, Италијани су јели 3-4 кила меса годишње! Данас практиканти католичке вере у Италији не једу месо петком. Ствари се измениле. Кукају како су пропали, а да их неко доведе до Србије уже, било би: Спаси ме друже! На све се човек навикне, али од нужде да не правимо закон. Код Врања, одакле ми жена, стари радили као робови, а постили на расо и бели леба. Мој ћале се гадио проје, јер му загорчала. Надам се да разумеш шта хоћу да ти кажем... Volim_Sina_Bozjeg, Леон Професионалац and Рапсоди је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука