Jump to content

(ВИДЕО) Беседа Епископа Максима поводом осам векова аутокефалности СПЦ

Оцени ову тему

Препоручена порука

У овај благи дан кад сам се вратио са братског састанка, лакши мало за бреме, погледах шта има на мени омиљеном форуми и нађох ове квалификације које баш нисам очекивао. Јесте да се о.Зоран понаша као да је овај форум његово власништво, ћаћевина , што би моји рекли, па окрпи све редом, али мислим да му нисам дао ни најмањег повода за то. Нигдје нисам исказао мржњу, па не знам како сам стара муштерија, дрвени адвокат, да моје име буде по знацима навода и да се оптужујем за све и свашта.

Учествујем на форумима од БСН, преко Верујем, Видовдана . Б92, па мислим да нема потребе да се посебно представљам или стављам овде копију личне карте или декрет о постављењу. Моја намјера је била да разрешим дилему, да се не оптужују људи да пишу у туђе име. 

Са вл.Максимом имам нормалну комуникацију као и са осталим школским друговима с  којима сам провео 5 година и сад сам у учестачијјој преписци, јер треба да се скупимо око прославе 31 године од када само матурирали. Не упуштам се пуно у ове расправе и није ми јасно како о.Зорану смета што вл.Максим брани Цариград, под чијим је он омофором, али једно сигурно могу да тврдим , а то је да вл. Максим није неко ко би се крио иза некога или писао под туђим именом.

За тих 5 година људи се добро упознају, јер је то период кад се формирамо као личности и то остаје за сав живот. Вл. Максим је дошао са солидним знањем из појања, језика, вјеронауке, за разлику од осталих ђака, али никада се није уздизао, нити кога потцјењивао, него је био спреман да свакоме помогне ко му се обрати за помоћ. Не знам да се с неким посвађао или направио некоме неприлике, тако да не бих могао прихватити да се после толико година понаша другачије.

Ја рекох и спасох душу своју, а вама како воља.

И ако неком треба додатни доказ  http://www.bogoslovijasvetogsave.edu.rs/maturantski_tabloi_3.html#prettyPhoto_PhotoGallery2[PhotoGallery2]/8/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 166
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Лепо је од Вас што браните свог школског друга, али то у каквом је Вама сећању остао Милан Васиљевић, и какви су односи међу вама данас, нема никакве везе са спорним јавним изјавама и ставовима преосвећеног владике Максима, који су дали повода овој дискусији, баш као ни дрским и нимало братским начином на који се обратио ("насрнуо" је свакако боља реч) - и наставља да се обрађа - владици Иринеју, коме се, бар по овом питању, заиста нема шта замерити.

1 hour ago, Milan Nikolic рече

Јадничак овај Златко Матић, баш ми га је жао.

Апологетика фанариотског неопапизма полако пушта корена и међ' Србљем. То што је издавач књиге установа под покровитељством декана ПДФ посебно ме узнемирава.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Хаеул рече

Лепо је од Вас што браните свог школског друга, али то у каквом је Вама сећању остао Милан Васиљевић, и какви су односи међу вама данас, нема баш никакве везе са спорним јавним изјавама и ставовима преосвећеног владике Максима, који су дали повода овој дискусији, баш као ни дрским и нимало братским начином на који се обратио ("насрнуо" је свакако боља реч) - и наставља да се обрађа - владици Иринеју, коме се, бар по овом питању, заиста нема шта замерити.

Нзнм., да ли си испратио, но прота Небојша се огласио гледе спекулација да је ПреНекиДанДошли члан Форума под именом Петар Божовић - владика Максим. Заправо, пренео је преосвећеног одговор.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, о.Небојша рече

Не упуштам се пуно у ове расправе и није ми јасно како о.Зорану смета што вл.Максим брани Цариград, под чијим је он омофором

Већ сам напоменуо да је Максим 2 пута подсетио цариграђане да сам њихов, па су ме звали са упозорењем да ће ми скинути мантију, тако да сам обва пута изгубио по дан пишући образложење мојих великих грехова. Немој само да ми кажеш да ме је пријавио Амфилохије са којим сам пре тога ишао на вечеру и после смо имали сарадње, као што сам гостовао и служио у Црној Гори. 

Да имаш мало спекулативног дара, било би ти јасно из мојих интервенција зашто Максим ради против свих нас, јер ко ради на расколу, тај добра никоме не жели. У време када један кардинал, као што је Шенборн плаче на давање Томоса (https://www.erzdioezese-wien.at/site/home/nachrichten/article/70696.html?fbclid=IwAR0iHBJoAaBUcORG_gntKo8McS2dKArskcHDOu-p9c6EWGpcdgH3gA9ekE0), Максим ни 5 ни 6 узима да хвали потезе Цариграда. Притом немамо још увек ниједну православну аутокефалну Цркву која је прихватила Томос. Да је барем узео да то ради словесно па да га разумемо, али узе да каже како смо ми неканонски добили аутокефалију као и Украјинци! Лепа апологија Цариграда, нема шта! Недао ти Бог да те брани епископ у Западној Америци! Лепо му Иринеј дочара идентитет, овај пак има неку умишљену представу о себи. Не зна ни своју епископску титулу! 

