Jump to content

Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 19 минута, Bokisd рече

Mislim da ga drzi u postojanju Svojom voljom, kako moze da ga odrzava blagodacu ako je pakao mesto prokletstva i zla i lazi.

А воља божија је нешто друго него благодат?:ani_biggrin: Иста се благодат просипа и на свете и на проклете, једнима је то огањ љубави а другима огањ мучења, једни прихватају љубав, а другима је то казна, ствар је у нашој рецепцији у начину како се ми односимо према Христу/ближњем.

Гледано "из Бога" постоји само Његово Царство, постоје наравно и они који се клањају другим "боговима" нелојални, они који нису усвојили Цара или све аспекте апсолутне владавине.

Сад замисли како би се неки мучили да престану лагати, а то је воља.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

А воља божија је нешто друго него благодат?:ani_biggrin: Иста се благодат просипа и на свете и на проклете, једнима је то огањ љубави а другима огањ мучења, једни прихватају љубав, а другима је то казна, ствар је у нашој рецепцији у начину како се ми односимо према Христу/ближњем.

Гледано "из Бога" постоји само Његово Царство, постоје наравно и они који се клањају другим "боговима" нелојални, они који нису усвојили Цара или све аспекте апсолутне владавине.

Сад замисли како би се неки мучили да престану лагати, а то је воља.

Pa ako se Bozija volja izliva i na svete i proklete, ne znam da li je to tako i tamo u duhovnom svetu, jer ovde jos uvek imamo mogucnost i slobodu za dobra dela i na taj nacin mogu da se isprave oni koji su prokleti ako prihvate blagodat i milost od Boga, ako tamo ako vec vise nema ispravke i popravke, zasto bi onda Bog davao blagodat i prokletima, nema logike :laie_14:za tako nesto.

Meni deluje da tu ima i problem, ako bi Bog davao blagodat i odrzavao pakao i ako bi za njih ta blagodat i ljubav bila prepoznata kao kazna i muka, onda bi On ispadao kao mucitelj onima u paklu sto ne ide bas uz Boziju prirodu, vec vise koliko se secam nije u pitanju oganj ljubavi, nego pise da je Bog oganj koji spaljuje i da ce tamo teci neka reka ognjena i slicno.

Osim toga kaze se da je tamo oganj vecni koji je deo tamosnjih proklestava i muka. Tako da ne vidim kako moze da bude blagodati u paklu.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Пази, створено и нестворено су увјек заједно дати и пакао постоји по благодати, рјеч је о мјери, када љубав (благодат) расте, створено се "тањи", преображава, превазилази се у смислу којем су то чинили мученици, сматрајући своје тјело за ништа, нису чини ништа против овплоћења.

Близу си, само што пакао не постоји по благодати већ по нужности пада, а због саме благодати заиста опстаје до испуњења (циља) творевине. А да је то питање мјере, то је апсолутно тачно. Читав наш труд је то питање налажење мјере! Међутим, то не значи да се у том налажењу "тањи" сва природа, тањимо се ми сами, као удионици те природе. А мјера те природе је далеко шира од нас самих, тј. пуноћа творевине, није исто што и пуноћа индивидуе. И то не само да не искључује благодат која је увијек лична, већ је подразумијева као једини начин да творевина стигне до своје пуноће, односно, пуноте Богочовјека. А то ти већ мора бити јасно. Тијело Христово није истањено васкрсењем, а Оно и јесте та мјера пуноте творевине, као Тијела Христовог и Његове природе човјека.

Шта су онда Свети мученици радили? Ако смо Црква и Тијело Христово, како можемо тијело сматрати за ништа? То тијело је Христова природа човјека, а њу не сматрамо за ништа. И шта су, дакле, Свети мученици сматрали за ништа? То само тијело "своје", или само власништво над тим тијелом, које су и прије мучења већ предали Христу? И ето ти евхаристије јасне ко суза. "Твоје, од твојих, теби приносећи..."

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bokisd рече

Pa ako se Bozija volja izliva i na svete i proklete, ne znam da li je to tako i tamo u duhovnom svetu, jer ovde jos uvek imamo mogucnost i slobodu za dobra dela i na taj nacin mogu da se isprave oni koji su prokleti ako prihvate blagodat i milost od Boga, ako tamo ako vec vise nema ispravke i popravke, zasto bi onda Bog davao blagodat i prokletima, nema logike :laie_14:za tako nesto.

Meni deluje da tu ima i problem, ako bi Bog davao blagodat i odrzavao pakao i ako bi za njih ta blagodat i ljubav bila prepoznata kao kazna i muka, onda bi On ispadao kao mucitelj onima u paklu sto ne ide bas uz Boziju prirodu, vec vise koliko se secam nije u pitanju oganj ljubavi, nego pise da je Bog oganj koji spaljuje i da ce tamo teci neka reka ognjena i slicno.

Osim toga kaze se da je tamo oganj vecni koji je deo tamosnjih proklestava i muka. Tako da ne vidim kako moze da bude blagodati u paklu.

Не можеш јер само размишљаш, крећеш се у појимовима а не бићу, погледај како је мој благодатни Ава пакао некима, погледај шта би се десило да се укине лаж, кроз шта ви многи прошли..

Шта Бог може да ти да осим влагодати, он нема ништа друго. Имаш неки дуалистички нанос, вјероватно из дијалектике самог језика.

пре 7 часа, Вукашин рече

@Bokisd Боки, @Hadzi Vladimir Petrovic ти је Атанасијево чедо. Послушај ради појашњења:

Е видио сам неку лијепу дјевојку, не мислим да је то ипак била риба ипо, у ствари православно речено право добра треба...

