Jump to content

Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 12 часа, Родољуб Лазић рече

Све је то лепо, али ти ниси причао о томе. Сада (делимично) помераш причу. Не мислим да треба да настављамо о овоме.

Ја јесам причао о томе, јер ти двоји Главу и Тело и мислиш да можеш да се молиш Христу, а да ти је мрско његово Тело - а Ава Зоки јесте део тог Тела, шта год ти мсилио о њему. Шта мислиш, зашто је Христос испричао ону причу о Јеврејину који је дошао да принесе Богу жртву, а био је у завади са својим братом? Зашто му је речено да не може љубити Бога ако не љуби брата свога?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

On 3.11.2021. at 20:24, Александар Милојков рече

Благодат се даје гратис, бесплатно. Тој је искључиво дар од Бога чвеку. У противном, како апостол Павле каже, ако се благодат даје због наших заслуга, онда благодат већ не би била благодат. Божја благодат је неопходна како би човек чини дела по вољи Божјој. Такође, Божја багодат не поништава човекову слободу одлучивања, већ је пре ослобађа - да од богопротивне буде добра, побожна, окренута ка Богу. У тој синергији се само може говорити о човековим добрим делима. Ево како Августин тумачи апостола Павла:

Јер заиста је била, мада зла, заслуга апостола Павла, када је гонио Цркву, због чега и каже: Нисам достојан назвати се апостол, зато што гоних Цркву Божју (1. Кор 15, 9). Дакле, иако је имао ту злу заслугу, узвраћено му је добрим за зло, зато је у наставку додао: Но благодаћу Божјом јесам што јесам. А да би указао и на слободу одлучивања, одмах је додао:  И благодат Његова која је у мени не оста празна, него се потрудих више од свију њих (1. Кор 15, 10). Наиме, ту људску слободу одлучивања охрабрује и код других, којима говори: Молимо вас да не примите узалуд благодат Божју (2. Кор 6, 1). А зашто да их моли, ако су тако примили благодат да су изгубили властиту вољу?  Ипак, да се не помисли како сама воља без Божје благодати може нешто добро [учинити], након што је рекао: Благодат Његова која је у мени не оста празна, него се потрудих више од свију њих, одмах је додао: Али не ја, него благодат Божја са мном[1] (1. Кор 15, 10), то јест – не ја сам, већ и благодат Божја са мном; према томе, нити благодат сама, нити он сам, него благодат Божја с њим .

Мој превод Августиновог списа О благодати и слободи одлучивања.

Moram, ja ne znam zasto je ovo lajkovano, jel ovo kvantna fizika sto pise Avgustin da se ne razume.

Iako je apostol rekao da je blagodacu Bozjom ono sto jeste, znaci blagodat ga je prizvala i ona ga je ucinila takvog kakav jeste, jel to znaci da smo mi kao slobodna ljudska bica, pa sam Bog nas je takvima stvorio, oduzeti od ucesca u blagodati ili je dovoljna samo blagodat kako bi izvrsili ono sto nam je zapovedjeno.

"то јест – не ја сам, већ и благодат Божја са мном; према томе, нити благодат сама, нити он сам, него благодат Божја с њим."

I to se zove u duhovnom predanju simfonija delovanja izmedju blagodati i slobodne volje covekove.

191. Ум човечији не може да схвати како спасење припада и нашој вољи, будући да се каже: Ако хоћете и послушате ме, јешћете добра земаљска (Ис.1,19), и истовремено није дело ни… онога који хоће, ни… онога који трчи, него… Бога који милује (Рим.9,16). Њему није јасно како Бог има да свакоме врати по делима његовим, а истовремено је Онај који чини у нама и да хоћемо и да творимо по Његовом благовољењу (Фил.2,13). Он би хтео да схвати зашто нам се заповеда да начинимо себи ново срце и нов дух (Јез.18,31), кад нам се истовремено каже: И даћу вам срце ново и дух нов (Јез.11,19). Ове сумње неће бити тешко да решимо уколико будемо разумели да у делу нашег спасења учествују и благодат Божија и наше слободно произвољење. Наиме, иако понекад може да жели врлину, човек неће бити у стању да је стекне без Божије помоћи. Ни болеснику није довољна само жеља да буде здрав, већ и Давалац живота, Бог треба да да силу за поново успостављање здравља. Да бисмо се савршено уверили у то да и добре жеље, које настају од природне способности која нам је дата милосрђем Творца, можемо испунити само уз помоћ Божију, треба да се сетимо речи апостола: Јер хтети имам у себи, али учинити добро не налазим (Рим.7,18).... sv.Jovan Kasijan..

