Jump to content

Сексуални односи по Календарчету

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 29 минута, Вилер Текс рече

Извини али опет се вртимо у круг. Реал Мадрид. А Боки каже за неке то значи Барселона.

Е видиш, овај други део не бих да коментаришем јер је интима. Али ме вучеш за језик. Ако се људи држе тих минимални граница евхарстијског поста тешко ће доћи у то искушење. Тако да ти је питање у духу оног шта ћемо, ако седморо браће имало једну жену, када сви васкрснемо.

Pa bre Viler, to je verovatno tako zato sto postoji to .... po medjusobnom dogovoru..... ne vidim drugi razlog,.... (sto znaci Partizan....:cheesy3:)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 8 минута, Bokisd рече

Pa bre Viler, to je verovatno tako zato sto postoji to .... po medjusobnom dogovoru..... ne vidim drugi razlog,.... (sto znaci Partizan....:cheesy3:)

Боки, рекао сам да треба држати евхаристијски пост у сваком смислу. То се не доводи у питање. То није била тема уопште. Него смо се спорили око читавих дана.

Ја не верујем да постоје хришћани који се причешћују а да не могу да издрже евхаристијски пост. Говоримо о одраслим, свесним,здравим људима у браку. Мислим да је то један минимум који није тешко остварив за било ког хришћанина. Не желим да улазим ту у детаљисање јер ће бити неукусно и непотребно. Зато мислим да залудно причаш као они о седморици браће и једној жени.

Када немаш шта да кажеш доведеш разговор до апсурда, лепше је рећи погрешио сам можда.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Вилер Текс рече

Боки, рекао сам да треба држати евхаристијски пост у сваком смислу. То се не доводи у питање. То није била тема уопште. Него смо се спорили око читавих дана.

Ја не верујем да постоје хришћани који се причешћују а да не могу да издрже евхаристијски пост. Говоримо о одраслим, свесним,здравим људима у браку. Мислим да је то један минимум који није тешко остварив за било ког хришћанина. Не желим да улазим ту у детаљисање јер ће бити неукусно и непотребно. Зато мислим да залудно причаш као они о седморици браће и једној жени.

Када немаш шта да кажеш доведеш разговор до апсурда, лепше је рећи погрешио сам можда.

Kakva greska, stvarno ne znam o cemu pricas ? Jednostavno sam naveo kao primer evharistijski post - kao nesto sto moze da se podvede pod ono iz kanona kao duhovna zrtva Gospodu - pa ako neki nadju za sebe jos neke duhovne zrtve i dogovore se i za ceo dan nedelje, ali mozda i subota sto se pominje u kanonu.

I to su ti Barcelona ili Real ... (uf sto ovaj moj Partizan nema pojma u fudbalu, ... :0426_feel:)

Подели на овим сајтовима

Kakva greska, stvarno ne znam o cemu pricas ? Jednostavno sam naveo kao primer evharistijski post - kao nesto sto moze da se podvede pod ono iz kanona kao duhovna zrtva Gospodu - pa ako neki nadju za sebe jos neke duhovne zrtve i dogovore se i za ceo dan nedelje, ali mozda i subota sto se pominje u kanonu.
I to su ti Barcelona ili Real ... (uf sto ovaj moj Partizan nema pojma u fudbalu, ... :0426_feel:)
А може ли полно општење бити духовна жртва? Или се духовност исцрпљује у посту, ево ти да се подучиш моје предавање код +Порфирија од прије много лета: Брак литургија у кревету, цитара га са пар ријечи у код Гајшека у емисији о страстима.

Као што је пост са храном ради причешћа, тако је и полно суздржање ради љубавног полног општења, не исцрпљује се смисао поста у суздржању, него кад ти није благословено суздржи се, немој да те "нечисте миле" надјачају, али када је благословено и прожето љубављу онда се радуј, није смисао полности да је она ђавоља работа него је полност која је пролазна дата са се научио љубави ( благодати) која је вјечна.

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Hadzi Vladimir Petrovic рече

А може ли полно општење бити духовна жртва? Или се духовност исцрпљује у посту, ево ти да се подучиш моје предавање код +Порфирија од прије много лета: Брак литургија у кревету, цитара га са пар ријечи у код Гајшека у емисији о страстима.

Као што је пост са храном ради причешћа, тако је и полно суздржање ради љубавног полног општења, не исцрпљује се смисао поста у суздржању, него кад ти није благословено суздржи се, немој да те "нечисте миле" надјачају, али када је благословено и прожето љубављу онда се радуј, није смисао полности да је она ђавоља работа него је полност која је пролазна дата са се научио љубави ( благодати) која је вјечна.

Naravno da brak i polnost i seks nisu prepreka za blagodat i svetost.

