Jump to content

Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Bokisd рече

Imam knjigu, ajd ako moze gde ima o tome.

Негде на почетку задње петине књиге. :) Штета што нисам пронашао књигу у електронском фајлу, тада бих могао да претражим што ми треба.

Сећам се пре неких 15-20 година предавања на Бановом брду младог оца Тимотеја из Студенице, како смо га сви бледо гледали док је причао о тој благодати која једнима даје спасење а другима муку.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 3 часа, Bokisd рече

Pa Vlado, znas da Bog daje' i kazne i nevolje u ovom zivotu po onome sto pise da koga voli toga i kara (bije), tako da ima tu razlicite nijanse.

Inace, evo sta kaze sv.Grigorije Niski o Bozijoj volji kao sili u stvaralastvu :

"Сва бића нису створена из неке претходне материје и приведена у видљиво постојање, него је Божанска воља постала материјал и суштина творевине (PG 44,1312). Сам покрет Божанске воље, када хоће, постаје дело, и осуштињује се воља постајући одмах природа, по власти Свемогућега, када то Он премудро и уметнички захте, а не као да воља Његова остаје неостварена. Привођење воље у стварност и јесте суштина'' (О Души и васкрсењу, PG 44, 69)."

Tako isto ta ista Njegova volja i htenje moze i da odrzava stvorenu tvorevinu, u stvari Bog i odrzava svu tvorevinu i da nije tako ona bi se vratila u nistavilo i nebice. 

U tom smislu Bog odrzava i pakao u postojanju, tesko da je blagodat u pitanju.

Ето до чега те доводе поучне приче ти би сад поред неопходних разликовања: створено/несворено, природа/енергија и сл, увео разликовање између воље божије и благодати, између љубави и хармоноје и сл, све са баналним циљем да одржиш неко своје увјерење, а видиш да си у колизији.

Узми не Ниског него било којег оца, и тамо гдје пише воља ти стави љубав, благодат, енергија, хармонија, Бог ад ехстра, Платонова идеја, свјетлост ...и никад нећеш доћи у колизију у каквој си сад.

Твоји податци су тачни али ти је оперативни систем на нововјековној матрици, зато багујеш.

Пусте ријечи, мало прије сам рекао "моја љубав", да ли сам ја то извор љубави, некоме кога волим може изгледати тако, али строго узевши ја сам само понекад у поредку љубави, и та енергија ми није доступна увјек као што ,и је појам љубави увјек при руци. Са појмом могу да баратам како хоћу, а енергији морам да се пеиклоним.

Ипак могу да каћем моја љубав јер унутар те нестворене енергије онај кога ја волим јасно разазнаје моју ипостас.

То незначи ништа дтуго него да смо се настанили унутар вјечности, на ономе темељу на којем од почетка јесмо. Јер природа је по благодати, то што се може и против благодати праћити се, то не значи да воља Божија остварена стварња не да укинути него ће свака ипостас вјечно постојати, неће се Бог раскајати за своје добро дјело, а не мора се човјек или пали анђео пикајати и ето ти основа за пакао или зло.

То што неко опажа пакао, или зло у свјету, свјет зла и сл, не значи да је Бог који је све створио творац тога.

Ево ти пример: сада видим дрвеће и љево и десно и испред себе. 

Бог је створио дрвеће и мене, али љево и десно није, то иако опажам као дио спољњег свијета је унутар мене, моја пројекција на створено, набачај на биће, начин организације..

Тако се опажани зло и пакао...као да је у створеном, а оно је у свијету. 

Дакле не опажамо ми ивјек створено, сушто, онакво какво оно по себи јесте, онако како га види Бог.

Подели на овим сајтовима

Још једна добра поука из књиге еп.Бачког је о разлици између полемичког богословља и самог богословља.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Milan Nikolic рече

Негде на почетку задње петине књиге. :) Штета што нисам пронашао књигу у електронском фајлу, тада бих могао да претражим што ми треба.

Сећам се пре неких 15-20 година предавања на Бановом брду младог оца Тимотеја из Студенице, како смо га сви бледо гледали док је причао о тој благодати која једнима даје спасење а другима муку.

