Jump to content

Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 12 часа, slovoA рече
пре 18 часа, Bokisd рече

"Земне ствари примај овде као сасвим слабо изображење ствари небеских".

Овде си погодио у само срце проблема, и по питању митарстава, и сваког виђења. Само, ниси навео, чији је то текст? А слободно га и читавог постави, можда је сам тај проблем још разрађен? 

To sam licno boldovao jer moze da bude kljucno u razumevanju tih stvari duse posle smrti tela tj. kako da shvatimo sve te razne opise mitarstava.

Inace je to od Serafima Rouza :

https://svetosavlje.org/dusa-posle-smrti/8/

Mislim da i ovo takodje moze da bude bitno :

"Неке примере таквих детаља, које не би требало тумачити на "груб и чулан" начин, наводи и свети Григорије Двојеслов у четвртој књизи својих "Разговора" која је, као што смо већ видели, специјално посвећена питању живота после смрти.

Тако, описујући посмртно виђење неког Репарата, који је видео грешног свештеника како гори наврх неке огромне ломаче, св. Григорије пише:

"Наложена ватра коју је видео Репарат не значи да у аду горе дрва. Пре ће бити да је то зато да би стекао упечатљиву слику о адском пламену, како би и људи, слушајући његов опис, научили да се боје вечног пламена, на основу искуства које имају са вештаственом ватром" ("Разговори", IV, 32).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 478
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Дејане, знамо се овде бар десет година и памтим много тога шта си причао и шта си као администратор радио, какве си методе примењивао да би заштитио "аву".Тако да то можеш да причаш неком другом а не мени. 

Родољубе, опет ти кажем, то што ти видип и начин на који виђено обрадиш у глави није оно што реалност јесте.

Подели на овим сајтовима

''Безумниче, ове ноћи тражиће душу твоју од тебе; а оно што си припремио чије ће бити''? Овде је очигледно да се ово односи на непомјаника, да он тражи душу. И нико од ових противника постојања митарстава да објасни зашто Црква у својим молитвама исте помиње ако они не постоје - митарства? А неколико пута сам питао Милојкова.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Vera zbog straha od pakla i nije neka vera.

Ко помиње овде веру због страха од пакла?! Је'л стварно не разумеш шта вам се овде прича? Овде су вам широм теме наведени докази како је Бог након упокојења за сваког од нас устројио појединачни суд и како Свети оци на то гледају и како се у Црквеним молитвама за спасење душа управо та митарства и помињу, како је Бог по својој милости устројио да иако смо грешили да Црква својим молитвама нам може помоћи на том појединачном суду. У Светом Писму се лепо каже: ''Безумниче, ове ноћи тражиће душу твоју од тебе; а оно што си припремио чије ће бити''? Значи онај непомјаник ће тражити душу од сваког од нас. А где може да тражи осим на том суду, на тим митарствима. Е али кад дође Дан Страшног суда за цео свет, е тада ће бити суђено и тим истим митарима.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Плаво Небо рече

''Безумниче, ове ноћи тражиће душу твоју од тебе; а оно што си припремио чије ће бити''? Овде је очигледно да се ово односи на непомјаника, да он тражи душу. И нико од ових противника постојања митарстава да објасни зашто Црква у својим молитвама исте помиње ако они не постоје - митарства? А неколико пута сам питао Милојкова.

Mislim da mitarstva imaju obilježja lokalnog karaktera i da nemaju važnost za opću Crkvu, na zapadu gotovo da se i ne spominju.

Ima dosta u crkvi takvih lokalnih viđenja i objava koja možda imaju važnost samo na mjesnom nivou.

Kad Bog daje neke vizije nekom kršćanskom domorodcu iz amazonskih prašuma onda se obraća na njemu razumljiv način.

Inače u Crkvi vrlo rijetko da se viđenja i vizije proglašavaju za dogmu.

Mitarstava nema u Pismu...od čistilišta bi se još i moglo nešto naći zato Crkva na zapadu i ima neko pokriće u vezi toga.

Ali vidimo da se ta ideja neprestano usavršava....od stvarnog materijalnog ognja i mjesta došli smo do stanja itd.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Плаво Небо рече

Безумниче, ове ноћи тражиће душу твоју од тебе; а оно што си припремио чије ће бити''? Значи онај непомјаник ће тражити душу од сваког од нас

Да ли је то можда стил којим се говорило и улазивање да човек треба да се брине о стању душе на првом месту, тј да себе што више ухристови и охристови како би га Христос познао као свог и део свог тела? Ја верујем да је тако.

