Jump to content

Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Bokisd  Није то лака храна да јој се тако са самоувереношћу приступа. 

Ђуровић је паметно рекао да се не треба бавити темама које су нам прилично неприступне, већ је паметније бавити се молитвом и постом...а и Петровић ти је поменуо да читање неког текста мало значи, ако се нисмо искуствено приближили томе о чему пишу светитељи, остаје само баратање појмовима, лишено познања. Зато се вековима знало која храна је за почетнике, а која за одрасле. 

Имаш код светитеља и подвижника које познајеш (Брјанчанинов, Роуз, Карелин...) доста написано како се приступа читању Св. Писма и светоотачких дела. Није то ни сладолед, ни пиво да се залетиш :D

И ја се понекад залетим, али после схватим да је паметније стати. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Када причш са Роћеним он избацује цитате као аутомат, објективно, не мјешајући се у текст, ако ипак нешто објасниш у вези са тим текстом онда текст нестаје остаје Роћко љут, зaшто га хришћани разапињу.

Причајте уста да нисте пуста. Кад ти причаш о "Роћку" то је гомила необјективних и смешних тврдњи. Човек је објаснио, али ја нисам, него сам као љут, и то без разлога, наравно. Јер сасвим је у реду међу хришћанима да те неко назове јеретиком. Треба, ваљда, да се на то насмешиш или шта већ. Ајде, Петровићу, батали.

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Вукашин рече

Ђуровић је паметно рекао да се не треба бавити темама које су нам прилично неприступне, већ је паметније бавити се молитвом и постом...а и Петровић ти је поменуо да читање неког текста мало значи, ако се нисмо искуствено приближили томе о чему пишу светитељи, остаје само баратање појмовима, лишено познања. Зато се вековима знало која храна је за почетнике, а која за одрасле. 

Имаш код светитеља и подвижника које познајеш (Брјанчанинов, Роуз, Карелин...) доста написано како се приступа читању Св. Писма и светоотачких дела. Није то ни сладолед, ни пиво да се залетиш :D

Samo ovaj kvot na mene i dodaj jos  imena svih koji su na forumu i diskutuju o veri i crkvi, pa da pricamo.... ovako bespredmetno je pricati,.... 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Вукашин рече

Ја сам лепо причо Боксиду да пре скоро нико није имао приступ Писму (а камо ли оцима). Не само што су рукописане књиге биле изузетно скупе и ретке, него је народ био неписмен. Ми се данас превише пртљамо тамо где нам није место.

Подели на овим сајтовима

Нема разлике ако се молиш св.Петки или ави Римском.

:navijanje: Овакве глупости само на нету има. Па онда боље мојој тетки Настасији да се молим, боље се разуме у Цркву. 

Мада није лоше ићи на нет имаш материјал за исповест код попа као био сам у кафани са певаљком или на дискусији на нету о благодати па смо заглавили

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Родољуб Лазић рече

Причајте уста да нисте пуста. Кад ти причаш о "Роћку" то је гомила необјективних и смешних тврдњи. Човек је објаснио, али ја нисам, него сам као љут, и то без разлога, наравно. Јер сасвим је у реду међу хришћанима да те неко назове јеретиком. Треба, ваљда, да се на то насмешиш или шта већ. Ајде, Петровићу, батали.

ово да си Пелагијев је толико глупо да немам речи и да си јеретик:D. Шта је писац хтео да кеже, па наравно да светитљи нису без греха, није ми јасно. Али не можеш постати свет без подвига, значи без своје воље и то је јасно и просот, али зато на десте страна се објачљава что је сабкоме јасно ко иде у Цркву недељом. 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Родољуб Лазић рече

Пошто немаш никаквих аргумената за тврдњу да сам пелагијанац

Неће бити да је тако. 

