Jump to content

Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 часа, Bokisd рече

Многи питају о томе када у нама делује благодат: да ли онда када се у нама испољавају добре жеље, или се добре жеље у нама испољавају онда када нас посети благодат Божија? Опит оправдава и једно и друго: Савле и цариник Матеј нису сами пожелели [Христа], него – тек после позива. Закхеј и разбојник на крсту су, пак, својом жељом предухитрили дело благодати.

Мислим да не треба буквално да се тумаче речи светитеља. Па ако је рекао да су предухитрили благодат или да Савле и цариник нису желели Христа, него тек после позива то не значи да њих благодат није довела до Христа односно она их је сигурно припремала за то.  Овде светитељ само прича о једној врсти благодати али не верујем да негира да их је благодат довела до Христа јер би то било у супротности са Христовим речима: Без мене не можете ништа чинити. Слободна воља је ту да би прихватила или одбила добра која нам благодат нуди и даје али у ствари ми смо увек под дејством благодати јер иначе не би ни постојали.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 5 часа, Александар Милојков рече

Спасење и јесте у томе што се изједначавамо са Христом. Нисмо метафорично названи Његовим Телом. Ава Зоран је уд тога Тела, па не може бити другачије него када га сретнеш да кажеш - Видех ближњег свога, видех Господа свога.

Александре, то су неки теолошки софизми? Ако је уд тела, није Глава. Христос је Глава.

Ако је ближњи мој Бог мој, онда да се молим том мом ближњем? 

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Родољуб Лазић рече

Тако је! А не да провоцираш свог бога, може да ти се наљути!:))

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Родољуб Лазић рече

Да чујем како то исповедам пелагијанизам. Конкретно.

Уместо пустословља, покушај да објасниш своје тврдње.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Просечан србенда рече

Мислим да не треба буквално да се тумаче речи светитеља. Па ако је рекао да су предухитрили благодат или да Савле и цариник нису желели Христа, него тек после позива то не значи да њих благодат није довела до Христа односно она их је сигурно припремала за то.  Овде светитељ само прича о једној врсти благодати али не верујем да негира да их је благодат довела до Христа јер би то било у супротности са Христовим речима: Без мене не можете ништа чинити. Слободна воља је ту да би прихватила или одбила добра која нам благодат нуди и даје али у ствари ми смо увек под дејством благодати јер иначе не би ни постојали.

Кажеш ово Бокију ?! :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Вукашин рече

Кажеш ово Бокију ?! :smeh1:

Ваљда се зна да цитати светитеља  не треба да се ваде и разумевају као сами по себи важни а ван контекста православног предања, јер су недоречени. Иначе може да се упадне у какву невољу:)

Иначе@Bokisd је стручњак за контекстуалне појмове па се надам да ће разумети.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Просечан србенда рече

Иначе@Bokisd је стручњак за контекстуалне појмове

Немој брате леба ти.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Родољуб Лазић рече

Александре, то су неки теолошки софизми? Ако је уд тела, није Глава. Христос је Глава.

Да ли је могуће да Милојкове ријечи овако разумијеш?:))

А шта су светитељи којима се молиш? Удови Христовог тијела, или можда главе? Шта је Бог, са свим новим светима постаје многоглав јер ти се молиш само Божијој глави, а не и удовима. Свашта од тебе. 

Нема разлике ако се молиш св.Петки или ави Римском. Обоје су удови Христовог тијела, само наравно ти се нећеш ави молити јер га не волиш, а и није интуитивно да се молиш живом човјеку, више је онако фенси да се молимо прослављеним умрлим личностима. А свети су још и живи по хришћанском учењу јер у Бога нема мртвих. 

Технички нема разлике ако се неко моли живом или "мртвом" лицу. Ако се молиш св.Петки вјерујеш да су ти молитве због тога услишене, исто и потпуно јевађелски би било да се молиш неком живом човјеку кога доживљаваш као свеца и праведника Божијег. По истом принципу "твоја молитва" ће прво бити услишена код Бога, а онда "прослеђена" свецу да ти се кроз њега да оно што си замолио. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Шта си ти све овде побркао и измешао... Није то једноставно, треба имати дара и за то.

Чак си успео и да не схватиш поенту питања о молитви ближњем као да је Бог.

Подели на овим сајтовима

On 3.11.2021. at 16:41, Родољуб Лазић рече

Да, да...баш је тако. Све је то коловијално речено, једино си недвосмислено утврдио да ја нисам колоквијално рекао да свети нису грешни. И одмах си пресудио да сам јеретик.

Пријатељу, рећи некоме да је јеретик не говори се тек тако. То је најтежа оптужба за хришћанина, а ти без пардона користиш ту реч. Ради шта хоћеш, али ја не намеравам да се с тобом прегањам око ствари које су јасне свакоме ко хоће да му буде јасно. Нити сам уопште много вољан да причам с људима који лепе етикете и дисквалификације. 

