Jump to content

Владика Порфирије изабран за новог патријарха

Оцени ову тему

Препоручена порука

Каубоју, смири се мало. Не јуримо сваку његову реч. Причаш безвезе. Ја сам за годину дана неколико пута коментарисао неке патријархове изјаве. У мају оно са Матијом Перишем да је у Царству небеском и да се његовим молитвама спасавамо, у јулу оно да су хришћани и муслимани наследници Авраамови, после у августу и септембру његово ћутање око прајда, сада у децембру ово честитање Божића са Ђотовом сликом и сада ово са Бенедиктом. Можда још нешто, али не могу да се сетим.Ако је тих неколико изјава све што је патријарх говорио ове године, онда је тачно да јурим сваку његову реч. 

А сам патријарх је изјавио да епископи нису господари вере, него су предстојатељи у заједници Тела Христовог. Али ето вас неколико изигравате чуваре његове сенке и самозвану преторијанску гарду која ће да ућутка свакога ко није патријархопоклоник као што се чини да ви јесте.  Кад те питам шта је то нетачно у ономе што износим у вези са патријарховим изјавама, ћутиш као заливен. 

Ово је форум, ако си заборавио, и свако прича шта хоће. Зна се шта је забрањено, постоји у правилима форума. Ако имаш неки проблем, пријави поруке администраторима. Ако не, батали. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

И присети се како си ћутао док су овде неки други водили харанге против Амфилохија, Јоаникија и још понеких владика, да су расколници, издајници, Милови пајташи и слично, што пас с маслом не би појео. Онда се ниси сећао да њима приговараш и будеш велики заштитник епископства у Цркви. И ти и још понеки овде, а зна се и који. Тако да, ако имаш аргументе, изнеси их у вези са коннретним питањима, ако не, лепо ћути. 

Подели на овим сајтовима

On 2.1.2023. at 17:24, Hadzi Vladimir Petrovic рече

@Bokisd , ako su samo energije pričasne, kako ti, odnosno Oci unutar energija razlikiji Ipostasi? Kako u jednim energijama odnosno kroz jedne te iste energije, volju, dejstvo razlikuju ipostasi.

Odnosno prigovoriće nam se da je ipostasno razlikovanje u našoj glavi, kao što vidjenje svjetlosti smatraju psihologijom i patalogojom

Не знам да ли сам добро схватио, тешка питања, разликујемо Ипостаси али су воља и енергија заједничко за све Три Ипостаси, тако је по дефиницији вере, мислим да је ово питање баш тешко објаснити онима који су ван цркве и вере, и мени делује да чак и ми морамо добро упослити вијуге и вољу и личну веру како би правилно разумели веру у св.Тројицу.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Вилер Текс рече

Који сте ти и Рођа фактори да јурите сваку патријархову реч?

Критикујемо, критика,имамо право...бла бла.

Теби је све исто.

Нисмо никакви фактори, и ко зна какви хришћани (пишем за себе), али да ли имамо право да кажемо ако нам се нешто не свиђа код изјава Патријарха, и не само патријарха, било кога из Цркве. Наш св.Јустин је чак и Патријарха Германа посредно и непосредно критиковао за Македонски и Амерички раскол, и сад шта је онда поента, ми нисмо св.Јустин ни у каквом примеру, али је рецимо питање да ли се смемо да слажемо са том његовом констатацијом или да се не слажемо, и да ли ако се слажемо аутоматски постајемо зилотићи или не. Е, то је овде исфорсиран проблем, и јел онда ја треба да ћутим због тога што ће неко да ме сврста у зилотиће, ја то не могу, такав сам као личност и тако сам скројен и као верник и такви су моји погледи на веру и цркву.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Родољуб Лазић рече

Каубоју, смири се мало. Не јуримо сваку његову реч. Причаш безвезе. Ја сам за годину дана неколико пута коментарисао неке патријархове изјаве. У мају оно са Матијом Перишем да је у Царству небеском и да се његовим молитвама спасавамо, у јулу оно да су хришћани и муслимани наследници Авраамови, после у августу и септембру његово ћутање око прајда, сада у децембру ово честитање Божића са Ђотовом сликом и сада ово са Бенедиктом. Можда још нешто, али не могу да се сетим.Ако је тих неколико изјава све што је патријарх говорио ове године, онда је тачно да јурим сваку његову реч. 