Pa nema u fajlu jos je freska..... :D ... cu pogledam al sad nemam puno vremena....Just_Cuz_19

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Ето до чега те доводе поучне приче ти би сад поред неопходних разликовања: створено/несворено, природа/енергија и сл, увео разликовање између воље божије и благодати, између љубави и хармоноје и сл, све са баналним циљем да одржиш неко своје увјерење, а видиш да си у колизији.

Узми не Ниског него било којег оца, и тамо гдје пише воља ти стави љубав, благодат, енергија, хармонија, Бог ад ехстра, Платонова идеја, свјетлост ...и никад нећеш доћи у колизију у каквој си сад.

Твоји податци су тачни али ти је оперативни систем на нововјековној матрици, зато багујеш.

Пусте ријечи, мало прије сам рекао "моја љубав", да ли сам ја то извор љубави, некоме кога волим може изгледати тако, али строго узевши ја сам само понекад у поредку љубави, и та енергија ми није доступна увјек као што ,и је појам љубави увјек при руци. Са појмом могу да баратам како хоћу, а енергији морам да се пеиклоним.

Ипак могу да каћем моја љубав јер унутар те нестворене енергије онај кога ја волим јасно разазнаје моју ипостас.

То незначи ништа дтуго него да смо се настанили унутар вјечности, на ономе темељу на којем од почетка јесмо. Јер природа је по благодати, то што се може и против благодати праћити се, то не значи да воља Божија остварена стварња не да укинути него ће свака ипостас вјечно постојати, неће се Бог раскајати за своје добро дјело, а не мора се човјек или пали анђео пикајати и ето ти основа за пакао или зло.

То што неко опажа пакао, или зло у свјету, свјет зла и сл, не значи да је Бог који је све створио творац тога.

Ево ти пример: сада видим дрвеће и љево и десно и испред себе. 

Бог је створио дрвеће и мене, али љево и десно није, то иако опажам као дио спољњег свијета је унутар мене, моја пројекција на створено, набачај на биће, начин организације..

Тако се опажани зло и пакао...као да је у створеном, а оно је у свијету. 

Дакле не опажамо ми ивјек створено, сушто, онакво какво оно по себи јесте, онако како га види Бог.

E pa, ne mere bre tako Vlado, ako svetitelji nisu sami pored volje dodavali ljubav ili blagodat ili harmonija onda kako mi mozemo da im ucitavamo nesto sto oni sami nisu eksplicitno pomenuli, ili ako su i dodavali neke reci i pojmove uz Boziju volju, onda bi trebalo videti u kom kontekstu i smislu je to bilo.

I eto taj primer Niski koji pise da je Bozanskom voljom sve stvoreno, znamo da Bog stvar sve iz ljubavi, ali ljubav ne stvara nego volja kojom Bog sve stvar i pretvara u sam akt i cin stvaranja prirode kako pise Niski. 

Na osnovu toga sta mozemo da izvedemo, pa mislim da to implicira da ako Bog svojom voljom sve stvara, onda tom istom voljom i odrzava sve u postojanju, pa tako i pakao, ali i raj. Drugo je da Bog svojom blagodacu i nestvorenom svetloscu obasjava raj, sto ne postoji u paklu. Pa recimo svetitelji pisu da je samo odsutsvo Boga u paklu najveca kazna i muka za dusu, nego u paklu postoji oganj koji se ne gasi, ali i crv koji ne umire, i postoji najdublja tama i slicno, sto nema veze sa Bogom.

itd...

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Bokisd рече

E pa, ne mere bre tako Vlado, ako svetitelji nisu sami pored volje dodavali ljubav ili blagodat ili harmonija onda kako mi mozemo da im ucitavamo nesto sto oni sami nisu eksplicitno pomenuli, ili ako su i dodavali neke reci i pojmove uz Boziju volju, onda bi trebalo videti u kom kontekstu i smislu je to bilo.

I eto taj primer Niski koji pise da je Bozanskom voljom sve stvoreno, znamo da Bog stvar sve iz ljubavi, ali ljubav ne stvara nego volja kojom Bog sve stvar i pretvara u sam akt i cin stvaranja prirode kako pise Niski. 

