Jump to content

Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, nedeljko рече

Јел и себе убрајаш у оне који погрешно тумаче св. Јустина и св. владику Николаја ?

И ако их негде погрешно тумачим то ме неће навести да напустим Цркву и одем у неку парасинагогу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 478
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 6 минута, Bokisd рече

Pa, ovde je bila prica da li treba strah (Gospodnji) i nas Nikolaj objasnjava da treba i zasto treba, druga je stvar da li ce to neko nesto pogresno shvatiti i razumeti iz raznih razloga.

Ја нисам негирао страх Божији. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Дејан рече

До њиховог објашњења смо дошли у последње три деценије, па смо избацили филиокве из наше Литургије.

А док буде Цркве биће и светих и светих отаца 

Kako mi izbacili, verovatno mislis na njih.

Mislim da nista nisu objasnili u vezi filiokve, uostalom jednostavno je, neka ga zvanicno odbace i osude i to je to'.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Александар Милојков рече

Не буди смешан. Говорим о антропомрфизмима у Библији, у Старм завету. Сами оци Цркве су исте алегоријски тумачили.

Морам мало, како ти кажеш, ''педагошки'', али пошто се искључујеш из дискусије нећу те више ''Цитат-ирати''.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Александар Милојков рече

Није лепо да свештеника називаш мојим пајташем. Али то говори о теби и твојој духовној величини. Ви зурлоти имате тај проблем - ухвтаите се за неко своје (или туђе тумачење, које сте на себи својствен начин разумели) и онда то проглашавате Предање Цркве и догматиком. Ја ћу ти сад овде навести десетине имена који се не слажу са таквом егзегезом и шта онда? Добро ти је Ђуровић негде писао да немаш дара да разлучиш форму од суштине. Своје уобразиље (своје егзегезе) проглашаваш за догмат Цркве. То је главна особина зурлотства - а за вас је карактеристика да сте ревнитељи, али не по разуму. Зато и не треба трошити време на бесмислене дискусије. Поновоћу ти као о Ђуривић: немаш дара да разумеш. Молићу се да ти Бог подари светло разума.

Александре, рекло би се да ти не знаш значење речи "пајташ". Пајташ није уопште погрдан назив, него значи другар, јаран, ортак... А пошто си погрешно помислио да је то погрдан назив, онда си себи дао "вољно" да ти мене називаш "зурлотом". На част ти. 

Добро ти је Ђуровић негде писао да немаш дара да разлучиш форму од суштине.

Јел онај Ђуровић који прича да су постови иживљавање и да их треба драстично смањити/укинути јер је само Велики пост регулисан канонима Цркве? И онај који тврди да су сви покојни васкрсли, а да рукоблуд није грех? Јел тај Ђуровић? Ако је тај, онда свакако његово мишљење ваља уважити као ауторитативно. Човек зна знање.

То је главна особина зурлотства - а за вас је карактеристика да сте ревнитељи, али не по разуму.

Ајде!? Баш си сигуран у то?

Поновоћу ти као о Ђуривић: немаш дара да разумеш.

Ако је Ђуровић то рекао, онда то значи да имам дара за разумевање, јер је истина најчешће супротна од онога што Ђуровић каже.

Молићу се да ти Бог подари светло разума.

Лепо од тебе. Али ако ће те молитве резултирати светлом разума које имате ти и Ђуровић, молим те, немој се молити.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Bokisd рече

Kako mi izbacili, verovatno mislis na njih.

Mislim da nista nisu objasnili u vezi filiokve, uostalom jednostavno je, neka ga zvanicno odbace i osude i to je to'.

Један бискуп је питао патријарха Павла, одакле вам филиокве у Литургији?

Након ослобађања од Турака, када смо кренули у описмењавање и превођење, у сопственом незнању католици су нам убацили гомилу својих елемената. Такав историјски момент био.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Дејан рече

Један бискуп је питао патријарха Павла, одакле вам филиокве у Литургији?

Након ослобађања од Турака, када смо кренули у описмењавање и превођење, у сопственом незнању католици су нам убацили гомилу својих елемената. Такав историјски момент био.

Joj, odakle ti to, mi kao deo PC nikada nismo ispovedali filiokve i slicne pogresne stvari koje imaju RK.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Bokisd рече

Joj, odakle ti to, mi kao deo PC nikada nismo ispovedali filiokve i slicne pogresne stvari koje imaju RK.

Па од патријарха Павла је потекла та прича.

Ја не знам да ли ти читаш шта је написано. Лепо ти је написано да су нам католици радили превод и штампу књига, да су убацили гомилу својих учења. Нисмо били образовани и способни то да препознамо, сада јесмо и избацили смо те елементе.

https://youtu.be/ueoOWZzJOG0

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Дејан рече

Па од патријарха Павла је потекла та прича.

Ја не знам да ли ти читаш шта је написано. Лепо ти је написано да су нам католици радили превод и штампу књига, да су убацили гомилу својих учења. Нисмо били образовани и способни то да препознамо, сада јесмо и избацили смо те елементе.

https://youtu.be/ueoOWZzJOG0

A, gde to ima nesto o tome, gde i kad je to nesto zapisano istorijski ili bilo kako drugacije, pa Petar Mogila to nije nikada uradio iako je neke dobre stvari od RK uzeo za Mitropoliju Kijevsku.

Inace, hipoteticki, ako smo imali kao neko vreme u ispovedanju i filiokve i ako smo izbacili, onda znaci da je to pogresno.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

A, gde to ima nesto o tome, gde i kad je to nesto zapisano istorijski ili bilo kako drugacije, pa Petar Mogila to nije nikada uradio iako je neke dobre stvari od RK uzeo za Mitropoliju Kijevsku.

Inace, hipoteticki, ako smo imali kao neko vreme u ispovedanju i filiokve i ako smo izbacili, onda znaci da je to pogresno.

Bratac, ako ti pišem da je ubačeno na podvalu, da smo bili nepismeni to i da vidimo, to ne znači da smo ispovedali fikiokve. Ja stvarno više ne znam koji je tvoj problem. Jedino čovek danuzme blok 5 i bojice pa danti crta.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Дејан рече

Bratac, ako ti pišem da je ubačeno na podvalu, da smo bili nepismeni to i da vidimo, to ne znači da smo ispovedali fikiokve. Ja stvarno više ne znam koji je tvoj problem. Jedino čovek danuzme blok 5 i bojice pa danti crta.

Pa, bre, prvo si pricao nesto o filiokve kako je reseno pitanje izmedju RK i PC, pa onda prelazis na nasu crkvu i filiokve, pa ima kod nas, pa nema, vise te nista ne kontam sta je tvoja prica. ne_shvata

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Дејан рече

Чекај, до пре три деценије било филиокве у српским литургијама? И Јустин био неписмен да то види,  Николај био неписмен, мноштво учених теолога у 20. веку, а било их је и раније? На ком минуту вл. Давид прича о томе у оном видеу? 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bokisd рече

Pa, bre, prvo si pricao nesto o filiokve kako je reseno pitanje izmedju RK i PC, pa onda prelazis na nasu crkvu i filiokve, pa ima kod nas, pa nema, vise te nista ne kontam sta je tvoja prica. ne_shvata

Poslusaj onaj klip sto sam ti stavio link

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Дејан рече

Poslusaj onaj klip sto sam ti stavio link

Jel moze samo gde prica vladika o tome, nemam vremena (i nesto volje bas) da sad slusam ceo klip.

Ali, zar nije poenta da ako je hipoteticki i bilo, da smo to uklonili jer je filiokve pogresno i nije deo naseg ispovedanja.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...