Jump to content

(ВИДЕО) Беседа Епископа Максима поводом осам векова аутокефалности СПЦ

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 24 минута, Талични Том рече

Драги владико Максиме, топло Вам препоручујем да запамтите речи Вашег брата и архијереја и следећи пут, када говорите о паклу, пре него што било шта кажете станете пред огледало. Остало ће Вам се само касти.

Све потписујем! Тему закључаше кад сам ја имао госте па нисам могао да реагујем. Јасно су се оградили, али је то био погрешан потез. Мислили су да је откључају, али како се отворила ова нова, онда се расправа овде пребацила. Аутоеротични владика Максим ничим није заслужио да буде поштеђен, поготово што је све навикао да ради на подмукли начин никада не прихватајући своју одговорност. Ја сам изнео и документацију око мог случаја, где се сасвим јасно, црно на бело види како је он преварио наставничко веће гнусном лажју да нисам имао право да аплицирам на то место. 

Да стари буду још горе, он сам или нека његова десна рука су узели да попљују владику бачког, како овај није научник, а ту су поновили (гле како је игром случаја "сеоски прота Петар Божовић") исту квалификацију из нарученог од њих текста у "Блицу" од Жељке Јевтић, која стално пише против бачког као и људи који су око њега, док никада не виде ниједну аферу у херцеговачког клана! Мало чудно, зар не? Помињем да се нећу освртати на оно шта је бачки до сада урадио или има у рукописима, али ћу се нашалити да и он и ја бисмо више тога објавили (ја имам већ 5-6 "дебелих" књига које су у сређивању за штампу) када се не бисмо бавили бесмисленим гафовима северноамеричког! На то се не бисмо ни обазирали да су у питању само испразности, него је овде на делу петоколонашки ангажман Васиљевића који опасно угрожава како јединство Српске Цркве, тако и ради на екстремизовању позиција Београда и Фанара што може да доведе до раскола. Њему су уста пуна мира, као Нату демократије. Том реториком неће моћи да нас обмане.

Ја бих ставио руку у ватру да је "сеоски прота Петар Божовић", а да ли би Максим смео да је стави на Јеванђеље, то сумњам. Већина није приметила да "сеоски прота" воли да чита Симеона Новог Богослова, а то је уз Максима Исповедника и Паламу један од данас најпопуларнијих аутора зато што се на основу њега неукима може свашта продавати, јер је компликован мислилац и са завидним опусом. Тако овај гледа да засени неупућене. Има једно лепо место у Шмемановом "Дневнику" кад су му дошли Амфилохије и Атанасије, па се он мисли у себи: Ови Срби нису нормални, какви су их Маскими и Паламе и метафизике спопали, уместо да се баве обновом литургијског богословља?!:)) Наравно да су се после бавили тиме, али нисам сигуран да је то једини пут, јер су из тог богословља извукли и папизам цариградског патријарха. Екстремизације и једна књига нису добра ствар; напротив! Добро формулиса бачки: онтологија без етике! Мода је у наших модерних теолога да се фрљају изразима и да користе вештачки (умјетни) језик, како су радили и неписмени комунисти код нас не би ли хипнотисали особе. Дошли су дотле да тврде, у брк Исусу: Бог не чује индивидуалну молитву у клијети! Да се обесимо као шунке од литургије до литургије! Ово су нови наши фундаменталисти иако заводљивог језика, јер би да уведу теократију па па свештенству предају сву власт у руке и да је изводе на основу тобоже божанског декрета који би произилазио из литургије! Зато се залажу да се укину и помоћни и викарни епископи, а кад им то понуде, поломе се ко ће пре да прихвати ту титулу! Ови демагози - лишени сваког смисла за историјску реалност - нису читали у Регули св. Бенедикта (који није имао смисла за литургију и није знао за значај исте:bu:) да су игумани били углавном лаици-монаси, и да су они равнали манастиром, и да је свештеник морао да слуша игумана, као и приор! Свештеник није могао ни да проповеда ни да даје благослове без игумановог (опатовог) одобрења. И за то би ови рекли да је Бенедикт девијантна појава, да је отпао од евхаристије! Но, Бенедикт није био просветљен онтологијом без етике! - Да неко не би рекао: Он је био духовно посрнули западњак, ми исту праксу имамо и на Истоку. Вероватно је и Свети Сава био девијантан кад је одредио да над студеничким игуманом епископ не може бити властан.