Na osnovu toga sta mozemo da izvedemo, pa mislim da to implicira da ako Bog svojom voljom sve stvara, onda tom istom voljom i odrzava sve u postojanju, pa tako i pakao, ali i raj. Drugo je da Bog svojom blagodacu i nestvorenom svetloscu obasjava raj, sto ne postoji u paklu. Pa recimo svetitelji pisu da je samo odsutsvo Boga u paklu najveca kazna i muka za dusu, nego u paklu postoji oganj koji se ne gasi, ali i crv koji ne umire, i postoji najdublja tama i slicno, sto nema veze sa Bogom.

itd...

jooojНа теби је да објасниш разлику између Божије воље, благодати, нестворене свјетлости и енергије, кажем да су све то имена за једну те исту "ствар" за феномен духовног искуства. Глуп ниси.

Одсуство Бога је казна за светитеље, другима је присуство казна, једни јасно и реално виде да је благодат лагати и красти, сад иди овим политикантима и тајкунчићима објасни да је благодат говорити истину и бити поштен, а нпр радиш у државној служби, а они су тим методима ставили тебе у подређен положај и кажу ти свака је власт од Бога.

Пошто си размажен цитатима ево ти два поетска урадка за дјецу и омладину: Само ми немој рећи да плава звијезда није модра ријека, имај милости. На страну што хулиш говорећи да пакао постоји вољи божијој, исто говорим и ја, али не хулим, јер друго мислим када то кажем.

Plava zvezda

Iza suma,iza gora,
iza reka ,iza mora,
zbunja, trava,
opet nocas tebe ceka
cudna neka zvezda plava.

Cak i ako ne verujes,
probaj toga da se setis.
Kad zazmuris i kad zaspis,
ti pokusaj da je cujes,
da odletis,
da je stignes i uhvatis
i sacuvas kad se vratis.

Ali pazi: ako nije
sasvim plava, sasvim prava,
mora lepse da se spava:
da se sanja do svitanja.

Mora dalje da se luta.
Tristo puta.
Petsto puta.

Mora dugo da se nadje.
Treca.
Peta.

Mora u snu da se zadje
na kraj sveta.

I jos dalje iza kraja:
do beskraja.

Mora biti takve zvezde.
Sto se cudis.
Pazi samo da je negde
ne ispustis dok se budis.

Jednog dana,
jedne noci,
ne znam kada, ali znam tacno,
izgledace nebo bez nje
tako prazno, tako mracno.

I sva sunca,
sve lepote
i sve oci sto se jave,
nikad bez nje nece biti
sasvim tvoje sasvim prave.

Ja ti necu reci sta je
ova zvezda cudna, sjajna.
Kad je nadjes - sam ces znati.
Sad je tajna....

Подели на овим сајтовима

@Milan Nikolic  Да су Мемедалија и Мика пјевали о твоме духовном искуству, да ли би имао примједбе на њихове ријечи или би рекао Амин?

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Bokisd рече

Imam knjigu, ajd ako moze gde ima o tome.

Inace, stvarno mi deluje nesto neprirodno da blagodat nekima cini dobro ili nekima neko zlo i kaznu, jer na taj nacin bi Bog bio uzrok necijeg mucenja i kazne sto stvarno ne odgovara Bozijoj prirodi i sustini njegovog bica.

Јеси ли гледао некада демонопоседнутог коме се чита 50 псалм?

Нимало пријатан призор...

Један се буквално топи од умилења док чита тај псалм, а други хоће да покида кожу са себе.

Подели на овим сајтовима

https://www.youtube.com/watch?v=pB-y2FPy21Q&t=32s

You got me crazy for your love
Tú eres mi baby, I'm feelin' buzzed
Your love is amazin', I love what it does
Got me feelin' so high, I'm floating up above

I'm faded from your love
I'm feelin', I'm feelin' buzzed
Your love is amazin', it feels like a drug
I'm losing my mind
I go stupid, I go stupid for love

I'm losing my mente
Just like I was hit in la frente
People be telling me, telling me
Leave you, but I be ignoring mi gente

I do not listen to nada
I am enough so don't bother
You get me high like I smoke marijuana
I'm drunk off your love like it's piña colada