Pa svi veliki svetitelji podviznici su se ceo zivot podvizavali kako bi ispunili ovo sto kaze apostol....Молимо вас да не примите узалуд благодат Божју (2. Кор 6, 1)..... i dostigli su najvisa duhovna stanja blagodati.... tako i svi mi smo duzni da ulozimo trud onoliko koliko mozemo kako bi i mi takodje ne bismo uzalud primili blagodat Bozju.

Подели на овим сајтовима

Августин, одговара пелагијанцима који су га, због његовог учења о благодати Божјој, оптужили да укида човекову слободу одлучивања:

"не кажемо да је Адамовим грехом из људске природе ишчезла слобода одлучивања, већ да она има способност за чињења греха код људи који су подчињени ђаволу; али за исправан и побожан живот она нема способности, ако сама људска воља не би била ослобођена Божјом благодаћу и помагана у сваком добру – у делима, речима и мислима."

Одломак из мог преведо сиспа "Против два пелагијанска писма"

Подели на овим сајтовима

Дакле, без Божје благодати, са некаквом аутономном и самодовољном људском вољом, све можеш да окачиш мачку о реп - сам и самодовљан можеш да чиниш само зло. Чиниш ли добро, имаш ли веру, подвизаваш ли се - не хвали се тиме. То је знак не да си властитим снагама било шта добро урадио, већ да те је дотакла Божја благодат.

Подели на овим сајтовима

То ће рећи, да се благодат Божја не задобија подвижничким делима, већ да су подвижничка дела резултат да је багодат већ ту - да је дотакла човекову вољу и активно је помаже. Само облагодаћена људска воља може да чини добро.

Подели на овим сајтовима

Рећи да је створење вјечно, је исто што и тврдити да је нестворена свјетлост створена. Не може Бог да створи нестворено, све што је створено смртно је, нема биће по себи како има оно што је вјечно/нестворено.

То што ће твар ипак да опстане вјечно, није из стварања, него из историје, домостроја. Неће опстати по себи, него по благодати и када је пакао у питању.

Нема нити може бити другог принципа било којем облику, дуализам је је нечастиви измислио још у Рају, а у историји изгледа прима разне метармофозе.  Усвајање дуализма је Адамов грјех ј

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Александар Милојков рече

Дакле, без Божје благодати, са некаквом аутономном и самодовољном људском вољом, све можеш да окачиш мачку о реп - сам и самодовљан можеш да чиниш само зло.

Управо је Христос доказао супротно. Али тиме није рехабилитовао слободну индивидуалну вољу, ту аутономну о којој причаш, већ природну вољу човјека. Та "људска воља" значи, прије свега, није људска већ слободна индивидуална воља, узрок самог пада и Адамовог одступања од природне воље (човјека), јасно исказане у Христу. По тој вољи и природи човјека, Он не само да није чинио зло ни починио гријеха, већ се Сам испео на крст, не, као Бог - као Бог је Он страдао на крсту, али се на њега испео као човјек, рехабилитујући управо ту природу за коју кажеш да може чинити само зло и да је то воља творевине. Не! Није то тако, није Бог створио свијет и човјека као сушту супротност Себи! Нити нас налијева благодаћу, да тако постанемо богови, слијепи тек за толико, за оваплоћеног Логоса!

Не примамо ми благодат с неба, него учествујемо у благодати Тијела Христовог.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, slovoA рече

Управо је Христос доказао супротно. Али тиме није рехабилитовао слободну индивидуалну вољу, ту аутономну о којој причаш, већ природну вољу човјека. Та "људска воља" значи, прије свега, није људска већ слободна индивидуална воља, узрок самог пада и Адамовог одступања од природне воље (човјека), јасно исказане у Христу. По тој вољи и природи човјека, Он не само да није чинио зло ни починио гријеха, већ се Сам испео на крст, не, као Бог - као Бог је Он страдао на крсту, али се на њега испео као човјек, рехабилитујући управо ту природу за коју кажеш да може чинити само зло и да је то воља творевине. Не! Није то тако, није Бог створио свијет и човјека као сушту супротност Себи! Нити нас налијева благодаћу, да тако постанемо богови, слијепи тек за толико, за оваплоћеног Логоса!