Sad, zasto su apostol i svetitelji i crkva preporucili da za neke duhovne stvari treba post i molitva i suzdrzanje, to ne znam bas tocno' Just_Cuz_19 i valjda treba svako za sebe da vidi sta i kako ....:stidljiv:

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Zoran Đurović рече

Фала Богу, Боксит се девственише!... Ваљда и Роћко. 

A za ono što mi pisaste.... Dobro je čoveku da se ne dohvata žene....Jer hoću da svi ljudi budu kao ja ..... :0205_whistling:  :D

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Bokisd рече

Грешка у томе да сад ти тежиште пребацујеш на евхаристијски пост. Мислим да тамо не пише ништа везано за евхаристијски пост него за читав дан. 

Такође мислим да је евхаристијски пост норма која се подразумева и неизоставна је па је нема потребе посебно наводити још неким додатни каноном.

Верујем да постоји канон који се бави евхаристијским постом и проглашава га општеважећим? @Zoran Đurović

И сад ти опет идеш у фристајлове Боки као и увек.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Вилер Текс рече

Грешка у томе да сад ти тежиште пребацујеш на евхаристијски пост. Мислим да тамо не пише ништа везано за евхаристијски пост него за читав дан. 

Такође мислим да је евхаристијски пост норма која се подразумева и неизоставна је па је нема потребе посебно наводити још неким додатни каноном.

Верујем да постоји канон који се бави евхаристијским постом и проглашава га општеважећим? @Zoran Đurović

Не разумем шта покушаваш да докажеш. Нема канона за евхаристијски пост, колико ја знам. Могуће да о томе има у Типику. 

А постоји овај канон о суботи и недељи који није укинут, премда се Марку и многим другима не допада, па сматрају да је необавезујући.

У ствари, колико видим, то је сада постао тренд. Не свиђају ми се Свети Оци, па онда устврдим како су они грешили па њихово мишљење је небитно. Не свиђа ми се Предање, па онда кажем да је само Свето Писмо релевантно. Не свиђају ми се канони, па онда кажем да су застарели, необавезујући. Ма дивота. Главно је показати да не постоји ауторитет који би био изнад нечијег личног теолошког мишљења. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Родољуб Лазић рече

Не разумем шта покушаваш да докажеш. Нема канона за евхаристијски пост, колико ја знам. Могуће да о томе има у Типику. 

А постоји овај канон о суботи и недељи који није укинут, премда се Марку и многим другима не допада, па сматрају да је необавезујући.

У ствари, колико видим, то је сада постао тренд. Не свиђају ми се Свети Оци, па онда устврдим како су они грешили па њихово мишљење је небитно. Не свиђа ми се Предање, па онда кажем да је само Свето Писмо релевантно. Не свиђају ми се канони, па онда кажем да су застарели, необавезујући. Ма дивота. Главно је показати да не постоји ауторитет који би био изнад нечијег личног теолошког мишљења. 

Zloban kao i uvek.

Sveštenici i Crkvena praksa kanon ne savetuju, već duhovno stado vode u sasvim drugi put.

Sad smo po tebi mi krivi što smo poslušni sveštenicima.

Vi sami ne poštujete ovaj kanon a namećete celoj SPC, koja nema nijednog duhovnika koji kanon koristi za utvrđivanje u veri.

Ti si napao Crkvu kad si to hteo da predstaviš crticom o meni.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Вилер Текс рече

Ma, jok,  fristajl :takeoff: moze da bude kada se preterano relativizuje (i slicno) predanje i ucenje svetitelja.

Vec sam rekao da je to samo primer necega sto moze da se podvede pod ono sto se navodi u kanonu kao duhovnu zrtvu Gospodu i nista vise (ni manje).

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Родољуб Лазић рече

Ја сам спомињао евхаристијски пост јер је БокиСД говорио да се 13.правило може односити на то. Ок, типик канон. Свејдено негде сигурно има нешто што је генерално и не треба посебних детаљисања. То сам писао због Бокија.

Ја мислим да се  13. првило не односи на евхаристијски пост који је обавезан и ту дикусије нема. По ономе што сам прочитао односи се на читав дан суботњи и недељни. Можда грешим, али мислим да не. Само остављам могућност.

Моје питање за тебе брате је следеће, ако је свака Литургија иста, да ли сматраш да се 13.правило онда може применити на све остале дане? Нпр. парохијанин Вазнесњеске цркве у Београду где се литургија служи сваки дан, са својом сурпугом мора да се суздржава сваки дан ако ћемо држати тај канон и примењивати га буквално.

Ако мислиш да не треба да се примењује на остале, кажи зашто.

Мислим да је оно што је апостол Павле рекао сасвим довољно, дакле један простор у коме се могу кретати сви а да се не огреше. Ко жели већу аскезу, оставља простор, ко је мањи аскета, оставља простор такође.

Никако нисам против Предања нити било шта слично из твог последњег пасуса, просто мислим да треба да више расуђујемо о неким стварима. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...