Када причш са Роћеним он избацује цитате као аутомат, објективно, не мјешајући се у текст, ако ипак нешто објасниш у вези са тим текстом онда текст нестаје остаје Роћко љут, зaшто га хришћани разапињу.:ani_biggrin:

On 3.11.2021. at 18:12, Bokisd рече

Da, pa znam Vlado za to da Bog nije stvorio ovaj pali svet i da smo mi kreirali palost u ovom svetu.

Ostalo ne mogu da te bas 100% ispratim, ali sa nekim stvarima se slazem, sa nekima onako, u sustini odnos slazem - onako..... je oko 50:50.... znaci nereseno....:D

:0426_feel:  Воксид упоран си у погрешном правцу, не разумијеш јер нећеш да разумијеш, и још се ругаш, зашто су се људи узбудили око тебе. Као нека размажена дама.

50:50, Пола је да добро пише, а пола је да се добро чита.

Ни Свето Писмо није на 50 јер нисмо муџоси, критички текст је на 40, а Авина моћ рецепције кад је надахнут је на рецимо 40, што код њега даје неких нпр 80% шансе да нешто разумије.

Сва твоја и Роћкова невоља је садржна у томе што кад видите текст сматрате да сте 100% у праву и истини. Дакле машите око преко 50% без обзира што читате праве ствари, криво читате, а нрћете да учите.

пре 22 часа, Zoran Đurović рече

Већ сам навео да Ис никада никога није исцелио од глупости. Остављам те да се самозадовољаваш у твом мраку. 

Увјек сам тврдио да је бити глуп ствар избора а не мањка харизме.

Такође Милојков има свако право, ако било шта можемо без поистовјећења са Христом, чему онда  Христос, ако нпр, могу да волим своје дјете или жену, да сликам или било шта радим, саглдам природу, живим, умрем без пиустовјећења  са Христом, чему онда Хрустос, шта ће ми, зашта счужи? Да буде врховна врједност, гарант система истина / врједности,  између осталог цијене кромпира на пијаци.?

Неће да се поистовјете са Христом из скромности, као балије, њима је хула да се поистпвјетио Бог са човјеком, а овим нашим обрнуто, нека Бога на небесима, одсутног, присуство Христа у најразноврснијим људима је заиста саблсзан, гора саблазан се неда ни замислити.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Просечан србенда рече

Ваљда се зна да цитати светитеља  не треба да се ваде и разумевају као сами по себи важни а ван контекста православног предања, јер су недоречени. Иначе може да се упадне у какву невољу:)

Иначе@Bokisd је стручњак за контекстуалне појмове па се надам да ће разумети.

naravno.... master class kontekst nivo :D..... zar sumnjas.... :nene:

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Просечан србенда рече

Ali kako da tumacimo drugacije ako on sam kaze...... Тако и треба сматрати..... i jos da opit opravdava i jedno i drugo...

U sustini, svi se slazemo da je potrebna blagodat za duhovni zivot, samo pricamo o tome kada i kako u nama deluje blagodat, pa i sv.Jovan Kasijan o tome pise na razne nacine objasnjavajuci i nikada nije to radio u smislu pelagijanizma. itd.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Шта си ти све овде побркао и измешао... Није то једноставно, треба имати дара и за то.

Чак си успео и да не схватиш поенту питања о молитви ближњем као да је Бог.

Шта ти онда није јасно када се човјек (не мислим на аву сад него уопште) поистовећује са Христом? 

Шта те збуњује код милојкове параболе о "гледам човјека и видим Бога"? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

:0426_feel:  Воксид упоран си у погрешном правцу, не разумијеш јер нећеш да разумијеш, и још се ругаш, зашто су се људи узбудили око тебе. Као нека размажена дама.

50:50, Пола је да добро пише, а пола је да се добро чита.

Ни Свето Писмо није на 50 јер нисмо муџоси, критички текст је на 40, а Авина моћ рецепције кад је надахнут је на рецимо 40, што код њега даје неких нпр 80% шансе да нешто разумије.

Сва твоја и Роћкова невоља је садржна у томе што кад видите текст сматрате да сте 100% у праву и истини. Дакле машите око преко 50% без обзира што читате праве ствари, криво читате, а нрћете да учите.

Ja sam mislio da je najbolje da prvo vidimo kako neki tekst i citat is Pisma tumace svetitelji i crkva,..... pa ako je moc recepcije u okviru tog tumacenja onda okej,.... i onda je to 100% Petrovicu .....0703_read .... ili mozda na 95% ali necemo da cepidlacimo.... :smeh1:

Pa ako mi smatramo da smo 100% i ako ti zameras nesto, onda ti mislis da si 100% u pravu  ..... i onda neko masi 50% :D.... i neko krivo cita i nece da uci.... to je tako Petrovicu....

Подели на овим сајтовима

@Zoran Đurović

Пошто немаш никаквих аргумената за тврдњу да сам пелагијанац, остаје да се часно извиниш.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...