I am so faded, I fade away
Run away with you, we run away
I am not lookin' the other way
Killin' me softly but you put the gun away

I'm loving you all the way
You got my heart in your hand so don't hurt me
Mercy, say mercy, mercy don't hurt me
Loca, go loca, for you I go crazy

For your love, tú eres mi baby
I'm feelin' buzzed

I'm faded from your love
I'm losing my mind

I'm lovin' the feelin'
Got me walkin' on the ceilin'
People keep tellin' me, tellin' me
Wake up, just wake up but I keep on dreamin'

Y'all haters can't tell me nothing
I am in love, don't be judging
You get me high like I'm jumpin', I'm jumpin', I'm jumpin'
I'm smoking on somethin'

High like I'm smoking the "la-la-la"
Falling in love like it's "fa-la-la"
If love is illegal, let's break the law
Me and you dancing like "cha-cha-cha-cha-cha-cha"

I'm loving you all the way
You got my heart in your hand so don't hurt me
Mercy, say mercy, mercy don't hurt me
Loca, go loca, for you I go crazy

For your love, tú eres mi baby
I'm feelin' buzzed

I'm faded from your love
I'm losing my mind

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

jooojНа теби је да објасниш разлику између Божије воље, благодати, нестворене свјетлости и енергије, кажем да су све то имена за једну те исту "ствар" за феномен духовног искуства. Глуп ниси.

Одсуство Бога је казна за светитеље, другима је присуство казна, једни јасно и реално виде да је благодат лагати и красти, сад иди овим политикантима и тајкунчићима објасни да је благодат говорити истину и бити поштен, а нпр радиш у државној служби, а они су тим методима ставили тебе у подређен положај и кажу ти свака је власт од Бога.

Пошто си размажен цитатима ево ти два поетска урадка за дјецу и омладину: Само ми немој рећи да плава звијезда није модра ријека, имај милости. На страну што хулиш говорећи да пакао постоји вољи божијој, исто говорим и ја, али не хулим, јер друго мислим када то кажем.

Plava zvezda

Iza suma,iza gora,
iza reka ,iza mora,
zbunja, trava,
opet nocas tebe ceka
cudna neka zvezda plava.

Cak i ako ne verujes,
probaj toga da se setis.
Kad zazmuris i kad zaspis,
ti pokusaj da je cujes,
da odletis,
da je stignes i uhvatis
i sacuvas kad se vratis.

Ali pazi: ako nije
sasvim plava, sasvim prava,
mora lepse da se spava:
da se sanja do svitanja.

Mora dalje da se luta.
Tristo puta.
Petsto puta.

Mora dugo da se nadje.
Treca.
Peta.

Mora u snu da se zadje
na kraj sveta.

I jos dalje iza kraja:
do beskraja.

Mora biti takve zvezde.
Sto se cudis.
Pazi samo da je negde
ne ispustis dok se budis.

Jednog dana,
jedne noci,
ne znam kada, ali znam tacno,
izgledace nebo bez nje
tako prazno, tako mracno.

I sva sunca,
sve lepote
i sve oci sto se jave,
nikad bez nje nece biti
sasvim tvoje sasvim prave.

Ja ti necu reci sta je
ova zvezda cudna, sjajna.
Kad je nadjes - sam ces znati.
Sad je tajna....

Pa razlika postoji, u smislu delovanja Boga prema nama ljudima, jedan prost primer, pitanje da li Bog svima nama daje svoju blagodat, pa ne daje, blagodat se daje samo onima koji zasluzuju tu blagodat svojim dobrim duhovnim zivotom i delima, jer neki svojim losim zivotom i delima ne zasluzuju blagodat i ne dobijaju je, cak stavise Bog takve ljude kara (bije) raznim kaznama i nacinima kako bi se popravili i upravo kako bi zasluzili i dobili tu blagodat.

Isto, opet kome ce Bog pokazati sebe kroz nestvorenu svetlost, pa nece nekima koji to opet svojim duhovnim zivotom sigurno ne zasluzuju i tako i za sve ostale darove Bozije. Kome ce Bog pokazati svoju volju i promisao o stvarima, pa onima koji se za takve stvari interesuju i traze i istrazuju o tim stvarima, nece se valjda pokazati onima koji to ne traze i daleko su od tih stvari i pitanja.

