Jump to content

Владика Порфирије изабран за новог патријарха

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 часа, Родољуб Лазић рече

Ајмо, да чујемо, шта то није истина него је ниподаштавање, мржња и беспоредак. Конкретно. Без флоскула и празних дисквалификација.

(Могуће је да је вишемесечно пљување по Амфилохију и Јоаникију било "светлост, љубав и поредак", па си га зато приљежно прихватао и учествовао у истом, а да је моје разложно указивање ипак  мржња и беспоредак. Али мораћеш да кажеш нешто конкретно, а не празне дисквалификујуће флоскуле.)

Moguće je, a moguće je i da govorimo isto a ti da lažeš a ja da govorim istinu, a moguće je i da shvatiš kad budeš imao dobre volje.

Jer iza svih iskaza stoje ipostasi i ne mogu se istine koje su energije ipostasi odvajati od njih, pa da se onda od energija prave slovni objekti pogodni za manipulaciju i nabjedjivanje.

Sad čuj: bez obzira na sve konkretno što smo svi govoroli, stvari stoje onako kako je medju ipostasima, to je vazeća istina, ono što je pravosnažno sada.

i to svako vidi iz aviona kako je međ: Tobom, Amfilohijem, Avom, Forumasima, Patrijarhom, mnom.

Zato gledaj da se izmirimo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Moguće je, a moguće je i da govorimo isto a ti da lažeš a ja da govorim istinu, a moguće je i da shvatiš kad budeš imao dobre volje.

Jer iza svih iskaza stoje ipostasi i ne mogu se istine koje su energije ipostasi odvajati od njih, pa da se onda od energija prave slovni objekti pogodni za manipulaciju i nabjedjivanje.

Sad čuj: bez obzira na sve konkretno što smo svi govoroli, stvari stoje onako kako je medju ipostasima, to je vazeća istina, ono što je pravosnažno sada.

i to svako vidi iz aviona kako je međ: Tobom, Amfilohijem, Avom, Forumasima, Patrijarhom, mnom.

Zato gledaj da se izmirimo.

Пошто су прва три пасуса празна прича, одговарам на последњу реченицу. 

Мирење није одговарајући израз. Ја сам се само склонио од тебе јер си континуирано увредљив и непријатан према мени. Зшаш шта и ко треба да ради у таквој ситуацији, па изволи.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Родољуб Лазић рече

Пошто су прва три пасуса празна прича, одговарам на последњу реченицу. 

Мирење није одговарајући израз. Ја сам се само склонио од тебе јер си континуирано увредљив и непријатан према мени. Зшаш шта и ко треба да ради у таквој ситуацији, па изволи.

Brate, biću isti i još gorči jer takve su ljekarije, mada ti se duboko izvinjavam za svaki bol koji sam ti nanio, ipak nastaviću da ti govorim isto na dostupne načine, jer to je ljubav. ( da me u cjelosti prihvatiš a ne da me isjeckaš, pa prihvatiš samo npr. nogu, ako nešto i ne razumiješ, možda i nije prazno, dozvoli i tu mogućnost)

Ali ja nisam ni bitan, to" gledaj da se izmirimo" ne odnosi se samo na tebe i mene nego svi mi medjusobno, pa ti idi redom koji sam ti pobrojao ako ti je do mene stalo, i zadnje se samnom izmiri, jer i inače je medju nama ok, ja te poštujem.

Inače neko ode u Los Andjelos.:coolio:

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

ipak nastaviću da ti govorim isto na dostupne načine, jer to je ljubav.

Не, увреде и омаловажавање нису љубав, не заваравај се. То су само твоје страсти којима дајеш места.

пре 15 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

biću isti i još gorči jer takve su ljekarije

А не браним ти, слободно настави, ако ти је воља. А ја ћу поново се склонити од тебе, јер ме не занима да остајем у таквој врсти негативног односа. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Не, увреде и омаловажавање нису љубав, не заваравај се.

А не браним ти, слободно настави, ако ти је воља. А ја ћу поново се склонити од тебе, јер ме не занима да остајем у таквој врсти негативног односа. 

