Jump to content

Професор Здравко Пено: Против дарвинизма аргументима Светог Максима Исповедника (Апел на апел - наставак)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Iulianus рече

Ne vidi vezu sekularizma sa CITATOM kojim sam reagovao na Všu (?) izjavu. Zaista.

I opet, kao što i gore rekoh. 

Naravno da ne izbegavam. Pogledajte napred.

Zašto Vam (?) se čini da sam besan na sve što nije u okviru mog mentalnog sklopa? Pa nisam, naravno! Ne bih bio ovde da jesam, za ime sveta! ("Nepoznati koji sudi...")

Dakle vi bi gospodine da vam se crta?

ako bi od rečenice hteli da napravimo crtež i da objasnimo onda bi to izgledalo ovako.

Pa jeste malo smesno kad kuvar odredjuje visinu stikle.

Dakle sa koje pozicije vi kao kuvar tvrdite da moje štikla nije pravoslavna?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Avocado рече

i onda nije tema da li to postoji, već je tema da ne razumem o čemu uopšte pričaš... što sam ti još na početku i napisao:

Ma razumeš, insistiraš na ovim semantičkim začkoljicama čisto "radi ćeranja" i jer više voliš da "pobediš" nego naučiš nešto pametno ;)

1 hour ago, Avocado рече

Pokušaću da objasnim sa bojom jer je dosta lakša za objašnjenje, ali važi isto i za energiju:

Ako si čovek iz bronzanog doba koji ne zna šta je zapravo boja i misliš da je ona nekakava karakteristika (featrue, property) stvari u smislu da je trava zelena po svojoj "prirodi" i "suštini" i bez obzira na sve ostalo (npr. svetlost), onda bez problema možeš da zamisliš "nematerijalnu boju"... kao što ti svojim materijalnim vidom vidiš da je trava zelena jer je to njena karakteristika, tako možeš i da zamisliš da neko svojim nematerijalnim vidom vidi da neki nematerijalni entitet ima neku nematerijalnu boju, različitu od boje drugog nematerijalnog entiteta... možeš to da zamisliš i da to bude koherentno - ne mora da znači da je tačno, ali bar ima smisla.

Međutim, ako znaš fiziku i biologiju i znaš da su različite boje ono što mozak prepoznaje kao različite reakcije ćelija oka na različite frekvencije svetlosti koje se odbijaju od nekog objekta, onda je izraz "nematerijalna boja" potpuno lišen svakog smisla, jer je pojam "boje" potpuno vezan za materijalne stvari... taj izraz je nekoherentan isto koliko i "zelena sloboda", "putujem u plavu boju", "razgovaram narandžasto"... sve to može da se izgovori i da bude gramatički ispravno ali nema aspolutno nikakvo smisleno značenje... jer šta god da si ti u takvim izrazima zamislio, to nije boja, već nešto sasvim drugačije...

Ma razumeo sam te...

Ponestaje i meni duševne energije za ovo :)

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Iulianus рече

Ne vidim vezu sekularizma sa CITATOM kojim sam reagovao na Vašu (?) izjavu. Zaista.

Vidi Aleksandre ako mi se zdravstveno stanje pogorša tužiću vas.

Sve imam iskopirano.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, ana čarnojević рече

Marko koliko sam uspela da vidim ti se nisi naljutio zato što je Iulianus citatom aludirao da si psihotičan nego zato što je doveo u pitanje mogućnost da Sin zajedničari sa svojom crkvom koja je njegovo Telo i kao njena Glava rukovodi...

to?

A to bi u prevodu bilo šta?

O tome će sada odlučivati advokati.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, ana čarnojević рече

pa ne znam kako si ti to doživeo, šta je to tebi u prevodu.

zaista pokušavam...

molim te smiri se, kakvo pogoršavanje zdravstvenog stanja.

Ana a sad bi da me lečiš misliš da se već pogoršalo samo posle ovoga?

Nije.

Ali kao se nastavi....

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dakle vi bi gospodine da vam se crta?

ako bi od rečenice hteli da napravimo crtež i da objasnimo onda bi to izgledalo ovako.

Pa jeste malo smesno kad kuvar odredjuje visinu stikle.

Dakle sa koje pozicije vi kao kuvar tvrdite da moje štikla nije pravoslavna?

пре 14 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Vidi Aleksandre ako mi se zdravstveno stanje pogorša tužiću vas.

Sve imam iskopirano.

Цитат

A to bi u prevodu bilo šta?

O tome će sada odlučivati advokati.

Ne dajte se! (Umalo ne rekoh, Ines) :dobro:

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, ana čarnojević рече

što bi rekao Kratos konstrukcija.

:scratch_head:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 7/27/2017 at 10:47, александар живаљев рече

Свети Максим, пак, каже да је о Богу, иако је уз­ви­ше­ни­ји од свих ство­ре­ња, мо­гу­ће го­во­ри­ти на осно­ву на­чи­на по­сто­ја­ња би­ћа:„Не­ће­мо ни­кад на­зва­ти му­дри­ма оне ко­ји ни­су мо­гли или ни­су хте­ли по­зна­ти Бо­га пре­ко Ње­го­вих ство­ре­ња“.[1] Надаље, Светитељ нас подсећа да: „Бо­га по­зна­је­мо не по Ње­го­вој су­шти­ни, не­го по Ње­го­вим ве­ли­чан­стве­ним де­ли­ма и про­ми­слу о би­ћи­ма. Кроз њих, као у огле­да­лу, раз­у­ме­мо Ње­го­ву бес­крај­ну до­бро­ту, пре­му­дрост и си­лу“.[2]

Ne znam, ali, recimo, meni je ovaj deo teksta od profesora u kome navodi neke citate od sv.Maskima, sasvim jasan.

