Jump to content

Професор Здравко Пено: Против дарвинизма аргументима Светог Максима Исповедника (Апел на апел - наставак)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 15 часа, Џуманџи рече

Cak si se i sa mnom par puta slozio; da ne popusta ta sablja, dzedaje? :D

Ma jok, to ti je obicna statistika... :coolio:

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Avocado рече

Ok, znači došli smo do dela kad prestaješ da razgovaraš argumentovano i počneš da auroruješ... brže nego obično... kad smisliš neki pametan razlog zašto nisam u pravu, javi se slobodno...

Sve ti je objašnjeno lepo, lepše nego što inače objašnjavam.

Подели на овим сајтовима

@Аурор @Avocado

Мислим да сте обојица донекле у праву. У средњој се енергија заиста дефинише као способност тела да врши рад, али мислим да то није баш најпрецизнија дефиниција. Енергија као апсолутна величина баш и нема смисла, увек се посматра пренос енергије с тела на тело и из облика у облик. Значи може се дефинисати потребна енергија да би тело вршило рад или да би се загрејало, али та енергије није нека инхерентна ”способност тела”. Али опет, кад је енергија једном пренета на тело, онда се можда и може рећи да је ”способност тела”.

Енергија душе је онда духовна енергија коју Бог мора да пренесе души како би извршила одређени рад (покрет) или како би се загрејала благодаћу. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Princess Bella рече

Svi koji se bave tom temom. Ne znam ih poimenice. 

A kako ti znas da li je neko u necemu pismen, nacitan ili naucen? Putem koje tehnologije to moze da se vidi? Ja koristim browser na bazi "html 5", i ne vidim nista od toga. :scratch_head:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

It is important to realize that in physics today, we have no knowledge of what energy is. We do not have a picture that energy comes in little blobs of a definite amount. It is not that way. However, there are formulas for calculating some numerical quantity, and when we add it all together it gives “28”—always the same number. It is an abstract thing in that it does not tell us the mechanism or the reasons for the various formulas.

Richard Feynman

Izvor

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

@Аурор @Avocado

Мислим да сте обојица донекле у праву. У средњој се енергија заиста дефинише као способност тела да врши рад, али мислим да то није баш најпрецизнија дефиниција. Енергија као апсолутна величина баш и нема смисла, увек се посматра пренос енергије с тела на тело и из облика у облик. Значи може се дефинисати потребна енергија да би тело вршило рад или да би се загрејало, али та енергије није нека инхерентна ”способност тела”. Али опет, кад је енергија једном пренета на тело, онда се можда и може рећи да је ”спосбност тела”.

Енергија душе је онда духовна енергија коју Бог мора да пренесе души како би извршила одређени рад (покрет) или како би се загрејала благодаћу. :ani_biggrin:

Samo da dodam da nisam ni rekao da nije u pravu, u smislu da je tu napravio neku ne znam kakvu grešku.... rekoh: " ne pokušavam da cepidlačim, na to si verovatno i mislio, ali samo da razjasnimo da nije feature nekog tela, nego nešto drugo." ... a i on je potvrdio da se razumemo: " Ne odnosi se na feature, jasno, malo rogobatno deluje."

Nego je posle ostao bez argumenata za deo koji je stvarno sporan između nas pa se uhvatio za ovo kao da tu postoji nekakav ozbiljan spor... jer mu je lakše da se raspravlja o tome da li ja znam fiziku, nego o tome da li on uopšte razume o čemu priča kada govori o "energiji duše"...

niti je to glavna

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Juanito рече

@Аурор @Avocado

Мислим да сте обојица донекле у праву. У средњој се енергија заиста дефинише као способност тела да врши рад, али мислим да то није баш најпрецизнија дефиниција. Енергија као апсолутна величина баш и нема смисла, увек се посматра пренос енергије с тела на тело и из облика у облик. Значи може се дефинисати потребна енергија да би тело вршило рад или да би се загрејало, али та енергије није нека инхерентна ”способност тела”. Али опет, кад је енергија једном пренета на тело, онда се можда и може рећи да је ”спосбност тела”.

Eto, i ja probah neku takvu analogiju da učinim :)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da li je kod svakog energija ista,pošto pričaš o nečemu š

Nije.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Juanito рече

@Аурор @Avocado

Мислим да сте обојица донекле у праву. У средњој се енергија заиста дефинише као способност тела да врши рад, али мислим да то није баш најпрецизнија дефиниција. Енергија као апсолутна величина баш и нема смисла, увек се посматра пренос енергије с тела на тело и из облика у облик. Значи може се дефинисати потребна енергија да би тело вршило рад или да би се загрејало, али та енергије није нека инхерентна ”способност тела”. 

Не бих се сложио.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Samo da dodam da nisam ni rekao da nije u pravu, u smislu da je tu napravio neku ne znam kakvu grešku.... rekoh: " ne pokušavam da cepidlačim, na to si verovatno i mislio, ali samo da razjasnimo da nije feature nekog tela, nego nešto drugo." ... a i on je potvrdio da se razumemo: " Ne odnosi se na feature, jasno, malo rogobatno deluje."

А погледај и онај Фајнманов цитат. У суштини је све тако у науци. Шта год учиш, месецима или годинаам разбијаш главу да схватиш шта је то у ствари и да некако дефинишеш, а једино што заиста можеш да разумеш је математичка формула иза тога и чињеница да та формула даје предвиђања која се слажу са експериментом и осматрањем. 

пре 2 минута, Avocado рече

Nego je posle ostao bez argumenata za deo koji je stvarno sporan između nas pa se uhvatio za ovo kao da tu postoji nekakav ozbiljan spor... jer mu je lakše da se raspravlja o tome da li ja znam fiziku, nego o tome da li on uopšte razume o čemu priča kada govori o "energiji duše"...

Па добро, Аурор. На овој теми је чак и добар, могао је да ти окачи неку мему о души. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Sve je energija.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Аурор рече

Sve ti je objašnjeno lepo, lepše nego što inače objašnjavam.

Kao što rekoh, aurorizmi poput:

1. Nisi u pravu.

2. Sve sam ti lepo objasnio u rečenici pod 1.

me ne intereuju baš mnogo. Have a nice day...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Bi mogli da se zadržimo na teološkim argumentacijama i to svako po svojoj savesti i mogućnosti u zavisnosti od sostvenog Bogopoznanja sa slobodom u izrazu te argumentacije i bez ličnih diskvalifikacija?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

Pa ja razumem, i odmah sam ti rekao da to nije fizička veličina, ti si rekao "Ali kako onda može da bude energija ako nije *ubaciti odliku fizičke veličine*".

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...