А сам патријарх је изјавио да епископи нису господари вере, него су предстојатељи у заједници Тела Христовог. Али ето вас неколико изигравате чуваре његове сенке и самозвану преторијанску гарду која ће да ућутка свакога ко није патријархопоклоник као што се чини да ви јесте.  Кад те питам шта је то нетачно у ономе што износим у вези са патријарховим изјавама, ћутиш као заливен. 

Ово је форум, ако си заборавио, и свако прича шта хоће. Зна се шта је забрањено, постоји у правилима форума. Ако имаш неки проблем, пријави поруке администраторима. Ако не, батали. 

Покажи мало више поверења према патријарху.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Bokisd рече

Нисмо никакви фактори, и ко зна какви хришћани (пишем за себе), али да ли имамо право да кажемо ако нам се нешто не свиђа код изјава Патријарха, и не само патријарха, било кога из Цркве. Наш св.Јустин је чак и Патријарха Германа посредно и непосредно критиковао за Македонски и Амерички раскол, и сад шта је онда поента, ми нисмо св.Јустин ни у каквом примеру, али је рецимо питање да ли се смемо да слажемо са том његовом констатацијом или да се не слажемо, и да ли ако се слажемо аутоматски постајемо зилотићи или не. Е, то је овде исфорсиран проблем, и јел онда ја треба да ћутим због тога што ће неко да ме сврста у зилотиће, ја то не могу, такав сам као личност и тако сам скројен и као верник и такви су моји погледи на веру и цркву.

Кад ти будеш мрвицу као Свети Јустин онда ће твоје речи имати тежину. Овако су промаја.

Подели на овим сајтовима

И присети се како си ћутао док су овде неки други водили харанге против Амфилохија, Јоаникија и још понеких владика, да су расколници, издајници, Милови пајташи и слично, што пас с маслом не би појео. Онда се ниси сећао да њима приговараш и будеш велики заштитник епископства у Цркви. И ти и још понеки овде, а зна се и који. Тако да, ако имаш аргументе, изнеси их у вези са коннретним питањима, ако не, лепо ћути. 

Теби не знам који ауторитет да изнесе аргументе, чини ми се терао би по свом.

Ово прво сам ти одговорио више пута.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Вилер Текс рече

Кад ти будеш мрвицу као Свети Јустин онда ће твоје речи имати тежину. Овако су промаја.

Све контексте си промашио,..... превазишо си себе....  :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Bokisd рече

Не знам да ли сам добро схватио, тешка питања, разликујемо Ипостаси али су воља и енергија заједничко за све Три Ипостаси, тако је по дефиницији вере, мислим да је ово питање баш тешко објаснити онима који су ван цркве и вере, и мени делује да чак и ми морамо добро упослити вијуге и вољу и личну веру како би правилно разумели веру у св.Тројицу.

Dobro si shvatio ako imamo pričasnost i bogopoznanje samo kroz energije, a one su zajedničke, kako raspoznajemo unutar njih Ipostasi, odnosno na koji način su nam ipostasi "pričasne", koje je vrste nase zajedničarenje sa Ocem Sinom i Svetim Duhom (koji je svuda prisutan i sve ispunjava)

Ako te ne znamo šta znamo? Kakva je naša vjera: po čuvenju, ono kao znam Mela Gipsona iz bioskopa, on mi je najbolji prijatelj, a da li taj prijatelj može da ti "završi" nešto?

Da ne budemo kao Ćira menadzer u odnosu sa Bogom, da ga znamo iz bioskopa i knjiga.

Nije ni da se Ćira baš ništa ne razumije, našao je trabanta kome prija pomisao da je dobar košarkaš, i meni prija pomisao da sam pobožan, a evo bio sam u početku posta uzeo da se molim za nešto, upro ali ..

Ali onaj ko ima stvarno znanje menadzerstva može da "završi", kao i onaj ko ima zdravu teologiju i molitvu ne samo po slovu, nego po blagodati, odnosno sili, taj može da bude mjerodavan, a ne ko Rodjak njemu je bogoslovlje po slovu kavez za mozak i neprebiva u svjetlosti, njegova istina nije nestvorena svjetlost, nego metafizički mrak i samoća mozga.