Оваквим саветницима и зналцима је по свој прилици окружен патријарх Вартоломеј, па се понаша као да је први без других. Већина аутокефалних православних цркава је апеловала да сазове општи сабор, он се томе одупире, и тада се заборавља канон: А да први не чини ништа без сагласности осталих

Мене је Максим већ 2 пута пријавио Фанару (нема ко други), сада чекам трећи, па можда буде трећа-срећа!:smeh1:              

Подели на овим сајтовима

• Одговори 166
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 10 минута, Талични Том рече

Дочеках и ја да ми о. Зоран (Ђуровић) лајкује коментар. Сад могу на миру да умрем... :D

Немој још, тако ти Алаха, да нам се престравиш у Господу! Тек дошао, па да се селиш!:))) 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Немој још, тако ти Алаха, да нам се престравиш у Господу! Тек дошао, па да се селиш!:))) 

Престрављујем се сваки дан, оче Зоране. :) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Талични Том рече

Престрављујем се сваки дан, оче Зоране. :) 

Ја ћу морати 2 пута да васкрсавам! Кад се преселим и видим Христа и све свете и анђеле, од призора има да се престравим и да ме удари срчка! Мораће опет да ме оживљавају, али ћу тада ваљда бити спремнији!...:))

Подели на овим сајтовима

Флоскуле о "анонимности" и "личности" су иначе јако омиљење међу апологетама патријарха Вартоломеја. Дотичнима је очито важније ко нешто говори, него садржина онога што говори, што објашњава њихово безусловно уважавање фанарских прокламација с једне стране, и гордо игнорисање валидних аргумената нас ништих с друге, без обзира на то што су аргументи на нашој страни.

Ако вам неко упути сувисле критике, и учини то на пристојан начин, ваш је избор да ли ћете им одговорити, али не мислите да то што су вам се обратили анонимно оправдава ваше одсуство аргумената и неспремност да се упустите у дијалог. 

За разлику од владика, свештеника итд, ја нисам јавна личност. Високо ценим своју анонимност на интересу и имам апсолутно право на њу, свићало се то некоме или не. И осим ако је злоупотребљавам - а упутити оправдане критике једном владики на пристојан начин никако није злоупотреба анонимности - нико нема право да ми пребацује да се "кријем", или шта већ.  

Подели на овим сајтовима

Ево још једна од лажи еп Максима. Доцирајући Иринеју, пише: "Преосвећени Епископ бачки је ипак саставио један текст који је, с једне стране богат темама али, са друге, не мање и грешкама. Тако на пример, супротно његовој тврдњи, у саборским документима на Криту ми нигде нисмо означавани као „епископ у Лос Анђелесу и Калифорнији“. Ако већ претендује да зна, обавештавам га да смо ми приликом потписивања докумената крај свог имена по правилу дописали правилно име наше епархије. Дакле, у изворним актима Критског сабора наша титула западноамеричког Епископа остала је непромењена и тачна."

Ово је лаж. Иринеј је лепо приметио да се други епископи у дијаспори толеришу од Фанара као уљези па се зато титулишу као епископ у, а не епископ од. Јер, када одемо на званични сајт где се дају Official Documents of the Holy and Great Council of the Orthodox Church (https://www.orthodoxcouncil.org/web/holy-and-great-council/-/encyclical-holy-council), за Иринеја пише да је епископ бачки († Irinej of Backa), а за Максима у († Maksim in Western America)! Нико неће помислити да Максим не зна енглески, него да, на простом српском казано, лаже. 

Да се не помисли да је некој незналици поверено да преводи ове изворне акте на енглески, прилажем и грчки: † ὁ Μπάτσκας Εἰρηναῖος, † ὁ ἐν Δυτικῇ Ἀμερικῇ Μάξιμος (https://www.orthodoxcouncil.org/web/holy-and-great-council/official-documents/-/asset_publisher/VA0WE2pZ4Y0I/content/encyclical-holy-council?_101_INSTANCE_VA0WE2pZ4Y0I_languageId=el_GR). Дакле, није битно оно што Максим замишља о себи (не дај боже, испаде нека прелест!), него како је потписан у званичним актима Критског сабора.

