Jump to content

Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Crkva se moli na Liturgiji za sve ljude u večnosti, što bi postojao privremeni pakao, kad Bog prima naše molitve i po njima i velikoj milosti svojoj spasava ljude.

Recimo da se ja sada molim za mog pokojnog oca, Bog je znao unapred moju molitvu, kao i one prošle i sadašnje, za Boga nema juče i sutra, sve je danas, te po upokojenju i taj događaj je za Boga i sve što je vezano za tu ličnost(pa i ono posle) jeste danas i podleže Njegovom sudu.

Što se dešava po molitvi Crkve ?

To je onda slično mitarstvima ili čistilištu.

Zašto su Bogu potrebne naše molitve ako je već sve poznato i odlučeno.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 478
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 9 минута, kopitar рече

Što se dešava po molitvi Crkve ?

To je onda slično mitarstvima ili čistilištu.

Zašto su Bogu potrebne naše molitve ako je već sve poznato i odlučeno.

Pa po molitvi Crkve koji smo deo mi kao Hristovo Telo se milošću Njegovog i spašavamo.

Recimo ti iskreno uputiš molitvu za bližnjeg i Bog  usliši tvoju molitvu, onda je on prenese na ličnost za koje je upućena.

Takva molitva se može Bogu primiti danas, dakle u vreme smrti, zašto bi Bog koji već poznaje budućnost stavljao takvu dušu u privremeni pakao pa je oslobodio posle tvoje molitve, ako je već za Boga sve danas?

• Оплаках :)) 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa po molitvi Crkve koji smo deo mi kao Hristovo Telo se milošću Njegovog i spašavamo.

Recimo ti iskreno uputiše molitvu za bližnjeg i Bog uslovima usliši tvoju molitvu, onda je on prenese na ličnost zbog koje je upućena.

Takva molitva se može Bogu primiti danas, dakle u vreme smrti, zašto bi Bog koji već poznaje budućnost stavljao takvu dušu u privremeni pakao pa je oslobodio posle tvoje molitve, ako je već za Boga sve danas?

Da li se mi spašavamo po molitvi Crkve ili smo već spašeni a molitva je svemu tome pridružena tj.uzeta je u obzir.

Ali onda ispada da je Bog ograničen i ne može nas spasiti bez molitve Crkve.

To sve govori kao da imamo još jednu priliku i ako je sve gotovo...to je opet neka vrsta čistilišta kako god da okreneš. Samo je to neka vrsta trenutnog Čistilišta malo problematično. Kao da je Bog tu nemoćan po pitanju našeg spasenja ili je tako uredio da se spavamo jedni preko druih jer treba naše zajedništvo i suradnju.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, grigorije22 рече

Neće da se snađu nikako. Neznabošci i jeretici ne prolaze mitarstva kao ni oni koji budu imali žig zveri. Oni se odma nizvode u ad. 

Ti nemaš pojma ko je "jeretik." A izgleda da ni Rodoljub ne zna ili se pravi toša. Da se ne desi.....Da će se pre spasiti neki bezžbožnici i "jeretici" ngo vas dvojica.

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

@kopitar molitva može biti i jedan uzdah ili kao što je pokazao razbojnik pred smrt i zamolio Hrista da ga pomene u Carstvu.

Sve je jedna molitva Tvorcu koji je priredio spasenje čovečanstva, pa i jedna data čaša vode.

Pitam te ako Bog prima naše molitve za upokojene, zašto ih ne bi primio prilikom smrti upokojenog ako je za Boga sve danas?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

@kopitar molitva može biti i jedan uzdah ili kao što je pokazao razbojnik pred smrt i zamolio Hrista da ga pomene u Carstvu.

Sve je jedna molitva Tvorcu koji je priredio spasenje čovečanstva, pa i jedna data čaša vode.

Pitam te ako Bog prima naše molitve za upokojene, zašto ih ne bi primio prilikom smrti upokojenog ako je za Boga sve danas?

To sa čašom vode može biti i zabluda jer što ako se ne dogodi tako nešto tj. nekakav čin čiste ljubavi.

Pozvani smo da se suobličimo Sinu i za to imamo sve potrebne milosti i ovaj samo jedan život a mi kažemo ma to nije za mene ja ću se spasiti po molitvi Crkve a možda sam nekog žednog nekad napojio.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, kopitar рече

To sa čašom vode može biti i zabluda jer što ako se ne dogodi tako nešto tj. nekakav čin čiste ljubavi.

