Jump to content

Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

А сад мало ја :)))

Мада сам у животу вођена оном, да учим од бољих и паметнијих од себе (не у смислу да свако може да ми буде ауторитет, него да гледам како је неком успело нешто, како је урадио нешто добро или превазишао неки проблем итд., јер не постоји ништа што се већ није десило, чак ни ђаво не може да смисли нове грехе за старе људе, знамо се :) ), ово пишем из непосредног, личног искуства (знам, сад ће многи да се буне, да негодују: шта сад хоће ова жена, откуд њој право и слобода!? на жалост момци, морам да вас разочарам,  ако већ нисте сконтали, Бог има невероватан смисао захумор).

О Благодати...Да ли је сви добијају? ДА (нисам ја к`о неки па да мислим да је то моје ексклузивно право), у чему је онда разлика!? Разлика је у опхођењу према дару, неко га никада не освести, неко не жели да га прихвати јер мисли да заслужује бољи и већи поклон увијен у лепши целофан, неко га прихвати, али не зна шта ће са њим, па га премешта из ћошка у ћошак где неће да смета и скупља прашину...

А шта је у ствари Благодат, ако сте мислили да је сила гравитације најача сила која коднас смртника постоји, грешка, није, најјача сила је сила Божије љубави и Благодати, то је као рука Оца која детету које учи да хода НЕ ДОЗВОЉАВА ДА ПАДНЕ, ако уз то својевољно, добровољно и са свим својим немоћима прихватиш Бога, препустиш му се и имаш поверења у њега (кажем намерно, поверење, а не вера), онда те он начини Богом, јер и ако си у паду, он ти не дозвољава да паднеш, и буквално, чак и ако хоћеш да будеш злочест понекад:ani_biggrin:, то иде врло тешко! Шта је дакле Благодат, рекла бих, НЕВЕРОВАТНА ЛАКОЋА ПОСТОЈАЊА, то је оно кад ти ни пост, ни молитва ни жртва, ни одрицање ни животне недаће не падају тешко, и чиниш све то са радошћу јер је то у славу Бога. 

Да ли се Благодаћу укида слободна воља? не, имаш вољу да чиниш лоше колико желиш, избор је само твој, али се твојом слободном вољом повлачи благодат, јер Бог неће да се намеће тамо где га не желе и где мисле да могу сами.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

@Zoran Đurović  Да ли има нешто код Августина што је у кaснијим тумчења довело до учења о створеној благодати?

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Onufrije рече

После проглашења Светог Јустина за полуплегијанца време је да интервенише и надлежни епископ. С којим правом поп пише овакве ствари, а да о томе не зна његов епископ. Када би Владика ово знао да ли би одобрио?

Није брате то рекао, залетео си се. Прочитај пажљиво крај тог Ђуровићевог коментара где каже да је орос битан. Бог је пројавио светитеља свога Јустина, па и ако је писао или мислио нешто нетачно, Бог је опростио а Црква потврдила Божју вољу.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Да ли има нешто код Августина што је у кaснијим тумчења довело до учења о створеној благодати?

То је Аквински. Колико ја знам кад је позни Августин рекао да се предомислио, то је у супротном смеру, зато што се још јаче ухватио за предестинацију. Сабор у Оренжу је заправо мање радикалан у том смислу него позни Августин.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Александар Милојков рече

Поента је да благодат Божја у човеку покреће и тај труд и напор о којем говориш. Без благодати Божје, не би ти пало на памет да се потрудиш. Јел сад јасно? :)

Може ли се ово питање о односу благодати и воље довести у везу са односом воља у Христу?

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Bokisd рече

Pa ima ono da je bese svetlost koja obasjava (prosvecuje) svakog coveka koji dodje na svet, sto bi trebalo da znaci da bez Bozije volje niko ne dolazi na svet, sto dalje bi trebalo da znaci da postoji nesto od Boga usadjeno u nas, i onda mozda dalje znaci da nije djabe receno da je cartsvo unutra u nama, sto na kraju moze da implicira da covek moze svojom voljom prepoznati to sto je dobio od Boga na rodjenju.

To je sve mozda. Mislim da je Kasijan i zato ubacio ono da Bog svojom blagodacu pomaze coveku ako vidi nasu dobru volju i nameru, jer je bas tesko objasniti da Bozija nadahnuca i blagodat predhode nasoj volji, jednostavno nismo svi isti i ne mozemo bas svi razumeti ove stvari, ali je bitno da znamo da covek bez obzira kako mu se javlja blagodat Bozija, treba da odgovori na blagodat, kako ta blagodat ne bi ostala prazna po Pavlu....itd...

Ништа ти ја брате не знам :) Што се мене лично тиче, ништа није моје, све је Божије. Свако добро дело.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Вилер Текс рече

@Снежана Скво мудро говори.

То нисам ја, то  "Велики Маниту" из мене говори :D

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Просечан србенда рече

Није брате то рекао, залетео си се. Прочитај пажљиво крај тог Ђуровићевог коментара где каже да је орос битан. Бог је пројавио светитеља свога Јустина, па и ако је писао или мислио нешто нетачно, Бог је опростио а Црква потврдила Божју вољу.

како ние рекао да је полуплегијанац. Није рекао да је јеретик, али је рекао да је полуплегијанц и да гречи у овом случају. Прочитај пажљиво. А что се тиче ороса овде се ради да поређење са Свртим Атанасијем  нема везе с мозгом  јер Свети Јустин је у праву и то је православно учење пар екселанс.

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

Jurodivost Hrista radi je dar od Boga.

Na putu spasenja, nama nije potrebno podražavanje čudnovatosti i neobičnosti.

Najbolji vernici su uvek jednostavni, naizgled obični i čak neprimetni.

No, ono što od jurodivih možemo da usvajamo, jeste duh ljubavi kojim su bili ispunjeni.

Život u Hristu, i ispunjavajući reči apostola Pavla: “Ne živim više ja, nego Hristos u meni živi”.

Kopirano ne znam izvor ali mi je interesantno.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Zoran Đurović рече

Сурово истинит. Дебили ме не занимају. 

а ти си интересантан :D Легенда форума и јутјуба

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Снежана рече

То нисам ја, то  "Велики Маниту" из мене говори :D

Само се хватај луле мира са хипицима :))

Подели на овим сајтовима

Поп Зоран се извлачи што му достојни  владика кога је коначно добио не чита глупдоти по нету  које пише, Али када буде сазнао биће друга прича  :). Препао би се :))

Подели на овим сајтовима

On 6.11.2021. at 23:46, Zoran Đurović рече

а он је био родоначелник аријанизма

Додуше, свети Златоуст је њему у част произнео беседу, а и у тумачењу књиге пророка Исаије  рекао да га неправедно оптужују да је јеретик. Али то није много важно. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...