Јесте да немам основне школе, како би рекао западноамерички, умем да прочитам протокол, јер за то не треба нека памет, али бих зато био рад да ме Максим мало поучи Палами, јер су то мени недоступне дубине и висине, па се уплетем као пиле у кучине.:))      

Подели на овим сајтовима

Дакле, владика Максим или свесно кривотвори, у нади да нико неће проверити, или пак, чврсто уверен у непогрешивост Фанара, просто није ни читао шта је потписивао. Не зна се које је горе. 

Подели на овим сајтовима

Имам још доста тога, и биће, само морам и да сликам и преводим нешто да ме не би везали и бачили у таму најкрајњу, али ћу се ситно калуђерски јављати, осим ако у Западној Америци не плати неком хоџи да ми уради запис... :sunce: 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Хаеул рече

Дакле, владика Максим или свесно кривотвори, у нади да нико неће проверити, или пак, чврсто уверен у непогрешивост Фанара, просто није ни читао шта је потписивао. Не зна се које је горе. 

Веруј ми, ово ни Хегезија не би могао да претвори у нешто са позитивном конотацијом!:))12:smeha::)) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Ја ћу морати 2 пута да васкрсавам! Кад се преселим и видим Христа и све свете и анђеле, од призора има да се престравим и да ме удари срчка! Мораће опет да ме оживљавају, али ћу тада ваљда бити спремнији!...:))

Доста више са том јереси коју проповедате. :D

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Очекујете, не једно, већ два васкрсења, након свих ових критика васељенског primus sine paribus-а, и његовог нунција при Цркви у Србији? :D

Шалу на страну, сматрам да је неопходно јачати наше сопствене образовне капацитете, како би што мање наших теолога имало потребу да иде на усавршавање у Грчку и другде, где падају под утицај фанариотске пропаганде. Од става и понашања СПЦ имају шта да науче и Фанар и Москва, и зато је јако битно да говоримо сопственим гласом.

Подели на овим сајтовима

Радован III: Неколико - мрских, заумних, подмуклих, језивих и на све спремних - Вилотића. Добро је да Петар Божовић није глумио Јеленчета Вилотића!:))

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Талични Том рече

Стога би супротно моме ”вјерују” било да се јављам иза туђег имена и да полемишем са неким кога не видим, не знам и не познајем. Мислим да је би то било низлажење на њихов ниво, а ја у ’слици пакла’ не желим да учествујем”?! 

Ако Преосвећни владика Максим не зна (не може и не мора да зна) ко су: Леон Професионалац, Августин, фарисејски.буквојед, Боксид, Трифке, Талични Том…, зашто не жели да види да на сајту Поуке.орг постоје конкретне Личности које се одазивају на имена Владан, Ведран, Милан Николић, Александар Живаљев… који се могу, такође (случајно или намерно), наћи на неком од његових предавања и поставити му неко незгодно питање? Да ли би и тада одговорио да не може да полемише са неким кога не познаје довољно? А Владан, Ведран и Милан Николић су Преосвећеном владики Максиму (и његовим браниоцима на горе поменутој теми) постављали смислена и конкретна питања, на која су често добијали несувисле одговоре од актера блиских владики Максиму.

Нисам прочитао закључану тему, али ако ово стварно каже Еп. Максим онда ми ништа није јасно. 

Еп. Максим се бави академским радом. Еп. Максим има објављене радове. Ако Еп. Максим сматра да је овај принцип "видим, знам, познајем" толико важан за полемику и његово "вјерују" (!) Еп Максим би истог момента морао да престане да се бави науком. Јер, као што је свима познато, у научним радовима се често "полемише" не само са онма које не видимо, не знамо и не познајемо, него чак и са онима који више нису живи!

Можда и то подсећа на пакао огњени?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Чини ми се да је Св. Сава био архимандрит када је тражио аутокефалију а не само јеромонах како се наводи у беседи, но, опет, владика је ипак патолог... 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...