Ovako Roćko i Bokisd prizivaju Gospoda Savaota:

пре 17 часа, Родољуб Лазић рече

Каже патр. Порфирије да ће Бенедикт „остати упамћен као архипастир који је све мерио Христом“. Неће бити баш такo:

„Istraga je potvrdila da je Jozef Racinger znao za slučajeve seksualnog zlostavljanja koji su se odvijali u Esenu, ali i u nekim drugim oblastima i biskupijama.

I ne samo da je znao, nego je ćutao i nije uradio ništa.

I ne samo da je ćutao i nije uradio ništa, nego je slagao da uopšte nije ni bio prisutan kada se o svim slučajevima zlostavljanja govorilo.

A onda su prilježni nemački pravnici iskopali zapisnike sa sastanka episkopskog saveta od 15. januara 1980. godine iz stare zgrade u Minhenu u kojima je jasno pisalo da je iza onih reči „zahtev se uvažava“ stajao upravo Jozef Racinger, a da bi iza njih stajao na sastanku je morao i biti prisutan.

Pa se oglasio i Cooperatores veritatis (папа Бенедикт – Р.Л.) preko svoje desne ruke, i objasnio da je ipak znao za slučajeve, i ne samo za taj jedan, nego je sada znao za čak 23 slučaja zlostavljanja dečaka između 8 i 16 godina, i da ipak nije tačno da nije bio prisutan kako je prvobitno rekao u izjavi.“
https://www.nedeljnik.rs/papa-benedikt-xvi-i-greh-katolicke-crkve/

Znači Patrijarh je trebao sljedovati ISTINI i povodom smrti najsvetijeg (tako se sv.Sava obraćao papi) Bendze izjavii: „Istraga je potvrdila da je Jozef Racinger znao za slučajeve seksualnog zlostavljanja...:sossos:

Samo ne znam što se Zurloti nisu kada se sveti Pavle patrijarh upokojio urlali: da je znao za slučajeve seksualnog zlostavljanja, i ne na nije ništa uradio, nego je štiteći kanone posredno dao za pravo - ne oštećenim, sve sa zeleno mastilo.

Bez dvostrukih standarda.

Nego je sve bilo sveto i milome Bogu pristupačno kako i dolikuje, mi trebamo svakome čovjeku želiti takav ispraćaj i takvo prestavljenje i Benediktu da bude sa Pavlom i više njega. Što da ne?

Подели на овим сајтовима

@slovoA  prepoznaje ipostas Hrista kao opštu ljudsku prirodu, blagodat mu za to nije potrebna nego metafizičko uopštavanje u vrste, teorija (porjekla) vrsta. Sad što ta opšta priroda ne postoji osim kao zamisao ne smeta, postoji doduše u 8 milijardi primjeraka, pa može da uzme da služi bilo kojeg od njih kao Hrista, samo nek pripazi da ne nadje nekog ko je umislio za sebe da je Gospod Savaot jer ljepo će se slagati, ili nekog nosioca ljudske prirode koji je djavoiman.

Подели на овим сајтовима

Нико није савршен, али је чињеница да сте према Бокију овде врло подсмевачки расположени. Мислим, како год хоћете, али то није баш нека хришћанска врлина.

Подели на овим сајтовима

Нико није савршен, али је чињеница да сте према Бокију овде врло подсмевачки расположени. Мислим, како год хоћете, али то није баш нека хришћанска врлина.

Сада ћу се послужити твојом логиком: Имам права!

Подели на овим сајтовима

Наравно да имаш. Али моје право да размишљам и промишљам о патријарховим (односно било чијим) поступцима и речиима и твоје право да се подсмеваш некоме ни издалека нису иста са духовног аспекта. Све ти је слоободно (=имаш право) али ти није све на корист.

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Родољуб Лазић рече

Наравно да имаш. Али моје право да размишљам и промишљам о патријарховим (односно било чијим) поступцима и речиима и твоје право да се подсмеваш некоме ни издалека нису иста са духовног аспекта. Све ти је слоободно (=имаш право) али ти није све на корист.

Браво, само поред права или слободе постоји и одговоеност. Прочитај ово подебљано и примени на себе такође.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...