I isto tako recimo u vezi toga od Niskog kako Bog stvara sve iz nicega svojom voljom i htenjem i silom. Citam nesto malo i recimo sv.Jovan Zlatoust takodje prica slicno sa Niskim o stvaranju :

"U početku stvori Bog nebo i zemlju. Kada, dakle, čuješ reč stvori, ništa drugo ne ispituj, nego sagni glavu i veruj rečenom. Bog je Onaj Koji sve stvara i presazdaje i preobražava sve po Svojoj volji."

Ili sv.Vasilije Veliki isto :

"Јер, он је најпре употребио реч почетак, да не би неки помислили како је свет беспочетан; затим је додао створи, да би се показало да стварање представља најмањи део силе Творца. Као што грнчар једном истом вештином начини безброј судова, не исцрпљујући тиме ни своје умеће ни своју силу, тако је и Творац овога што постоји, само наклоном Своје воље превео у постојање величанство свега видљивог, иако Његова стваралачка сила није по мери само једног света, већ га бесконачно много пута надилази.....Речено је, дакле, у почетку створи, да бисмо увидели да је свет саздан истога трена кад је изречена воља Божија, и то без протока времена. Износећи јасније смисао ових речи, неки други тумачи су говорили: У целини створи Бог, односно наједанпут и у малом раздобљу. Толико, наиме, имам да кажем о почетку, а то је тек један мањи део...."

Kako onda to sto je sve stvorio Bog odrzava u postojanju, pa logicno je da tan nacin i cin kojim je stvorio sve, tim nacinom i odrzava sve u postojanju i to je ta ista Bozija volja i sila i umece. I onda opet kako' Bog sad odrzava u postojanju sve pravednike i gresnike i nepravednike na ovom svetu, pa tom istom voljom i silom kojom je i stvorio svet i sve ljude. I na kraju tako odrzava u postojanju i pakao, tesko to moze da ima smisla i uporista u toj nekoj prici da Bog odrzava pakao blagodacu i da je blagodat ili ljubav pakao za duse u paklu, to bi bilo nesto sto protivreci Bozijoj svedobroj prirodi i blagodati.

Ne moze Petrovicu Bog da odrzava pakao u postojanju blagodacu ili ljubavlju, jer i ovde Bog ne daje svima blagodat, tako da Bog i blagodat ne postoje u paklu u bilo kom smislu, kontekstu, slucaju, ideji, nekoj teologiji.....

To je u sustini ovo sto pise sv.Jefrem Sirijski :

"“U njima je sadržana strašna definicija koja se izgovara o zlima. Rečeno je: Neka ga uzme bezbožnik, neka ne vidi slavu Gospodnju (Iz 26, 10). Zli će biti odvedeni na mjesto gdje se ne čuje glas hvale ... Kamo će onda bezbožnik otići da ne vidi slavu Gospodnju? Gdje će biti odbačen kako bi se udaljio od pogleda Božje slave? Hoće li se popeti na nebo? Odbacit će ga i prihvatiti. Bi li želio ostati na zemlji? Ona mu to neće dopustiti. Hoće li skočiti u more? Povraćat će to iz sebe. Zato mislim, ljubljeni, da će s ovoga svijeta sići u mrkli mrak, pun straha i užasa, gdje nema hvale, gdje se glas hvale ne čuje, jer je daleko od Boga i Bog ne dopušta Njegova slava da bude tamo ”(O riječima Izaije: Neka ga uzmu zli, neka ne vidi slavu Gospodnju (Iza.26:10) // Stvaranje. Svezak 3)."

