Jump to content

о.Небојша

Свештеник
  • Број садржаја

    1423
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    1

Everything posted by о.Небојша

  1. На свакој Литургији се причешћује, прво свештеник , па онда народ. Сви су недостојни Причешћа, прво свештеник кад се причешћује говори : Часно и Пресвето Тело_Крв дају се мени недостојном свештенику... То му дође исто као кад се молимо у Оче наш да нам Бог опрсости грехе наше, као што и ми опраштамо дужницима својим, а ми опраштамо онима који нас увреде 0,01%, а Бог нам опрашта 99,99%, а оно мало нас понекад опомене. Сигурно је свештеник мислио да пошто је претходна седмица била трапава, па нико није постио, не треба да се ни причести, а он се сам причестио. Најбоље је то објаснио Патријарх, Порфирије : Кад је пост пости, кад је мрс, мрси , а кад је Литургија причести се.
  2. Налупао се за све паре, све у стилу: Знаш ли ти ко сам ја ?
  3. Отишао један мој парохијанин на рад у Француску, упознао тамо Јерменку, вјенчали се и хвала Богу добили кћерку коју смо неки дан крстили. Док сам вршио упис у матицу крштених питам мајку , која је гледала у писану ћирилицу, да ли она зна да пише јерменски алфавит. Нормално, рече ми, знам да читам и пишем, то сам прво научила, па тек онда француски језик, читање и писање. Паметном доста.
  4. Сјећам се да сам 1981.г. чекао у реду испред МЗ да бих добио бонове за уље, кафу и детерџент. Горива није било , возило се пар-непар. После је робе било, али је почела инфлација. То знам по новчаници од 100 динара која је за нас дјецу била појам, да би почела све више да губи на вриједности. И нико се не пита, ако је било толико благостање, зашто су стотине хиљада наших људи ишле на рад у иностранство. На селу се зна да не иде у најам газдин син, него сиротињски. Yugopapir: Jugoslavija u velikim dugovima '85: Koje su republike najzaduženije? / Spisak najvećih firmi gubitaša WWW.YUGOPAPIR.COM April 1985: U poslednje dve godine stalno se ponavlja fraza kako je, najzad, "skinut veo tajni sa naših dugova". Danas se, međutim, jed...
  5. Ти што кажу да су правили куће и живјели супер од плате , треба да признају да су узимали кредите које је јела инфлација, а чија је камата била занемарљива. Нпр.таст се одрекао права на стан и добио кредит у фирми на 10 година који је им ао камату нешто 1%, као само трошкови обраде . Кад се погледа распон плате у периоду 1974-84. види се који дио плате је на крају одлазио на отплату. У то доба није био велики избор у продавницама ни што се тиче технике, ни одјеће,а ни хране. Јужно воће је било скупо, носила се конфекција или нешто из комисиона или ако је неко ишао у Трст. Рођаи из иностранства су углавном доносили робу са распродаја. У сеоским школама доста дјеце је стално долазило у школу у истом одијелу, гдје се није гледало на склад боја или моду, него се доста ствари наслеђивало од старијих браће и сестара. Неки нису имали новаца за ужину или за штампу.
  6. Ако је до пара да помогнемо сви по мало , па ће се скупити. Ако је до рада , има људи који би радили на одржавању сајта, неки се јављају, неће лоше испасти.
  7. Нови Град, православно село у босанској Посавини, тешко је постарадало од комшија римокатолика у оба рата. Да зло буде горе, по Дејтонском споразуму припало је Федерацији и у њему живи данас мали дио православних Срба , углавном старије животне доби. Комшије из Свилаја се поносе припадношћу усташком покрету о чему сведочи и споменик на центру села на коме је податак да су се борили и после пада Берлина и капитулације.
  8. Вастину васкрсе, свако добро свима од Васкрслог Христа, Побједитеља свих зала и невоља.