Твоје име иде под наводнике зато што не знамо ко си. Ипак са тобом причамо отворено, јер се не руководимо Максимовим правилима. Видиш како је лепо Максимово понашање? И онда тражите да вам нешто верујемо на реч? Верујемо вам колико и Вилотићима. Поздравићеш га с моје стране кад га чујеш, или да га Максим поздрави, пошто чита ове "сатанске стихове". Да искористим прилику па да и ја поздравим мог млађег школског, Васиљевића...

За разлику од неких, Ђуровић је дугогодишњи прегалац на њиви Поука, тако да имам заслужену слободу. Знају ме ти људи много боље од тебе. Пошто сам августинијанац, да одговорим и његовим језиком: quod licet Iovi non licet bovi!  

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Милан Ракић рече

Нзнм., да ли си испратио, но прота Небојша се огласио гледе спекулација да је ПреНекиДанДошли члан Форума под именом Петар Божовић - владика Максим. Заправо, пренео је преосвећеног одговор.

Па, прота Небојша овим свакако није оповргао оптужбе да је "дрвени адвокат" епископа Максима. 

Ако владика тако помно прати рад овог форума, и има нешто да каже, нека се обрати лично - кад већ толико презире анонимност - уместо што шаље прогласе с горских висина своје самоумишљене узвишености. 

Било како било, један епископ и један члан форума нису баш у истом рангу. То што овај први говори, и ради, ствар је од општег значаја за ширу црквену јавност. Мишљења и оптужбе овог другог то баш и нису, ако се не оправдају. Јер, сви смо ми мање-више слободни да говоримо шта нам се прохте, али не без последица. Реакција Њ.П. епископа Иринеја, баш као и ова (и она закључана) дискусија, су последице с којима се суочава владика Максим. Исто тако, тужба може бити последица за клевету од стране ништих чланова форума, ако је то што они говоре заиста неистина.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Милан Ракић рече

Зар нам Небојша не би могао проследити неки скрин шот? А остало је оправдане сумње да ипак може да буде Максим или они из Радована Трећег. И зашто мистериозно нестаде тај сеоски поп?ne_shvata

Подели на овим сајтовима

Погрешио сам на једном месту. Мислио сам да Максим чита неки подсетник са ајфона, али он једноставно погледа често на земљу. Обарање погледа у овом случају је веома речито, као и целокупни говор тела. Осушена уста, стискање жезла, омашке (нпр. Григорије више деценија служио у Херцеговини, а он крајем 1999 постао владика тамо)... Ето, и Ава греши:)))     

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Zoran Đurović рече

Да стари буду још горе, он сам или нека његова десна рука су узели да попљују владику бачког, како овај није научник, а ту су поновили (гле како је игром случаја "сеоски прота Петар Божовић") исту квалификацију из нарученог од њих текста у "Блицу" од Жељке Јевтић, која стално пише против бачког као и људи који су око њега, док никада не виде ниједну аферу у херцеговачког клана! Мало чудно, зар не? Помињем да се нећу освртати на оно шта је бачки до сада урадио или има у рукописима, али ћу се нашалити да и он и ја бисмо више тога објавили (ја имам већ 5-6 "дебелих" књига које су у сређивању за штампу) када се не бисмо бавили бесмисленим гафовима северноамеричког! На то се не бисмо ни обазирали да су у питању само испразности, него је овде на делу петоколонашки ангажман Васиљевића који опасно угрожава како јединство Српске Цркве, тако и ради на екстремизовању позиција Београда и Фанара што може да доведе до раскола. Њему су уста пуна мира, као Нату демократије. Том реториком неће моћи да нас обмане.  

И ово горе подебљано је грешка... :)

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Зар нам Небојша не би могао проследити неки скрин шот? А остало је оправдане сумње да ипак може да буде Максим или они из Радована Трећег. И зашто мистериозно нестаде тај сеоски поп?ne_shvata

Нзнм авво,  то моратенса њим да видите. 

Сумња свакако постоји. 

И још једаред да се осврнем на то што Ви или неки не знате за о.  Небојшу.  Нема потребе да се буде некоректно према њему. 

Дакле,  није човек ни тзв.  трол или пак бот. Свештеник је крстоносни у епархији из које сам родом. 

То што је поменуо за Максима, да не тражим сада,  али мислим да је било у контексту успутне "приче", док договараху виђење за матурални домјенак. 