Ти и Бокстит сте двојац без кормилара и вама је немогућа мисија објАСНИТИ да сте несвесни своје несвести. Ево, Боксит је изнео пелагијанске изјаве из Псеудо Макарија и онда кренуо да онанише, без да зна ишта о проблему макаријевског корпуса. Ти наравно подржаваш Боксита, а то се види и из твојих навода текстова који потврђују постојање људске воље, а коју ни ја ни овде присутни не негирају, него негирамо да човек својом вољом може да чини добро. Не може, ако је веровати Павлу.

Друго, суштина проблема је што не прихватате да је вера дар од Бога ничим условљен. Да те питам: да ли је Божија благодат претходила твојој вери? - сада не улазим у проблем да ти је вера изопачена. Ако је претходила, то значи да нема твоје заслуге. Другим речима, благодат је припремила твоју вољу да поверујеш. Сада, ако тврдиш да је временски благодат претходила, али зато што је Бог предвидео да ћеш се ти радо одаЗВАти на његов призив, онда опет упадаш у тезу да благодат није дар него награда за твоје (будуће) напоре или заслуге. Нећеш да разумеш да Бог не овенчава твој подвиг него своје дарове. И тако си као и Пелагије богохулан и неблагодаран. То помрачење ума се врхуни у сентенцији Јулијана Екланског да је "човек еманципиран у односу на Бога". 

Ти и Боксит припадате модерним протесатантским, католичким и православним теолозима који би да рехабилитују пелагијанце (Пелагија, Целестија, Јулијана...). 

Потпуно је небитно како ти и Боксит формулишете ваше ставове, јер је мени посао да разумем мотиве који стоје из тих формулација, као што знам зашто ми се особа трза када дође на молитву и сл. Када потпишеш да је спасење гратис и да није ни у каквој мери плата за наше заслуге, онда ћу ти скинути етикету пелагијанца. До тада...  

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Onufrije рече

Али не можеш постати свет без подвига, значи без своје воље

Ово ти је сасвим конфузно и контрадикторно, тако да се види да не разумеш проблем. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Ово ти је сасвим конфузно и контрадикторно, тако да се види да не разумеш проблем. 

а ти ниси конфузан

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Zoran Đurović рече

Неће бити да је тако. 

Ти и Бокстит сте двојац без кормилара и вама је немогућа мисија објАСНИТИ да сте несвесни своје несвести. Ево, Боксит је изнео пелагијанске изјаве из Псеудо Макарија и онда кренуо да онанише, без да зна ишта о проблему макаријевског корпуса. Ти наравно подржаваш Боксита, а то се види и из твојих навода текстова који потврђују постојање људске воље, а коју ни ја ни овде присутни не негирају, него негирамо да човек својом вољом може да чини добро. Не може, ако је веровати Павлу.

Друго, суштина проблема је што не прихватате да је вера дар од Бога ничим условљен. Да те питам: да ли је Божија благодат претходила твојој вери? - сада не улазим у проблем да ти је вера изопачена. Ако је претходила, то значи да нема твоје заслуге. Другим речима, благодат је припремила твоју вољу да поверујеш. Сада, ако тврдиш да је временски благодат претходила, али зато што је Бог предвидео да ћеш се ти радо одаЗВАти на његов призив, онда опет упадаш у тезу да благодат није дар него награда за твоје (будуће) напоре или заслуге. Нећеш да разумеш да Бог не овенчава твој подвиг него своје дарове. И тако си као и Пелагије богохулан и неблагодаран. То помрачење ума се врхуни у сентенцији Јулијана Екланског да је "човек еманципиран у односу на Бога". 

Ти и Боксит припадате модерним протесатантским, католичким и православним теолозима који би да рехабилитују пелагијанце (Пелагија, Целестија, Јулијана...). 

Потпуно је небитно како ти и Боксит формулишете ваше ставове, јер је мени посао да разумем мотиве који стоје из тих формулација, као што знам зашто ми се особа трза када дође на молитву и сл. Када потпишеш да је спасење гратис и да није ни у каквој мери плата за наше заслуге, онда ћу ти скинути етикету пелагијанца. До тада...  