Nema veze bitno je da imaš pozitivan odnos sa drugim ljudima, neki od tih drugih ljudi su ti ukazali na "pozitivnost" tvog odnosa, pa odmah postadoše negativni.

Nevolja kod odnosa je takva da se teško raspoznaje iz odnosa do koga je, ali ti si sudija, ekspert za takve stvari gdje da te ja poučavam. 

Skloni se ti od mene, ali gdje ćeš? u Crkvu iza skuta Patrijarha, u kod :smeh1:vehabija izručićente hadziji, u pakao i ondje sam. 

Подели на овим сајтовима

Немам шта да додам на своју претходну поруку. Надам се да смо се разумели. 

Христос се рађа! Срећан и благословен нека ти је Божић. Господ нека те спасе и помилује. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Родољуб Лазић рече

Христос се рађа! Срећан и благословен нека ти је Божић. Господ нека те спасе и помилује. 

Ваистину! А све што см ти писао значи само једно: Бог ти добро дао!

Подели на овим сајтовима

On 4.1.2023. at 10:42, Hadzi Vladimir Petrovic рече

@slovoA  prepoznaje ipostas Hrista kao opštu ljudsku prirodu

Не, још ништа ниси разумио. СловоА не препознаје ниједну ипостас као природу, ни општу људску, ни било коју другу! О томе сам већ писао, као основи за богопознање. Не разликујући ипостас од природе, човјек може само да буде роб "своје" природе, уличњене до безумља, у том несретном и неспретном покушају човјека да се обоготвори, што је суштина Адамовог пада.

Природа човјека, то је тијело и душа. А његова ипостас је дух, зато је она увијек односна. Ипостас се једино "излазећи" из природе остварује, кроз своје односе са другима, истим таквим духовима. И ту ти је одговор на твоје питање, шта мислим, да ли је моја личност створена? Да, наравно да је створена. Исто као што су анђели и демони створени духови.

Једини нестворени духови (ипостаси) су Света Тројица. И ти, наравно, као "појединачно сушто" и пандан Самосуштом.

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, slovoA рече

Не, још ништа ниси разумио. СловоА не препознаје ниједну ипостас као природу, ни општу људску, ни било коју другу! О томе сам већ писао, као основи за богопознање. Не разликујући ипостас од природе, човјек може само да буде роб "своје" природе, уличњене до безумља, у том несретном и неспретном покушају човјека да се обоготвори, што је суштина Адамовог пада.

Природа човјека, то је тијело и душа. А његова ипостас је дух, зато је она увијек односна. Ипостас се једино "излазећи" из природе остварује, кроз своје односе са другима, истим таквим духовима. И ту ти је одговор на твоје питање, шта мислим, да ли је моја личност створена? Да, наравно да је створена. Исто као што су анђели и демони створени духови.

Једини нестворени духови (ипостаси) су Света Тројица. И ти, наравно, као "појединачно сушто" и пандан Самосуштом.

Relaciona ipostas? 

Eto ti si pametniji od Damaskina koji kaže: ličnost se uvjek radja a priroda stvara.

Odnosno tvoj mentor Zizijulas.

Pa ako je stvorena onda je ličnost priroda, odnosno sam tvoj izraz sadrži i sebi to adamosvko obogtvorenje.

Ili tvdiš da je Gpspod Bog stvorio nešto osim i pored prirode:))?

Negiranje nestvorenih energija na kome istrajavaš, ovaj put preko ličnosti koja je suragat za energije (Ludovikos: ličnost umjesto blagodati) da ja imam neku vlast, ja bih te za takvo ispovjedanje odlučio od pričešća, a ako kao laik imam onda je i koristim, dok se ne pokaješ.

Jeretičko negiranje energija je trojako: 1.Bog je energija ( energije su suština)

2. Energije su stvorene ( stvorena blagodat)

3. Ličnost je energija ( novija prozelitska misao)

A sve uslovljeno lošom trojadologojom gdje je neadakvatno i neblagodatno poima odnos izmedju:Ipostasi, suštine i energija, pa se te teološke falinke ogledaju i u antrpologiji, jer budući da uz Boga nema nestvorenih energija, to ih nema- kažu naši novopravoslavni akindovci- ni uz čovjeka, pa ličnost čovjekova preuzima ono što treba da oposli blagodat- relacije...

