Jump to content

Сексуални односи по Календарчету

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 17 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa svi sveštenici preporučuju da se ne zabranjujemo jedni sa drugima.

Čak i ako je post, sveštenik će reći da se te stvari rade po dogovoru.

Tekst je blesav, pa makar bio od svetitelja.

Inače ta citatologija, odavno nema smisla.

Овде се ради о дубоко интимним стварима и мислим да је зато апостол Павле дао онако широку препоруку. Када си поменуо пост, ја сам говорио о евхаристијском посту за који сматрам да га апсолутно треба држати у сваком смислу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 9 минута, Родољуб Лазић рече

Вероватно се заснива на 13. правилу Тимотеја Александријскогу којем он каже да не би требало имати односе суботом и недељом, јер се тада приноси духовна жртва Господу.

У реду. Нисам био прецизан када сам рекао основу. Мислио сам више на утемељење. 

Дакле брачници су се сјединили у Христу, нема никаквог поста, причестили су се, служба Литургије је завршена. Прочитали су молитве благодарења после Светог Причешћа.

Порсто ми није јасно зашто се не би препоручивао однос, када је тај однос у браку апсолутно благословен.

Што се тиче 13. правила Тимотеја Александријског, није ми ни то јасно. Литургије се служе и у остале дане, па би према томе брачници били лишени сједињења практично сваки дан. Јер Литругија је Литургија. Сутра је нпр црвено слово, уторак је.

Волео бих да видим како ти то лично тумачиш, ако може.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Родољуб Лазић рече

Вероватно се заснива на 13. правилу Тимотеја Александријскогу којем он каже да не би требало имати односе суботом и недељом, јер се тада приноси духовна жртва Господу.

Наравно, ово правило припада корпусу Свештених канона Православне Цркве.

Kanon 13

Pitanje 13. Koji zive u bracnoj zajednici, u koje dane sedmice treba
da paze da se uzdrzavaju medjusobnog opstenja, a u koje im je to slobodno?
Odgovor. [to sam pre rekao, kazem i sada. Apostol kaze: Ne zabranjujte se jedno drugome, sem po dogovoru privremeno, da se predate (postu i) molitvi, pa opet da se sastanete, da vas satana ne iskusava vasim neuzdrvanjem (1Kor.7,5). A neophodno trebaju da se uzdrzavaju subotom i nedeljom, jer se u te dane prinosi duhovna zrtva Gospodu

To je prevedeno, ako se u te dane prinosi duhovna zrtva, to je onda ovo sto kaze Apostol da treba po dogovoru da se predaju postu i molitvi.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вилер Текс рече

У реду. Нисам био прецизан када сам рекао основу. Мислио сам више на утемељење. 

Дакле брачници су се сјединили у Христу, нема никаквог поста, причестили су се, служба Литургије је завршена. Поргитали су молитве бгалодараења после светог причешћа.

Порсто ми није јасно зашто се не би препоручивао однос, када је тај однос у браку апсолутно благословен.

Што се тиче 13. правила Тимотеја Александријског, није ми ни то јасно. Литургије се служе и у остале дане, па би према томе брачници били лишени сједињења. Јер Литругија је Литургија. Сутра је нпр црвено слово, уторак је.

Волео бих да видим како ти то лично тумачиш, ако може.

Не знам шта бих могао да тумачим, све је јасно као дан - канон који је важећи у Цркви каже да не би требало имати односе суботом и недељом.

Вероватно би исто важило  за празник, јер се и тада служи Литургија. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

To je prevedeno, ako se u te dane prinosi duhovna zrtva, to je onda ovo sto kaze Apostol da treba po dogovoru da se predaju postu i molitvi.

Али и сутра за празник Свете Петке, који је црвено слово се служи Литургија.

Мислим није ми циљ да било кога убеђујем у било шта, поготово што се ради о интимним питањима, само ми није јасно јер је Литургија увек Лиртугија.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Родољуб Лазић рече

Не знам шта бих могао да тумачим, све је јасно као дан - канон који је важећи у Цркви каже да не би требало имати односе суботом и недељом.

Вероватно би исто важило  за празник, јер се и тада служи Литургија. 

У Вазнесењској цркви у Београду се Литругија служи сваки дан и на ко зна колико још места. Ако то тумачимо и прихватамо као ти, дакле нема односа никада?

Нек свако ради по својој савести.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Вилер Текс рече

Али и сутра за празник Свете Петке, који је црвено слово се служи Литургија.

Мислим није ми циљ да било кога убеђујем у било шта, поготово што се ради о интимним питањима, само ми није јасно јер је Литургија увек Лиртугија.

Pa, ako je praznik sv.Petke crveno slovo i sluzi se liturgija, onda mozda moze da se smatra pod tim....duhovna zrtva koju pominje sv.Timotej,.... onda bi trebalo da se suzrdrzavaju, ali samo po dogovoru i kako gledaju na te duhovne zrtve i stvari, kako se i pominje u kanonu citat od Apostola.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, fsa рече

J***** su ježa oni koji savete o braku i seksu očekuju od pojedinih duhovnih voajera koji takva "grešna" iskustva nemaju...  ;)

Панк из нот дед-укратко. 

Шалу на страну, јопет овде се ради о томе да човек не упада у крајности ни леве ни десне што је увек проблем, јер се тада искључује дар расуђивања.

Подели на овим сајтовима

Монаси кад се успале свашта напишу, треба разумјети људе, за њих су односи зло јер су поставили завјет такав, тако служе, за нас брачнике је зло невршити их.

Демон блуда хоће рећи, једини начин афирмације полности је зло! То је опасно, постоји благословени и љубавни поредак полних односа и ми ако и кад нисмо у њему радујемо се што други служе једно другом и Богу па на крају и дјеци полно општећи.
Фрустрације су друго и у некој мјери стандард, али рећи да је богатство зло јер си сиромашан ружно је.

Не може побожан човјек говорити против тјелесних односа, хране, благорастворења ваздуха....

А како се у и у јелу може застранити, може и полном општењу, али може и у посту и у девствености.

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

Kanoni se menjaju vremenom. Vreme pregazi kanon i da pri tom nije ukinut.

Koliko imamo važećih kanona koji u praksi u današnje vreme nisu pogodni?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Сад свим добронамерним читаоцима предлажем да још једном прочитају оно што је писао Ђуровић од 76. стране до сада и да имају увид у начин његовог поступања. Шта је све написао за Родољуба и Бокија, без икаквог основа, у свакој поруци сејући по једну лаж или омаловажавање, да би на крају славодобитно затражио као доказ руски текст оног места које је наведено из српског издања. Па је добио тај руски текст који је истоветан са српским,све је потпуно исто као и у српском издању.

А оннда је скренуо на другу страну, као да ништа пре тога није било, као да није добио оно што је тражио.

То је његова слика и прилика.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Родољуб Лазић рече

Шта је све написао за Родољуба и Бокија, без икаквог основа, у свакој поруци сејући по једну лаж или омаловажавање

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Родољуб Лазић рече

То је његова слика и прилика

Pa odgovorio ti je, da ko god napisao to, jeste čista glupost.

Sad nam vi dokažite da je to praksa Crkve!?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kanoni se menjaju vremenom. Vreme pregazi kanon i da pri tom nije ukinut.

Koliko imamo važećih kanona koji u praksi u današnje vreme nisu pogodni?

Да, постоје канони који се не примењују, али то не значи да су укинути. Они се могу валидно укинути само на новом Сабору.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...