Pozvani smo da se suobličimo Sinu i za to imamo sve potrebne milosti i ovaj samo jedan život a mi kažemo ma to nije za mene ja ću se spasiti po molitvi Crkve a možda sam nekog žednog nekad napojio.

Pa mi smo pozvani jer nam je više dato. 

Svako može da bira svoj put ali ako imaš priliku za usinovljenje, ne biram samo čašu vode i ne oslanjaš se samo na tuđe molitve.

Nešto drugo sam te pitao.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, kopitar рече

Desiće se sličan čin.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa mi smo pozvani jer nam je više dato. 

Svako može da bira svoj put ali ako imaš priliku za usinovljenje, ne biram samo čašu vode i ne oslanjaš se samo na tuđe molitve.

Nešto drugo sam te pitao.

Razumijem to oko molitve upućene Bogu ...nisu ograničene vremenom i prostorom.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

Imamo se pravo nadati, zapravo već i sama želja za tim se računa.

Da, želja za Hristom je stvarno velika stvar.

I sad ako molitve nemaju vreme i sve su za Boga danas, gde onda ima mesta da duša bude u privremenom paklu, pa je oslobode kasnije Crkvene molitve?

Nema takvog prostora, zato Bog uzima dušu u naručje svoje i ne predaje je demonima na privremeno mučenje, kao da bi po smrti to imalo ikakvog smisla, pogotovo što umiremo sa usnama koje izgovaraju reč Hristos.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da, želja za Hristom je stvarno velika stvar.

I sad ako molitve nemaju vreme i sve su za Boga danas, gde onda ima mesta da duša bude u privremenom paklu, pa je oslobode kasnije Crkvene molitve?

Nema takvog prostora, zato Bog uzima dušu u naručje svoje i ne predaje je demonima na privremeno mučenje, kao da bi po smrti to imalo ikakvog smisla, pogotovo što umiremo sa usnama koje izgovaraju reč Hristos.

Da upravu si jer sve drugo je skretanje pažnje sa onog najbitnijeg, jer ako se bavimo Čistilištem, mitarstvima, privremenim Paklom itd. tražeći tu nekakve mogućnosti za spas mi Isusa onda stavljamo u drugi plan da pričeka dok mi ne odradimo naše samočišćenje. ( To je nemoguće da sami radimo jer ako nas je stvorio i obnovio onda treba dovršiti s nama i usinovljenje do kraja)

Pa možemo onda reći da će sam Isus osobno za nas biti i Raj i Pakao i Čistilište i mitarstva itd. ako je On naš cilj onda je logično da se sa Njim ovaj proces mora završiti.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Bernard рече

Ti nemaš pojma ko je "jeretik." A izgleda da ni Rodoljub ne zna ili se pravi toša. Da se ne desi.....Da će se pre spasiti neki bezžbožnici i "jeretici" ngo vas dvojica.

Pre će da se spase najgori Pravoslavac koji je kršten nego nekršteni musliman koji obožava Alaha, a Alah je sam sotona.

Подели на овим сајтовима

On 6.1.2021. at 22:20, Александар Милојков рече

Хајде још нешто да питам. Ако човек хришћанин, вођен јеванђелском вером, црквен, живећи светотајинским животом, милошћу Божјом живи богоугодним животом, те му нису потребна плашења демонима као мотивација за наведено - зашто је потребно да верује у буквално постојање митарстава? Ако се милошћу Божјом учим љубави и ако због те љубави не крадем, не чиним прељубе, не сведочим лажно... зашто морам да верујем у митарства? Зашто, ако и са њима и без њих, ја ћу једнако да се трудим јер ме покреће Божја љубав и јеванђелска философија живота?

Recimo zato sto je do duhovne ljubavi tezak put ocicenja od raznih grehova i onda strah od prolaska kroz mitatstva pokrece coveka na visu i veliku revnost ka ociscenju i savrsenstvu i na kraju i ljubavi, to je poruka sv.Antonija Velikog koju je on pricao i drugima na korist....."Са тим циљем, тј. ради побуђивања веће ревности за чисти живот, он је о том виђењу причао другима".....

Pogledaj samo u Lestvici na kom stepenu je ljubav, dok se to ne dostigne, treba da bude i malo (vise) straha i malo (vise) i ljubavi i vere. Ja mislim da mi hriscani ovakvi kakvi smo danas, bez straha kao pocetka duhovnog zivota i sredine i kraja ne mozemo da napredujemo u tom duhovnom zivotu. I, to je za mene isto neka jevandjelska filozofija.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...