Не примамо ми благодат с неба, него учествујемо у благодати Тијела Христовог.

Грјешиш благодат је увјек са неба и нема никакве благодати Тијела Христовог, него је то воља/енергија/вјечност Свете Тројице, у Христу имаш "само" јединство унутар створеног, односно "само" спасење.

Мада поздрављам твоје одушевљене увиде у "материјално" јединство са Богом. То је једина разлика у односу на платонизам која се ријетко заиста постиже, али што не значи укидање платонизма, него нови у тијелу звјет.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Грјешиш благодат је увјек са неба и нема никакве благодати Тијела Христовог,

Значи, природа човјека није сједињена са божанском, у Христу? Него се на небесима сједињујеш с Њим и тамо учествујеш у Божијем бићу?

Велики си ти небесар, лоло.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, slovoA рече

Значи, природа човјека није сједињена са божанском, у Христу? Него се на небесима сједињујеш с Њим и тамо учествујеш у Божијем бићу?

Велики си ти небесар, лоло.

Не, него даје се благодат сада и кроз Тијело, али  благодат је нестворено небо. Односно створено се већ онебесило. Зато не напуштам тијело ни мртав! Остајући при аутентичном, нематафизичком платонизму, поштујем свако створено сушто, никад довољно.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Не, него даје се благодат сада и кроз Тијело, али  благодат је нестворено небо.

И како учествујеш у том нествореном небу?

Погледај мој ранији пост, о благодати.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, slovoA рече

И како учествујеш у том нествореном небу?

Погледај мој ранији пост, о благодати.

Па на разне начине, напримјер директно са небеса ме обасја Бог Отац, или погоди Дух Свети, или се причестим, или ме неко воли, или се неко помоли за мене, или постојим, куд год досљедно да кренеш, на крају ћеш завршити у благодати. Не излива се благодат само из Христа, наравно неискључујем никога и ништа из поредка, па ни пакао, благодат се даје и кроз пакао, али рецепцијенте пече.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Александар Милојков рече

Дакле, без Божје благодати, са некаквом аутономном и самодовољном људском вољом, све можеш да окачиш мачку о реп - сам и самодовљан можеш да чиниш само зло. Чиниш ли добро, имаш ли веру, подвизаваш ли се - не хвали се тиме. То је знак не да си властитим снагама било шта добро урадио, већ да те је дотакла Божја благодат.

пре 8 часа, Александар Милојков рече

То ће рећи, да се благодат Божја не задобија подвижничким делима, већ да су подвижничка дела резултат да је багодат већ ту - да је дотакла човекову вољу и активно је помаже. Само облагодаћена људска воља може да чини добро.

Прво се подвиг повеже са некаквом самодовољношћу човека, а онда се то прошири на сва подвижничка дела. Наравно да без Божије помоћи нема подвига на нашу ползну то и врпци знају, али нема ни обожења без подвига..  Исправније је онда рећи: благодат Божја не задобија се са некаквом аутономном и самодовољном људском вољом, све можеш да окачиш мачку о реп - сам и самодовљан можеш да чиниш само зло итд.....подвижничка дела резултат да је багодат већ ту - да је дотакла човекову вољу и активно је помаже. Само облагодаћена људска воља може да чини добро.

• Свиђа ми се 1

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bokisd рече

sv.Jovan Kasijan

Касијаново учење је осуђено на сабору у Оранжу. После се назвало полупелагијанством. Није догматизовано као православно учење. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

напримјер директно са небеса ме обасја Бог Отац

Обасјава те, није то проблем, него што те не познаје. Једино те у Јединородном Сину може познати, као саучесника у Његовој природи. Мимо ње си само саучесник у злочину - али то није оно, да сам можеш чинити само зло, не! Има и ђаво.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...