Ispovjedam da mi je priroda Bogom stvorena, a ličnost rodjena, od Pere i Durdje i Crkve preporedjena.

Nemoj da si debil ko jedan moj drug djakon, koji se pokajao, a tvrdio da čeka da mu žena rodi prirodu, kada je čekao djete- ličnost.

Vidiš li koliko je to morbidno.

Crkva vjekovima čeka djecu, onako kako se čeka Bogomladenac, a vi to svodite u prasinu i tobož slaveći Mladenca skrnavite djecu.

I ne samo da mi ličnost nije stvorena, nego ni moja ljubav nije stvorena, to uključuje i moju ljubav za tebe koja te pohodi kroz ova stvorena slova, odnosno u nekoj ma i najminimalnijoj mjeri nalazim se u poretku blagodati, a ne u zajednici ličnosti kako vi buncate, niti mi je ličnost relaciona i pričasna, ali ovaj tekst jeste moja energija, pročasna za tebe i riječ spasenja i djelom božanska energija, ti medjutim, unaprjed znam ćeš to sve prezreti jer prezireš upravo moju božanstvenu krstenu linčnost i ako su ti usta puna štovanja pojma ličnosti, ti ovu konkretnu prezireš, a drugoj se idolopoklonički klanjaš, premda je ista stvar u pitanju, ali eto to ti je plata za negiranje nestvorenosti blagodati, za negiranje zajednice izmedju stvorenog i nestvorenog, za ateizam u jagnjećoj koži.(mantiji)

Na dalje, ako je ličnost stvorena to je ona i smrtna te se kidanjem relacija dezintegriše, što prigovorih + Ignjatiju ima decenija, malo se zatetura, reče to ne znamo, nismo još..i do danas ni od trabanata ništa, potražih i kod pokojnog Atanasija odgovor na isto, reče: opasna misao! odgovorih: Opasna za tebe i Zizijulasa a meni bliska misao.

E da li si ti i od njih pametniji?

Kako se to stvoreno ne može sliti, kako je ličnost stvorena, a potom neuništiva?

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

I ne samo da mi ličnost nije stvorena

У тој логореји, ово долази као њен коначан израз. Још би само требало да ти се поклоним, као Нествореном. Под условом да сам глух, наравно. Јер, чујеш ли ти себе? Шта исповједаш? Да си нестворен, као личност?

Јеси ли ти нормалан? Имаш ли грам мозга?

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, slovoA рече

У тој твојој логореји, ово долази као њен коначан израз. Још би само требало да ти се поклоним, као Нествореном. Под условом да сам глух, наравно. Јер, чујеш ли ти себе? Шта исповједаш? Да си нестворен, као личност?

Јеси ли ти нормалан? Имаш ли грам мозга?

Ispovjedam da ljubav i dobro ako ih ima u meni nisu stvoreni, ispovjedam da život koji živim nije stvoren, po pitanju ličnosti sljedujem sv Jovanu Damaskinu, a ne Zizijulasu, premda za ličnost i ne znamo baš šta je, pa tvrdim da je rodjena a ne stvorena, ako se pretpostavi da je ličnost stvorena, onda se opet zapada u aporije, jer učenje je Crkve da je vječna bez obzira da li je u blagodati ili vječnim mukama.

Nemoj da se uzbudjijes ima raznih stvari koje nisu stvorene a stvane su, kao npr zlo, sloboda, vrjeme, prostor...

Nego smanji dožovljaj, ispovjedio sam da sam djelom nestvoren i kao tekst - energija, da ovo što pišem ima neke makar i minimalne i pervertovane odnosno mnogogresne veze sa živim Bogom i njegovim Ipostasima.

Nego uzmi da tvrdiš da je tvoja ličnost stvorena da vidimo do čega ćeš doći? 

Ko te stvorio mama i tata ili nemaš pupak? Kako si vječan čak i u paklu?

