Jump to content

о.Небојша

Свештеник
 • Број садржаја

  1422
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

3 Пратилаца

О о.Небојша

 • Рођендан Јануар 1

Profile Information

 • Пол :
  Небитно

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

о.Небојша's Achievements

 1. Отишао један мој парохијанин на рад у Француску, упознао тамо Јерменку, вјенчали се и хвала Богу добили кћерку коју смо неки дан крстили. Док сам вршио упис у матицу крштених питам мајку , која је гледала у писану ћирилицу, да ли она зна да пише јерменски алфавит. Нормално, рече ми, знам да читам и пишем, то сам прво научила, па тек онда француски језик, читање и писање. Паметном доста.
 2. Сјећам се да сам 1981.г. чекао у реду испред МЗ да бих добио бонове за уље, кафу и детерџент. Горива није било , возило се пар-непар. После је робе било, али је почела инфлација. То знам по новчаници од 100 динара која је за нас дјецу била појам, да би почела све више да губи на вриједности. И нико се не пита, ако је било толико благостање, зашто су стотине хиљада наших људи ишле на рад у иностранство. На селу се зна да не иде у најам газдин син, него сиротињски. Yugopapir: Jugoslavija u velikim dugovima '85: Koje su republike najzaduženije? / Spisak najvećih firmi gubitaša WWW.YUGOPAPIR.COM April 1985: U poslednje dve godine stalno se ponavlja fraza kako je, najzad, "skinut veo tajni sa naših dugova". Danas se, međutim, jed...
 3. Ти што кажу да су правили куће и живјели супер од плате , треба да признају да су узимали кредите које је јела инфлација, а чија је камата била занемарљива. Нпр.таст се одрекао права на стан и добио кредит у фирми на 10 година који је им ао камату нешто 1%, као само трошкови обраде . Кад се погледа распон плате у периоду 1974-84. види се који дио плате је на крају одлазио на отплату. У то доба није био велики избор у продавницама ни што се тиче технике, ни одјеће,а ни хране. Јужно воће је било скупо, носила се конфекција или нешто из комисиона или ако је неко ишао у Трст. Рођаи из иностранства су углавном доносили робу са распродаја. У сеоским школама доста дјеце је стално долазило у школу у истом одијелу, гдје се није гледало на склад боја или моду, него се доста ствари наслеђивало од старијих браће и сестара. Неки нису имали новаца за ужину или за штампу.
 4. Ако је до пара да помогнемо сви по мало , па ће се скупити. Ако је до рада , има људи који би радили на одржавању сајта, неки се јављају, неће лоше испасти.
 5. Нови Град, православно село у босанској Посавини, тешко је постарадало од комшија римокатолика у оба рата. Да зло буде горе, по Дејтонском споразуму припало је Федерацији и у њему живи данас мали дио православних Срба , углавном старије животне доби. Комшије из Свилаја се поносе припадношћу усташком покрету о чему сведочи и споменик на центру села на коме је податак да су се борили и после пада Берлина и капитулације.
 6. Вастину васкрсе, свако добро свима од Васкрслог Христа, Побједитеља свих зала и невоља.
 7. Tо су све проблеми који се налазе и Извјестију учитељној и у другим књигама у којима се указује свештенику шта да чини, ако се.... То се решава прије него што се сам свештеник причести и настави са причешћем вјерних. Против оксидације најлакше је ставити одговарајућу стаклену чашу у путир, нико неће проскомидисати на бађавом Агнецу, нти ће дати Причешће у коме има отрова. То је као оно питање које је постављао безбедњак у ЈНА војницима : Да ли би пријавио онога ко је отровао храну у мензи ? Сви су одговорили потврдно осим једнога,који је рекао : Не бих га пријавио , сам бих му пресудио. И њега је примио у Команду стана.
 8. Неки дан је неко од уважених доктора објашњавао да се не можемо заразити с хљебом који смо купили у продавници, а пипао да неко ко је заражен, јер кад доспије у желудац, вирус умире. Онда се по тој логици не можемо заразити ни Причешћем. Чудна је логика да се људи затварају у куће , тјерају да носе маске и рукавице кад изађу напоље, док се они у Паровима и Задрузи понашају као да су на другој планети, за њих правила не важе. Или има неки амандман у Уставу, непознат широким народним масама. Тако ме пита један парохијанин који је проблем да дође свештеник да свети водицу, а за пријеподне прошли му кроз кућу поштар, ветеринар, онај што очитава струју и партијски активиста да подијели маске . Ваљда су они имуни, од Фанте или од ко зна чега.
 9. БРЧАНСКО АРХИЈЕРЕЈСКО НАМЈЕСНИШТВО - БРАТСКИ САСТАНАК :: Eparhija Zvorničko-tuzlanska :: WWW.EPARHIJAZT.COM На дан Светог мученика Конона, 18. марта, свештеници Архијерејског намјесништва
 10. Има у ман.Савини сачувана проповијед из 17. вијека гдје је јеромонах тумачио народу помрачење Сунца на основу Коперникове теорије. Нису хришћани против науке, сви оци Цркве првих вијекова су имали и класично образовање које су користили у расправама са многобожцима.
×
×
 • Креирај ново...