Друга ствар је где ово са митарствима има смисла је када рецимо човек даје милостињу( дели потребитима) ради покоја душе неке драге особе. Добро, онда долазимо до тога да жели да умилостиви Бога али и то је апсурд јер нико није милостивији од Бога. И онда се лако скочи на помисао о спасењу свих. Зато мислим да треба положити наду у Бога и дати све од себе да се буде и остане човек.  Правоверни ровови не воде нигде и у овим темама треба бити разборит и схватити да нешто не можемо схватити.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bokisd рече

"Наложена ватра коју је видео Репарат не значи да у аду горе дрва.

Наравно, ту је јасно наведена разлика између земног и духовног вјештаства. Али не треба с тим тумачењима ни претјеривати, јер, како год да покушамо објаснити та виђења, увијек ће ту основа бити земне ствари - сам разум, ограниченост језика, наше искривљене представе о самим појмовима, и сл. Управо због тога су та тумачења толико подложна шпекулацијама. Сасвим јасан примјер за то је и сама ова расправа.

Једини исправан начин је да се та виђења разјашњавају богословски. Али не, опет, по некој својој представи о теологији, већ на основу оног што је потврђено у Цркви, кроз св. Оце. Међутим, и ту треба направити јасну разлику, између подвижничког опита, који је увијек лични, и светоотачког, који је опште искуство Цркве.

Сам опис митарстава је, дакле, небитан. По личном искуству Светитеља (подвижника), тај опис може бити и потпуно погрешан, али то је питање самог описа, а не суда Божијег, који је ту неспоран. И управо нам Свети Оци тумаче тај суд, али не описима, него својим богословљем.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Плаво Небо рече

Буди стрпљив. Стрпљен спашен

Подели на овим сајтовима

On 7.1.2021. at 13:53, Плаво Небо рече

Nisi mi odgovorio otkud to da se mitarstva pominju u sledecim molitvama, ako ih Crkva ne priznaje:

Молитве у којима се помињу митарства

– Канон Исусу Христу и Божијој Мајци, који се чита на самрти сваког православца (Требник мали)
Петак, глас 4, песма канона 8. (Осмогласник)
Четвртак, глас 4, песма 6.
Уторак, глас 4, песма 8.
Петак, глас 3, песма 6.
Субота, глас 2, песма 9.
Песма 6. (Каноник)
Песма 9.
Акатист Светом Анђелу чувару
Акатист Светом Јовану Крститељу

Из истих разлога као што се помињу "ухо Божје", "десница Божја", "ноге Божје" и сл. 

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Александар Милојков рече

Из истих разлога као што се помињу "ухо Божје", "десница Божја", "ноге Божје" и сл. 

Како да не. 

Подели на овим сајтовима

Цитат

Желим да на данашњи дан, пред овде изложеним телом свог старијег брата, духовног оца многих међу вама, тачније свих вас који сте одавде, великог духовника и богослова Цркве уопште, искажем следеће: јесте да он телом непомично лежи, али, по древном Предању и искуству Цркве, његова душа, као и душа свакога који креће на овај блажени пут ка Господу, и даље је за четрдесет дана на местима у којима је провела свој живот на земљи и у близини и љубави свих оних који су у овом животу били његови сапутници. Он је душом и овде, са нама и међу нама. Зато вас молим да ми дозволите да уместо другог тумачења покушам да данашњу јеванђелску причу Христову протумачим и илуструјем личношћу, животом и служењем блаженопочившег владике Амфилохија или, друкчије речено, да ову јеванђелску причу употребим за опис његове личности и тумачење његовог живота.

Ово је део беседе епископа Иринеја на Литургији у храму Христовог Васкрсења у Подгорици, на испраћају Митрополита Амфилохија.

Подели на овим сајтовима

On 3.1.2021. at 15:41, mario beloti рече

На слави за Светог Николу пре две недеље један студент са БТФ, мртав ладан каже да то што пише да је Свети Никола опалио шамар Арију су глупости. Није утемељено са историјским подацима :)

Имаш теолога који се упињу да докажу како св. Николај Мирликијски није ни био сабору. Кажу - не постоје докази - да је био. 

Подели на овим сајтовима

Nigde drevni oci ne govore o mitarstvima, a pogotovo ne da ih ima 22. Govore o susretu sa zlim duhovima. Neki ptotestanti koji su izlazili iz tela kažu da između Zemlje i Carstva nebeskog postoji tzv. astralni svet gde obitavaju demoni. Dakle kada čovek umre dođu angeli i demoni i svako svoje stavlja na terazije. Demoni odjednom stavljaju sva loša dela a angeli dobra. Tada Bog presuđuje šta će da prevagne. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...