Što si skuplji od vaseljene kad si samo tvar, kao i neka druga kamenčina?

I naravno sva je vrlina (etka) nestvorena za razliku od svake ontologije koja je poredak svorenog.:skidamkapu:

Odnosno vrlina ima izvor u Bogu, a ontologije Svete Trojice nema niti je može biti kako reče Tasa a ja mu se zahvalih za to.

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic Који си ти фолирант. Нико не спори да благодат дјелује у човјеку и да је она нестворена. Али ниси ти нестворен, да јеси, не би ти не требала благодат, ни обожење.

А ти сад опет удроби свашта, да би се оправдао.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, slovoA рече

@Hadzi Vladimir Petrovic Који си ти фолирант. Нико не спори да благодат дјелује у човјеку и да је она нестворена. Али ниси ти нестворен, да јеси, не би ти не требала благодат, ни обожење.

А ти сад опет удроби свашта, да би се оправдао.

Što da se pravdam, nisam ja taj koji je tvrdio da je ličnost (umjesto) blagodat, nije problem da ništa nisam u pravu, najpametnije što je recimo "čuveni" otac Perišić ikad primjetio je radikalno razdvajanje ličnosti i prirode kakvo ti gore ispovjedaš, ličnost je tobož neko prevazilaženje prirode. 

Eto dakle,  dobro je nestvoreno, a ni zlo nije stvoreno, sloboda takodje nije neka tvar, život takodje nije stvoren, a to su sve usko vezani pojmovi za ličnost, a pritom i sam negiraš da je ličnost priroda-stvoreno, ja čak ne odvajam tako radikalno ličnost i prirodu ništa mi ne smeta što mi je priroda stvorena.

Da je Bog mogao stvoriti slobodne ličnosti, ne bi bila potrebna sva istorija, sva ova muka i jad, nego bi prosto odmah nastupilo Carstvo Božije.

Nemam ništa protiv i da nikad ne saznam šta je ličnost, ali učiti da je stvorena kako ti činiš je suprotno ocima, nego osim što ideš " na čovjeka" ti ne pruzi ni jedan argument u dokaz stvorenosti ličnosti( ili recimo slobode.)

Подели на овим сајтовима

On 1.1.2023. at 2:36, slovoA рече

Осим тебе, наравно, што би да се причешћујеш таворском свјетлошћу. Не знам, само, како? Нити сте компатибилни, по питању створености (или нестворености), ни по питању тварности. Штавише! Та свјетлост је нетварна, а ти си више него тваран, као "појединачно сушто." И гдје ћете се онда наћи, и како?

Što se tiče toga ko je folirant, da li si ovde tvrdio da je želim nemoguće, da se pričestim svjetlošću, odnosno da budem dobar?

Poslušaj šta sv Siluan kaže za blagodat u tijelu, kakvu imaju mučenici.

Ali pošto sad ipak tvrdiš da blagodat djeluje u čovjeku, gdje misliš da djeluje u stvorenoj ličnosti ili u stvorenoj prirodi, i da li blagodat i njeno dejstvo išta govore o tome šta je čovjek, šta je ličnost, šta je priroda?

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Nemam ništa protiv i da nikad ne saznam šta je ličnost, ali učiti da je stvorena kako ti činiš je suprotno ocima, nego osim što ideš " na čovjeka" ti ne pruzi ni jedan argument u dokaz stvorenosti ličnosti( ili recimo slobode.)

Све осим Бога је створено, једино је Он нестворен, зато и јесте Бог, између осталог. И нико разуман то не може оспорити, свеједно што ту Његову нествореност не можемо појмити. Ни не морамо, та врата ће нам се отворити с другим Христовим доласком, када ћемо све најзад јасно видјети. Па и ту исту нествореност Божију коју сад не видимо, јер "сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лице у лице." (Кор. 13, 12.) А то што Дамаскин каже за личност да је рођена, рођена је у створеној природи, што исто тако каже свети Дамаскин. Није та личност дошла ниоткуда, значи, него је рођена у природи која јој претходи и као створена одређује и саму личност.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...