Pa i mi ne negiramo blagodat, i gde smo onda (pa na sredini :D), i o tome pisem u porukama, da svi prihvatamo i blagodat i slobodnu volju, i dalje prica ide u smeru kada i kako deluje blagodat u odnosu na nasu slobodnu volju, eto primer Kasijana kako razmislja o tome i opet naravno da nije u pelagijanskom pravcu.

пре 15 минута, Zoran Đurović рече

Pa jel spasenje gratis ili je blagodat gratis, jer ima kod Pavla i da se potrudio vise od drugih kao odgovor na blagodat. I sta sad, da te vatam za gusu i da vicem, jeres, :D, naravno da ne, jer znam da verujes da treba i da se i mi pomalo pomucimo za nase spasenje u saradnji i simfoniji sa blagodacu, kako blagodat dolazi mozemo da diskutujemo (ne kazem raspravljamo jer to pitanje ne treba da nas deli) u odnosu na ovo kljucno pitanje spasenja kroz blagodat i kroz nasa dela i podvige i duhovnu borbu.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Zoran Đurović рече

човек еманципиран у односу на Бога

Омашили људи религију. Требало је да иду у џаинисте.

пре 11 минута, Bokisd рече

Pa jel spasenje gratis ili je blagodat gratis, jer ima kod Pavla i da se potrudio vise od drugih kao odgovor na blagodat. I sta sad, da te vatam za gusu i da vicem, jeres, :D, naravno da ne, jer znam da verujes da treba i da se i mi pomalo pomucimo za nase spasenje u saradnji i simfoniji sa blagodacu, kako blagodat dolazi mozemo da diskutujemo (ne kazem raspravljamo jer to pitanje ne treba da nas deli) u odnosu na ovo kljucno pitanje spasenja kroz blagodat i kroz nasa dela i podvige i duhovnu borbu.

Пробај да се спасеш без светих тајни кад си тако јак и можеш без Бога и благодати.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Onufrije рече

а ти ниси конфузан

Брале, ти у животу ниси прочитао ни неко Августиново дело ни Пелагијево или Јулијаново. Плекаш се у ствари о којима немаш благе везе. И зато нема потребе да се љутиш. Ја сам на овим темама докторирао, а ти не знаш ни проблематику нити пак протагонисте. Смири се мало ако хоћеш нешто да научиш. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, mirko1929 рече
пре 25 минута, Bokisd рече

Пробај да се спасеш без светих тајни кад си тако јак и можеш без Бога и благодати.

Mora da se salis.... ili je twilight light zone,..... ili neki od onih Milancetovih paralelnih univerzuma.....:D

Ovo ko da si reko samo da bi reko (lepo rece Rodja), ..... ja napisem spasavamo se kroz blagodat,..... ti kvotujes tu moju poruku i napises ovo,.... i jos i Zoki lajkuje,..... i jos Vukasin oce da budemo pazljivi,.... kasno je, mozda je bolje da se ide na spavanje.... :1303_womens:

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

Брале, ти у животу ниси прочитао ни неко Августиново дело ни Пелагијево или Јулијаново. Плекаш се у ствари о којима немаш благе везе. И зато нема потребе да се љутиш. Ја сам на овим темама докторирао, а ти не знаш ни проблематику нити пак протагонисте. Смири се мало ако хоћеш нешто да научиш. 

у праву си

Подели на овим сајтовима

Спасење је синергија воље Божије и воље човека. Не може се постати светитељ уколико се не одрекне своје воље и уподоби је са Богом тјо његовом вољом, али опет то не значи да може без своје воље да се уподоби јер је у питању и слобода, ако неће не може на силу. Када је Бог послао светлост пред Павла то јесте било против његове воље, али то не значи да би Павле био свет да није својом вољом после проповедао Јеванђеље.

И наравно да може да се изгуби благодат. Ево пример. Један калуђер је подвигом, тј вољом и молитвом  успео да се накачи на енергије, видео свтлост и почео да созерцава Бога када га из ћелије поред брат зове да на обед. Он у том тренутку неће да му одговори и прави се да га не чује, али у следећем тренутку изгуби благодат.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...