Jump to content

Аполоније

Члан
  • Број садржаја

    509
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    2

Последњи трофеј

Аполоније је имао/ла садржај са највише реакција!

Profile Information

  • Пол :
    Небитно

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Аполоније's Achievements

  1. Да ми не бисте извртали речи у мом одсуству, познато ми је да није било одлуке васељенског сабора - толико ваљда знају сви којима је познато када је одржан последњи васељенски сабор - али то не мења чињеницу да између Цркве и папиних следбеника нема богослужбеног општења већ хиљаду година, и то из врло оправданих разлога. Дакле, став Цркве је јасан. То што бисмо сви ми волели да до Великог раскола није дошло, и да се та рана зацели - а тешко ће се зацелити - овде не игра никакву улогу.
  2. Ма шта ми кажете? Па онда раскола и нема. Последњих 1000 година је заправо само неспоразум проистекао из личног сукоба двојице патријараха. Бесмислене тврдње на које не вреди трошити речи. То што бисте Ви хтели да нешто буде тако, не значи да јесте.
  3. @Avocado Наравно да их уче да буду хришћани, исто као што их на часовима српског уче да буду писмени, а не тек о писмености. Нема ничега шизофреног у томе да се сви упознају с другима. Идеја није да сви похађају часове православне веронауке уз грађанско васпитање, већ свако своју веронауку - или не - уз упознавање других. Него, реците Ви мени, кога овде да контактирам по питању промене "имена на сајту"? Каква је ово дивљина.. нигде особља на видику
  4. Мислио сам на озбиљније залажење у садржину онога у шта други верују. То није за основце. Нема ничега спорног у томе да се деца упознају с неким основним подацима о другим верским традицијама, али залазити у теологију - то је већ опасан терен. То је отварање Пандорине кутије. Није ово лако спровести нигде.
  5. @Аристарх Није. За почетак, не говоримо о Францима, јер је реч о Французима. Франци су тада већ били прошлост. Да, дошло је до раскола, јер је једна скупина моћника подржавала једног претендента на папски трон, док је друга подржавала другог, али у догматском погледу није било никаквих разлика.
  6. Заборавља се на низ проблема који све овај предлог чине неизводљивим у пракси. Не помиње се како би се решио проблем ученика за које је немогуће организовати засебну наставу за ученике који живе у срединама у којима доминира друга традиција, нити оних чији родитељи не желе да им деца похађају часове веронауке. Кад све саберемо и одузмемо, не своди ли се ово на само једно: обавезна настава веронауке или грађанског васпитања, уз неке минималне измене на пољу наставног плана? Јер, опет нећемо имати један предмет, и мораће да постоји нека алтернатива за оне који не желе веронауку, или за које није могуће организовати часове веронауке из одређене верске традиције.
  7. Све више од неких основних црта (бројност у Србији и свету, назив свете књиге, празници итд.) би било залажење у проблематичне воде. Компаративна религија није за основце.
  8. То је, бар у мојим очима, и више него пристојно, и зато радије не бих да "чачкамо мечку". Ово се врло лако може претворити у један потпуни хаос који би могао довести до укидања веронауке.
  9. Али, предмет не би био обједињен. У томе је проблем - о реализацији да и не говорим. Не може се у истој учионици предавати и православна и исламнска веронаука. То значи да говоримо о више предмета - не једном.
  10. Упитао сам изнад који удео ученика похађа часова веронауке. Ако је то већина, онда ово нема смисла. Само ћемо се без потребе ухватити укоштац с богоборцима у тренутку кад нам се ваља борити по питању неких важнијих ствари.
  11. Да, сад разумем. Хвала Вам. Идеја је у основи добра, под условом да се дискусија о толеранцији и другим традицијама сведе на минимум. Реално, број часова је и овако мали. Ако пар лекција оде на те споредне садржаје, неће много остати за веронауку.
  12. Слободни сте да то предложите особљу. Завршио сам дискусију и с Владаном и с Вама, и сада се враћам теми.
  13. Сви православни су паписте звали јеретицима. Нема у томе ничега чудног. Такође, Западни раскол је био политичке а не теолошке природе. У тој причи није било јеретика нити "одвајања од римокатоличке вере". Просто, све се сводило на то да ли је папа особа А, иза које је стоје ти и ти, или особа Б, иза које су стајали неки други, а каткад је постојао и трећи кандидат.
  14. Дакле, не бисмо имали један заједнички предмет, у коме би свака традиција била једнако заступљена - што би значило далеко мање уобичајене веронауке - већ мање-више досадашњи програм, с јасним акцентом на једну традицију, уз дозу "грађанског васпитања" и понешто о другим традицијама? Знамо ли који проценат ученика иде на часове веронауке?
×
×
  • Креирај ново...