Како год да је напослетку,  није ред да се један прота,  који се на концу није нити изјашњавао о предметном питању,  нити је учествовао у дискусији,  но је само пренео коментар, представља као "непознат" и проче. Или да се прозива да је ичији дрвени адвокат. 

И овде вас-све учеснике у дискусији још једаред молим да се према другима,  знаним лично или незнаним,  односимо како доликује. 

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Golub рече

И ово горе подебљано је грешка... :)

Може, што се мене тиче, да буде и владика у Праји, главном граду Зеленортске републике...:)) Овде смо на форуму, тако да су ове ствари као добар дан, али кад се пишу ауторски текстови, то је онда друго. 

Имам и једну погрешну реченицу, јер ме је тастатура пореметила (уме да се заглупи), а поставих ком. и после ме мрзело да је исправљам. Требаће неки детектив да је протумачи... :D Можда је вечерас и променим. 

Подели на овим сајтовима

Плаћамо данак дигиталним технологијама... 

Ономад, писма и ''саопштења'' су путовала дуго, а неретко би се (на срећу аутора) и загубила на путу.  Некад је боље да ствар преноћи, (чак и неколико ноћи), да се са закашњењем шиљи дигитална оловка...  што је брзо - то је кусо!

Претпостављам да вл. Максим жали за неким исхитреним ''саопштењима''?!

Надам се да ће вл. Ириније бити мудар (као што и јесте) и да ће зауставити ову јавну дигиталну ''дописну'' школу да се ђаво више не радује...

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Golub рече

Плаћамо данак дигиталним технологијама... Претпостављам да вл. Максим жали за неким исхитреним ''саопштењима''?! Надам се да ће вл. Ириније бити мудар (као што и јесте) и да ће зауставити ову јавну дигиталну ''дописну'' школу да се ђаво више не радује...

Иринеј је одмерено реаговао у овој преписци. Смеју му се што пише полако, али он вага речи, док код Максима имамо тим. Зато ти они могу сочинити одговор за сат времена. Али, неодговарање може да се протумачи и негативно. 

Природа форума је да буде кусо. То је непосредан фајт. На крају се преброје ударци. И то свако за себе, али је добро јер је живо, и много их је што скоро у стримингу виде ствари. Овде има много више читача него коментатора. 

Са тобом не могу да се сложим око исхитрености, зато што Максим програмски говори о овим стварима. Исхитреност у смислу неке омашке је ок, али овде имамо један задатак који се постојано спроводи у дело. Као што је Артемије спремао раскол дуго година, а онда су његови спиновали СПЦ како су се они одцепили због пада СПЦ у јерес! Све сам то показао у мојим текстовима где се јасно види тајминг тих потеза. Њихово је било само бацање прашине у очи, играње на карту примитивне побожности и национализма, непросвећене духовности, и онда су завели неке људе, иако то није велика група. Њима сам казао да ће по смрти Артемија Врљави Максим ударити на Туњавог Николаја, да би зграбио првенство и ту ће им бити крај. 

Дадох вам онај видео где се Артемије куне да неће направити раскол. И то дадох због бониста који верују на реч. Ја сам прошао ватикански дрил. Мада ни бизантинци нису за потцењивање. Мртва трка. Имамо владика и свих редова свештеничких, као и побожног лаоса, који лажу како уста отворе. Зато морамо да превентивно делујемо. 

Да Максим продаје маглу, и да се није он јуче пробудио и рекао како треба да се сви епископи у дијаспори потчине Фанару је његова стара прича, и трагове јој имамо у овом интервјуу, који погледати од 40ог минута: 

Интервју је објављен 2017.   

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ведран* рече

Јер, као што је свима познато, у научним радовима се често "полемише" не само са онма које не видимо, не знамо и не познајемо, него чак и са онима који више нису живи!

welcome ili dje' si Vedrane...:D

(ceo 5.Vaselj. sabor se bavio tim retroaktivnim osudama ,... itd)

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Zoran Đurović рече

Да Максим продаје маглу, и да се није он јуче пробудио и рекао како треба да се сви епископи у дијаспори потчине Фанару је његова стара прича, и трагове јој имамо у овом интервјуу, који погледати од 40ог минута: 

чек, да погледам интервју... 

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Golub рече

Претпостављам да вл. Максим жали за неким исхитреним ''саопштењима''?!

Верујем да жали што су његови ставови наишли на осуду већине, па самим тим и то што их је уопште износио пред "неспремну" јавност, баш као што жали и то што се ухватио укоштац с тако "незгодним" саговорником, какав је владика Иринеј, кога Црква није без разлога изабрала за свог гласноговорника. Али јасно је да он остаје при свему изреченом, и доста тога прећутаног, и да није било никакве "грешке" - осим можда тактичке.

Владика Максим није неко немушто невинашце које се просто изгубило у лавиринту сопствених речи и изрекло нешто што заправо не мисли. Све што је рекао и те како мисли.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...