Jump to content

Леон Професионалац

Члан
  • Број садржаја

    1825
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    18

Everything posted by Леон Професионалац

  1. Кажу да је Арије био невероватно леп, да је анђеоски појао и да је био један од најобразованијих свога времена.
  2. Нешто се ваља у ЦГ, а шта - видећемо. Власи су своји а отприлике су сад чак и већина Румуни. Преко 2/3 Румуније је била Влахија, Румуни су их превеслали и сада их нема у Румунији, све су Румуни. Власи су старији од Румуна. Ето, и та нација је настала а није је било. Једноставно, нације настају у нестају. А шта ће са нама бити...
  3. Зато што нам се пласира рат између Митрополита и Мила а овамо се доносе паре у џаковима.
  4. Нема на тој фотографији Аца Ђукановића, ту је Мићуновић и Дуле Савић. Ово је сахрана неког кримоса или политичара. Или можда неки парастос с обзиром да ја не носим фелон.
  5. Јован је мученик, шта је све преживео а сад се понашамо према њему као да је колатерална штета. Лоше смо реаговали кад је требало. Сад су се кола откачила. Тешко да ће на јесен али да ће да се слижу с фанаром - то верујем. Фанар још ништа не ради по том питању јер верују да тиме могу да нас уцењују по многим питањима. Само због тога чекају. А наши су шампиони у орочавању проблема на дуге стазе. Ту нам нико није дорастао. Само, проблем се нерешавањем продубљује а наши то не виде.
  6. Зато и кажем да није то баш како нам се сервира. ?? Не верујем да ратују као што се представља.
  7. Опет кажем: себе да гледамо. Добро памтим кад су кренули да нас бомбардују а Руси данима окрећу ракете и прете како ће да крену да нас бране. Пола државе нам разорили а они нису мрднули. Ни њима не верујем. Једном сам им веровао, тада баш и никада више. А те приче да је сада друга Русија су ми одвратне. Користе нас како стигну. Сви одреда. Сви гледају своју корист тако и ми треба да будемо паметни. Морамо да будемо са свима у добрим односима и да изградимо ауторитет а не да будемо поводљиви.
  8. Да, разум пре свега. Не слепо прихватање, то сам поменуо у контексту где сам објашњавао шта јесте канонски.
  9. Лупа глупости. Напада бачког да би одржао равнотежу јер ти нападаш црногорског.
  10. Освешћен сам. Наравно да не подржавам фанарску идеју. Не морам безусловно бити фанариот ако говорим о канонском поретку. Нас у нпр. Бечу има колико и у Србији - не може Беч да буде њихов. Или Чикаго. То је јасно. Као што је јасно да ту претендују искључиво због пара. Те Метаксакисове форе да су све варварски територије фанарска прћија нису у реду. То је Св. Николај Српски писао у представци СА Сабору СПЦ. С друге стране и ми смо тамо имали мисију без њих. А Ромеји су слали свету браћу да проповедају по нашим територијама па смо сад аутокефални. Ситуација са више епископа није канонски исправна и то је јасно. Можда идеја да се сачува постојеће стање, како предлажете, и јесте најбоље решење али објашњавам човеку да 5 епископа у једном граду није добро решење јер у том фазону Румуни роваре по нашој територији.
  11. Најбоље је да титула гласи Патријарх београдски и свих српских земаља или Патријарх београдски и свесрпски, мада ово друго опет није у духу Цркве јер не може бити патријарх Срба у Грчкој.
  12. Добили су паре и за цркву Св. Јована Владимира у Бару. У каквим су односима не бих знао али јесте Мило дао паре. Има. То је раније договорено. Има и наших у Темишвару као што нас има и у Сентандреји. Само, ми смо њима дозволили јурисдикцију тако где их има колико оћеш а они нама тамо где нас једва има. Јер ми не размишљамо дугорочно. Темишвар је био наш а Вршац није био румунски. Ту су нас превели жедне преко воде. Сад покушавају да то раде по браничевској и тимочкој иако ту нема договора.
  13. Свакако по територијама. И једно и друго су територије. Дати аутокефалију где има смисла није проблем. Многе се не подударају, а многе се и подударају, зато кажем што да не ако је на корист Цркви. Највећи је проблем тако где постоје две, три и пет јурисдикција, као што је у Њујорку или у Бечу.
  14. Да смо заиста одвојени од државе то нас се не би тицало. Овако: ко с ђаволом тикве сади - о главу му се лупају! Себе да гледамо а не Русију, Кину, Турску... Тада ће нам бити боље.
  15. Нема сукоба без две стране. А мало ми је чудно да у подгоричком храму на зиду насликаше Мила ка' ктитора а нама представљају да су као на ратној нози. Шта велите о томе? ? То је и проблем националних цркава не може да се добије аутокефална национанална црква већ може по територији. Нема Ромске државе - нема ни цркве! Па нису сви Власи Срби. Оквирно, 1/3 су Румуни, 1/3 Срби а 1/3 заиста номадски народ. Погледајте шта наука каже о Власима. Нису проблем Власи, проблем су Румуни. Не може национална црква Влаха а не може ни постојање румунске јурисдикције на нашој територији.
  16. Заиста не размишљам о томе. И не занима ме, он ће сутра Господу дати одговор а не ја. Не би ме чудило ни да жели то а ни да не жели. Нема тога који је епископ а да не сања белу пану. Неће никога Господ да пита да ли је могао да спречи некакву аутокефалију или није. Ни мене. Зато сам против лицемерства а не против аутокефалије која легалним током, у љубави и миру не мора да значи ништа лоше.
×
×
  • Креирај ново...