Невоља је са рјечима, да ли нам оне служе да укажемо на феномен жене, или смо сретни када имамо појма о томе, када општимо са предстсвом жене или када је познамо.

Тако је овде и са благодаћу...или са било чим... ваља се изузети из "имања појима",  представе, мишљења, у познање. 

Што се тиче Тасе, јесам, али мислим да је моја љубав за њега превазилазила његову за мене, шта је за мене говорио види се по његовим чедима, која или не причају са мном или су навукли комплекс па траже начина да се потврде, част племенитим изузетцима, али и ту ваља бити крајње опрезан.

Ето и ту се моја љубав показала као пакао и мучење за неке који нису могли да прихвате да је носим упркос логици.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Bokisd рече

Pa sta ti mislis sta je video tamo apostol,.... da li mislis da li je sv.Simeon Novi Bogoslov dovoljno autoritativan i merodavan da nam kaze sta je stvarno video tamo apostol....  :stidljiv:

Ko može znati šta je video tamo i da li je bio u duhu ili telu, kad on sam svedoči da ne zna.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Јер као што у једном тијелу имамо многе уде, а сви уди немају исти посао,

Тако смо многи једно тијело у Христу, а појединачно уди смо једни другима.

Ja sam se frapirao kad sam se pricestio i baba Zlatom. :))

Подели на овим сајтовима

Mala crtica za avu.

Но свакоме се даје пројава Духа на корист.

Јер једноме се даје кроз Духа ријеч мудрости; а другоме ријеч знања по истом Духу;

А другоме вјера истим Духом; а другоме дарови исцјељивања истим Духом;

А све ово чини један и исти Дух, дијелећи свакоме понаособ како хоће.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Не можеш јер само размишљаш, крећеш се у појимовима а не бићу, погледај како је мој благодатни Ава пакао некима, погледај шта би се десило да се укине лаж, кроз шта ви многи прошли..

Шта Бог може да ти да осим влагодати, он нема ништа друго. Имаш неки дуалистички нанос, вјероватно из дијалектике самог језика.

Pa Vlado, znas da Bog daje' i kazne i nevolje u ovom zivotu po onome sto pise da koga voli toga i kara (bije), tako da ima tu razlicite nijanse.

Inace, evo sta kaze sv.Grigorije Niski o Bozijoj volji kao sili u stvaralastvu :

"Сва бића нису створена из неке претходне материје и приведена у видљиво постојање, него је Божанска воља постала материјал и суштина творевине (PG 44,1312). Сам покрет Божанске воље, када хоће, постаје дело, и осуштињује се воља постајући одмах природа, по власти Свемогућега, када то Он премудро и уметнички захте, а не као да воља Његова остаје неостварена. Привођење воље у стварност и јесте суштина'' (О Души и васкрсењу, PG 44, 69)."

Tako isto ta ista Njegova volja i htenje moze i da odrzava stvorenu tvorevinu, u stvari Bog i odrzava svu tvorevinu i da nije tako ona bi se vratila u nistavilo i nebice. 

U tom smislu Bog odrzava i pakao u postojanju, tesko da je blagodat u pitanju.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ko može znati šta je video tamo i da li je bio u duhu ili telu, kad on sam svedoči da ne zna.

Pa valjda znaju oni koji su takodje bili tamo, imamo o tome svedocanstva iz duhovnog predanja. I jedan od njih je i sv.Simeon Novi Bogoslov, pa sv.Grigorije Palama, sv.Maksim Ispovednik, sv.Isak Sirin, sv.Makarije Veliki, sv.Grigorije Bogoslov, sv.Dionisije Aeropagit oni su mi pali na pamet i mnogi drugi.

I on svedoci da ne zna kako je dospeo tamo, dal u duhu ili telu, i nema veze sa time da je tamo i bio, kao i mnogi drugi posle njega.

Подели на овим сајтовима

@Bokisd

Огањ који зажеже је тај огањ благодати, о чему управо објашњава вл.Бачки у поменутој књизи, коју си и ти купио ономад, сећам се. :)

Цака је у томе што ту благодат која је огањ једни примају на вечни живот а други на вечне муке, једни у Царству са Христом, а други у паклу.

Ја сам то поједноставио тиме да Бог није негативац, неће ништа вратити у небиће, а енергију Своје љубави неки ће примити са радошћу, а неки ће је доживети као одбацивање због чега ће бити у паклу. Говоре свети да ће неки стварно молити Бога да их уништи потпуно, да немају више никакво постојање, али тако нешто Бог им неће испунити јер Он није негативац.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Milan Nikolic рече

@Bokisd

Огањ који зажеже је тај огањ благодати, о чему управо објашњава вл.Бачки у поменутој књизи, коју си и ти купио ономад, сећам се. :)

Цака је у томе што ту благодат која је огањ једни примају на вечни живот а други на вечне муке, једни у Царству са Христом, а други у паклу.

Ја сам то поједноставио тиме да Бог није негативац, неће ништа вратити у небиће, а енергију Своје љубави неки ће примити са радошћу, а неки ће је доживети као одбацивање због чега ће бити у паклу. Говоре свети да ће неки стварно молити Бога да их уништи потпуно, да немају више никакво постојање, али тако нешто Бог им неће испунити јер Он није негативац.

Imam knjigu, ajd ako moze gde ima o tome.

Inace, stvarno mi deluje nesto neprirodno da blagodat nekima cini dobro ili nekima neko zlo i kaznu, jer na taj nacin bi Bog bio uzrok necijeg mucenja i kazne sto stvarno ne odgovara Bozijoj prirodi i sustini njegovog bica.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...