  9. Tо су све проблеми који се налазе и Извјестију учитељној и у другим књигама у којима се указује свештенику шта да чини, ако се.... То се решава прије него што се сам свештеник причести и настави са причешћем вјерних. Против оксидације најлакше је ставити одговарајућу стаклену чашу у путир, нико неће проскомидисати на бађавом Агнецу, нти ће дати Причешће у коме има отрова. То је као оно питање које је постављао безбедњак у ЈНА војницима : Да ли би пријавио онога ко је отровао храну у мензи ? Сви су одговорили потврдно осим једнога,који је рекао : Не бих га пријавио , сам бих му пресудио. И њега је примио у Команду стана.
  10. Неки дан је неко од уважених доктора објашњавао да се не можемо заразити с хљебом који смо купили у продавници, а пипао да неко ко је заражен, јер кад доспије у желудац, вирус умире. Онда се по тој логици не можемо заразити ни Причешћем. Чудна је логика да се људи затварају у куће , тјерају да носе маске и рукавице кад изађу напоље, док се они у Паровима и Задрузи понашају као да су на другој планети, за њих правила не важе. Или има неки амандман у Уставу, непознат широким народним масама. Тако ме пита један парохијанин који је проблем да дође свештеник да свети водицу, а за пријеподне прошли му кроз кућу поштар, ветеринар, онај што очитава струју и партијски активиста да подијели маске . Ваљда су они имуни, од Фанте или од ко зна чега.
  11. БРЧАНСКО АРХИЈЕРЕЈСКО НАМЈЕСНИШТВО - БРАТСКИ САСТАНАК :: Eparhija Zvorničko-tuzlanska :: WWW.EPARHIJAZT.COM На дан Светог мученика Конона, 18. марта, свештеници Архијерејског намјесништва
  12. Има у ман.Савини сачувана проповијед из 17. вијека гдје је јеромонах тумачио народу помрачење Сунца на основу Коперникове теорије. Нису хришћани против науке, сви оци Цркве првих вијекова су имали и класично образовање које су користили у расправама са многобожцима.
  13. Кад сам био 1.разред богословије изашао је Требник на српском и ректор и професори су нас савјетовали да служимо да нас народ разумије и ја сам тај савјет усвојио. То је и смисао мисије св.браће Ћирила и Методија, народу разумљив језик, а не окоштала форма. Парохијани су годинама навикли , па им је необично , кад оду у парохију гдје се служи на цсл језику., кога опет не треба заборављати, него наставити проучавати.
  14. И хваљашесја и Господња ученици, а не Господњи ученици, јер се мисли на жене Мироносице које су јавиле радосну вијест о Васкрсењу апостолима, а не на неке ученике. Кажу неке приче да су рмкатолици вршили неке исправке, па су дошли до сазнања да умјесто coelibatus безбрачно, треба celebramus славити.
  15. Најсмјешније је кад некоме ко се позива само на цсл језик, кажемо да преведе или анализира то што је отпјевао, а он нема појма. Или кад се у недељу у већини храмова погрешно пјевао васкршњи тропар 4.гласа.
  16. Ваљда Патријарх зна гдје треба да иде. Иначе, свака му част на ревности,у недељу у ман.Туману, сад у Јордану, за неки дан у Америци. Пуно напора и за у пола млађег човјека.
  17. Могао је да пита исто и за јаја . Има одговор од св.Василија Великог да се могу у строгом посту јести маслине и слични производи од којих се добија уље, јер су тако били и у рају дати на употребу Адаму и Еви, а да се прерађени у уље не могу јести. Тако је ваљда и са медом, јер су и пчеле правиле мед и у рају, прије него што је човјек пао. Ово је добро, изгледа да имењак има намјеру да почне да пости, па се информише.
  18. У центру Добоја има радња у којој служе одличан бурек и разне врсте пита, koja се зове Добојске пите на вагу.
  19. Ko служи Цркви заклео се на послушност, а не на самовољу. Њима ће бити лакше кад не буду морале да мисле о новцу, шта треба набавити од орбе, а шта је вишак, него да се посвете монашком животу због кога су и дошеле у манастир. Нико их неће оставити без хљеба и основних потреба, Патријарх је пун искуства и зна шта је најбоље за оне који служе у његовој епархији. Овде се прави беспотребно гужва, а кад се сели у ово доба године неки свештеник са породицом, људи се мире с тим , да то тако мора.
×
×
  • Креирај ново...