I sv.Atanasije Veliki isto tumacenje na Psalm 57,9 :

"9) Паде огањ на њих и не видеше сунца.   Будући бачени у вечни огањ, нису видели Сунце правде. То је слично реченоме: Нека се узме безбожник да не Гледа славу Господњу (Иса. 26; 20 – према Септуагинти).

http://bible.optina.ru/old:is:26:10#svt_afanasij_velikij

С такой надеждой и такой убежденностью святые усугубляют эту истинную жизнь, потому что в любом случае они также получат небесную радость, о которой не заботятся нечестивые, которые неизбежно лишают себя исходящих от нее благословений и его блаженство.  :citac:

Jednostavno nema tamo Boga i blagodati i bilo cega njegovog. Sad, ako si ti u medjuvremenu promenio misljenje, jer vidim da pominjes da i ti sad nesto kao pricas da pakao postoji po volji Bozijoj, i kao sad ti nesto ispravno pricas i ja kao nesto hulim, dok si ti u pocetku pisao da pakao postoji po blagodati Bozijoj, e stvarno bas si napravio lepu egzibiciju i salto mortale. :D

I jos si nesto u pesnickom raspolozenju,.... sta li je sledece Petrovicu... :stadaradim:.... al nema veze, bitnije je da si i ti poceo da pricas da pakao postoji po Bozijoj volji,.... sto sam ja od pocetka pisao,....:buba:

Подели на овим сајтовима

@Bokisd Ниси далеко од хуле кад кажеш да Бог не даје свима своју благодат (читај доброту, љубав...). Шта друго ради Христос на крсту, него шири руке за читав свет?

Проблем је у нама, колико ми примамо ту светлост(благодат, љубав, доброту...),а колико живимо по старом човеку.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Вукашин рече

@Bokisd Ниси далеко од хуле кад кажеш да Бог не даје свима своју благодат (читај доброту, љубав...). Шта друго ради Христос на крсту, него шири руке за читав свет?

Проблем је у нама, колико ми примамо ту светлост(благодат, љубав, доброту...),а колико живимо по старом човеку.

Као што је написано: „Јакова сам волео, али Исава сам мрзео.“ (Римљанима 9:13)

Стога, дакле, не зависи од онога који хоће, нити од онога који трчи, него од милостивога Бога.  (Римљанима 9:16)

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Вукашин рече

Јеси ли гледао некада демонопоседнутог коме се чита 50 псалм?

Нимало пријатан призор...

Један се буквално топи од умилења док чита тај псалм, а други хоће да покида кожу са себе.

Nisam, video sam nesto drugo na Svetoj Gori i u jednoj crkvi u BG.

Pa ako neko prima svetost onda to sto daje to da je i taj osvecen, to je nesto dobro i pozitivno. I ako nekom od te svetosti bude nesto lose i muka i bol, to nije do svetosti nego do njega, znaci on je sam uzrok sto se muci. I zato Bog ili blagodat ne mogu da budu uzrok paklenih muka.

Vec sam u onoj poruci Vladi naveo kako se to tumaci na onaj stih od Isaije.... itd...

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Вукашин рече

Pa napisao sam da Bog daje blagodat onima koji to svojim dobrim duhovnim zivotom i delima zasluzuju, ali i suprotno Bog ne daje blagodat onima koji to svojim duhovnim zivotom i delima ne zasluzuju, cak stavise Bog kara i bije takve kako bi se popravili i kako bi onda zadobili blagodat,......znaci problem je u nama.

Ali kontekst zasto sam to napomenuo oko blagodati, ako i sam kazes da je problem u nama koliko zivimo po starom coveku, kako onda Bog u paklu djavu i dusama nudi blagodat, ako oni nisu spremni za blagodat jer su necisti, kako Bog da im daje blagodat na silu ako oni zive 100% po starom coveku.

Blagodat da kazem jednostavno, .... po onom iz lav piva,.... ili jeste ili nije, :D.... ona se daje tek kada je covek spreman za nju,.... Bog ceka i uvek hoce da daje svima blagodat i to nestedro,....samo je do nas..... itd...

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Bokisd рече

Pa napisao sam da Bog daje blagodat onima koji to svojim dobrim duhovnim zivotom i delima zasluzuju, ali i suprotno Bog ne daje blagodat onima koji to svojim duhovnim zivotom i delima ne zasluzuju, cak stavise Bog kara i bije takve kako bi se popravili i kako bi onda zadobili blagodat,......znaci problem je u nama.

То је Пелагијанска јерес што ти причаш. Ако ти је Бог дао благодат, онда живиш тим добрим духовним животом, и сведочиш веру делима, а ако ти Бог није дао благодат, онда друкчије ни не можеш него у пропаст, хтео, не хтео.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...