Jump to content

Професор Здравко Пено: Против дарвинизма аргументима Светог Максима Исповедника (Апел на апел - наставак)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, ana čarnojević рече

ma nisi rekao za versko osećanje da je konstrukcija nego si upotrebio tu sintagmu par puta u  drugom razgovoru i drugom kontekstu. valjda ona muškoženska preganjanja. pa sam ti prilepila da je tvoje:sunce:

Ne sećam se al moguće.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Čakre ne postoje.Demonska prevara s istoka.0703_read

Ali za postojanje cakri trenutno postoji jednak broj naucnih dokaza koliko i za postojanje duse? Zasto bi ih eliminisao tek tako?

Ogromna je to energija koju ignorises, bajo moj...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

Ali za postojanje cakri trenutno postoji jednak broj naucnih dokaza koliko i za postojanje duse? Zasto bi ih eliminisao tek tako?

Ogromna je to energija koju ignorises, bajo moj...

Ne postoje naučni dokazi da postoji ljudska psiha?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Juanito рече

η ψυχή -> душа

Pa cekaj... sta sad  ide u pakao kad umrem? Moja dusa ili moja psiha? :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, cloudking рече

Pa cekaj... sta sad  ide u pakao kad umrem? Moja dusa ili moja psiha? :D

Tvoja psiha je vec u paklu ako je van Carstva Bozjeg  tj. Boga.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Аурор рече

Ma razumeš, insistiraš na ovim semantičkim začkoljicama čisto "radi ćeranja" i jer više voliš da "pobediš" nego naučiš nešto pametno ;)

Ne samo da ne razumem, nego sam sasvim ubeđen da ne razumeš ni ti... da razumeš bio bi kadar da drugima objasniš (osim ako nemaš baš žešći problem sa izražavanjem), jer "razumevanje" podrazumeva i to... teško da si nešto razumeo ako to nešto ne umeš da objasniš...

Ne znam na koje "semantičke začkoljice" misliš... ne vidim ih nigde u svojoj poruci... ali slobodan si da ukažeš na neku konretnu, pa možda mogu i da razjasnim... ovako samo mogu da konstatujem da po starom dobrom običaju samo auroruješ...

Цитат

Ponestaje i meni duševne energije za ovo :)

Najsmešnije od svega mi je to što u svojoj uobrazilji imaš ideju da si se TI kao nešto izobjašnjavao i nekog nešto naučio i to u toj meri da si se umorio i ponestaje ti energije za to... :))

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Благовесник рече

Tvoja psiha je vec u paklu ako je van Carstva Bozjeg  tj. Boga.

Po svemu sudeći pakao uopšte ne izgleda tako loše kao što ljudi misle... naprotiv...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

I telesni zavisnici od droge i alkohola isto misle, dok se ne osveste...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 7/27/2017 at 10:47, александар живаљев рече

Др Здравко Пено, редовни професор на Богословском факултету "Свети Василије Острошки" Универзитета у Источном Сарајеву, управо је објавио (http://www.geopolitika.rs/index.php/sr/stav/930-2017-07-27-06-38-00)

наставак своје аргументације против Дарвинове теорије еволуције и њеног "усаглашавања" са црквеним учењем. Поштујући заинтересованост читалаца Поука за ову тему, доносимо прилог професора Пена у целини, при чему сматрамо да нисмо позвани да судимо ни њему, ни карактеру првобитног Апела наставника и сарадника Православног богословског факултета Универзитета у Београду, који професор Пено критички процењује.

Милан Николић

Осврт на критику (о апелима у вези дарвинизма позивајући се на Максима Исповедника) коју је дао професор Здравко Пено

Професор Пено у критици користи учење о логосима бића светог Максима Исповедника, што је изузетно корисно и незаобилазно у решавању оваквих и сличних актуелних проблема. Међутим, потребно је разликовати карактеристике између стања пре и после ,,пада''.

Наиме, не треба заборављати на промену стања из првобитног у пало. Шта се то дешава са логосима бића услед палог стања је велика мистерија у сваком научном погледу. Треба разумети Максима Исповедника кад каже да се логоси бића могу ,,из непажње уништити'' од стране ,,анђела и људи'', у Амбигва 7: Тумачење XIV беседе Св. Григорија Богослова.

У модерном свету превише се заборавља на пало стање, што се на више места види и у овој професоровој критици.

Било би лакше да је тако просто - упоредити ,,истоветност сваке врсте'' са човековим врлинама, као што чини професор Пено. Тако треба да буде, али природа је у палом стању.

Професор наводи Максима где критикује многе због говорења а мало деловања у врлинама, да не треба кривотворити реч Божију због своје немарности, него да свако исповеда своју немоћ и да не крије истину Божију. Наравно да тако треба. Међутим, то је позив за хришћане али не и природно стремљење. Напротив, хришћани треба да савладају овакву природу.

У професоровој критици види се сукоб између еволуциониста и антиеволуциониста. Свега овог не би било да не заборављамо на разлику између првобитне и пале творевине.

У палој творевини могуће је управо оно што не припада првобитној. Тако да научна еволуција није некакво божанско благовољење, али јесте начин на који је Бог допустио да постојимо и стекнемо путем подвига вечни живот.

Професор Пено наглашава да биолозима не можемо дати удео у тумачењу питања порекла и крајњег назначења човека. Ово је потпуно тачно и важно напомињати. Данас постоје многи љубитељи еволуције као смртног постојања а намећу то хришћанству. Као да хришћани треба да обожавају и славе научну еволуцију.

У циљу разумевања и помирења супротстављених ставова, потребно је направити један битни искорак у научним погледима. У научним круговима се већ озбиљно говори о постојању космоса пре класичног Великог праска, а управо у тој перспективи теологија може да протумачи првобитно постојање и стварање Адама и Еве.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

27 minutes ago, Благовесник said:

I telesni zavisnici od droge i alkohola isto misle, dok se ne osveste...

I oni koji nisu ni u kakvom paklu isto misle... dok ne odlepe...

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Avocado рече

Po svemu sudeći pakao uopšte ne izgleda tako loše kao što ljudi misle... naprotiv...

Pa, i psiha moze da bude u 'losem' stanju, cak i dok smo ovde.

Uostalom, sve se reflektuje na dusevnoj i osecajnoj strani coveka.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Milan Nikolic рече

Професор Пено наглашава да биолозима не можемо дати удео у тумачењу питања порекла и крајњег назначења човека. Ово је потпуно тачно и важно напомињати. Данас постоје многи љубитељи еволуције као смртног постојања а намећу то хришћанству. Као да хришћани треба да обожавају и славе научну еволуцију.

Da li bi mogao malo pojasniti ove reci? Mislim da niko od verujucih Hriscana ne pomislja da biolozi mogu tumaciti protologiju I eshatologiju kao takve. Ko su ljubitelji evolucije koji namecu svoja ucenja Hriscanstvu? Po meni, niko nikom ne moze da nametne bilo sta, ako taj nece. Treba ispitati pojmove: protestantski kreacionizam I zdravi kreacionizam koji zastupa Pravoslavlje. Treba li polarizovati nauku I religiju/veru ili pomirivati?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...