Kaze Maksim, da mozemo poznati Boga preko Njegovih stvorenja. Tako je slicno rekao i apostol Pavle, da mozemo,  od postanja sveta videti na stvorenjima,  Njegovu vecnu  silu ( evo, opet neka energija se pominje :ani_biggrin: )  i bozanstvo.

Zanimljivo je da apostol kaze, da se od ...'postanja sveta'....moze videti da je sam Bog stvarao svet. Onda je sasvim logicno, da je Bog prilikom stvaranja, u prirodu i coveka, ostavio kao neki svoj otisak stvaranja, kao da je Bog stvarao po nekom zamisljenom prototipu.

O tome dalje i svetitelj prica, kada navodi, da Boga ne poznajemo po sustini, ( sto je naravno i nemoguce ), nego po tome,  kako je stvarao i u nacinu kako On promislja o bicima.  I, kao da zakljucuje, da kroz ta dela stvaranja,  kao u ogledalu, razumemo Boziju beskrajnu dobrotu, premudrost i silu. Ja licno, to razumem, kao stvar, putem koje se, u stvaranju prirode i coveka, ocrtavaju i Bozjija svojstva koja karakterisu Njega kao prirodu i licnost. Ta svojstva su , da je On i Premudar, Svesilan, Promislitelj, Dobar  i slicno. Pa, posto te njegove odlike nisu odvojene od njega samog, tj. pripadaju njegovoj prirodi, kada Bog stvara,.....sasvim je logicno ocekivati, da se i na onome sto On stvara, odslikavaju te Njjegove licne karakteristike. To najbolje mozemo videti na stvaranju prvog coveka.

O ovome, govori i sv. Grigorije Niski u svojoj Katihezi. Recimo :

" 4. Kada se, prema tome, zametne rasprava s kojim poganinom, razgovor se na lijep način može početi ovako: pitamo ga da li smatra da postoji božanstvo ili se pak slaže s bezbožničkim mišljenjem. Rekne li da božanstva nema, navest ćemo ga posredstvom umjetnički i mudro uređena svemira , da prizna kako postoji jedna moć koja se u svijetu očituje i svijet nadilazi....

9. Svijet je dobar. Sve što je na njemu, mudro je i vješto uređeno. Sve je pak djelo Riječi koja je živa i doista postoji. Ta Božja je Riječ. Ima slobodnu volju jer živi. Sve što odluči, može i izvršiti. Odabire samo što je dobro, mudro i što posjeduje znamen savršenoga....

6. Čovjek je bio urešen životom, umom. mudrošću i svim ostalim božanskim dobrima da bi po svakom pojedinom dobru ćutio žudnju za onim koji mu je srodan. Budući da je i vječnost jedno odličje božanske naravi, zacijelo je bilo potrebno da i to padne u dio građi naše naravi te da ona u sebi posjeduje besmrtnost. Tako će čovjek, po urođenoj moći, spoznati što ga nadilazi i biti prožet čeznućem za božanskom vječnošću.

7. To u jednoj riječi i s izričajem koji sve sažima pokazuje izvještaj o stvaranju svijeta. Veli se da je čovjek stvoren »na sliku Božju« ( P o s t 1,27). U sličnosti »po slici« nabrojeno je sve što obilježava božanstvo. "

Nekako  ovaj poslednji citat, sublimira sve ovo sto o cemu pricaju i sv. Maksim i sv. Grigorije. Jednostavno, u coveku se ocitava sve ono sto obelezava Bozanstvo, tj. sva Njegova svojstva kojima stvara bica. Ta svojstva jesu,  osim gore nabrojanih, a koja se vide na coveku, .... i Vecnost, Sloboda, Duh i Um.

Profesor je izneo svoj zakljucak i stav prema TE, na osnovu pisanja sv. Maksima, sa cime se slazem.

Подели на овим сајтовима

@Аурор 

Svi znaju da je energija čakri pesto puta jaca od energije duse... zapravo, kad se cakre pojave dusa is their bitch. E sad, iako je to naucno dokazana cinjenica, meni je ipak nesto sumnjivo pa mi treba par pojasnjenja... da li je energija cakri istovetna energiji duse ili se radi o fizicki razlicitim energijama?

Ako o energijama raspravljamo iz nivoa nauke (ipak pricamo o TE, right?) , zar ne bi prvo trebalo da znamo sta je dusa da bi smo mogli da spekulisemo sa "energijama duse"?

Na kraju, postoji li neki naucni rad na temu energije duse koji bih mogao da procitam, tema je za mene nova ali sam jako znatizeljan da je sagledam iz naucnog ugla. Fala unapred! 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Čakre ne postoje.Demonska prevara s istoka.0703_read

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...